Secado de ajo elefante : allium ampeloprasum

Autores
Vignoni, Lucía; Araniti, Verónica; Winter, Patricia; Bartucciotto, Carmelo; Ventrera, Nancy; Guinle, Viviana; Giménez, Adriana; Bauzá, Marta Mónica
Año de publicación
2002
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Los estudios realizados en la Argentina sobre poscosecha del género Allium se refieren a A. sativum, no habiéndolos sobre Allium ampeloprasum (ajo elefante), de buenas características organolépticas (sabor más suave) y creciente demanda en los mercados internos y externos. Por tal motivo se decidió investigar la incidencia del método de secado en su pérdida de peso comparando el procedimiento tradicional en caballete con el realizado en horno solar con circulación forzada de aire. En ambos casos se efectuaron 5 repeticiones para control de pérdida de peso. Se sacaron muestras al azar de los distintos niveles de las paseras para establecer la humedad en bulbo entero, bulbo pelado y hojas, efectuando 3 repeticiones para cada determinación y tratamiento. La duración de los tratamientos se determinó en base a la humedad en hoja y bulbo entero, puesto que la variación en bulbo pelado no fue significativa. Los datos fueron evaluados con el análisis de la varianza utilizando un nivel de significancia del 5 % y la prueba de Duncan. En las condiciones del ensayo, el secado en horno solar adelanta 6 días la terminación, con una pérdida de peso del 30,7 %.
Investigations made in Argentina about postharvest of the genus Allium are related to A. sativum , and there is no references about Allium ampeloprasum (elephant garlic). It is interesting the behavior of this vegetable during drying because of its organoleptic characteristics (smoother flavor) and its increasing demand in internal and external markets. Influence of the drying method on elephant garlic weight loss is studied in this work. Traditional drying on caballete is compared with that one made on solar oven with air forced circulation. In both cases it was maintained five repetitions in order to control weight loss; it was taken samples at random of different levels in order to control humidity in whole bulb, peeled bulb and leaves, making three repetitions for each determination and treatment. It must be considered the humidity in leaves and whole bulb in order to determine the duration of treatments, because of the variation in peeled bulb is not significant. Data were evaluated with varying analysis using a significance level of 5 % and Duncan test. In the trial conditions, ending of drying is advanced six days on solar oven, producing a weight loss of 30,7 %.
Fil: Vignoni, Lucía. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
Fil: Araniti, Verónica. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
Fil: Winter, Patricia. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
Fil: Bartucciotto, Carmelo. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
Fil: Ventrera, Nancy. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
Fil: Guinle, Viviana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
Fil: Giménez, Adriana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
Fil: Bauzá, Marta Mónica. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias
Fuente
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, Vol. 34, no. 2
http://bdigital.uncu.edu.ar/2753
Materia
Mendoza (Argentina)
Pérdida de peso
Humedad
Estufas
Allium ampeloprasum
Secado artificial
Datos estadísticos
Poscosecha de ajo

Secado en horno solar
Ajo elefante
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
Biblioteca Digital (UNCu)
Institución
Universidad Nacional de Cuyo
OAI Identificador
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Investigations made in Argentina about postharvest of the genus Allium are related to A. sativum , and there is no references about Allium ampeloprasum (elephant garlic). It is interesting the behavior of this vegetable during drying because of its organoleptic characteristics (smoother flavor) and its increasing demand in internal and external markets. Influence of the drying method on elephant garlic weight loss is studied in this work. Traditional drying on caballete is compared with that one made on solar oven with air forced circulation. In both cases it was maintained five repetitions in order to control weight loss; it was taken samples at random of different levels in order to control humidity in whole bulb, peeled bulb and leaves, making three repetitions for each determination and treatment. It must be considered the humidity in leaves and whole bulb in order to determine the duration of treatments, because of the variation in peeled bulb is not significant. Data were evaluated with varying analysis using a significance level of 5 % and Duncan test. In the trial conditions, ending of drying is advanced six days on solar oven, producing a weight loss of 30,7 %.
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