Assessment and characterization of tomato lipophilic electrophiles and their potential contribution to nutraceutical properties via SKN-1/Nrf2 signaling activation

Autores
Carranza, Andrea del Valle; Bonacci, Gustavo Roberto; Moran, Yanina; Asprelli, Pablo Diego; Carrari, Fernando; Asis, Ramón
Año de publicación
2021
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión aceptada
Descripción
Phytochemical electrophiles are drawing significant attention due to their properties to modulate signaling pathways related to cellular homeostasis. The aim of this study was to develop new tools to examine the electrophilic activity in food and predict their beneficial effects on health. We developed a spectrophotometric assay based on the nitrobenzenethiol (NBT) reactivity, as a thiol-reactive nucleophile, to screen electrophiles in tomato fruits. The method is robust, simple, inexpensive, and could be applied to other types of food. We quantified the electrophile activity in a tomato collection and associated this activity with the pigment composition. Thus, we identified lycopene, β- and γ-carotenes, 16 by-products of carotenoid oxidation and 18 unknown compounds as NBT-reactive by HPLC-MS/MS. The potential benefits of NBT-reactive compounds on health were evaluated in the in vivo model of C. elegans where they activated the SKN-1/Nrf2 pathway, evidencing the ability of electrophilic compounds to induce a biological response.
EEA La Consulta
Fil: Carranza, Andrea del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina.
Fil: Carranza, Andrea del Valle. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
Fil: Bonacci, Gustavo Roberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
Fil: Bonacci, Gustavo Roberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
Fil: Moran, Yanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
Fil: Moran, Yanina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
Fil: Asprelli, Pablo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentina
Fil: Carrari, Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina
Fil: Carrari, Fernando. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina.
Fil: Asis, Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
Fil: Asis, Ramón. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina
Fuente
Food Chemistry 366 : 130531 (January 2022)
Materia
Tomate
Carotenoides
Alimentos Funcionales
Alimentos Sanos
Tomatoes
Carotenoids
Functional Foods
Health Foods
Electrophiles
Nutraceutical Properties
Propiedades Nutraceúticas
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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