Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina

Autores
Maestri, Damian; Martinez, Marcela Lilian; Bodoira, Romina Mariana; Rossi, Yanina Estefanía; Oviedo, Alejandro Sebastián; Pierantozzi, Pierluigi; Torres, Myriam Mariela
Año de publicación
2015
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Almond (Prunus dulcis (Miller) D.A. Webb) genetic resources (Marcona, Guara, Non Pareil, IXL, AI, Martinelli C, Emilito INTA, Cáceres Clara Chica, Javier INTA) were studied during two consecutive crop years in order to evaluate variations in kernel oil yield and composition, and oil oxidative parameters. Total oil, oleic acid, α-tocopherol and squalene contents were found to range between 48.0% and 57.5%, 65% and 77.5%, 370 and 675 μg/g oil, and 37.9 and 114.2 μg/g oil, respectively. The genotype was the main variability source for all these chemical traits. The α-tocopherol content seems to be the most important contributor to both the radical scavenging capacity and the oxidative stability of almond oils analysed. Results obtained from the local genotypes namely Martinelli C, Emilito INTA and Javier INTA may be of interest for almond breeding focused to improve kernel oil yield and composition.
EEA San Juan
Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina
Fil: Bodoira, Romina Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Oviedo, Alejandro Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina
Fil: Pierantozzi, Pierluigi. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Torres, Myriam Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fuente
Food chemistry 170 : 55-61. (1 March 2015)
Materia
Almendra
Aceite de Almendra
Propiedades Fisicoquímicas
Recursos Genéticos Vegetales
Estabilidad Oxidativa
Almonds
Almond Oil
Chemicophysical Properties
Plant Genetic Resources
Oxidative Stability
Argentina
Phytochemicals
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/3796

id INTADig_5cab921d7e85d46f0847968757c49a0b
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/3796
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from ArgentinaMaestri, DamianMartinez, Marcela LilianBodoira, Romina MarianaRossi, Yanina EstefaníaOviedo, Alejandro SebastiánPierantozzi, PierluigiTorres, Myriam MarielaAlmendraAceite de AlmendraPropiedades FisicoquímicasRecursos Genéticos VegetalesEstabilidad OxidativaAlmondsAlmond OilChemicophysical PropertiesPlant Genetic ResourcesOxidative StabilityArgentinaPhytochemicalsAlmond (Prunus dulcis (Miller) D.A. Webb) genetic resources (Marcona, Guara, Non Pareil, IXL, AI, Martinelli C, Emilito INTA, Cáceres Clara Chica, Javier INTA) were studied during two consecutive crop years in order to evaluate variations in kernel oil yield and composition, and oil oxidative parameters. Total oil, oleic acid, α-tocopherol and squalene contents were found to range between 48.0% and 57.5%, 65% and 77.5%, 370 and 675 μg/g oil, and 37.9 and 114.2 μg/g oil, respectively. The genotype was the main variability source for all these chemical traits. The α-tocopherol content seems to be the most important contributor to both the radical scavenging capacity and the oxidative stability of almond oils analysed. Results obtained from the local genotypes namely Martinelli C, Emilito INTA and Javier INTA may be of interest for almond breeding focused to improve kernel oil yield and composition.EEA San JuanFil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; ArgentinaFil: Bodoira, Romina Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaFil: Oviedo, Alejandro Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; ArgentinaFil: Pierantozzi, Pierluigi. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Torres, Myriam Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaElsevier2018-11-06T14:03:04Z2018-11-06T14:03:04Z2015-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/3796https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614012977?via%3Dihub0308-8146https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.073Food chemistry 170 : 55-61. (1 March 2015)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología AgropecuariaengArgentina (nation)info:eu-repo/semantics/restrictedAccess2025-09-29T13:44:29Zoai:localhost:20.500.12123/3796instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:44:29.411INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
title Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
spellingShingle Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
Maestri, Damian
Almendra
Aceite de Almendra
Propiedades Fisicoquímicas
Recursos Genéticos Vegetales
Estabilidad Oxidativa
Almonds
Almond Oil
Chemicophysical Properties
Plant Genetic Resources
Oxidative Stability
Argentina
Phytochemicals
title_short Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
title_full Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
title_fullStr Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
title_full_unstemmed Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
title_sort Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
dc.creator.none.fl_str_mv Maestri, Damian
Martinez, Marcela Lilian
Bodoira, Romina Mariana
Rossi, Yanina Estefanía
Oviedo, Alejandro Sebastián
Pierantozzi, Pierluigi
Torres, Myriam Mariela
author Maestri, Damian
author_facet Maestri, Damian
Martinez, Marcela Lilian
Bodoira, Romina Mariana
Rossi, Yanina Estefanía
Oviedo, Alejandro Sebastián
Pierantozzi, Pierluigi
Torres, Myriam Mariela
author_role author
author2 Martinez, Marcela Lilian
Bodoira, Romina Mariana
Rossi, Yanina Estefanía
Oviedo, Alejandro Sebastián
Pierantozzi, Pierluigi
Torres, Myriam Mariela
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Almendra
Aceite de Almendra
Propiedades Fisicoquímicas
Recursos Genéticos Vegetales
Estabilidad Oxidativa
Almonds
Almond Oil
Chemicophysical Properties
Plant Genetic Resources
Oxidative Stability
Argentina
Phytochemicals
topic Almendra
Aceite de Almendra
Propiedades Fisicoquímicas
Recursos Genéticos Vegetales
Estabilidad Oxidativa
Almonds
Almond Oil
Chemicophysical Properties
Plant Genetic Resources
Oxidative Stability
Argentina
Phytochemicals
dc.description.none.fl_txt_mv Almond (Prunus dulcis (Miller) D.A. Webb) genetic resources (Marcona, Guara, Non Pareil, IXL, AI, Martinelli C, Emilito INTA, Cáceres Clara Chica, Javier INTA) were studied during two consecutive crop years in order to evaluate variations in kernel oil yield and composition, and oil oxidative parameters. Total oil, oleic acid, α-tocopherol and squalene contents were found to range between 48.0% and 57.5%, 65% and 77.5%, 370 and 675 μg/g oil, and 37.9 and 114.2 μg/g oil, respectively. The genotype was the main variability source for all these chemical traits. The α-tocopherol content seems to be the most important contributor to both the radical scavenging capacity and the oxidative stability of almond oils analysed. Results obtained from the local genotypes namely Martinelli C, Emilito INTA and Javier INTA may be of interest for almond breeding focused to improve kernel oil yield and composition.
EEA San Juan
Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina
Fil: Bodoira, Romina Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Oviedo, Alejandro Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina
Fil: Pierantozzi, Pierluigi. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Torres, Myriam Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
description Almond (Prunus dulcis (Miller) D.A. Webb) genetic resources (Marcona, Guara, Non Pareil, IXL, AI, Martinelli C, Emilito INTA, Cáceres Clara Chica, Javier INTA) were studied during two consecutive crop years in order to evaluate variations in kernel oil yield and composition, and oil oxidative parameters. Total oil, oleic acid, α-tocopherol and squalene contents were found to range between 48.0% and 57.5%, 65% and 77.5%, 370 and 675 μg/g oil, and 37.9 and 114.2 μg/g oil, respectively. The genotype was the main variability source for all these chemical traits. The α-tocopherol content seems to be the most important contributor to both the radical scavenging capacity and the oxidative stability of almond oils analysed. Results obtained from the local genotypes namely Martinelli C, Emilito INTA and Javier INTA may be of interest for almond breeding focused to improve kernel oil yield and composition.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-03
2018-11-06T14:03:04Z
2018-11-06T14:03:04Z
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/3796
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614012977?via%3Dihub
0308-8146
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.073
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/3796
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614012977?via%3Dihub
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.073
identifier_str_mv 0308-8146
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
eu_rights_str_mv restrictedAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Argentina (nation)
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv Food chemistry 170 : 55-61. (1 March 2015)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1844619127726014464
score 12.559606