Poultry blood from slaughterhouses: development of a biopreservation system to improve microbiological quality prior to transforming blood into by-products
- Autores
- Zbrun, María Virginia; Frizzo, Laureano Sebastian; Soto, Lorena Paola; Rosmini, Marcelo Raul; Sequeira, Gabriel Jorge; Astesana, Diego Martín; Blajman, Jesica; Rossler, Eugenia; Berisvil, Ayelén Patricia; Romero Scharpen, Analía; Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro
- Año de publicación
- 2016
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The aim of this study was to investigate the use of indigenous lactic acid bacteria (LAB) with specific additives as a Biopreservation System (BS) for poultry blood during its storage in slaughterhouses. The BS consisted of two LAB (Enterococcus faecalis DSPV 008SA or Lactobacillus salivarius DSPV 032SA) with 4 additives (lactose 2 g/l, yeast extract 0.4 g/l, ammonium citrate 0.4 g/l and NaCl 1 g/l). After 24 h storage at 30ºC, lower counts of enterobacteria, coliforms, Pseudomonas spp. and Staphylococcus aureus were evident in blood treated with the BS than in untreated blood. The ability of LAB to prevent haemolysis was evident. A decrease in pH was associated with control of spoilage microorganisms but it needed to be regulated to prevent coagulation of proteins. On the basis of these results it is recommended to supplement blood with a BS to avoid undesirable changes during blood storage before processing.
Fil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Soto, Lorena Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Rosmini, Marcelo Raul. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Universidad Católica de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Sequeira, Gabriel Jorge. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Astesana, Diego Martín. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Blajman, Jesica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Rossler, Eugenia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
Fil: Berisvil, Ayelén Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Romero Scharpen, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; Argentina
Fil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina - Materia
-
Poultry blood
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- acceso abierto
- Condiciones de uso
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Poultry blood from slaughterhouses: development of a biopreservation system to improve microbiological quality prior to transforming blood into by-productsZbrun, María VirginiaFrizzo, Laureano SebastianSoto, Lorena PaolaRosmini, Marcelo RaulSequeira, Gabriel JorgeAstesana, Diego MartínBlajman, JesicaRossler, EugeniaBerisvil, Ayelén PatriciaRomero Scharpen, AnalíaSignorini Porchietto, Marcelo LisandroPoultry bloodbiopreservationmicrobiological qualityby-productshttps://purl.org/becyt/ford/4.3https://purl.org/becyt/ford/4The aim of this study was to investigate the use of indigenous lactic acid bacteria (LAB) with specific additives as a Biopreservation System (BS) for poultry blood during its storage in slaughterhouses. The BS consisted of two LAB (Enterococcus faecalis DSPV 008SA or Lactobacillus salivarius DSPV 032SA) with 4 additives (lactose 2 g/l, yeast extract 0.4 g/l, ammonium citrate 0.4 g/l and NaCl 1 g/l). After 24 h storage at 30ºC, lower counts of enterobacteria, coliforms, Pseudomonas spp. and Staphylococcus aureus were evident in blood treated with the BS than in untreated blood. The ability of LAB to prevent haemolysis was evident. A decrease in pH was associated with control of spoilage microorganisms but it needed to be regulated to prevent coagulation of proteins. On the basis of these results it is recommended to supplement blood with a BS to avoid undesirable changes during blood storage before processing.Fil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral; ArgentinaFil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. 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