Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
- Autores
- Maestri, Damian; Martinez, Marcela Lilian; Bodoira, Romina Mariana; Rossi, Yanina Estefanía; Oviedo, Alejandro Sebastián; Pierantozzi, Pierluigi; Torres, Myriam Mariela
- Año de publicación
- 2015
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Almond (Prunus dulcis (Miller) D.A. Webb) genetic resources (Marcona, Guara, Non Pareil, IXL, AI, Martinelli C, Emilito INTA, Cáceres Clara Chica, Javier INTA) were studied during two consecutive crop years in order to evaluate variations in kernel oil yield and composition, and oil oxidative parameters. Total oil, oleic acid, α-tocopherol and squalene contents were found to range between 48.0% and 57.5%, 65% and 77.5%, 370 and 675 μg/g oil, and 37.9 and 114.2 μg/g oil, respectively. The genotype was the main variability source for all these chemical traits. The α-tocopherol content seems to be the most important contributor to both the radical scavenging capacity and the oxidative stability of almond oils analysed. Results obtained from the local genotypes namely Martinelli C, Emilito INTA and Javier INTA may be of interest for almond breeding focused to improve kernel oil yield and composition.
EEA San Juan
Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina
Fil: Bodoira, Romina Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Oviedo, Alejandro Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina
Fil: Pierantozzi, Pierluigi. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Torres, Myriam Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina - Fuente
- Food chemistry 170 : 55-61. (1 March 2015)
- Materia
-
Almendra
Aceite de Almendra
Propiedades Fisicoquímicas
Recursos Genéticos Vegetales
Estabilidad Oxidativa
Almonds
Almond Oil
Chemicophysical Properties
Plant Genetic Resources
Oxidative Stability
Argentina
Phytochemicals - Nivel de accesibilidad
- acceso restringido
- Condiciones de uso
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/3796
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_5cab921d7e85d46f0847968757c49a0b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/3796 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from ArgentinaMaestri, DamianMartinez, Marcela LilianBodoira, Romina MarianaRossi, Yanina EstefaníaOviedo, Alejandro SebastiánPierantozzi, PierluigiTorres, Myriam MarielaAlmendraAceite de AlmendraPropiedades FisicoquímicasRecursos Genéticos VegetalesEstabilidad OxidativaAlmondsAlmond OilChemicophysical PropertiesPlant Genetic ResourcesOxidative StabilityArgentinaPhytochemicalsAlmond (Prunus dulcis (Miller) D.A. Webb) genetic resources (Marcona, Guara, Non Pareil, IXL, AI, Martinelli C, Emilito INTA, Cáceres Clara Chica, Javier INTA) were studied during two consecutive crop years in order to evaluate variations in kernel oil yield and composition, and oil oxidative parameters. Total oil, oleic acid, α-tocopherol and squalene contents were found to range between 48.0% and 57.5%, 65% and 77.5%, 370 and 675 μg/g oil, and 37.9 and 114.2 μg/g oil, respectively. The genotype was the main variability source for all these chemical traits. The α-tocopherol content seems to be the most important contributor to both the radical scavenging capacity and the oxidative stability of almond oils analysed. Results obtained from the local genotypes namely Martinelli C, Emilito INTA and Javier INTA may be of interest for almond breeding focused to improve kernel oil yield and composition.EEA San JuanFil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; ArgentinaFil: Bodoira, Romina Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaFil: Oviedo, Alejandro Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; ArgentinaFil: Pierantozzi, Pierluigi. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Torres, Myriam Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaElsevier2018-11-06T14:03:04Z2018-11-06T14:03:04Z2015-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/3796https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614012977?via%3Dihub0308-8146https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.073Food chemistry 170 : 55-61. (1 March 2015)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología AgropecuariaengArgentina (nation)info:eu-repo/semantics/restrictedAccess2025-09-29T13:44:29Zoai:localhost:20.500.12123/3796instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:44:29.411INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina |
title |
Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina |
spellingShingle |
Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina Maestri, Damian Almendra Aceite de Almendra Propiedades Fisicoquímicas Recursos Genéticos Vegetales Estabilidad Oxidativa Almonds Almond Oil Chemicophysical Properties Plant Genetic Resources Oxidative Stability Argentina Phytochemicals |
title_short |
Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina |
title_full |
Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina |
title_fullStr |
Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina |
title_full_unstemmed |
Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina |
title_sort |
Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Maestri, Damian Martinez, Marcela Lilian Bodoira, Romina Mariana Rossi, Yanina Estefanía Oviedo, Alejandro Sebastián Pierantozzi, Pierluigi Torres, Myriam Mariela |
author |
Maestri, Damian |
author_facet |
Maestri, Damian Martinez, Marcela Lilian Bodoira, Romina Mariana Rossi, Yanina Estefanía Oviedo, Alejandro Sebastián Pierantozzi, Pierluigi Torres, Myriam Mariela |
author_role |
author |
author2 |
Martinez, Marcela Lilian Bodoira, Romina Mariana Rossi, Yanina Estefanía Oviedo, Alejandro Sebastián Pierantozzi, Pierluigi Torres, Myriam Mariela |
author2_role |
author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Almendra Aceite de Almendra Propiedades Fisicoquímicas Recursos Genéticos Vegetales Estabilidad Oxidativa Almonds Almond Oil Chemicophysical Properties Plant Genetic Resources Oxidative Stability Argentina Phytochemicals |
topic |
Almendra Aceite de Almendra Propiedades Fisicoquímicas Recursos Genéticos Vegetales Estabilidad Oxidativa Almonds Almond Oil Chemicophysical Properties Plant Genetic Resources Oxidative Stability Argentina Phytochemicals |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Almond (Prunus dulcis (Miller) D.A. Webb) genetic resources (Marcona, Guara, Non Pareil, IXL, AI, Martinelli C, Emilito INTA, Cáceres Clara Chica, Javier INTA) were studied during two consecutive crop years in order to evaluate variations in kernel oil yield and composition, and oil oxidative parameters. Total oil, oleic acid, α-tocopherol and squalene contents were found to range between 48.0% and 57.5%, 65% and 77.5%, 370 and 675 μg/g oil, and 37.9 and 114.2 μg/g oil, respectively. The genotype was the main variability source for all these chemical traits. The α-tocopherol content seems to be the most important contributor to both the radical scavenging capacity and the oxidative stability of almond oils analysed. Results obtained from the local genotypes namely Martinelli C, Emilito INTA and Javier INTA may be of interest for almond breeding focused to improve kernel oil yield and composition. EEA San Juan Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina Fil: Bodoira, Romina Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina Fil: Oviedo, Alejandro Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina Fil: Pierantozzi, Pierluigi. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina Fil: Torres, Myriam Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina |
description |
Almond (Prunus dulcis (Miller) D.A. Webb) genetic resources (Marcona, Guara, Non Pareil, IXL, AI, Martinelli C, Emilito INTA, Cáceres Clara Chica, Javier INTA) were studied during two consecutive crop years in order to evaluate variations in kernel oil yield and composition, and oil oxidative parameters. Total oil, oleic acid, α-tocopherol and squalene contents were found to range between 48.0% and 57.5%, 65% and 77.5%, 370 and 675 μg/g oil, and 37.9 and 114.2 μg/g oil, respectively. The genotype was the main variability source for all these chemical traits. The α-tocopherol content seems to be the most important contributor to both the radical scavenging capacity and the oxidative stability of almond oils analysed. Results obtained from the local genotypes namely Martinelli C, Emilito INTA and Javier INTA may be of interest for almond breeding focused to improve kernel oil yield and composition. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-03 2018-11-06T14:03:04Z 2018-11-06T14:03:04Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/3796 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614012977?via%3Dihub 0308-8146 https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.073 |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/3796 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614012977?via%3Dihub https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.073 |
identifier_str_mv |
0308-8146 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess |
eu_rights_str_mv |
restrictedAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Argentina (nation) |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
dc.source.none.fl_str_mv |
Food chemistry 170 : 55-61. (1 March 2015) reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1844619127726014464 |
score |
12.559606 |