Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination

Autores
Londero, Alejandra; León Peláez, Angela; Diosma, Gabriela; de Antoni, Graciela; Abraham, Analia Graciela; Garrote, Graciela Liliana
Año de publicación
2014
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
BACKGROUND: Fungal contamination of poultry feed causes economic losses to industry and represents a potential risk to animal health. The aim of the present study was to analyze the effectiveness of whey fermented with kefir grains as additive to reduce fungal incidence, thus improving feed safety. RESULTS: Whey fermented for 24 h at 20 ∘C with kefir grains (100 g L−1) reduced conidial germination of Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Aspergillus terreus, Aspergillus fumigatus, Penicillium crustosum, Trichoderma longibrachiatum and Rhizopus sp. Poultry feed supplemented with fermented whey (1 L kg−1) was two to four times more resistant to fungal contamination than control feed depending on the fungal species. Additionally, it contained kefir microorganisms at levels of 1 × 108 colony-forming units (CFU) kg−1 of lactic acid bacteria and 6 × 107 CFU kg−1 of yeasts even after 30 days of storage. CONCLUSION: Fermented whey added to poultry feed acted as a biopreservative, improving its resistance to fungal contamination and increasing its shelf life
Fil: Londero, Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
Fil: León Peláez, Angela. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
Fil: Diosma, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: de Antoni, Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
Fil: Abraham, Analia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
Materia
Whey
Poultry Feed
Fungi
Kefir
Biopreservation
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/11607

id CONICETDig_8175e446996cea3cc3b5320e3be3f4a2
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/11607
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contaminationLondero, AlejandraLeón Peláez, AngelaDiosma, Gabrielade Antoni, GracielaAbraham, Analia GracielaGarrote, Graciela LilianaWheyPoultry FeedFungiKefirBiopreservationhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2BACKGROUND: Fungal contamination of poultry feed causes economic losses to industry and represents a potential risk to animal health. The aim of the present study was to analyze the effectiveness of whey fermented with kefir grains as additive to reduce fungal incidence, thus improving feed safety. RESULTS: Whey fermented for 24 h at 20 ∘C with kefir grains (100 g L−1) reduced conidial germination of Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Aspergillus terreus, Aspergillus fumigatus, Penicillium crustosum, Trichoderma longibrachiatum and Rhizopus sp. Poultry feed supplemented with fermented whey (1 L kg−1) was two to four times more resistant to fungal contamination than control feed depending on the fungal species. Additionally, it contained kefir microorganisms at levels of 1 × 108 colony-forming units (CFU) kg−1 of lactic acid bacteria and 6 × 107 CFU kg−1 of yeasts even after 30 days of storage. CONCLUSION: Fermented whey added to poultry feed acted as a biopreservative, improving its resistance to fungal contamination and increasing its shelf lifeFil: Londero, Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; ArgentinaFil: León Peláez, Angela. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; ArgentinaFil: Diosma, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: de Antoni, Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; ArgentinaFil: Abraham, Analia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; ArgentinaFil: Garrote, Graciela Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; ArgentinaSociety of Chemical Industry2014-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/11607Londero, Alejandra; León Peláez, Angela; Diosma, Gabriela; de Antoni, Graciela; Abraham, Analia Graciela; et al.; Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination; Society of Chemical Industry; Journal Of The Science Of Food And Agriculture; 94; 15; 12-2014; 3189-31940022-51421097-0010enginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1002/jsfa.6669info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.6669/abstractinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:05:21Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/11607instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:05:21.447CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination
title Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination
spellingShingle Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination
Londero, Alejandra
Whey
Poultry Feed
Fungi
Kefir
Biopreservation
title_short Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination
title_full Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination
title_fullStr Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination
title_full_unstemmed Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination
title_sort Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination
dc.creator.none.fl_str_mv Londero, Alejandra
León Peláez, Angela
Diosma, Gabriela
de Antoni, Graciela
Abraham, Analia Graciela
Garrote, Graciela Liliana
author Londero, Alejandra
author_facet Londero, Alejandra
León Peláez, Angela
Diosma, Gabriela
de Antoni, Graciela
Abraham, Analia Graciela
Garrote, Graciela Liliana
author_role author
author2 León Peláez, Angela
Diosma, Gabriela
de Antoni, Graciela
Abraham, Analia Graciela
Garrote, Graciela Liliana
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Whey
Poultry Feed
Fungi
Kefir
Biopreservation
topic Whey
Poultry Feed
Fungi
Kefir
Biopreservation
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv BACKGROUND: Fungal contamination of poultry feed causes economic losses to industry and represents a potential risk to animal health. The aim of the present study was to analyze the effectiveness of whey fermented with kefir grains as additive to reduce fungal incidence, thus improving feed safety. RESULTS: Whey fermented for 24 h at 20 ∘C with kefir grains (100 g L−1) reduced conidial germination of Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Aspergillus terreus, Aspergillus fumigatus, Penicillium crustosum, Trichoderma longibrachiatum and Rhizopus sp. Poultry feed supplemented with fermented whey (1 L kg−1) was two to four times more resistant to fungal contamination than control feed depending on the fungal species. Additionally, it contained kefir microorganisms at levels of 1 × 108 colony-forming units (CFU) kg−1 of lactic acid bacteria and 6 × 107 CFU kg−1 of yeasts even after 30 days of storage. CONCLUSION: Fermented whey added to poultry feed acted as a biopreservative, improving its resistance to fungal contamination and increasing its shelf life
Fil: Londero, Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
Fil: León Peláez, Angela. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
Fil: Diosma, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: de Antoni, Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
Fil: Abraham, Analia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
description BACKGROUND: Fungal contamination of poultry feed causes economic losses to industry and represents a potential risk to animal health. The aim of the present study was to analyze the effectiveness of whey fermented with kefir grains as additive to reduce fungal incidence, thus improving feed safety. RESULTS: Whey fermented for 24 h at 20 ∘C with kefir grains (100 g L−1) reduced conidial germination of Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Aspergillus terreus, Aspergillus fumigatus, Penicillium crustosum, Trichoderma longibrachiatum and Rhizopus sp. Poultry feed supplemented with fermented whey (1 L kg−1) was two to four times more resistant to fungal contamination than control feed depending on the fungal species. Additionally, it contained kefir microorganisms at levels of 1 × 108 colony-forming units (CFU) kg−1 of lactic acid bacteria and 6 × 107 CFU kg−1 of yeasts even after 30 days of storage. CONCLUSION: Fermented whey added to poultry feed acted as a biopreservative, improving its resistance to fungal contamination and increasing its shelf life
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-12
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/11607
Londero, Alejandra; León Peláez, Angela; Diosma, Gabriela; de Antoni, Graciela; Abraham, Analia Graciela; et al.; Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination; Society of Chemical Industry; Journal Of The Science Of Food And Agriculture; 94; 15; 12-2014; 3189-3194
0022-5142
1097-0010
url http://hdl.handle.net/11336/11607
identifier_str_mv Londero, Alejandra; León Peláez, Angela; Diosma, Gabriela; de Antoni, Graciela; Abraham, Analia Graciela; et al.; Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination; Society of Chemical Industry; Journal Of The Science Of Food And Agriculture; 94; 15; 12-2014; 3189-3194
0022-5142
1097-0010
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1002/jsfa.6669
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.6669/abstract
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Society of Chemical Industry
publisher.none.fl_str_mv Society of Chemical Industry
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842269907560955904
score 13.13397