Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination
- Autores
- Londero, Alejandra; León Peláez, Angela; Diosma, Gabriela; de Antoni, Graciela; Abraham, Analia Graciela; Garrote, Graciela Liliana
- Año de publicación
- 2014
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- BACKGROUND: Fungal contamination of poultry feed causes economic losses to industry and represents a potential risk to animal health. The aim of the present study was to analyze the effectiveness of whey fermented with kefir grains as additive to reduce fungal incidence, thus improving feed safety. RESULTS: Whey fermented for 24 h at 20 ∘C with kefir grains (100 g L−1) reduced conidial germination of Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Aspergillus terreus, Aspergillus fumigatus, Penicillium crustosum, Trichoderma longibrachiatum and Rhizopus sp. Poultry feed supplemented with fermented whey (1 L kg−1) was two to four times more resistant to fungal contamination than control feed depending on the fungal species. Additionally, it contained kefir microorganisms at levels of 1 × 108 colony-forming units (CFU) kg−1 of lactic acid bacteria and 6 × 107 CFU kg−1 of yeasts even after 30 days of storage. CONCLUSION: Fermented whey added to poultry feed acted as a biopreservative, improving its resistance to fungal contamination and increasing its shelf life
Fil: Londero, Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
Fil: León Peláez, Angela. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
Fil: Diosma, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina
Fil: de Antoni, Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina
Fil: Abraham, Analia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina - Materia
-
Whey
Poultry Feed
Fungi
Kefir
Biopreservation - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/11607
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_8175e446996cea3cc3b5320e3be3f4a2 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/11607 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contaminationLondero, AlejandraLeón Peláez, AngelaDiosma, Gabrielade Antoni, GracielaAbraham, Analia GracielaGarrote, Graciela LilianaWheyPoultry FeedFungiKefirBiopreservationhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2BACKGROUND: Fungal contamination of poultry feed causes economic losses to industry and represents a potential risk to animal health. The aim of the present study was to analyze the effectiveness of whey fermented with kefir grains as additive to reduce fungal incidence, thus improving feed safety. RESULTS: Whey fermented for 24 h at 20 ∘C with kefir grains (100 g L−1) reduced conidial germination of Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Aspergillus terreus, Aspergillus fumigatus, Penicillium crustosum, Trichoderma longibrachiatum and Rhizopus sp. Poultry feed supplemented with fermented whey (1 L kg−1) was two to four times more resistant to fungal contamination than control feed depending on the fungal species. Additionally, it contained kefir microorganisms at levels of 1 × 108 colony-forming units (CFU) kg−1 of lactic acid bacteria and 6 × 107 CFU kg−1 of yeasts even after 30 days of storage. CONCLUSION: Fermented whey added to poultry feed acted as a biopreservative, improving its resistance to fungal contamination and increasing its shelf lifeFil: Londero, Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; ArgentinaFil: León Peláez, Angela. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; ArgentinaFil: Diosma, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; ArgentinaFil: de Antoni, Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; ArgentinaFil: Abraham, Analia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; ArgentinaFil: Garrote, Graciela Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; ArgentinaSociety of Chemical Industry2014-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/11607Londero, Alejandra; León Peláez, Angela; Diosma, Gabriela; de Antoni, Graciela; Abraham, Analia Graciela; et al.; Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination; Society of Chemical Industry; Journal Of The Science Of Food And Agriculture; 94; 15; 12-2014; 3189-31940022-51421097-0010enginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1002/jsfa.6669info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.6669/abstractinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:05:21Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/11607instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:05:21.447CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination |
title |
Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination |
spellingShingle |
Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination Londero, Alejandra Whey Poultry Feed Fungi Kefir Biopreservation |
title_short |
Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination |
title_full |
Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination |
title_fullStr |
Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination |
title_full_unstemmed |
Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination |
title_sort |
Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Londero, Alejandra León Peláez, Angela Diosma, Gabriela de Antoni, Graciela Abraham, Analia Graciela Garrote, Graciela Liliana |
author |
Londero, Alejandra |
author_facet |
Londero, Alejandra León Peláez, Angela Diosma, Gabriela de Antoni, Graciela Abraham, Analia Graciela Garrote, Graciela Liliana |
author_role |
author |
author2 |
León Peláez, Angela Diosma, Gabriela de Antoni, Graciela Abraham, Analia Graciela Garrote, Graciela Liliana |
author2_role |
author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Whey Poultry Feed Fungi Kefir Biopreservation |
topic |
Whey Poultry Feed Fungi Kefir Biopreservation |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
BACKGROUND: Fungal contamination of poultry feed causes economic losses to industry and represents a potential risk to animal health. The aim of the present study was to analyze the effectiveness of whey fermented with kefir grains as additive to reduce fungal incidence, thus improving feed safety. RESULTS: Whey fermented for 24 h at 20 ∘C with kefir grains (100 g L−1) reduced conidial germination of Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Aspergillus terreus, Aspergillus fumigatus, Penicillium crustosum, Trichoderma longibrachiatum and Rhizopus sp. Poultry feed supplemented with fermented whey (1 L kg−1) was two to four times more resistant to fungal contamination than control feed depending on the fungal species. Additionally, it contained kefir microorganisms at levels of 1 × 108 colony-forming units (CFU) kg−1 of lactic acid bacteria and 6 × 107 CFU kg−1 of yeasts even after 30 days of storage. CONCLUSION: Fermented whey added to poultry feed acted as a biopreservative, improving its resistance to fungal contamination and increasing its shelf life Fil: Londero, Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina Fil: León Peláez, Angela. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina Fil: Diosma, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales; Argentina Fil: de Antoni, Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina Fil: Abraham, Analia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas; Argentina Fil: Garrote, Graciela Liliana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico la Plata. Centro de Investigaciones en Criotecnología de Alimentos (i); Argentina. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Cátedra de Microbiología General; Argentina |
description |
BACKGROUND: Fungal contamination of poultry feed causes economic losses to industry and represents a potential risk to animal health. The aim of the present study was to analyze the effectiveness of whey fermented with kefir grains as additive to reduce fungal incidence, thus improving feed safety. RESULTS: Whey fermented for 24 h at 20 ∘C with kefir grains (100 g L−1) reduced conidial germination of Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Aspergillus terreus, Aspergillus fumigatus, Penicillium crustosum, Trichoderma longibrachiatum and Rhizopus sp. Poultry feed supplemented with fermented whey (1 L kg−1) was two to four times more resistant to fungal contamination than control feed depending on the fungal species. Additionally, it contained kefir microorganisms at levels of 1 × 108 colony-forming units (CFU) kg−1 of lactic acid bacteria and 6 × 107 CFU kg−1 of yeasts even after 30 days of storage. CONCLUSION: Fermented whey added to poultry feed acted as a biopreservative, improving its resistance to fungal contamination and increasing its shelf life |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-12 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/11607 Londero, Alejandra; León Peláez, Angela; Diosma, Gabriela; de Antoni, Graciela; Abraham, Analia Graciela; et al.; Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination; Society of Chemical Industry; Journal Of The Science Of Food And Agriculture; 94; 15; 12-2014; 3189-3194 0022-5142 1097-0010 |
url |
http://hdl.handle.net/11336/11607 |
identifier_str_mv |
Londero, Alejandra; León Peláez, Angela; Diosma, Gabriela; de Antoni, Graciela; Abraham, Analia Graciela; et al.; Fermented whey as poultry feed additive to prevent fungal contamination; Society of Chemical Industry; Journal Of The Science Of Food And Agriculture; 94; 15; 12-2014; 3189-3194 0022-5142 1097-0010 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1002/jsfa.6669 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.6669/abstract |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Society of Chemical Industry |
publisher.none.fl_str_mv |
Society of Chemical Industry |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1842269907560955904 |
score |
13.13397 |