Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum)

Autores
Iglesias, Bernardo Fabricio; Charriere, Maria Viviana; Gaggiotti, Monica Del Carmen; Fain Binda, Virginia; Bagattin, Nicolás
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión aceptada
Descripción
Póster y resumen
The feeding cost represents between 55 and 70% of the production costs of chicken meat or eggs. Corn and soybeans showed a price increase of 88 and 57% in the last 24 months, respectively. This price increase motivates the need to look for alternative ingredients in order to lower costs. The green pea (Pisum sativum) is presented as a viable alternative. Peas are an ingredient with good potential for animal feed, having a high crude protein content (20-26%), good palatability and low content of antinutritional factors. The use of microwaves is not a new technology, however, it is little exploited.
EEA Pergamino
Fil: Iglesias, Bernardo Fabricio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; Argentina
Fil: Charriere, María Viviana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; Argentina
Fil: Gaggiotti, Monica Del Carmen. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Laboratorio de Forrajes; Argentina
Fil: Fain Binda, Virginia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; Argentina
Fil: Bagattin, Nicolás. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (UNNOBA). Escuela de Ciencias Agrarias, Naturales y Ambientales (ECANA); Argentina
Fuente
23rd European Symposium on Poultry Nutrition, Rímini, Italia, 21 al 24 Junio 2023.
Materia
Avicultura
Alimentación Avícola
Guisante
Pisum Sativum
Microondas
Aviculture
Poultry Feeding
Peas
Microwave Radiation
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/16753

id INTADig_f81d162fd593af17e03df12f65a124e3
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/16753
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum)Iglesias, Bernardo FabricioCharriere, Maria VivianaGaggiotti, Monica Del CarmenFain Binda, VirginiaBagattin, NicolásAviculturaAlimentación AvícolaGuisantePisum SativumMicroondasAviculturePoultry FeedingPeasMicrowave RadiationPóster y resumenThe feeding cost represents between 55 and 70% of the production costs of chicken meat or eggs. Corn and soybeans showed a price increase of 88 and 57% in the last 24 months, respectively. This price increase motivates the need to look for alternative ingredients in order to lower costs. The green pea (Pisum sativum) is presented as a viable alternative. Peas are an ingredient with good potential for animal feed, having a high crude protein content (20-26%), good palatability and low content of antinutritional factors. The use of microwaves is not a new technology, however, it is little exploited.EEA PergaminoFil: Iglesias, Bernardo Fabricio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; ArgentinaFil: Charriere, María Viviana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; ArgentinaFil: Gaggiotti, Monica Del Carmen. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Laboratorio de Forrajes; ArgentinaFil: Fain Binda, Virginia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; ArgentinaFil: Bagattin, Nicolás. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (UNNOBA). Escuela de Ciencias Agrarias, Naturales y Ambientales (ECANA); Argentina2024-02-22T13:14:18Z2024-02-22T13:14:18Z2023-06info:eu-repo/semantics/conferenceObjectinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/1675323rd European Symposium on Poultry Nutrition, Rímini, Italia, 21 al 24 Junio 2023.reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-10-16T09:31:28Zoai:localhost:20.500.12123/16753instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-10-16 09:31:28.839INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum)
title Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum)
spellingShingle Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum)
Iglesias, Bernardo Fabricio
Avicultura
Alimentación Avícola
Guisante
Pisum Sativum
Microondas
Aviculture
Poultry Feeding
Peas
Microwave Radiation
title_short Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum)
title_full Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum)
title_fullStr Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum)
title_full_unstemmed Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum)
title_sort Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum)
dc.creator.none.fl_str_mv Iglesias, Bernardo Fabricio
Charriere, Maria Viviana
Gaggiotti, Monica Del Carmen
Fain Binda, Virginia
Bagattin, Nicolás
author Iglesias, Bernardo Fabricio
author_facet Iglesias, Bernardo Fabricio
Charriere, Maria Viviana
Gaggiotti, Monica Del Carmen
Fain Binda, Virginia
Bagattin, Nicolás
author_role author
author2 Charriere, Maria Viviana
Gaggiotti, Monica Del Carmen
Fain Binda, Virginia
Bagattin, Nicolás
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Avicultura
Alimentación Avícola
Guisante
Pisum Sativum
Microondas
Aviculture
Poultry Feeding
Peas
Microwave Radiation
topic Avicultura
Alimentación Avícola
Guisante
Pisum Sativum
Microondas
Aviculture
Poultry Feeding
Peas
Microwave Radiation
dc.description.none.fl_txt_mv Póster y resumen
The feeding cost represents between 55 and 70% of the production costs of chicken meat or eggs. Corn and soybeans showed a price increase of 88 and 57% in the last 24 months, respectively. This price increase motivates the need to look for alternative ingredients in order to lower costs. The green pea (Pisum sativum) is presented as a viable alternative. Peas are an ingredient with good potential for animal feed, having a high crude protein content (20-26%), good palatability and low content of antinutritional factors. The use of microwaves is not a new technology, however, it is little exploited.
EEA Pergamino
Fil: Iglesias, Bernardo Fabricio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; Argentina
Fil: Charriere, María Viviana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; Argentina
Fil: Gaggiotti, Monica Del Carmen. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Laboratorio de Forrajes; Argentina
Fil: Fain Binda, Virginia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Sección Avicultura; Argentina
Fil: Bagattin, Nicolás. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (UNNOBA). Escuela de Ciencias Agrarias, Naturales y Ambientales (ECANA); Argentina
description Póster y resumen
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-06
2024-02-22T13:14:18Z
2024-02-22T13:14:18Z
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/conferenceObject
info:eu-repo/semantics/acceptedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_5794
info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia
format conferenceObject
status_str acceptedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/16753
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/16753
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv 23rd European Symposium on Poultry Nutrition, Rímini, Italia, 21 al 24 Junio 2023.
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1846143568075292672
score 12.712165