Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuest...
- Autores
- Zubillaga, María Fany; Repupilli, Julián Agustín; Boeri, Patricia Alejandra; Servera, Juan Agustin; Gallego, Juan Jose; Piñuel, Lucrecia
- Año de publicación
- 2024
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Climate change is reducing forage availability for ruminants. Previous studies in Northern Patagonia, Argentina, have demonstrated the adaptation of the amaranth crop to these agroclimatic conditions under irrigation. Moreover, this crop is used as forage in marginal areas of the world, given its outstanding productive and nutritional qualities. The objective of this study was to evaluate the nutritional quality of amaranth silage in response to previous wilting and the addition of lactic acid bacteria. The crop was harvested at the milky grain stage and ensiled in experimental microsilos for 60 days. Before ensiling, different treatments (wilting and addition of lactic acid bacteria) were applied. Parameters related to nutritional quality were evaluated, including ash, crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD), and metabolizable energy (ME). Simultaneous treatment with air and the addition of lactic acid bacteria before ensiling resulted in the best nutritional quality characteristics of the silage. The most significant results were protein value of 12.7%, 41.1% NDF and 19.1% FDA. The DM and ME were 74% and 2.67 Mcal/kg, respectively. Thus, amaranth silage can be considered an alternative conserved forage for animal feed in this region.
El cambio climático está reduciendo la disponibilidad de forraje para los rumiantes. Estudios previos en la Patagonia Norte Argentina demuestran la adaptación del cultivo de amaranto a estas condiciones agroclimáticas bajo riego. Sin embargo, este cultivo se utiliza como forraje en zonas marginales del mundo, dadas las destacadas cualidades productivas y nutricionales del cultivo de amaranto. El objetivo de este estudio fue evaluar la calidad nutricional del ensilado de amaranto en respuesta al oreado previo del forraje y a la adición de bacterias lácticas. El cultivo se cosechó en el estado grano lechoso y se ensiló en microsilos experimentales durante 60 días. Antes del ensilado, se llevaron a cabo diferentes tratamientos (oreado y adición de bacterias lácticas). Se evaluaron parámetros relacionados con la calidad nutricional: cenizas, proteína cruda (PC), Fibra Detergente Neutro (FDN), Fibra Detergente Ácido (FDA), digestibilidad de la materia seca (DMS) y energía metabolizable (EM). El tratamiento simultáneo de oreado y adición de bacterias lácticas antes del ensilado dio lugar a las mejores características de calidad nutricional del ensilado obtenido. Los resultados más importantes bajo estas condiciones fueron valores de proteína del 12,7%, FDN del 41,1% y FDA del 19,1%. La DMS y la EM fueron del 74% y 2,67 Mcal/kg, respectivamente. Así, el ensilaje de amaranto puede ser considerado como una alternativa forrajera conservada para la alimentación animal de la región.
EEA Valle Inferior
Fil: Zubillaga, Maria Fany. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina
Fil: Zubillaga, Maria Fany. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fil: Zubillaga, Maria Fany. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fil: Repupilli, Julián Agustín. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica; Argentina
Fil: Boeri, Patricia Alejandra. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina
Fil: Boeri, Patricia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fil: Boeri, Patricia Alejandra. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fil: Servera, Juan Agustin. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica; Argentina
Fil: Servera, Juan Agustín. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; Argentina
Fil: Gallego, Juan Jose. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; Argentina
Fil: Piñuel, Lucrecia. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina
Fil: Piñuel, Lucrecia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fil: Piñuel, Lucrecia. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina - Fuente
- Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias / Universidad Nacional de Cuyo 56 (1) : 117-126. (2024)
- Materia
-
Amaranthus
Nutritive Value
Silage
Quality
Inoculation
Valor Nutritivo
Ensilado
Calidad
Inoculación - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/23780
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_01dd47acec43a3bf94f6c3dddd8a0431 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/23780 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticasZubillaga, María FanyRepupilli, Julián AgustínBoeri, Patricia AlejandraServera, Juan AgustinGallego, Juan JosePiñuel, LucreciaAmaranthusNutritive ValueSilageQualityInoculationValor NutritivoEnsiladoCalidadInoculaciónClimate change is reducing forage availability for ruminants. Previous studies in Northern Patagonia, Argentina, have demonstrated the adaptation of the amaranth crop to these agroclimatic conditions under irrigation. Moreover, this crop is used as forage in marginal areas of the world, given its outstanding productive and nutritional qualities. The objective of this study was to evaluate the nutritional quality of amaranth silage in response to previous wilting and the addition of lactic acid bacteria. The crop was harvested at the milky grain stage and ensiled in experimental microsilos for 60 days. Before ensiling, different treatments (wilting and addition of lactic acid bacteria) were applied. Parameters related to nutritional quality were evaluated, including ash, crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD), and metabolizable energy (ME). Simultaneous treatment with air and the addition of lactic acid bacteria before ensiling resulted in the best nutritional quality characteristics of the silage. The most significant results were protein value of 12.7%, 41.1% NDF and 19.1% FDA. The DM and ME were 74% and 2.67 Mcal/kg, respectively. Thus, amaranth silage can be considered an alternative conserved forage for animal feed in this region.El cambio climático está reduciendo la disponibilidad de forraje para los rumiantes. Estudios previos en la Patagonia Norte Argentina demuestran la adaptación del cultivo de amaranto a estas condiciones agroclimáticas bajo riego. Sin embargo, este cultivo se utiliza como forraje en zonas marginales del mundo, dadas las destacadas cualidades productivas y nutricionales del cultivo de amaranto. El objetivo de este estudio fue evaluar la calidad nutricional del ensilado de amaranto en respuesta al oreado previo del forraje y a la adición de bacterias lácticas. El cultivo se cosechó en el estado grano lechoso y se ensiló en microsilos experimentales durante 60 días. Antes del ensilado, se llevaron a cabo diferentes tratamientos (oreado y adición de bacterias lácticas). Se evaluaron parámetros relacionados con la calidad nutricional: cenizas, proteína cruda (PC), Fibra Detergente Neutro (FDN), Fibra Detergente Ácido (FDA), digestibilidad de la materia seca (DMS) y energía metabolizable (EM). El tratamiento simultáneo de oreado y adición de bacterias lácticas antes del ensilado dio lugar a las mejores características de calidad nutricional del ensilado obtenido. Los resultados más importantes bajo estas condiciones fueron valores de proteína del 12,7%, FDN del 41,1% y FDA del 19,1%. La DMS y la EM fueron del 74% y 2,67 Mcal/kg, respectivamente. Así, el ensilaje de amaranto puede ser considerado como una alternativa forrajera conservada para la alimentación animal de la región.EEA Valle InferiorFil: Zubillaga, Maria Fany. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; ArgentinaFil: Zubillaga, Maria Fany. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; ArgentinaFil: Zubillaga, Maria Fany. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; ArgentinaFil: Repupilli, Julián Agustín. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica; ArgentinaFil: Boeri, Patricia Alejandra. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; ArgentinaFil: Boeri, Patricia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; ArgentinaFil: Boeri, Patricia Alejandra. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; ArgentinaFil: Servera, Juan Agustin. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica; ArgentinaFil: Servera, Juan Agustín. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; ArgentinaFil: Gallego, Juan Jose. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; ArgentinaFil: Piñuel, Lucrecia. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; ArgentinaFil: Piñuel, Lucrecia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; ArgentinaFil: Piñuel, Lucrecia. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; ArgentinaFacultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo2025-09-11T14:12:43Z2025-09-11T14:12:43Z2024-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/23780https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/67991853-86650370-4661https://doi.org/10.48162/rev.39.128Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias / Universidad Nacional de Cuyo 56 (1) : 117-126. (2024)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-10-16T09:32:34Zoai:localhost:20.500.12123/23780instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-10-16 09:32:35.04INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas |
title |
Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas |
spellingShingle |
Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas Zubillaga, María Fany Amaranthus Nutritive Value Silage Quality Inoculation Valor Nutritivo Ensilado Calidad Inoculación |
title_short |
Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas |
title_full |
Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas |
title_fullStr |
Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas |
title_full_unstemmed |
Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas |
title_sort |
Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Zubillaga, María Fany Repupilli, Julián Agustín Boeri, Patricia Alejandra Servera, Juan Agustin Gallego, Juan Jose Piñuel, Lucrecia |
author |
Zubillaga, María Fany |
author_facet |
Zubillaga, María Fany Repupilli, Julián Agustín Boeri, Patricia Alejandra Servera, Juan Agustin Gallego, Juan Jose Piñuel, Lucrecia |
author_role |
author |
author2 |
Repupilli, Julián Agustín Boeri, Patricia Alejandra Servera, Juan Agustin Gallego, Juan Jose Piñuel, Lucrecia |
author2_role |
author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Amaranthus Nutritive Value Silage Quality Inoculation Valor Nutritivo Ensilado Calidad Inoculación |
topic |
Amaranthus Nutritive Value Silage Quality Inoculation Valor Nutritivo Ensilado Calidad Inoculación |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Climate change is reducing forage availability for ruminants. Previous studies in Northern Patagonia, Argentina, have demonstrated the adaptation of the amaranth crop to these agroclimatic conditions under irrigation. Moreover, this crop is used as forage in marginal areas of the world, given its outstanding productive and nutritional qualities. The objective of this study was to evaluate the nutritional quality of amaranth silage in response to previous wilting and the addition of lactic acid bacteria. The crop was harvested at the milky grain stage and ensiled in experimental microsilos for 60 days. Before ensiling, different treatments (wilting and addition of lactic acid bacteria) were applied. Parameters related to nutritional quality were evaluated, including ash, crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD), and metabolizable energy (ME). Simultaneous treatment with air and the addition of lactic acid bacteria before ensiling resulted in the best nutritional quality characteristics of the silage. The most significant results were protein value of 12.7%, 41.1% NDF and 19.1% FDA. The DM and ME were 74% and 2.67 Mcal/kg, respectively. Thus, amaranth silage can be considered an alternative conserved forage for animal feed in this region. El cambio climático está reduciendo la disponibilidad de forraje para los rumiantes. Estudios previos en la Patagonia Norte Argentina demuestran la adaptación del cultivo de amaranto a estas condiciones agroclimáticas bajo riego. Sin embargo, este cultivo se utiliza como forraje en zonas marginales del mundo, dadas las destacadas cualidades productivas y nutricionales del cultivo de amaranto. El objetivo de este estudio fue evaluar la calidad nutricional del ensilado de amaranto en respuesta al oreado previo del forraje y a la adición de bacterias lácticas. El cultivo se cosechó en el estado grano lechoso y se ensiló en microsilos experimentales durante 60 días. Antes del ensilado, se llevaron a cabo diferentes tratamientos (oreado y adición de bacterias lácticas). Se evaluaron parámetros relacionados con la calidad nutricional: cenizas, proteína cruda (PC), Fibra Detergente Neutro (FDN), Fibra Detergente Ácido (FDA), digestibilidad de la materia seca (DMS) y energía metabolizable (EM). El tratamiento simultáneo de oreado y adición de bacterias lácticas antes del ensilado dio lugar a las mejores características de calidad nutricional del ensilado obtenido. Los resultados más importantes bajo estas condiciones fueron valores de proteína del 12,7%, FDN del 41,1% y FDA del 19,1%. La DMS y la EM fueron del 74% y 2,67 Mcal/kg, respectivamente. Así, el ensilaje de amaranto puede ser considerado como una alternativa forrajera conservada para la alimentación animal de la región. EEA Valle Inferior Fil: Zubillaga, Maria Fany. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina Fil: Zubillaga, Maria Fany. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina Fil: Zubillaga, Maria Fany. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina Fil: Repupilli, Julián Agustín. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica; Argentina Fil: Boeri, Patricia Alejandra. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina Fil: Boeri, Patricia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina Fil: Boeri, Patricia Alejandra. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina Fil: Servera, Juan Agustin. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica; Argentina Fil: Servera, Juan Agustín. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; Argentina Fil: Gallego, Juan Jose. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; Argentina Fil: Piñuel, Lucrecia. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina Fil: Piñuel, Lucrecia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina Fil: Piñuel, Lucrecia. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina |
description |
Climate change is reducing forage availability for ruminants. Previous studies in Northern Patagonia, Argentina, have demonstrated the adaptation of the amaranth crop to these agroclimatic conditions under irrigation. Moreover, this crop is used as forage in marginal areas of the world, given its outstanding productive and nutritional qualities. The objective of this study was to evaluate the nutritional quality of amaranth silage in response to previous wilting and the addition of lactic acid bacteria. The crop was harvested at the milky grain stage and ensiled in experimental microsilos for 60 days. Before ensiling, different treatments (wilting and addition of lactic acid bacteria) were applied. Parameters related to nutritional quality were evaluated, including ash, crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD), and metabolizable energy (ME). Simultaneous treatment with air and the addition of lactic acid bacteria before ensiling resulted in the best nutritional quality characteristics of the silage. The most significant results were protein value of 12.7%, 41.1% NDF and 19.1% FDA. The DM and ME were 74% and 2.67 Mcal/kg, respectively. Thus, amaranth silage can be considered an alternative conserved forage for animal feed in this region. |
publishDate |
2024 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2024-06 2025-09-11T14:12:43Z 2025-09-11T14:12:43Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/23780 https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/6799 1853-8665 0370-4661 https://doi.org/10.48162/rev.39.128 |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/23780 https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/6799 https://doi.org/10.48162/rev.39.128 |
identifier_str_mv |
1853-8665 0370-4661 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo |
publisher.none.fl_str_mv |
Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias / Universidad Nacional de Cuyo 56 (1) : 117-126. (2024) reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1846143594517233665 |
score |
12.712165 |