Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance

Autores
Cap, Mariana; Lires, Carla Maria Laura; Cingolani, Celeste; Mozgovoj, Marina Valeria; Soteras, Trinidad; Gentiluomo, Jimena; Principe, F.; Sucari, Adriana; Horak, Celina Ines; Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro; Vaudagna, Sergio Ramon; Leotta, Gerardo Anibal
Año de publicación
2021
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The aims of the present study were: a) to estimate the minimal dose of gamma irradiation required to reduce 5 log CFU/g of native O157 and non-O157 Shiga toxin-producing Escherichia coli population in ground beef samples inoculated with high inoculum; b) to assess its effectiveness in samples with low inoculum and 3) to evaluate consumer acceptance. Based on the results, 1 kGy was estimated as the minimal dose of gamma irradiation required to reduce 5 log CFU/g of STEC in ground beef. However, when samples with low inoculum level were subjected to 1 kGy, 3.9% of the samples were positive for stx and eae genes after an enrichment step. Consumer acceptance analysis was carried out with samples subjected to 2.5 kGy and no significant differences were found between irradiated and control samples. Therefore, 2.5 kGy was identified as the gama irradiation dose that reduces STEC but has no impact on consumer acceptance of ground beef.
Fil: Cap, Mariana. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
Fil: Lires, Carla Maria Laura. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina
Fil: Cingolani, Celeste. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina
Fil: Mozgovoj, Marina Valeria. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
Fil: Gentiluomo, Jimena. Laboratorio de Alimentos Stamboulian, Division Higiene y Seguridad Alimentaria y Ambiental; Argentina
Fil: Principe, F.. Cooperativa Obrera; Argentina
Fil: Sucari, Adriana. Laboratorio de Alimentos Stamboulian, Division Higiene y Seguridad Alimentaria y Ambiental; Argentina
Fil: Horak, Celina Ines. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina
Fil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea. - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; Argentina
Fil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
Fil: Leotta, Gerardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
Materia
GAMMA IRRADIATION
STEC
MEAT
GROUND BEEF
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/156525

id CONICETDig_f3626198a2cb6f1f3fcd15b08f4d8d58
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/156525
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptanceCap, MarianaLires, Carla Maria LauraCingolani, CelesteMozgovoj, Marina ValeriaSoteras, TrinidadGentiluomo, JimenaPrincipe, F.Sucari, AdrianaHorak, Celina InesSignorini Porchietto, Marcelo LisandroVaudagna, Sergio RamonLeotta, Gerardo AnibalGAMMA IRRADIATIONSTECMEATGROUND BEEFhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2The aims of the present study were: a) to estimate the minimal dose of gamma irradiation required to reduce 5 log CFU/g of native O157 and non-O157 Shiga toxin-producing Escherichia coli population in ground beef samples inoculated with high inoculum; b) to assess its effectiveness in samples with low inoculum and 3) to evaluate consumer acceptance. Based on the results, 1 kGy was estimated as the minimal dose of gamma irradiation required to reduce 5 log CFU/g of STEC in ground beef. However, when samples with low inoculum level were subjected to 1 kGy, 3.9% of the samples were positive for stx and eae genes after an enrichment step. Consumer acceptance analysis was carried out with samples subjected to 2.5 kGy and no significant differences were found between irradiated and control samples. Therefore, 2.5 kGy was identified as the gama irradiation dose that reduces STEC but has no impact on consumer acceptance of ground beef.Fil: Cap, Mariana. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; ArgentinaFil: Lires, Carla Maria Laura. Comisión Nacional de Energía Atómica; ArgentinaFil: Cingolani, Celeste. Comisión Nacional de Energía Atómica; ArgentinaFil: Mozgovoj, Marina Valeria. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; ArgentinaFil: Soteras, Trinidad. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; ArgentinaFil: Gentiluomo, Jimena. Laboratorio de Alimentos Stamboulian, Division Higiene y Seguridad Alimentaria y Ambiental; ArgentinaFil: Principe, F.. Cooperativa Obrera; ArgentinaFil: Sucari, Adriana. Laboratorio de Alimentos Stamboulian, Division Higiene y Seguridad Alimentaria y Ambiental; ArgentinaFil: Horak, Celina Ines. Comisión Nacional de Energía Atómica; ArgentinaFil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea. - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; ArgentinaFil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; ArgentinaFil: Leotta, Gerardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; ArgentinaElsevier2021-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/156525Cap, Mariana; Lires, Carla Maria Laura; Cingolani, Celeste; Mozgovoj, Marina Valeria; Soteras, Trinidad; et al.; Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance; Elsevier; Meat Science; 174; 108414; 4-2021; 1-50309-1740CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0309174020308469info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.meatsci.2020.108414info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T09:33:17Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/156525instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 09:33:17.846CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance
title Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance
spellingShingle Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance
Cap, Mariana
GAMMA IRRADIATION
STEC
MEAT
GROUND BEEF
title_short Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance
title_full Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance
title_fullStr Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance
title_full_unstemmed Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance
title_sort Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance
dc.creator.none.fl_str_mv Cap, Mariana
Lires, Carla Maria Laura
Cingolani, Celeste
Mozgovoj, Marina Valeria
Soteras, Trinidad
Gentiluomo, Jimena
Principe, F.
Sucari, Adriana
Horak, Celina Ines
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro
Vaudagna, Sergio Ramon
Leotta, Gerardo Anibal
author Cap, Mariana
author_facet Cap, Mariana
Lires, Carla Maria Laura
Cingolani, Celeste
Mozgovoj, Marina Valeria
Soteras, Trinidad
Gentiluomo, Jimena
Principe, F.
Sucari, Adriana
Horak, Celina Ines
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro
Vaudagna, Sergio Ramon
Leotta, Gerardo Anibal
author_role author
author2 Lires, Carla Maria Laura
Cingolani, Celeste
Mozgovoj, Marina Valeria
Soteras, Trinidad
Gentiluomo, Jimena
Principe, F.
Sucari, Adriana
Horak, Celina Ines
Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro
Vaudagna, Sergio Ramon
Leotta, Gerardo Anibal
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv GAMMA IRRADIATION
STEC
MEAT
GROUND BEEF
topic GAMMA IRRADIATION
STEC
MEAT
GROUND BEEF
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv The aims of the present study were: a) to estimate the minimal dose of gamma irradiation required to reduce 5 log CFU/g of native O157 and non-O157 Shiga toxin-producing Escherichia coli population in ground beef samples inoculated with high inoculum; b) to assess its effectiveness in samples with low inoculum and 3) to evaluate consumer acceptance. Based on the results, 1 kGy was estimated as the minimal dose of gamma irradiation required to reduce 5 log CFU/g of STEC in ground beef. However, when samples with low inoculum level were subjected to 1 kGy, 3.9% of the samples were positive for stx and eae genes after an enrichment step. Consumer acceptance analysis was carried out with samples subjected to 2.5 kGy and no significant differences were found between irradiated and control samples. Therefore, 2.5 kGy was identified as the gama irradiation dose that reduces STEC but has no impact on consumer acceptance of ground beef.
Fil: Cap, Mariana. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
Fil: Lires, Carla Maria Laura. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina
Fil: Cingolani, Celeste. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina
Fil: Mozgovoj, Marina Valeria. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
Fil: Soteras, Trinidad. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
Fil: Gentiluomo, Jimena. Laboratorio de Alimentos Stamboulian, Division Higiene y Seguridad Alimentaria y Ambiental; Argentina
Fil: Principe, F.. Cooperativa Obrera; Argentina
Fil: Sucari, Adriana. Laboratorio de Alimentos Stamboulian, Division Higiene y Seguridad Alimentaria y Ambiental; Argentina
Fil: Horak, Celina Ines. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina
Fil: Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea. - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Santa Fe. Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; Argentina
Fil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnologia Agropecuaria. Centro de Investigacion de Agroindustria. Instituto de Tecnologia de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Oficina de Coordinacion Administrativa Pque. Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnologia de Sistemas Alimentarios Sustentables.; Argentina
Fil: Leotta, Gerardo Anibal. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
description The aims of the present study were: a) to estimate the minimal dose of gamma irradiation required to reduce 5 log CFU/g of native O157 and non-O157 Shiga toxin-producing Escherichia coli population in ground beef samples inoculated with high inoculum; b) to assess its effectiveness in samples with low inoculum and 3) to evaluate consumer acceptance. Based on the results, 1 kGy was estimated as the minimal dose of gamma irradiation required to reduce 5 log CFU/g of STEC in ground beef. However, when samples with low inoculum level were subjected to 1 kGy, 3.9% of the samples were positive for stx and eae genes after an enrichment step. Consumer acceptance analysis was carried out with samples subjected to 2.5 kGy and no significant differences were found between irradiated and control samples. Therefore, 2.5 kGy was identified as the gama irradiation dose that reduces STEC but has no impact on consumer acceptance of ground beef.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-04
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/156525
Cap, Mariana; Lires, Carla Maria Laura; Cingolani, Celeste; Mozgovoj, Marina Valeria; Soteras, Trinidad; et al.; Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance; Elsevier; Meat Science; 174; 108414; 4-2021; 1-5
0309-1740
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/156525
identifier_str_mv Cap, Mariana; Lires, Carla Maria Laura; Cingolani, Celeste; Mozgovoj, Marina Valeria; Soteras, Trinidad; et al.; Identification of the gamma irradiation dose applied to ground beef that reduces Shiga toxin producing Escherichia coli but has no impact on consumer acceptance; Elsevier; Meat Science; 174; 108414; 4-2021; 1-5
0309-1740
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0309174020308469
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.meatsci.2020.108414
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844613021342629888
score 13.070432