Ajo cv. colorado (Allium Sativum) : manejo post-cosecha

Autores
Giménez, Adriana B.; Araniti, Elena V.; Guinle, Viviana C.; Roby, Héctor R.; Llera, Joaquín; Winter, Patricia
Año de publicación
1998
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Para mantener la calidad de los ajos, evitando principalmente las pérdidas postcosecha por brotación, ataque de agentes patógenos y evaporación de agua, se consideraron distintas modalidades de conservación: tradicional, a campo en caballete; en galpón y en frigorífico a 10, 0 y -3 °C. El ensayo duró 9 meses a partir de la cosecha. Durante el mismo se analizaron los bulbos colocados en cada modalidad de conservación, comparando: % de defectos, índice de brotación, color, pérdida de peso, sólidos totales, humedad, cenizas, acidez, pH y sólidos solubles. • Porcentaje de defectos: al noveno mes y temperaturas de 0 °C y -3 °C, presentaban 70 y 62 %, respectivamente, de ajo en buenas condiciones. • Índice visual de superación de dormición: al séptimo mes y -3 °C la media fue 34,56 %. A 0 °C, 83,33 %. • Peso: su pérdida fue menor en los últimos meses de conservación a -3 °C. En consecuencia, para un período corto de conservación (hasta 3 meses, dependiendo de las condiciones ambientales) son utilizables las modalidades campo o galpón. Para períodos más largos, es conveniente usar refrigeración a 0 °C, o mejor -3 °C, condición en la cual los ajos no brotaron.
Different storage modalities were considered: traditional (field conditions); in shed and cold storage room to 10 °C, 0 °C and -3 °C, in order to maintain the garlics with high quality avoiding the post-harvest losses owing to budding, pathogens damage and water evaporation. The study had a duration of 9 months after harvest, and the bulbs belong to every storage modality were analyzed, comparing: % of defect, budding index, color, weight loss, total solids, moisture, ashes, acidity, pH, soluble solids. • Respect % of deffects: it is differentiated the modalities to 0 °C and -3 °C, which at the ninth month from harvest presented 70 and 62 % respectively of garlic in good conditions. • Dormancy overcome visual index: where the storage to -3 °C presented to seventh month a mean of 34,56 %, while to 0 °C was of 83,33 %. • Weight: in the last months of storage, the modality -3 °C was which shows the least loss. We can conclude that for short periods of storage (till 3 month, depending of weather conditions) are possible to use the sheld or field modalities and for longer periods is convenient to use cold storage, temperatures of 0 °C or better -3 °C, in which case budding was not observed.
Fil: Giménez, Adriana B.. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
Fil: Araniti, Elena V. . Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
Fil: Guinle, Viviana C.. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
Fil: Roby, Héctor R.. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
Fil: Llera, Joaquín. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
Fil: Winter, Patricia. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
Fuente
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 30, no. 1
http://bdigital.uncu.edu.ar/10050
Materia
Allium sativum
Almacenamiento en frío
Instalaciones de almacenamiento
Mendoza (Argentina : provincia)
Ajo colorado
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
Biblioteca Digital (UNCu)
Institución
Universidad Nacional de Cuyo
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Different storage modalities were considered: traditional (field conditions); in shed and cold storage room to 10 °C, 0 °C and -3 °C, in order to maintain the garlics with high quality avoiding the post-harvest losses owing to budding, pathogens damage and water evaporation. The study had a duration of 9 months after harvest, and the bulbs belong to every storage modality were analyzed, comparing: % of defect, budding index, color, weight loss, total solids, moisture, ashes, acidity, pH, soluble solids. • Respect % of deffects: it is differentiated the modalities to 0 °C and -3 °C, which at the ninth month from harvest presented 70 and 62 % respectively of garlic in good conditions. • Dormancy overcome visual index: where the storage to -3 °C presented to seventh month a mean of 34,56 %, while to 0 °C was of 83,33 %. • Weight: in the last months of storage, the modality -3 °C was which shows the least loss. We can conclude that for short periods of storage (till 3 month, depending of weather conditions) are possible to use the sheld or field modalities and for longer periods is convenient to use cold storage, temperatures of 0 °C or better -3 °C, in which case budding was not observed.
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