Grain hordein content and malt quality as affected by foliar nitrogen fertilisation at heading

Autores
Prystupa, Pablo; Peton, Andrés; Pagano, Eduardo; Ferraris, Gustavo Nestor; Ventimiglia, Luis Alberto; Loewy, Tomas; Gómez, Federico; Gutierrez-Boem, Flavio Hernán
Año de publicación
2021
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Nitrogen fertilisation at heading is a practice for increasing grain protein content in malting barley. The objective of this study was to assess the effects of fertilisation on grain protein, the content and composition of hordeins, and relationship to malt quality. In 25 field experiments in the Argentine Pampas, the effect of foliar nitrogen fertilisation at heading on the grain protein content was evaluated. In five experiments, the content and composition of hordeins and some malting quality indices was assessed. Nitrogen fertilisation at heading increased grain protein content, hordein content and the proportion of hordein C, and decreased the proportion of hordein B. In addition, malts obtained from the grains of the crops fertilised with nitrogen at heading had lower extract and higher hardness than those obtained without fertilisation. Malt extract was negatively associated with total hordein (or protein) content and positively with grain size. The inclusion of the fractions into which hordeins are classified did not improve the explanatory models for malt extract. Therefore, the composition of hordein does not seem to be a determining factor for malt extract when comparing samples with and without nitrogen fertilisation at heading. © 2021 The Institute of Brewing & Distilling.
EEA Pergamino
Fil: Prystupa, Pablo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fertilidad y Fertilizantes; Argentina
Fil: Prystupa, Pablo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales-INBA. Consejo Nacional de investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Peton, Andrés. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Bioquímica; Argentina
Fil: Pagano, Eduardo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales-INBA. Consejo Nacional de investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Pagano, Eduardo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Bioquímica; Argentina
Fil: Ferraris, Gustavo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Desarrollo Rural; Argentina
Fil: Ventimiglia, Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Agencia de Extensión Rural 9 de Julio; Argentina
Fil: Loewy, Tomás. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bordenave. Desarrollo Rural; Argentina
Fil: Gómez, Federico. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fertilidad y Fertilizantes; Argentina
Fil: Gómez, Federico. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales-INBA. Consejo Nacional de investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Gutierrez-Boem, Flavio H. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fertilidad y Fertilizantes; Argentina
Fil: Gutierrez-Boem, Flavio H. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones en Biociencias Agrícolas y Ambientales-INBA. Consejo Nacional de investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fuente
Journal of the Institute of Brewing 127 : 1-8. (May 2021)
Materia
Malta (producto)
Calidad del Producto
Cebada
Aplicación de Abonos
Granos
Hordeina
Espigas
Proteínas de Cereales
Product Quality
Barley
Fertilizer Application
Grain
Hordein
Spikes
Cereal Protein
Malt
Fertilizantes Nitrogenados
Región Pampeana
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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