Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows
- Autores
- Fernandez, Paula Virginia; Vago, María Elena; Ezquiaga, Juan Pedro; Maiale, Santiago; Rodriguez, Andrés; Acosta, Juan Manuel; Gortari, Maximiliano; Ruiz, Oscar Adolfo; Ciancia, Marina
- Año de publicación
- 2024
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Vago, María Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; Argentina
Fil: Ezquiaga, Juan Pedro. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina
Fil: Maiale, Santiago. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina
Fil: Rodriguez, Andrés. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina
Fil: Acosta, Juan Manuel. Instituto de Botánica Darwinion; Argentina
Fil: Acosta, Juan Manuel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias; Argentina
Fil: Gortari, Maximiliano. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina
Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina
Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina
Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina
Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina
Fil: Ciancia, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Abstract: The genus Distichlis comprises halophytic perennial C4 grasses which grow in very extreme conditions. It is distributed throughout almost the entire American continent. Despite these interesting characteristics, studies on these plants are relatively scarce, and their ecological and productive value deserves to be further explored. In this work, nutritional aspects, and composition of the cell walls of the aerial part (leaves and shoots) of D. laxiflora Hack were studied. Their changes over four samplings in different seasons, in two nearby sites: a halophytic meadow (H), and a mesophytic meadow (M), were analyzed. Photosynthetic efficiency and K/Na ratio were determined as stress indicators. Plants of sites H and M have similar cell wall content except for spring when plants from site H show lower values. Also, the spring samples present a markedly higher in vitro digestibility for site H. In agreement, samples from site H contain lower amounts of glucuronoarabinoxylans and β-glucans. The protein content is lower in site H, except for spring, and with a maximum in summer for site M. This work shows some changes in the cell walls of D. laxiflora in response to salinity, and these changes influence the digestibility of this material. Spring, coinciding with the regrowth cycle of this plant and with the worst stress indicators, is the season when plants of the halophytic site show the highest nutritional quality for grazing cattle. - Fuente
- Plant Stress. 2024 (13)100519
- Materia
-
DISTICHLIS LAXIFLORA
PARED CELULAR
GLUCURONOARABINOXILANOS
PASTIZALES
CALIDAD DEL FORRAJE
SALINIDAD
GANADO - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Pontificia Universidad Católica Argentina
- OAI Identificador
- oai:ucacris:123456789/18360
Ver los metadatos del registro completo
id |
RIUCA_b8eabae15ecfe2af225943d1d6a04def |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ucacris:123456789/18360 |
network_acronym_str |
RIUCA |
repository_id_str |
2585 |
network_name_str |
Repositorio Institucional (UCA) |
spelling |
Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadowsFernandez, Paula VirginiaVago, María ElenaEzquiaga, Juan PedroMaiale, SantiagoRodriguez, AndrésAcosta, Juan ManuelGortari, MaximilianoRuiz, Oscar AdolfoCiancia, MarinaDISTICHLIS LAXIFLORAPARED CELULARGLUCURONOARABINOXILANOSPASTIZALESCALIDAD DEL FORRAJESALINIDADGANADOFil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; ArgentinaFil: Fernandez, Paula Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Vago, María Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; ArgentinaFil: Ezquiaga, Juan Pedro. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; ArgentinaFil: Maiale, Santiago. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; ArgentinaFil: Rodriguez, Andrés. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; ArgentinaFil: Acosta, Juan Manuel. Instituto de Botánica Darwinion; ArgentinaFil: Acosta, Juan Manuel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias; ArgentinaFil: Gortari, Maximiliano. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; ArgentinaFil: Ruiz, Oscar Adolfo. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; ArgentinaFil: Ruiz, Oscar Adolfo. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; ArgentinaFil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; ArgentinaFil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; ArgentinaFil: Ciancia, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaAbstract: The genus Distichlis comprises halophytic perennial C4 grasses which grow in very extreme conditions. It is distributed throughout almost the entire American continent. Despite these interesting characteristics, studies on these plants are relatively scarce, and their ecological and productive value deserves to be further explored. In this work, nutritional aspects, and composition of the cell walls of the aerial part (leaves and shoots) of D. laxiflora Hack were studied. Their changes over four samplings in different seasons, in two nearby sites: a halophytic meadow (H), and a mesophytic meadow (M), were analyzed. Photosynthetic efficiency and K/Na ratio were determined as stress indicators. Plants of sites H and M have similar cell wall content except for spring when plants from site H show lower values. Also, the spring samples present a markedly higher in vitro digestibility for site H. In agreement, samples from site H contain lower amounts of glucuronoarabinoxylans and β-glucans. The protein content is lower in site H, except for spring, and with a maximum in summer for site M. This work shows some changes in the cell walls of D. laxiflora in response to salinity, and these changes influence the digestibility of this material. Spring, coinciding with the regrowth cycle of this plant and with the worst stress indicators, is the season when plants of the halophytic site show the highest nutritional quality for grazing cattle.Elsevier2024info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/183602667-064X (online)10.1016/j.stress.2024.100519Fernandez, P. V. et al. Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows [en linea]. Plant Stress. 2024 (13)100519. doi: 10.1016/j.stress.2024.100519. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18360Plant Stress. 2024 (13)100519reponame:Repositorio Institucional (UCA)instname:Pontificia Universidad Católica Argentinaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/2025-07-03T10:59:51Zoai:ucacris:123456789/18360instacron:UCAInstitucionalhttps://repositorio.uca.edu.ar/Universidad privadaNo correspondehttps://repositorio.uca.edu.ar/oaiclaudia_fernandez@uca.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25852025-07-03 10:59:51.939Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentinafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows |
title |
Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows |
spellingShingle |
Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows Fernandez, Paula Virginia DISTICHLIS LAXIFLORA PARED CELULAR GLUCURONOARABINOXILANOS PASTIZALES CALIDAD DEL FORRAJE SALINIDAD GANADO |
title_short |
Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows |
title_full |
Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows |
title_fullStr |
Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows |
title_full_unstemmed |
Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows |
title_sort |
Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Fernandez, Paula Virginia Vago, María Elena Ezquiaga, Juan Pedro Maiale, Santiago Rodriguez, Andrés Acosta, Juan Manuel Gortari, Maximiliano Ruiz, Oscar Adolfo Ciancia, Marina |
author |
Fernandez, Paula Virginia |
author_facet |
Fernandez, Paula Virginia Vago, María Elena Ezquiaga, Juan Pedro Maiale, Santiago Rodriguez, Andrés Acosta, Juan Manuel Gortari, Maximiliano Ruiz, Oscar Adolfo Ciancia, Marina |
author_role |
author |
author2 |
Vago, María Elena Ezquiaga, Juan Pedro Maiale, Santiago Rodriguez, Andrés Acosta, Juan Manuel Gortari, Maximiliano Ruiz, Oscar Adolfo Ciancia, Marina |
author2_role |
author author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
DISTICHLIS LAXIFLORA PARED CELULAR GLUCURONOARABINOXILANOS PASTIZALES CALIDAD DEL FORRAJE SALINIDAD GANADO |
topic |
DISTICHLIS LAXIFLORA PARED CELULAR GLUCURONOARABINOXILANOS PASTIZALES CALIDAD DEL FORRAJE SALINIDAD GANADO |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina Fil: Fernandez, Paula Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Vago, María Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina Fil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; Argentina Fil: Ezquiaga, Juan Pedro. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina Fil: Maiale, Santiago. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina Fil: Rodriguez, Andrés. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina Fil: Acosta, Juan Manuel. Instituto de Botánica Darwinion; Argentina Fil: Acosta, Juan Manuel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias; Argentina Fil: Gortari, Maximiliano. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Universidad Nacional de San Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Tecnológico de Chascomús. Escuela de Nano y Biotecnología; Argentina Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina Fil: Ciancia, Marina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Abstract: The genus Distichlis comprises halophytic perennial C4 grasses which grow in very extreme conditions. It is distributed throughout almost the entire American continent. Despite these interesting characteristics, studies on these plants are relatively scarce, and their ecological and productive value deserves to be further explored. In this work, nutritional aspects, and composition of the cell walls of the aerial part (leaves and shoots) of D. laxiflora Hack were studied. Their changes over four samplings in different seasons, in two nearby sites: a halophytic meadow (H), and a mesophytic meadow (M), were analyzed. Photosynthetic efficiency and K/Na ratio were determined as stress indicators. Plants of sites H and M have similar cell wall content except for spring when plants from site H show lower values. Also, the spring samples present a markedly higher in vitro digestibility for site H. In agreement, samples from site H contain lower amounts of glucuronoarabinoxylans and β-glucans. The protein content is lower in site H, except for spring, and with a maximum in summer for site M. This work shows some changes in the cell walls of D. laxiflora in response to salinity, and these changes influence the digestibility of this material. Spring, coinciding with the regrowth cycle of this plant and with the worst stress indicators, is the season when plants of the halophytic site show the highest nutritional quality for grazing cattle. |
description |
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos; Argentina |
publishDate |
2024 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2024 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18360 2667-064X (online) 10.1016/j.stress.2024.100519 Fernandez, P. V. et al. Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows [en linea]. Plant Stress. 2024 (13)100519. doi: 10.1016/j.stress.2024.100519. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18360 |
url |
https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18360 |
identifier_str_mv |
2667-064X (online) 10.1016/j.stress.2024.100519 Fernandez, P. V. et al. Cell wall composition and nutritional quality through seasons of the saltgrass Distichlis laxiflora growing in halophytic and mesophytic meadows [en linea]. Plant Stress. 2024 (13)100519. doi: 10.1016/j.stress.2024.100519. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/18360 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
dc.source.none.fl_str_mv |
Plant Stress. 2024 (13)100519 reponame:Repositorio Institucional (UCA) instname:Pontificia Universidad Católica Argentina |
reponame_str |
Repositorio Institucional (UCA) |
collection |
Repositorio Institucional (UCA) |
instname_str |
Pontificia Universidad Católica Argentina |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentina |
repository.mail.fl_str_mv |
claudia_fernandez@uca.edu.ar |
_version_ |
1836638373868994560 |
score |
13.070432 |