Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum)
- Autores
- Iglesias, Bernardo Fabricio; Charriere, Maria Viviana; Gaggiotti, Monica Del Carmen; Fain Binda, Virginia; Bagattin, Nicolás
- Año de publicación
- 2023
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- documento de conferencia
- Estado
- versión aceptada
- Descripción
- Póster y resumen
The feeding cost represents between 55 and 70% of the production costs of chicken meat or eggs. Corn and soybeans showed a price increase of 88 and 57% in the last 24 months, respectively. This price increase motivates the need to look for alternative ingredients in order to lower costs. The green pea (Pisum sativum) is presented as a viable alternative. Peas are an ingredient with good potential for animal feed, having a high crude protein content (20-26%), good palatability and low content of antinutritional factors. The use of microwaves is not a new technology, however, it is little exploited.
EEA Pergamino
Fil: Iglesias, Bernardo Fabricio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; Argentina
Fil: Charriere, María Viviana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; Argentina
Fil: Gaggiotti, Monica Del Carmen. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Laboratorio de Forrajes; Argentina
Fil: Fain Binda, Virginia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; Argentina
Fil: Bagattin, Nicolás. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (UNNOBA). Escuela de Ciencias Agrarias, Naturales y Ambientales (ECANA); Argentina - Fuente
- 23rd European Symposium on Poultry Nutrition, Rímini, Italia, 21 al 24 Junio 2023.
- Materia
-
Avicultura
Alimentación Avícola
Guisante
Pisum Sativum
Microondas
Aviculture
Poultry Feeding
Peas
Microwave Radiation - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/16753
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_f81d162fd593af17e03df12f65a124e3 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/16753 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum)Iglesias, Bernardo FabricioCharriere, Maria VivianaGaggiotti, Monica Del CarmenFain Binda, VirginiaBagattin, NicolásAviculturaAlimentación AvícolaGuisantePisum SativumMicroondasAviculturePoultry FeedingPeasMicrowave RadiationPóster y resumenThe feeding cost represents between 55 and 70% of the production costs of chicken meat or eggs. Corn and soybeans showed a price increase of 88 and 57% in the last 24 months, respectively. This price increase motivates the need to look for alternative ingredients in order to lower costs. The green pea (Pisum sativum) is presented as a viable alternative. Peas are an ingredient with good potential for animal feed, having a high crude protein content (20-26%), good palatability and low content of antinutritional factors. The use of microwaves is not a new technology, however, it is little exploited.EEA PergaminoFil: Iglesias, Bernardo Fabricio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; ArgentinaFil: Charriere, María Viviana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; ArgentinaFil: Gaggiotti, Monica Del Carmen. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Laboratorio de Forrajes; ArgentinaFil: Fain Binda, Virginia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; ArgentinaFil: Bagattin, Nicolás. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (UNNOBA). Escuela de Ciencias Agrarias, Naturales y Ambientales (ECANA); Argentina2024-02-22T13:14:18Z2024-02-22T13:14:18Z2023-06info:eu-repo/semantics/conferenceObjectinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/1675323rd European Symposium on Poultry Nutrition, Rímini, Italia, 21 al 24 Junio 2023.reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-10-16T09:31:28Zoai:localhost:20.500.12123/16753instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-10-16 09:31:28.839INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum) |
title |
Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum) |
spellingShingle |
Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum) Iglesias, Bernardo Fabricio Avicultura Alimentación Avícola Guisante Pisum Sativum Microondas Aviculture Poultry Feeding Peas Microwave Radiation |
title_short |
Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum) |
title_full |
Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum) |
title_fullStr |
Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum) |
title_full_unstemmed |
Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum) |
title_sort |
Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum) |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Iglesias, Bernardo Fabricio Charriere, Maria Viviana Gaggiotti, Monica Del Carmen Fain Binda, Virginia Bagattin, Nicolás |
author |
Iglesias, Bernardo Fabricio |
author_facet |
Iglesias, Bernardo Fabricio Charriere, Maria Viviana Gaggiotti, Monica Del Carmen Fain Binda, Virginia Bagattin, Nicolás |
author_role |
author |
author2 |
Charriere, Maria Viviana Gaggiotti, Monica Del Carmen Fain Binda, Virginia Bagattin, Nicolás |
author2_role |
author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Avicultura Alimentación Avícola Guisante Pisum Sativum Microondas Aviculture Poultry Feeding Peas Microwave Radiation |
topic |
Avicultura Alimentación Avícola Guisante Pisum Sativum Microondas Aviculture Poultry Feeding Peas Microwave Radiation |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Póster y resumen The feeding cost represents between 55 and 70% of the production costs of chicken meat or eggs. Corn and soybeans showed a price increase of 88 and 57% in the last 24 months, respectively. This price increase motivates the need to look for alternative ingredients in order to lower costs. The green pea (Pisum sativum) is presented as a viable alternative. Peas are an ingredient with good potential for animal feed, having a high crude protein content (20-26%), good palatability and low content of antinutritional factors. The use of microwaves is not a new technology, however, it is little exploited. EEA Pergamino Fil: Iglesias, Bernardo Fabricio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; Argentina Fil: Charriere, María Viviana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; Argentina Fil: Gaggiotti, Monica Del Carmen. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Laboratorio de Forrajes; Argentina Fil: Fain Binda, Virginia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; Argentina Fil: Bagattin, Nicolás. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (UNNOBA). Escuela de Ciencias Agrarias, Naturales y Ambientales (ECANA); Argentina |
description |
Póster y resumen |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-06 2024-02-22T13:14:18Z 2024-02-22T13:14:18Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/conferenceObject info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_5794 info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia |
format |
conferenceObject |
status_str |
acceptedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/16753 |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/16753 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
23rd European Symposium on Poultry Nutrition, Rímini, Italia, 21 al 24 Junio 2023. reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1846143568075292672 |
score |
12.712165 |