Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina

Autores
Maestri, Damian; Martinez, Marcela Lilian; Bodoira, Romina Mariana; Rossi, Yanina Estefanía; Oviedo, Alejandro Sebastián; Pierantozzi, Pierluigi; Torres, Myriam Mariela
Año de publicación
2014
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Almond (Prunus dulcis (Miller) D.A. Webb) genetic resources (Marcona, Guara, Non Pareil, IXL, AI, Martinelli C, Emilito INTA, Cáceres Clara Chica, Javier INTA) were studied during two consecutive crop years in order to evaluate variations in kernel oil yield and composition, and oil oxidative parameters. Total oil, oleic acid, a-tocopherol and squalene contents were found to range between 48.0% and 57.5%, 65% and 77.5%, 370 and 675 lg/g oil, and 37.9 and 114.2 lg/g oil, respectively. The genotype was the main variability source for all these chemical traits. The a-tocopherol content seems to be the most important contributor to both the radical scavenging capacity and the oxidative stability of almond oils analysed. Results obtained from the local genotypes namely Martinelli C, Emilito INTA and Javier INTA may be of interest for almond breeding focused to improve kernel oil yield and composition.
Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina
Fil: Bodoira, Romina Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Oviedo, Alejandro Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina
Fil: Pierantozzi, Pierluigi. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Torres, Myriam Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Materia
Almond
Genetic Resources
Oil Content And Composition
Oxidative Stability
Phytochemicals
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/16107

id CONICETDig_ea7891808e062d4a4d8efb8622d01851
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/16107
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from ArgentinaMaestri, DamianMartinez, Marcela LilianBodoira, Romina MarianaRossi, Yanina EstefaníaOviedo, Alejandro SebastiánPierantozzi, PierluigiTorres, Myriam MarielaAlmondGenetic ResourcesOil Content And CompositionOxidative StabilityPhytochemicalshttps://purl.org/becyt/ford/4.4https://purl.org/becyt/ford/4Almond (Prunus dulcis (Miller) D.A. Webb) genetic resources (Marcona, Guara, Non Pareil, IXL, AI, Martinelli C, Emilito INTA, Cáceres Clara Chica, Javier INTA) were studied during two consecutive crop years in order to evaluate variations in kernel oil yield and composition, and oil oxidative parameters. Total oil, oleic acid, a-tocopherol and squalene contents were found to range between 48.0% and 57.5%, 65% and 77.5%, 370 and 675 lg/g oil, and 37.9 and 114.2 lg/g oil, respectively. The genotype was the main variability source for all these chemical traits. The a-tocopherol content seems to be the most important contributor to both the radical scavenging capacity and the oxidative stability of almond oils analysed. Results obtained from the local genotypes namely Martinelli C, Emilito INTA and Javier INTA may be of interest for almond breeding focused to improve kernel oil yield and composition.Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; ArgentinaFil: Bodoira, Romina Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaFil: Oviedo, Alejandro Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria San Juan; ArgentinaFil: Pierantozzi, Pierluigi. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaFil: Torres, Myriam Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaElsevier2014-08-24info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/16107Maestri, Damian; Martinez, Marcela Lilian; Bodoira, Romina Mariana; Rossi, Yanina Estefanía; Oviedo, Alejandro Sebastián; et al.; Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina; Elsevier; Food Chemistry; 170; 24-8-2014; 55-610308-8146enginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614012977info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.073info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:39:49Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/16107instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:39:49.449CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
title Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
spellingShingle Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
Maestri, Damian
Almond
Genetic Resources
Oil Content And Composition
Oxidative Stability
Phytochemicals
title_short Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
title_full Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
title_fullStr Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
title_full_unstemmed Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
title_sort Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina
dc.creator.none.fl_str_mv Maestri, Damian
Martinez, Marcela Lilian
Bodoira, Romina Mariana
Rossi, Yanina Estefanía
Oviedo, Alejandro Sebastián
Pierantozzi, Pierluigi
Torres, Myriam Mariela
author Maestri, Damian
author_facet Maestri, Damian
Martinez, Marcela Lilian
Bodoira, Romina Mariana
Rossi, Yanina Estefanía
Oviedo, Alejandro Sebastián
Pierantozzi, Pierluigi
Torres, Myriam Mariela
author_role author
author2 Martinez, Marcela Lilian
Bodoira, Romina Mariana
Rossi, Yanina Estefanía
Oviedo, Alejandro Sebastián
Pierantozzi, Pierluigi
Torres, Myriam Mariela
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Almond
Genetic Resources
Oil Content And Composition
Oxidative Stability
Phytochemicals
topic Almond
Genetic Resources
Oil Content And Composition
Oxidative Stability
Phytochemicals
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/4.4
https://purl.org/becyt/ford/4
dc.description.none.fl_txt_mv Almond (Prunus dulcis (Miller) D.A. Webb) genetic resources (Marcona, Guara, Non Pareil, IXL, AI, Martinelli C, Emilito INTA, Cáceres Clara Chica, Javier INTA) were studied during two consecutive crop years in order to evaluate variations in kernel oil yield and composition, and oil oxidative parameters. Total oil, oleic acid, a-tocopherol and squalene contents were found to range between 48.0% and 57.5%, 65% and 77.5%, 370 and 675 lg/g oil, and 37.9 and 114.2 lg/g oil, respectively. The genotype was the main variability source for all these chemical traits. The a-tocopherol content seems to be the most important contributor to both the radical scavenging capacity and the oxidative stability of almond oils analysed. Results obtained from the local genotypes namely Martinelli C, Emilito INTA and Javier INTA may be of interest for almond breeding focused to improve kernel oil yield and composition.
Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Martinez, Marcela Lilian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina
Fil: Bodoira, Romina Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Rossi, Yanina Estefanía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Oviedo, Alejandro Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina
Fil: Pierantozzi, Pierluigi. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Cs.químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Torres, Myriam Mariela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
description Almond (Prunus dulcis (Miller) D.A. Webb) genetic resources (Marcona, Guara, Non Pareil, IXL, AI, Martinelli C, Emilito INTA, Cáceres Clara Chica, Javier INTA) were studied during two consecutive crop years in order to evaluate variations in kernel oil yield and composition, and oil oxidative parameters. Total oil, oleic acid, a-tocopherol and squalene contents were found to range between 48.0% and 57.5%, 65% and 77.5%, 370 and 675 lg/g oil, and 37.9 and 114.2 lg/g oil, respectively. The genotype was the main variability source for all these chemical traits. The a-tocopherol content seems to be the most important contributor to both the radical scavenging capacity and the oxidative stability of almond oils analysed. Results obtained from the local genotypes namely Martinelli C, Emilito INTA and Javier INTA may be of interest for almond breeding focused to improve kernel oil yield and composition.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-08-24
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/16107
Maestri, Damian; Martinez, Marcela Lilian; Bodoira, Romina Mariana; Rossi, Yanina Estefanía; Oviedo, Alejandro Sebastián; et al.; Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina; Elsevier; Food Chemistry; 170; 24-8-2014; 55-61
0308-8146
url http://hdl.handle.net/11336/16107
identifier_str_mv Maestri, Damian; Martinez, Marcela Lilian; Bodoira, Romina Mariana; Rossi, Yanina Estefanía; Oviedo, Alejandro Sebastián; et al.; Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina; Elsevier; Food Chemistry; 170; 24-8-2014; 55-61
0308-8146
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614012977
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.08.073
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613259916738560
score 13.070432