Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuest...

Autores
Zubillaga, María Fany; Repupilli, Julián Agustín; Boeri, Patricia Alejandra; Servera, Juan Agustin; Gallego, Juan Jose; Piñuel, Lucrecia
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Climate change is reducing forage availability for ruminants. Previous studies in Northern Patagonia, Argentina, have demonstrated the adaptation of the amaranth crop to these agroclimatic conditions under irrigation. Moreover, this crop is used as forage in marginal areas of the world, given its outstanding productive and nutritional qualities. The objective of this study was to evaluate the nutritional quality of amaranth silage in response to previous wilting and the addition of lactic acid bacteria. The crop was harvested at the milky grain stage and ensiled in experimental microsilos for 60 days. Before ensiling, different treatments (wilting and addition of lactic acid bacteria) were applied. Parameters related to nutritional quality were evaluated, including ash, crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD), and metabolizable energy (ME). Simultaneous treatment with air and the addition of lactic acid bacteria before ensiling resulted in the best nutritional quality characteristics of the silage. The most significant results were protein value of 12.7%, 41.1% NDF and 19.1% FDA. The DM and ME were 74% and 2.67 Mcal/kg, respectively. Thus, amaranth silage can be considered an alternative conserved forage for animal feed in this region.
El cambio climático está reduciendo la disponibilidad de forraje para los rumiantes. Estudios previos en la Patagonia Norte Argentina demuestran la adaptación del cultivo de amaranto a estas condiciones agroclimáticas bajo riego. Sin embargo, este cultivo se utiliza como forraje en zonas marginales del mundo, dadas las destacadas cualidades productivas y nutricionales del cultivo de amaranto. El objetivo de este estudio fue evaluar la calidad nutricional del ensilado de amaranto en respuesta al oreado previo del forraje y a la adición de bacterias lácticas. El cultivo se cosechó en el estado grano lechoso y se ensiló en microsilos experimentales durante 60 días. Antes del ensilado, se llevaron a cabo diferentes tratamientos (oreado y adición de bacterias lácticas). Se evaluaron parámetros relacionados con la calidad nutricional: cenizas, proteína cruda (PC), Fibra Detergente Neutro (FDN), Fibra Detergente Ácido (FDA), digestibilidad de la materia seca (DMS) y energía metabolizable (EM). El tratamiento simultáneo de oreado y adición de bacterias lácticas antes del ensilado dio lugar a las mejores características de calidad nutricional del ensilado obtenido. Los resultados más importantes bajo estas condiciones fueron valores de proteína del 12,7%, FDN del 41,1% y FDA del 19,1%. La DMS y la EM fueron del 74% y 2,67 Mcal/kg, respectivamente. Así, el ensilaje de amaranto puede ser considerado como una alternativa forrajera conservada para la alimentación animal de la región.
EEA Valle Inferior
Fil: Zubillaga, Maria Fany. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina
Fil: Zubillaga, Maria Fany. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fil: Zubillaga, Maria Fany. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fil: Repupilli, Julián Agustín. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica; Argentina
Fil: Boeri, Patricia Alejandra. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina
Fil: Boeri, Patricia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fil: Boeri, Patricia Alejandra. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fil: Servera, Juan Agustin. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica; Argentina
Fil: Servera, Juan Agustín. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; Argentina
Fil: Gallego, Juan Jose. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; Argentina
Fil: Piñuel, Lucrecia. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina
Fil: Piñuel, Lucrecia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fil: Piñuel, Lucrecia. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fuente
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias / Universidad Nacional de Cuyo 56 (1) : 117-126. (2024)
Materia
Amaranthus
Nutritive Value
Silage
Quality
Inoculation
Valor Nutritivo
Ensilado
Calidad
Inoculación
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/23780

id INTADig_01dd47acec43a3bf94f6c3dddd8a0431
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/23780
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticasZubillaga, María FanyRepupilli, Julián AgustínBoeri, Patricia AlejandraServera, Juan AgustinGallego, Juan JosePiñuel, LucreciaAmaranthusNutritive ValueSilageQualityInoculationValor NutritivoEnsiladoCalidadInoculaciónClimate change is reducing forage availability for ruminants. Previous studies in Northern Patagonia, Argentina, have demonstrated the adaptation of the amaranth crop to these agroclimatic conditions under irrigation. Moreover, this crop is used as forage in marginal areas of the world, given its outstanding productive and nutritional qualities. The objective of this study was to evaluate the nutritional quality of amaranth silage in response to previous wilting and the addition of lactic acid bacteria. The crop was harvested at the milky grain stage and ensiled in experimental microsilos for 60 days. Before ensiling, different treatments (wilting and addition of lactic acid bacteria) were applied. Parameters related to nutritional quality were evaluated, including ash, crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD), and metabolizable energy (ME). Simultaneous treatment with air and the addition of lactic acid bacteria before ensiling resulted in the best nutritional quality characteristics of the silage. The most significant results were protein value of 12.7%, 41.1% NDF and 19.1% FDA. The DM and ME were 74% and 2.67 Mcal/kg, respectively. Thus, amaranth silage can be considered an alternative conserved forage for animal feed in this region.El cambio climático está reduciendo la disponibilidad de forraje para los rumiantes. Estudios previos en la Patagonia Norte Argentina demuestran la adaptación del cultivo de amaranto a estas condiciones agroclimáticas bajo riego. Sin embargo, este cultivo se utiliza como forraje en zonas marginales del mundo, dadas las destacadas cualidades productivas y nutricionales del cultivo de amaranto. El objetivo de este estudio fue evaluar la calidad nutricional del ensilado de amaranto en respuesta al oreado previo del forraje y a la adición de bacterias lácticas. El cultivo se cosechó en el estado grano lechoso y se ensiló en microsilos experimentales durante 60 días. Antes del ensilado, se llevaron a cabo diferentes tratamientos (oreado y adición de bacterias lácticas). Se evaluaron parámetros relacionados con la calidad nutricional: cenizas, proteína cruda (PC), Fibra Detergente Neutro (FDN), Fibra Detergente Ácido (FDA), digestibilidad de la materia seca (DMS) y energía metabolizable (EM). El tratamiento simultáneo de oreado y adición de bacterias lácticas antes del ensilado dio lugar a las mejores características de calidad nutricional del ensilado obtenido. Los resultados más importantes bajo estas condiciones fueron valores de proteína del 12,7%, FDN del 41,1% y FDA del 19,1%. La DMS y la EM fueron del 74% y 2,67 Mcal/kg, respectivamente. Así, el ensilaje de amaranto puede ser considerado como una alternativa forrajera conservada para la alimentación animal de la región.EEA Valle InferiorFil: Zubillaga, Maria Fany. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; ArgentinaFil: Zubillaga, Maria Fany. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; ArgentinaFil: Zubillaga, Maria Fany. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; ArgentinaFil: Repupilli, Julián Agustín. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica; ArgentinaFil: Boeri, Patricia Alejandra. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; ArgentinaFil: Boeri, Patricia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; ArgentinaFil: Boeri, Patricia Alejandra. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; ArgentinaFil: Servera, Juan Agustin. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica; ArgentinaFil: Servera, Juan Agustín. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; ArgentinaFil: Gallego, Juan Jose. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; ArgentinaFil: Piñuel, Lucrecia. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; ArgentinaFil: Piñuel, Lucrecia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; ArgentinaFil: Piñuel, Lucrecia. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; ArgentinaFacultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo2025-09-11T14:12:43Z2025-09-11T14:12:43Z2024-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/23780https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/67991853-86650370-4661https://doi.org/10.48162/rev.39.128Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias / Universidad Nacional de Cuyo 56 (1) : 117-126. (2024)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-10-16T09:32:34Zoai:localhost:20.500.12123/23780instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-10-16 09:32:35.04INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas
title Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas
spellingShingle Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas
Zubillaga, María Fany
Amaranthus
Nutritive Value
Silage
Quality
Inoculation
Valor Nutritivo
Ensilado
Calidad
Inoculación
title_short Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas
title_full Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas
title_fullStr Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas
title_full_unstemmed Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas
title_sort Nutritional quality of amaranth (Amaranthus) silage in response to forage airing and addition of lactic bacteria = Calidad nutricional de amaranto (Amaranthus) ensilado en respuesta a la aireación del forraje y a la adición de bacterias lácticas
dc.creator.none.fl_str_mv Zubillaga, María Fany
Repupilli, Julián Agustín
Boeri, Patricia Alejandra
Servera, Juan Agustin
Gallego, Juan Jose
Piñuel, Lucrecia
author Zubillaga, María Fany
author_facet Zubillaga, María Fany
Repupilli, Julián Agustín
Boeri, Patricia Alejandra
Servera, Juan Agustin
Gallego, Juan Jose
Piñuel, Lucrecia
author_role author
author2 Repupilli, Julián Agustín
Boeri, Patricia Alejandra
Servera, Juan Agustin
Gallego, Juan Jose
Piñuel, Lucrecia
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Amaranthus
Nutritive Value
Silage
Quality
Inoculation
Valor Nutritivo
Ensilado
Calidad
Inoculación
topic Amaranthus
Nutritive Value
Silage
Quality
Inoculation
Valor Nutritivo
Ensilado
Calidad
Inoculación
dc.description.none.fl_txt_mv Climate change is reducing forage availability for ruminants. Previous studies in Northern Patagonia, Argentina, have demonstrated the adaptation of the amaranth crop to these agroclimatic conditions under irrigation. Moreover, this crop is used as forage in marginal areas of the world, given its outstanding productive and nutritional qualities. The objective of this study was to evaluate the nutritional quality of amaranth silage in response to previous wilting and the addition of lactic acid bacteria. The crop was harvested at the milky grain stage and ensiled in experimental microsilos for 60 days. Before ensiling, different treatments (wilting and addition of lactic acid bacteria) were applied. Parameters related to nutritional quality were evaluated, including ash, crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD), and metabolizable energy (ME). Simultaneous treatment with air and the addition of lactic acid bacteria before ensiling resulted in the best nutritional quality characteristics of the silage. The most significant results were protein value of 12.7%, 41.1% NDF and 19.1% FDA. The DM and ME were 74% and 2.67 Mcal/kg, respectively. Thus, amaranth silage can be considered an alternative conserved forage for animal feed in this region.
El cambio climático está reduciendo la disponibilidad de forraje para los rumiantes. Estudios previos en la Patagonia Norte Argentina demuestran la adaptación del cultivo de amaranto a estas condiciones agroclimáticas bajo riego. Sin embargo, este cultivo se utiliza como forraje en zonas marginales del mundo, dadas las destacadas cualidades productivas y nutricionales del cultivo de amaranto. El objetivo de este estudio fue evaluar la calidad nutricional del ensilado de amaranto en respuesta al oreado previo del forraje y a la adición de bacterias lácticas. El cultivo se cosechó en el estado grano lechoso y se ensiló en microsilos experimentales durante 60 días. Antes del ensilado, se llevaron a cabo diferentes tratamientos (oreado y adición de bacterias lácticas). Se evaluaron parámetros relacionados con la calidad nutricional: cenizas, proteína cruda (PC), Fibra Detergente Neutro (FDN), Fibra Detergente Ácido (FDA), digestibilidad de la materia seca (DMS) y energía metabolizable (EM). El tratamiento simultáneo de oreado y adición de bacterias lácticas antes del ensilado dio lugar a las mejores características de calidad nutricional del ensilado obtenido. Los resultados más importantes bajo estas condiciones fueron valores de proteína del 12,7%, FDN del 41,1% y FDA del 19,1%. La DMS y la EM fueron del 74% y 2,67 Mcal/kg, respectivamente. Así, el ensilaje de amaranto puede ser considerado como una alternativa forrajera conservada para la alimentación animal de la región.
EEA Valle Inferior
Fil: Zubillaga, Maria Fany. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina
Fil: Zubillaga, Maria Fany. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fil: Zubillaga, Maria Fany. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fil: Repupilli, Julián Agustín. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica; Argentina
Fil: Boeri, Patricia Alejandra. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina
Fil: Boeri, Patricia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fil: Boeri, Patricia Alejandra. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fil: Servera, Juan Agustin. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica; Argentina
Fil: Servera, Juan Agustín. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; Argentina
Fil: Gallego, Juan Jose. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; Argentina
Fil: Piñuel, Lucrecia. Universidad Nacional de Río Negro. Sede Atlántica. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina
Fil: Piñuel, Lucrecia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
Fil: Piñuel, Lucrecia. Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigación y Transferencia; Argentina
description Climate change is reducing forage availability for ruminants. Previous studies in Northern Patagonia, Argentina, have demonstrated the adaptation of the amaranth crop to these agroclimatic conditions under irrigation. Moreover, this crop is used as forage in marginal areas of the world, given its outstanding productive and nutritional qualities. The objective of this study was to evaluate the nutritional quality of amaranth silage in response to previous wilting and the addition of lactic acid bacteria. The crop was harvested at the milky grain stage and ensiled in experimental microsilos for 60 days. Before ensiling, different treatments (wilting and addition of lactic acid bacteria) were applied. Parameters related to nutritional quality were evaluated, including ash, crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD), and metabolizable energy (ME). Simultaneous treatment with air and the addition of lactic acid bacteria before ensiling resulted in the best nutritional quality characteristics of the silage. The most significant results were protein value of 12.7%, 41.1% NDF and 19.1% FDA. The DM and ME were 74% and 2.67 Mcal/kg, respectively. Thus, amaranth silage can be considered an alternative conserved forage for animal feed in this region.
publishDate 2024
dc.date.none.fl_str_mv 2024-06
2025-09-11T14:12:43Z
2025-09-11T14:12:43Z
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/23780
https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/6799
1853-8665
0370-4661
https://doi.org/10.48162/rev.39.128
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/23780
https://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/6799
https://doi.org/10.48162/rev.39.128
identifier_str_mv 1853-8665
0370-4661
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo
publisher.none.fl_str_mv Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo
dc.source.none.fl_str_mv Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias / Universidad Nacional de Cuyo 56 (1) : 117-126. (2024)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1846143594517233665
score 12.712165