Isolation of Pseudobutyrivibrio ruminis and Pseudobutyrivibrio xylanivorans from rumen of Creole goats fed native forage diet
- Autores
- Grilli, Diego Javier; Ceron Cucchi, Maria Esperanza; Paez Lama, Sebastián Antonio; Egea, Angela Vanina; Schnittger, Leonhard; Cravero, Silvio Lorenzo Pedro; Sosa Escudero, Miguel Angel; Allegretti, Liliana Inés; Arenas, Graciela Nora
- Año de publicación
- 2013
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- We isolated and identified functional groups of bacteria in the rumen of Creole goats involved in ruminal fermentation of native forage shrubs. The functional bacterial groups were evaluated by comparing the total viable, total anaerobic, cellulolytic, hemicellulolytic, and amylolytic bacterial counts in the samples taken from fistulated goats fed native forage diet (Atriplex lampa and Prosopis flexuosa). Alfalfa hay and corn were used as control diet. The roll tubes method increased the possibility of isolating and 16S rDNA gene sequencing allowed definitive identification of bacterial species involved in the ruminal fermentation. The starch and fiber contents of the diets influenced the number of total anaerobic bacteria and fibrolytic and amylolytic functional groups. Pseudobutyrivibrio ruminis and Pseudobutyrivibrio xylanivorans were the main species isolated and identified. The identification of bacterial strains involved in the rumen fermentation helps to explain the ability of these animals to digest fiber plant cell wall contained in native forage species.
Instituto de Patobiología
Fil: Grilli, Diego Javier. Universidad Juan Agustín Maza. Facultad de Ciencias Veterinarias y Ambientales. Cátedra de Bacteriología; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas. Cátedra de Microbiología; Argentina.
Fil: Ceron Cucchi, Maria Esperanza. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Patobiología; Argentina
Fil: Paez Lama, Sebastián Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina
Fil: Egea, Angela Vanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina
Fil: Schnittger, Leonhard. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Patobiología; Argentina
Fil: Cravero, Silvio Lorenzo Pedro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Patobiología; Argentina
Fil: Sosa Escudero, Miguel Angel. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Cienicas Médicas. Instituto de Histología y Embriología de Mendoza Dr. Mario H. Burgos; Argentina
Fil: Allegretti, Liliana Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina
Fil: Arenas, Graciela Nora. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas. Cátedra de Microbiología; Argentina - Fuente
- Folia Microbiologica 58 (5) : 367–373 (September 2013)
- Materia
-
Caprinos
Razas (animales)
Digestión Ruminal
Forrajes
Alimentación de los Animales
Goats
Breeds (animals)
Rumen Digestion
Forage
Animal Feeding
Raza Criolla
Pseudobutyrivibrio ruminis
Pseudobutyrivibrio xylanivorans - Nivel de accesibilidad
- acceso restringido
- Condiciones de uso
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- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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Isolation of Pseudobutyrivibrio ruminis and Pseudobutyrivibrio xylanivorans from rumen of Creole goats fed native forage dietGrilli, Diego JavierCeron Cucchi, Maria EsperanzaPaez Lama, Sebastián AntonioEgea, Angela VaninaSchnittger, LeonhardCravero, Silvio Lorenzo PedroSosa Escudero, Miguel AngelAllegretti, Liliana InésArenas, Graciela NoraCaprinosRazas (animales)Digestión RuminalForrajesAlimentación de los AnimalesGoatsBreeds (animals)Rumen DigestionForageAnimal FeedingRaza CriollaPseudobutyrivibrio ruminisPseudobutyrivibrio xylanivoransWe isolated and identified functional groups of bacteria in the rumen of Creole goats involved in ruminal fermentation of native forage shrubs. The functional bacterial groups were evaluated by comparing the total viable, total anaerobic, cellulolytic, hemicellulolytic, and amylolytic bacterial counts in the samples taken from fistulated goats fed native forage diet (Atriplex lampa and Prosopis flexuosa). Alfalfa hay and corn were used as control diet. The roll tubes method increased the possibility of isolating and 16S rDNA gene sequencing allowed definitive identification of bacterial species involved in the ruminal fermentation. The starch and fiber contents of the diets influenced the number of total anaerobic bacteria and fibrolytic and amylolytic functional groups. Pseudobutyrivibrio ruminis and Pseudobutyrivibrio xylanivorans were the main species isolated and identified. The identification of bacterial strains involved in the rumen fermentation helps to explain the ability of these animals to digest fiber plant cell wall contained in native forage species.Instituto de PatobiologíaFil: Grilli, Diego Javier. Universidad Juan Agustín Maza. Facultad de Ciencias Veterinarias y Ambientales. Cátedra de Bacteriología; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas. Cátedra de Microbiología; Argentina.Fil: Ceron Cucchi, Maria Esperanza. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Patobiología; ArgentinaFil: Paez Lama, Sebastián Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; ArgentinaFil: Egea, Angela Vanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; ArgentinaFil: Schnittger, Leonhard. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Patobiología; ArgentinaFil: Cravero, Silvio Lorenzo Pedro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Patobiología; ArgentinaFil: Sosa Escudero, Miguel Angel. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Cienicas Médicas. Instituto de Histología y Embriología de Mendoza Dr. Mario H. Burgos; ArgentinaFil: Allegretti, Liliana Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; ArgentinaFil: Arenas, Graciela Nora. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas. Cátedra de Microbiología; ArgentinaSpringer2019-01-16T14:56:51Z2019-01-16T14:56:51Z2013-09info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://link.springer.com/article/10.1007/s12223-012-0219-1http://hdl.handle.net/20.500.12123/42750015-56321874-9356https://doi.org/10.1007/s12223-012-0219-1Folia Microbiologica 58 (5) : 367–373 (September 2013)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess2025-09-04T09:47:46Zoai:localhost:20.500.12123/4275instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-04 09:47:46.815INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
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We isolated and identified functional groups of bacteria in the rumen of Creole goats involved in ruminal fermentation of native forage shrubs. The functional bacterial groups were evaluated by comparing the total viable, total anaerobic, cellulolytic, hemicellulolytic, and amylolytic bacterial counts in the samples taken from fistulated goats fed native forage diet (Atriplex lampa and Prosopis flexuosa). Alfalfa hay and corn were used as control diet. The roll tubes method increased the possibility of isolating and 16S rDNA gene sequencing allowed definitive identification of bacterial species involved in the ruminal fermentation. The starch and fiber contents of the diets influenced the number of total anaerobic bacteria and fibrolytic and amylolytic functional groups. Pseudobutyrivibrio ruminis and Pseudobutyrivibrio xylanivorans were the main species isolated and identified. The identification of bacterial strains involved in the rumen fermentation helps to explain the ability of these animals to digest fiber plant cell wall contained in native forage species. Instituto de Patobiología Fil: Grilli, Diego Javier. Universidad Juan Agustín Maza. Facultad de Ciencias Veterinarias y Ambientales. Cátedra de Bacteriología; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas. Cátedra de Microbiología; Argentina. Fil: Ceron Cucchi, Maria Esperanza. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Patobiología; Argentina Fil: Paez Lama, Sebastián Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina Fil: Egea, Angela Vanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina Fil: Schnittger, Leonhard. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Patobiología; Argentina Fil: Cravero, Silvio Lorenzo Pedro. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Patobiología; Argentina Fil: Sosa Escudero, Miguel Angel. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Cienicas Médicas. Instituto de Histología y Embriología de Mendoza Dr. Mario H. Burgos; Argentina Fil: Allegretti, Liliana Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Provincia de Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto Argentino de Investigaciones de las Zonas Áridas; Argentina Fil: Arenas, Graciela Nora. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Médicas. Cátedra de Microbiología; Argentina |
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