Respuestas ecofisiológicas del olivo (Olea europaea L.) al riego deficitario controlado en pre y poscosecha

Autores
Aguero Alcaras, Luis Martin
Año de publicación
2017
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
tesis doctoral
Estado
versión publicada
Colaborador/a o director/a de tesis
Searles, Peter Stoughton (director)
Descripción
Tesis para obtener el grado de Doctor en el área de Ciencias Agropecuarias, de la Universidad de Buenos Aires, en 2017
El uso del agua en zonas áridas y semiáridas en el Noroeste Argentino ha aumentado debido a la expansión agrícola de las últimas décadas. El olivo es uno de los cultivos más plantados en fincas intensivas, regado con sistemas de goteo, con agua proveniente del subsuelo por la falta de cursos superficiales. El riego deficitario controlado (RDC), aplicado en momentos de elevada evapotranspiración, reduciría potencialmente el uso del agua y otorgaría sostenibilidad a estas fincas a largo plazo. El objetivo general de esta tesis fue evaluar las respuestas ecofisiológicas del olivo con RDC en pre y poscosecha (i.e., fin de verano y otoño) durante tres años en la variedad ‘Manzanilla fina’. Se utilizó esta variedad por ser de cosecha temprana y además por ser la más plantada en el mundo para la producción de aceitunas de mesa. En la Cuenca Mediterránea, donde el olivo es el principal cultivo, el RDC ha sido escasamente evaluado en esta época, debido a que las precipitaciones ocurren desde el otoño. Se aplicaron tres tratamientos de riego deficitario (66, 33 y 0% de la evapotranspiración del cultivo, ETc) y un control regado al 100% de la ETc por 75 días entre fines del verano y mediados del otoño, en una finca comercial en Aimogasta, La Rioja. Para evaluar el efecto del RDC en pos y precosecha, un grupo de árboles fueron cosechados temprano para aceituna de “mesa”, y otro al final de la temporada para elaborar aceite de oliva. El efecto del RDC se determinó en poscosecha midiendo la dinámica de las respuestas del potencial hídrico xilemático, la conductancia foliar, la contracción diaria del tronco y la transpiración (capítulo 2); y también los efectos posteriores del RDC en poscosecha sobre los componentes del rendimiento y en el crecimiento vegetativo (capítulo 3). Además en la precosecha bajo RDC se evaluó la acumulación y la calidad del aceite (capítulo 4). Los tratamientos del RDC en poscosecha generaron una amplia gama de valores de humedad del suelo, reflejados de manera consistente en descensos de los valores de las variables fisiológicas evaluadas. El potencial hídrico xilemático mostró relaciones altamente significativas con algunos parámetros derivados de las variaciones del diámetro del tronco, como el incremento en el máximo diámetro del tronco, aunque no con la contracción diaria del tronco. Estos resultados contribuyen a avanzar en la comprensión de la fisiología del olivo con diversos grados de estrés hídrico, y establecer valores umbrales relacionados al manejo del riego. Por otro lado, el crecimiento de ramas no fue marcadamente afectado por el RDC en poscosecha, debido a que en esta época la tasa de crecimiento fue baja en todos los árboles; inclusive en los árboles regados al 100% de ETc. Además, no hubo reducciones en el rendimiento de la fruta luego de tres temporadas de aplicación de RDC en poscosecha. La cantidad de aceite no disminuyó en los tratamientos de RDC en precosecha al sumar las tres temporadas, aunque con la suspensión de riego (0% ETc), la calidad fue disminuida. Estos resultados indican que las estrategias de riego alternativas son factibles en regiones con climas no-mediterráneos como el Noroeste Argentino.
Water use in the arid and semi-arid zones of Northwest Argentina has increased due to the agricultural expansion of the last several decades. Olive is one of the most planted crops in intensively managed orchards with deep groundwater being used for irrigation due to the lack of surface water and drip irrigation being common to improve efficiency. Regulated deficit irrigation (RDI), applied at times of high evapotranspiration, would potentially allow the use of less water and lead to the sustainability of these orchards over the long term. The general objective of this thesis was to evaluate the ecophysiological responses of olive trees to RDI in pre- and post-harvest (i.e. late summer and autumn) for three years in the 'Manzanilla fina' variety. This variety was used to be of early harvest and also to be the most planted in the world for the production of table olives. In the Mediterranean Basin where most olive is cultivated, RDI has been little evaluated at this time of the season because precipitation is common in the autumn. Three deficit irrigation treatments (66, 33 and 0% of the crop evapotranspiration, ETc) and a control irrigated with 100% of the ETc were applied for 75 days between late summer and mid-autumn in a commercial orchard in Aimogasta, La Rioja. Trees harvested early for table olives and trees harvested at the end of the season for olive oil were used for post-harvest and pre-harvest RDI evaluations, respectively. The effect of post-harvest RDI on the dynamics of stem water potential, foliar conductance, maximum daily trunk shrinkage and sap flow was determined (Chapter 2), as were the subsequent effects of post-harvest RDI on yield components and vegetative growth (Chapter 3). Additionally, the responses of oil accumulation and quality to pre-harvest RDI were evaluated (Chapter 4). The post-harvest RDI treatments generated a wide range of soil moisture values, which were consistently reflected in decreases in the physiological variables evaluated. Stem water potential showed highly significant relationships with some parameters derived from trunk diameter variations such as the increase in maximum trunk diameter, but not with maximum daily trunk shrinkage. These results contribute to advancing our understanding of the physiology of olive trees under different degrees of water stress, and to establish threshold values related to irrigation management. Branch growth was not significantly affected by postharvest RDI because the growth rate was low in all trees at this time of the season, including in the trees receiving irrigation equivalent to 100% ETc, and there were no reductions in fruit yield after three seasons of post-harvest RDI application. The cumulative oil yield was not diminished in the pre-harvest RDI treatments over the three years, but the suspension of irrigation (0% ETc) resulted in lower oil quality. These results indicate that alternative irrigation strategies are feasible in regions with non-Mediterranean climates such as the Argentine Northwest.
EEA Chilecito
Fil: Aguero Alcaras, Luis Martin. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Chilecito; Argentina
Materia
Olea Europaea
Respuesta Fisiológica
Riego
Necesidades de Agua
Rendimiento
Aceite de Oliva
Physiological Response
Irrigation
Water Requirements
Yields
Olive Oil
Olivo
Riego Deficitario
Región Noroeste, Argentina
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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El objetivo general de esta tesis fue evaluar las respuestas ecofisiológicas del olivo con RDC en pre y poscosecha (i.e., fin de verano y otoño) durante tres años en la variedad ‘Manzanilla fina’. Se utilizó esta variedad por ser de cosecha temprana y además por ser la más plantada en el mundo para la producción de aceitunas de mesa. En la Cuenca Mediterránea, donde el olivo es el principal cultivo, el RDC ha sido escasamente evaluado en esta época, debido a que las precipitaciones ocurren desde el otoño. Se aplicaron tres tratamientos de riego deficitario (66, 33 y 0% de la evapotranspiración del cultivo, ETc) y un control regado al 100% de la ETc por 75 días entre fines del verano y mediados del otoño, en una finca comercial en Aimogasta, La Rioja. Para evaluar el efecto del RDC en pos y precosecha, un grupo de árboles fueron cosechados temprano para aceituna de “mesa”, y otro al final de la temporada para elaborar aceite de oliva. El efecto del RDC se determinó en poscosecha midiendo la dinámica de las respuestas del potencial hídrico xilemático, la conductancia foliar, la contracción diaria del tronco y la transpiración (capítulo 2); y también los efectos posteriores del RDC en poscosecha sobre los componentes del rendimiento y en el crecimiento vegetativo (capítulo 3). Además en la precosecha bajo RDC se evaluó la acumulación y la calidad del aceite (capítulo 4). Los tratamientos del RDC en poscosecha generaron una amplia gama de valores de humedad del suelo, reflejados de manera consistente en descensos de los valores de las variables fisiológicas evaluadas. El potencial hídrico xilemático mostró relaciones altamente significativas con algunos parámetros derivados de las variaciones del diámetro del tronco, como el incremento en el máximo diámetro del tronco, aunque no con la contracción diaria del tronco. Estos resultados contribuyen a avanzar en la comprensión de la fisiología del olivo con diversos grados de estrés hídrico, y establecer valores umbrales relacionados al manejo del riego. Por otro lado, el crecimiento de ramas no fue marcadamente afectado por el RDC en poscosecha, debido a que en esta época la tasa de crecimiento fue baja en todos los árboles; inclusive en los árboles regados al 100% de ETc. Además, no hubo reducciones en el rendimiento de la fruta luego de tres temporadas de aplicación de RDC en poscosecha. La cantidad de aceite no disminuyó en los tratamientos de RDC en precosecha al sumar las tres temporadas, aunque con la suspensión de riego (0% ETc), la calidad fue disminuida. Estos resultados indican que las estrategias de riego alternativas son factibles en regiones con climas no-mediterráneos como el Noroeste Argentino.Water use in the arid and semi-arid zones of Northwest Argentina has increased due to the agricultural expansion of the last several decades. Olive is one of the most planted crops in intensively managed orchards with deep groundwater being used for irrigation due to the lack of surface water and drip irrigation being common to improve efficiency. Regulated deficit irrigation (RDI), applied at times of high evapotranspiration, would potentially allow the use of less water and lead to the sustainability of these orchards over the long term. The general objective of this thesis was to evaluate the ecophysiological responses of olive trees to RDI in pre- and post-harvest (i.e. late summer and autumn) for three years in the 'Manzanilla fina' variety. This variety was used to be of early harvest and also to be the most planted in the world for the production of table olives. In the Mediterranean Basin where most olive is cultivated, RDI has been little evaluated at this time of the season because precipitation is common in the autumn. Three deficit irrigation treatments (66, 33 and 0% of the crop evapotranspiration, ETc) and a control irrigated with 100% of the ETc were applied for 75 days between late summer and mid-autumn in a commercial orchard in Aimogasta, La Rioja. Trees harvested early for table olives and trees harvested at the end of the season for olive oil were used for post-harvest and pre-harvest RDI evaluations, respectively. The effect of post-harvest RDI on the dynamics of stem water potential, foliar conductance, maximum daily trunk shrinkage and sap flow was determined (Chapter 2), as were the subsequent effects of post-harvest RDI on yield components and vegetative growth (Chapter 3). Additionally, the responses of oil accumulation and quality to pre-harvest RDI were evaluated (Chapter 4). The post-harvest RDI treatments generated a wide range of soil moisture values, which were consistently reflected in decreases in the physiological variables evaluated. Stem water potential showed highly significant relationships with some parameters derived from trunk diameter variations such as the increase in maximum trunk diameter, but not with maximum daily trunk shrinkage. These results contribute to advancing our understanding of the physiology of olive trees under different degrees of water stress, and to establish threshold values related to irrigation management. Branch growth was not significantly affected by postharvest RDI because the growth rate was low in all trees at this time of the season, including in the trees receiving irrigation equivalent to 100% ETc, and there were no reductions in fruit yield after three seasons of post-harvest RDI application. The cumulative oil yield was not diminished in the pre-harvest RDI treatments over the three years, but the suspension of irrigation (0% ETc) resulted in lower oil quality. These results indicate that alternative irrigation strategies are feasible in regions with non-Mediterranean climates such as the Argentine Northwest.EEA ChilecitoFil: Aguero Alcaras, Luis Martin. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Chilecito; ArgentinaFacultad de Agronomía, Universidad de Buenos AiresSearles, Peter Stoughton (director)2019-09-27T11:47:28Z2019-09-27T11:47:28Z2017-08info:eu-repo/semantics/doctoralThesisinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_db06info:ar-repo/semantics/tesisDoctoralapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/5996http://ri.agro.uba.ar/greenstone3/library/collection/tesis/document/2018agueroalcarasluismartinspainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria2025-09-29T13:44:47Zoai:localhost:20.500.12123/5996instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:44:47.516INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
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Water use in the arid and semi-arid zones of Northwest Argentina has increased due to the agricultural expansion of the last several decades. Olive is one of the most planted crops in intensively managed orchards with deep groundwater being used for irrigation due to the lack of surface water and drip irrigation being common to improve efficiency. Regulated deficit irrigation (RDI), applied at times of high evapotranspiration, would potentially allow the use of less water and lead to the sustainability of these orchards over the long term. The general objective of this thesis was to evaluate the ecophysiological responses of olive trees to RDI in pre- and post-harvest (i.e. late summer and autumn) for three years in the 'Manzanilla fina' variety. This variety was used to be of early harvest and also to be the most planted in the world for the production of table olives. In the Mediterranean Basin where most olive is cultivated, RDI has been little evaluated at this time of the season because precipitation is common in the autumn. Three deficit irrigation treatments (66, 33 and 0% of the crop evapotranspiration, ETc) and a control irrigated with 100% of the ETc were applied for 75 days between late summer and mid-autumn in a commercial orchard in Aimogasta, La Rioja. Trees harvested early for table olives and trees harvested at the end of the season for olive oil were used for post-harvest and pre-harvest RDI evaluations, respectively. The effect of post-harvest RDI on the dynamics of stem water potential, foliar conductance, maximum daily trunk shrinkage and sap flow was determined (Chapter 2), as were the subsequent effects of post-harvest RDI on yield components and vegetative growth (Chapter 3). Additionally, the responses of oil accumulation and quality to pre-harvest RDI were evaluated (Chapter 4). The post-harvest RDI treatments generated a wide range of soil moisture values, which were consistently reflected in decreases in the physiological variables evaluated. Stem water potential showed highly significant relationships with some parameters derived from trunk diameter variations such as the increase in maximum trunk diameter, but not with maximum daily trunk shrinkage. These results contribute to advancing our understanding of the physiology of olive trees under different degrees of water stress, and to establish threshold values related to irrigation management. Branch growth was not significantly affected by postharvest RDI because the growth rate was low in all trees at this time of the season, including in the trees receiving irrigation equivalent to 100% ETc, and there were no reductions in fruit yield after three seasons of post-harvest RDI application. The cumulative oil yield was not diminished in the pre-harvest RDI treatments over the three years, but the suspension of irrigation (0% ETc) resulted in lower oil quality. These results indicate that alternative irrigation strategies are feasible in regions with non-Mediterranean climates such as the Argentine Northwest.
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