Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows

Autores
Fernandez, Paula Virginia; Vago, María Elena; Ezquiaga, Juan Pedro; Maiale, Santiago; Rodriguez, Andrés; Acosta, Juan Manuel; Gortari, Maximiliano; Ruiz, Oscar Adolfo; Ciancia, Marina
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Vago, María Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; Argentina
Fil: Ezquiaga, Juan Pedro. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina
Fil: Maiale, Santiago. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina
Fil: Rodriguez, Andrés. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina
Fil: Acosta, Juan Manuel. Instituto de Botánica Darwinion; Argentina
Fil: Acosta, Juan Manuel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Gortari, Maximiliano. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina
Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina
Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina
Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina
Fil: Ciancia, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Abstract: The genus Distichlis comprises halophytic perennial C4 grasses which grow in very extreme conditions. It is distributed throughout almost the entire American continent. Despite these interesting characteristics, studies on these plants are relatively scarce, and their ecological and productive value deserves to be further explored. In this work, nutritional aspects, and composition of the cell walls of the aerial part (leaves and shoots) of D. laxiflora Hack were studied. Their changes over four samplings in different seasons, in two nearby sites: a halophytic meadow (H), and a mesophytic meadow (M), were analyzed. Photosynthetic efficiency and K/Na ratio were determined as stress indicators. Plants of sites H and M have similar cell wall content except for spring when plants from site H show lower values. Also, the spring samples present a markedly higher in vitro digestibility for site H. In agreement, samples from site H contain lower amounts of glucuronoarabinoxylans and β-glucans. The protein content is lower in site H, except for spring, and with a maximum in summer for site M. This work shows some changes in the cell walls of D. laxiflora in response to salinity, and these changes influence the digestibility of this material. Spring, coinciding with the regrowth cycle of this plant and with the worst stress indicators, is the season when plants of the halophytic site show the highest nutritional quality for grazing cattle.
Fuente
Plant Stress. 2024 (13)100519
Materia
DISTICHLIS LAXIFLORA
PARED CELULAR
GLUCURONOARABINOXILANOS
PASTIZALES
CALIDAD DEL FORRAJE
SALINIDAD
GANADO
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
Repositorio Institucional (UCA)
Institución
Pontificia Universidad Católica Argentina
OAI Identificador
oai:ucacris:123456789/18360

id RIUCA_b8eabae15ecfe2af225943d1d6a04def
oai_identifier_str oai:ucacris:123456789/18360
network_acronym_str RIUCA
repository_id_str 2585
network_name_str Repositorio Institucional (UCA)
spelling Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadowsFernandez, Paula VirginiaVago, María ElenaEzquiaga, Juan PedroMaiale, SantiagoRodriguez, AndrésAcosta, Juan ManuelGortari, MaximilianoRuiz, Oscar AdolfoCiancia, MarinaDISTICHLIS LAXIFLORAPARED CELULARGLUCURONOARABINOXILANOSPASTIZALESCALIDAD DEL FORRAJESALINIDADGANADOFil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; ArgentinaFil: Fernandez, Paula Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Vago, María Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; ArgentinaFil: Ezquiaga, Juan Pedro. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; ArgentinaFil: Maiale, Santiago. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; ArgentinaFil: Rodriguez, Andrés. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; ArgentinaFil: Acosta, Juan Manuel. Instituto de Botánica Darwinion; ArgentinaFil: Acosta, Juan Manuel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias; ArgentinaFil: Gortari, Maximiliano. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; ArgentinaFil: Ruiz, Oscar Adolfo. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; ArgentinaFil: Ruiz, Oscar Adolfo. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; ArgentinaFil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; ArgentinaFil: Ciancia, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaAbstract: The genus Distichlis comprises halophytic perennial C4 grasses which grow in very extreme conditions. It is distributed throughout almost the entire American continent. Despite these interesting characteristics, studies on these plants are relatively scarce, and their ecological and productive value deserves to be further explored. In this work, nutritional aspects, and composition of the cell walls of the aerial part (leaves and shoots) of D. laxiflora Hack were studied. Their changes over four samplings in different seasons, in two nearby sites: a halophytic meadow (H), and a mesophytic meadow (M), were analyzed. Photosynthetic efficiency and K/Na ratio were determined as stress indicators. Plants of sites H and M have similar cell wall content except for spring when plants from site H show lower values. Also, the spring samples present a markedly higher in vitro digestibility for site H. In agreement, samples from site H contain lower amounts of glucuronoarabinoxylans and β-glucans. The protein content is lower in site H, except for spring, and with a maximum in summer for site M. This work shows some changes in the cell walls of D. laxiflora in response to salinity, and these changes influence the digestibility of this material. Spring, coinciding with the regrowth cycle of this plant and with the worst stress indicators, is the season when plants of the halophytic site show the highest nutritional quality for grazing cattle.Elsevier2024info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/183602667-064X (online)10.1016/j.stress.2024.100519Fernandez, P. V. et al. Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows [en linea]. Plant Stress. 2024 (13)100519. doi: 10.1016/j.stress.2024.100519. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18360Plant Stress. 2024 (13)100519reponame:Repositorio Institucional (UCA)instname:Pontificia Universidad Católica Argentinaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/2025-07-03T10:59:51Zoai:ucacris:123456789/18360instacron:UCAInstitucionalhttps://repositorio.uca.edu.ar/Universidad privadaNo correspondehttps://repositorio.uca.edu.ar/oaiclaudia_fernandez@uca.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25852025-07-03 10:59:51.939Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentinafalse
dc.title.none.fl_str_mv Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows
title Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows
spellingShingle Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows
Fernandez, Paula Virginia
DISTICHLIS LAXIFLORA
PARED CELULAR
GLUCURONOARABINOXILANOS
PASTIZALES
CALIDAD DEL FORRAJE
SALINIDAD
GANADO
title_short Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows
title_full Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows
title_fullStr Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows
title_full_unstemmed Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows
title_sort Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows
dc.creator.none.fl_str_mv Fernandez, Paula Virginia
Vago, María Elena
Ezquiaga, Juan Pedro
Maiale, Santiago
Rodriguez, Andrés
Acosta, Juan Manuel
Gortari, Maximiliano
Ruiz, Oscar Adolfo
Ciancia, Marina
author Fernandez, Paula Virginia
author_facet Fernandez, Paula Virginia
Vago, María Elena
Ezquiaga, Juan Pedro
Maiale, Santiago
Rodriguez, Andrés
Acosta, Juan Manuel
Gortari, Maximiliano
Ruiz, Oscar Adolfo
Ciancia, Marina
author_role author
author2 Vago, María Elena
Ezquiaga, Juan Pedro
Maiale, Santiago
Rodriguez, Andrés
Acosta, Juan Manuel
Gortari, Maximiliano
Ruiz, Oscar Adolfo
Ciancia, Marina
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv DISTICHLIS LAXIFLORA
PARED CELULAR
GLUCURONOARABINOXILANOS
PASTIZALES
CALIDAD DEL FORRAJE
SALINIDAD
GANADO
topic DISTICHLIS LAXIFLORA
PARED CELULAR
GLUCURONOARABINOXILANOS
PASTIZALES
CALIDAD DEL FORRAJE
SALINIDAD
GANADO
dc.description.none.fl_txt_mv Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Vago, María Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; Argentina
Fil: Ezquiaga, Juan Pedro. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina
Fil: Maiale, Santiago. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina
Fil: Rodriguez, Andrés. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina
Fil: Acosta, Juan Manuel. Instituto de Botánica Darwinion; Argentina
Fil: Acosta, Juan Manuel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Gortari, Maximiliano. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina
Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina
Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina
Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina
Fil: Ciancia, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Abstract: The genus Distichlis comprises halophytic perennial C4 grasses which grow in very extreme conditions. It is distributed throughout almost the entire American continent. Despite these interesting characteristics, studies on these plants are relatively scarce, and their ecological and productive value deserves to be further explored. In this work, nutritional aspects, and composition of the cell walls of the aerial part (leaves and shoots) of D. laxiflora Hack were studied. Their changes over four samplings in different seasons, in two nearby sites: a halophytic meadow (H), and a mesophytic meadow (M), were analyzed. Photosynthetic efficiency and K/Na ratio were determined as stress indicators. Plants of sites H and M have similar cell wall content except for spring when plants from site H show lower values. Also, the spring samples present a markedly higher in vitro digestibility for site H. In agreement, samples from site H contain lower amounts of glucuronoarabinoxylans and β-glucans. The protein content is lower in site H, except for spring, and with a maximum in summer for site M. This work shows some changes in the cell walls of D. laxiflora in response to salinity, and these changes influence the digestibility of this material. Spring, coinciding with the regrowth cycle of this plant and with the worst stress indicators, is the season when plants of the halophytic site show the highest nutritional quality for grazing cattle.
description Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina
publishDate 2024
dc.date.none.fl_str_mv 2024
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18360
2667-064X (online)
10.1016/j.stress.2024.100519
Fernandez, P. V. et al. Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows [en linea]. Plant Stress. 2024 (13)100519. doi: 10.1016/j.stress.2024.100519. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18360
url https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18360
identifier_str_mv 2667-064X (online)
10.1016/j.stress.2024.100519
Fernandez, P. V. et al. Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows [en linea]. Plant Stress. 2024 (13)100519. doi: 10.1016/j.stress.2024.100519. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18360
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv Plant Stress. 2024 (13)100519
reponame:Repositorio Institucional (UCA)
instname:Pontificia Universidad Católica Argentina
reponame_str Repositorio Institucional (UCA)
collection Repositorio Institucional (UCA)
instname_str Pontificia Universidad Católica Argentina
repository.name.fl_str_mv Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentina
repository.mail.fl_str_mv claudia_fernandez@uca.edu.ar
_version_ 1836638373868994560
score 13.070432