Physiological and production responses of olive (Olea europaea L.) cv. Frantoio under regulated deficit irrigation on a semiarid mediterranean weather condition (Cholqui, Maipo Val...

Authors
Kremer, Cristian; Reyes, Luis; Fichet, Thomas; García de Cortázar, Víctor; Haberland, Julio
Publication Year
2018
Language
English
Format
article
Status
Published version
Description
The objective of the present study was to determine the Regulated Deficit Irrigation (RDI) effect on the cv. Frantoio olive tree, under semiarid mediterranean weather condtions (8 months dry period). The trial was established in the “El Oliveto" farm (33°48' S, 71°05' W) Cholqui, Melipilla, Metropolitan Region, Chile, and considered five irrigation treatments: 100% of crop evapotranspiration (ETc) (T1), 85% ETc (T2), 75% ETc (T3), 70% ETc (T4), and 65% ETc (T5) applied between February (endocarp lignification) to May (harvest) of 2011. Periodic plant measurements were conducted, which included physiological parameters (midday stem water potential, photosynthesis and stomatal conductance) and production indices (mean fruit weight, maturity index and total production). The results obtained indicate that to a less irrigation water, the water potential, the stomatal conductance and the photosynthesis are decreased when compared to the 100% ETc. As others have quoted, it was also noticed that the less irrigation water had no effect on yield and fruit oil content.
El objetivo del presente estudio fue determinar el efecto del riego deficitario controlado (RDC) en el olivo cv. Frantoio, bajo condiciones de un clima mediterráneo semiárido (8 meses secos). El ensayo se estableció en el fundo "El Oliveto" (33°48' S 71°05' O) localidad de Cholqui, comuna de Melipilla, Región Metropolitana, Chile y consistió en 5 tratamientos de reposición hídrica equivalentes a: 100% evapotranspiración de cultivo (ETc) (T1), 85% ETc (T2), 75% ETc (T3), 70% ETc (T4), y 65% ETc (T5) aplicados entre febrero (lignificacion del endocarpo) y mayo (cosecha) de 2011. Se realizaron mediciones periódicas a la planta, las que abarcaron variables fisiológicas (potencial hídrico xilemático, fotosíntesis y conductancia estomática) y de producción (peso promedio de fruto, índice de madurez y producción total). Los resultados obtenidos indican que a menor restitución hídrica, el potencial hídrico, la conductancia estomática y la fotosíntesis se ven disminuidos comparados con el 100% de ETc. Tal como señalaron otros autores, se observó que la menor reposición hídrica no afectó ni la producción, ni el contenido de aceite en el fruto.
Fil: Kremer, Cristian. Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Agronómicas.
Fil: Reyes, Luis. Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Agronómicas.
Fil: Fichet, Thomas. Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Agronómicas.
Fil: García de Cortázar, Víctor. Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Agronómicas.
Fil: Haberland, Julio. Universidad de Chile. Facultad de Ciencias Agronómicas.
Source
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 50, no. 1
http://bdigital.uncu.edu.ar/10654
Subject
Fisiología vegetal
Olea europaea
Olivo
Riego
Cholqui (Valle del Maipo, Chile)
Clima semiárido
Tensión de absorción
Potencial xilema agua
Aceite de oliva
Olive oil
Water stress
Stem water potential
Riego deficitario controlado
Estrés hídrico
Potencial de agua del tallo
Access level
Open access
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repository
Biblioteca Digital (UNCu)
Institution
Universidad Nacional de Cuyo
OAI Identifier
oai:bdigital.uncu.edu.ar:10786