Effects of glyphosate and 2,4-D mixture on freshwater phytoplankton and periphyton communities: a microcosms approach

Autores
Lozano, V.L.; Vinocur, Alicia Liliana; Sabio y García, Carmen Alejandra; Allende, L.; Cristos, Diego Sebastian; Rojas, Dante Emanuel; Wolansky, Marcelo Javier; Pizarro, H.
Año de publicación
2018
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Glyphosate (G) and 2,4-D herbicides are massively applied in agriculture worldwide and the use of their mixture is currently a very common practice. We carried out two experiments using microcosms under laboratory conditions for 7 days each. In the first experiment, we analyzed changes in species composition, abundance and chlorophyll a of phytoplankton due to 10 treatments: control; low, medium and high concentrations of G and 2,4-D; and mixtures at low, medium and high concentrations at a G:2,4-D ratio of 1:0.45. In the second experiment we studied changes on the composition of the autotrophic fraction and abundance, chlorophyll a, dry weight (DW), ash free dry weight (AFDW) and autotrophic index of periphyton developed in artificial substrata under 7 treatments considering the lowest doses that showed an effect in the previous phytoplankton experiment: control; pure G and Glifosato Atanor® (glyphosate-based formulation); pure 2,4-D and Asi Max 50® (2,4-D-based formulation); mixtures of the a.i at a G:2,4-D ratio of 1:0.45, and mixture of Glifosato Atanor® + Asi Max®. Results showed that G was more toxic than 2,4-D to the algal fraction, decreasing chlorophyll a, turbidity and algal abundances in the phytoplankton experiment. The effects of the mixture on phytoplankton were mainly additive, except for total and Staurastrum sp. live abundances where an antagonistic effect between herbicides was recorded. Periphyton showed more resistance to the herbicides as it was less affected than phytoplankton by the active ingredients and commercial formulations. The high development of Leptolyngbya sp. due to the impact of the herbicide mixture on periphyton might represent the beginning of a more conspicuous community to prevent the impact of contaminants. The study of the impacts of herbicide mixtures on freshwater systems requires the analysis of several variables to better assess the responses of key microbial communities and to predict more realistic scenarios.
Instituto de Tecnología de Alimentos
Fil: Lozano, V.L. Universidad de Buenos Aires, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Ecología, Genética y Evolución. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina
Fil: Vinocur, Alicia Liliana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; Argentina
Fil: Sabio y García, Carmen Alejandra. Universidad de Buenos Aires, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Ecología, Genética y Evolución. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina
Fil: Allende, L. Universidad Nacional de General Sarmiento. Instituto del Conurbano; Argentina
Fil: Cristos, Diego Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Rojas, Dante Emanuel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto Tecnología Alimentos; Argentina
Fil: Wolansky, Marcelo Javier. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina.Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Pizarro, H. Universidad de Buenos Aires, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Ecología, Genética y Evolución. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina
Fuente
Ecotoxicology and environmental safety 148 : 1010-1019. (February 2018)
Materia
Fitopláncton
Glifosato
2,4-d
Perifiton
Phytoplankton
Glyphosate
Periphyton
Ácido 2,4-diclorofenoxiacético
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/2208

id INTADig_2eeb397a06de87b86ec6bd9edbd269c8
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/2208
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Effects of glyphosate and 2,4-D mixture on freshwater phytoplankton and periphyton communities: a microcosms approachLozano, V.L.Vinocur, Alicia LilianaSabio y García, Carmen AlejandraAllende, L.Cristos, Diego SebastianRojas, Dante EmanuelWolansky, Marcelo JavierPizarro, H.FitoplánctonGlifosato2,4-dPerifitonPhytoplanktonGlyphosatePeriphytonÁcido 2,4-diclorofenoxiacéticoGlyphosate (G) and 2,4-D herbicides are massively applied in agriculture worldwide and the use of their mixture is currently a very common practice. We carried out two experiments using microcosms under laboratory conditions for 7 days each. In the first experiment, we analyzed changes in species composition, abundance and chlorophyll a of phytoplankton due to 10 treatments: control; low, medium and high concentrations of G and 2,4-D; and mixtures at low, medium and high concentrations at a G:2,4-D ratio of 1:0.45. In the second experiment we studied changes on the composition of the autotrophic fraction and abundance, chlorophyll a, dry weight (DW), ash free dry weight (AFDW) and autotrophic index of periphyton developed in artificial substrata under 7 treatments considering the lowest doses that showed an effect in the previous phytoplankton experiment: control; pure G and Glifosato Atanor® (glyphosate-based formulation); pure 2,4-D and Asi Max 50® (2,4-D-based formulation); mixtures of the a.i at a G:2,4-D ratio of 1:0.45, and mixture of Glifosato Atanor® + Asi Max®. Results showed that G was more toxic than 2,4-D to the algal fraction, decreasing chlorophyll a, turbidity and algal abundances in the phytoplankton experiment. The effects of the mixture on phytoplankton were mainly additive, except for total and Staurastrum sp. live abundances where an antagonistic effect between herbicides was recorded. Periphyton showed more resistance to the herbicides as it was less affected than phytoplankton by the active ingredients and commercial formulations. The high development of Leptolyngbya sp. due to the impact of the herbicide mixture on periphyton might represent the beginning of a more conspicuous community to prevent the impact of contaminants. The study of the impacts of herbicide mixtures on freshwater systems requires the analysis of several variables to better assess the responses of key microbial communities and to predict more realistic scenarios.Instituto de Tecnología de AlimentosFil: Lozano, V.L. Universidad de Buenos Aires, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Ecología, Genética y Evolución. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; ArgentinaFil: Vinocur, Alicia Liliana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; ArgentinaFil: Sabio y García, Carmen Alejandra. Universidad de Buenos Aires, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Ecología, Genética y Evolución. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; ArgentinaFil: Allende, L. Universidad Nacional de General Sarmiento. Instituto del Conurbano; ArgentinaFil: Cristos, Diego Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Rojas, Dante Emanuel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto Tecnología Alimentos; ArgentinaFil: Wolansky, Marcelo Javier. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina.Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaFil: Pizarro, H. Universidad de Buenos Aires, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Ecología, Genética y Evolución. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina2018-04-10T12:11:50Z2018-04-10T12:11:50Z2018-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651317308345#!http://hdl.handle.net/20.500.12123/22080147-6513https://doi.org/10.1016/j.ecoenv.2017.12.006Ecotoxicology and environmental safety 148 : 1010-1019. (February 2018)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess2025-09-04T09:47:11Zoai:localhost:20.500.12123/2208instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-04 09:47:12.285INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Effects of glyphosate and 2,4-D mixture on freshwater phytoplankton and periphyton communities: a microcosms approach
title Effects of glyphosate and 2,4-D mixture on freshwater phytoplankton and periphyton communities: a microcosms approach
spellingShingle Effects of glyphosate and 2,4-D mixture on freshwater phytoplankton and periphyton communities: a microcosms approach
Lozano, V.L.
Fitopláncton
Glifosato
2,4-d
Perifiton
Phytoplankton
Glyphosate
Periphyton
Ácido 2,4-diclorofenoxiacético
title_short Effects of glyphosate and 2,4-D mixture on freshwater phytoplankton and periphyton communities: a microcosms approach
title_full Effects of glyphosate and 2,4-D mixture on freshwater phytoplankton and periphyton communities: a microcosms approach
title_fullStr Effects of glyphosate and 2,4-D mixture on freshwater phytoplankton and periphyton communities: a microcosms approach
title_full_unstemmed Effects of glyphosate and 2,4-D mixture on freshwater phytoplankton and periphyton communities: a microcosms approach
title_sort Effects of glyphosate and 2,4-D mixture on freshwater phytoplankton and periphyton communities: a microcosms approach
dc.creator.none.fl_str_mv Lozano, V.L.
Vinocur, Alicia Liliana
Sabio y García, Carmen Alejandra
Allende, L.
Cristos, Diego Sebastian
Rojas, Dante Emanuel
Wolansky, Marcelo Javier
Pizarro, H.
author Lozano, V.L.
author_facet Lozano, V.L.
Vinocur, Alicia Liliana
Sabio y García, Carmen Alejandra
Allende, L.
Cristos, Diego Sebastian
Rojas, Dante Emanuel
Wolansky, Marcelo Javier
Pizarro, H.
author_role author
author2 Vinocur, Alicia Liliana
Sabio y García, Carmen Alejandra
Allende, L.
Cristos, Diego Sebastian
Rojas, Dante Emanuel
Wolansky, Marcelo Javier
Pizarro, H.
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Fitopláncton
Glifosato
2,4-d
Perifiton
Phytoplankton
Glyphosate
Periphyton
Ácido 2,4-diclorofenoxiacético
topic Fitopláncton
Glifosato
2,4-d
Perifiton
Phytoplankton
Glyphosate
Periphyton
Ácido 2,4-diclorofenoxiacético
dc.description.none.fl_txt_mv Glyphosate (G) and 2,4-D herbicides are massively applied in agriculture worldwide and the use of their mixture is currently a very common practice. We carried out two experiments using microcosms under laboratory conditions for 7 days each. In the first experiment, we analyzed changes in species composition, abundance and chlorophyll a of phytoplankton due to 10 treatments: control; low, medium and high concentrations of G and 2,4-D; and mixtures at low, medium and high concentrations at a G:2,4-D ratio of 1:0.45. In the second experiment we studied changes on the composition of the autotrophic fraction and abundance, chlorophyll a, dry weight (DW), ash free dry weight (AFDW) and autotrophic index of periphyton developed in artificial substrata under 7 treatments considering the lowest doses that showed an effect in the previous phytoplankton experiment: control; pure G and Glifosato Atanor® (glyphosate-based formulation); pure 2,4-D and Asi Max 50® (2,4-D-based formulation); mixtures of the a.i at a G:2,4-D ratio of 1:0.45, and mixture of Glifosato Atanor® + Asi Max®. Results showed that G was more toxic than 2,4-D to the algal fraction, decreasing chlorophyll a, turbidity and algal abundances in the phytoplankton experiment. The effects of the mixture on phytoplankton were mainly additive, except for total and Staurastrum sp. live abundances where an antagonistic effect between herbicides was recorded. Periphyton showed more resistance to the herbicides as it was less affected than phytoplankton by the active ingredients and commercial formulations. The high development of Leptolyngbya sp. due to the impact of the herbicide mixture on periphyton might represent the beginning of a more conspicuous community to prevent the impact of contaminants. The study of the impacts of herbicide mixtures on freshwater systems requires the analysis of several variables to better assess the responses of key microbial communities and to predict more realistic scenarios.
Instituto de Tecnología de Alimentos
Fil: Lozano, V.L. Universidad de Buenos Aires, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Ecología, Genética y Evolución. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina
Fil: Vinocur, Alicia Liliana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Biodiversidad y Biología Experimental; Argentina
Fil: Sabio y García, Carmen Alejandra. Universidad de Buenos Aires, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Ecología, Genética y Evolución. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina
Fil: Allende, L. Universidad Nacional de General Sarmiento. Instituto del Conurbano; Argentina
Fil: Cristos, Diego Sebastián. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Rojas, Dante Emanuel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto Tecnología Alimentos; Argentina
Fil: Wolansky, Marcelo Javier. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina.Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Pizarro, H. Universidad de Buenos Aires, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Departamento de Ecología, Genética y Evolución. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Ecología, Genética y Evolución de Buenos Aires; Argentina
description Glyphosate (G) and 2,4-D herbicides are massively applied in agriculture worldwide and the use of their mixture is currently a very common practice. We carried out two experiments using microcosms under laboratory conditions for 7 days each. In the first experiment, we analyzed changes in species composition, abundance and chlorophyll a of phytoplankton due to 10 treatments: control; low, medium and high concentrations of G and 2,4-D; and mixtures at low, medium and high concentrations at a G:2,4-D ratio of 1:0.45. In the second experiment we studied changes on the composition of the autotrophic fraction and abundance, chlorophyll a, dry weight (DW), ash free dry weight (AFDW) and autotrophic index of periphyton developed in artificial substrata under 7 treatments considering the lowest doses that showed an effect in the previous phytoplankton experiment: control; pure G and Glifosato Atanor® (glyphosate-based formulation); pure 2,4-D and Asi Max 50® (2,4-D-based formulation); mixtures of the a.i at a G:2,4-D ratio of 1:0.45, and mixture of Glifosato Atanor® + Asi Max®. Results showed that G was more toxic than 2,4-D to the algal fraction, decreasing chlorophyll a, turbidity and algal abundances in the phytoplankton experiment. The effects of the mixture on phytoplankton were mainly additive, except for total and Staurastrum sp. live abundances where an antagonistic effect between herbicides was recorded. Periphyton showed more resistance to the herbicides as it was less affected than phytoplankton by the active ingredients and commercial formulations. The high development of Leptolyngbya sp. due to the impact of the herbicide mixture on periphyton might represent the beginning of a more conspicuous community to prevent the impact of contaminants. The study of the impacts of herbicide mixtures on freshwater systems requires the analysis of several variables to better assess the responses of key microbial communities and to predict more realistic scenarios.
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018-04-10T12:11:50Z
2018-04-10T12:11:50Z
2018-02
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651317308345#!
http://hdl.handle.net/20.500.12123/2208
0147-6513
https://doi.org/10.1016/j.ecoenv.2017.12.006
url https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651317308345#!
http://hdl.handle.net/20.500.12123/2208
https://doi.org/10.1016/j.ecoenv.2017.12.006
identifier_str_mv 0147-6513
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
eu_rights_str_mv restrictedAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Ecotoxicology and environmental safety 148 : 1010-1019. (February 2018)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1842341353837559808
score 12.623145