Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues

Autores
Alvarez, Luis Ignacio; Liron, Juan Pedro; Cantón, Candela; Castilla Gómez de Agüero, Verónica; Valderas García, Elora; Larroza, Marcela Patricia; Soler, Paula; Lanusse, Carlos Edmundo; Martínez Valladares, María; Cantón, Lucila
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
Argentina is traditionally a beef-producing country. However, in recent years other productions have grown exponentially. Due to improvements in technology or economic issues, consumer preferences have changed for cheaper meats. Animal production systems are closely linked to veterinary drug use for prevention, control, or treatment of parasitic diseases. Consequently, if good agricultural practices are not respected, products obtained from these productions could present residues above the Maximum Residue Limits (MRLs). In this context, ivermectin (IVM) is one of the most widely used to treat parasitic diseases. Consequently, the current study aimed to assess the presence of IVM residues in bovine and pork tissues for local consumption in Buenos Aires province (Argentina). Samples of bovine/pork tissues were taken for 3 years in 5 cities of Buenos Aires province. Tissue samples were analyzed by HPLC (fluorescence detector). Using the @Risk software the risk of consuming tissues with IVM residues above the Admitted Daily Intake (ADI) was evaluated. IVM residues were quantified in 87 (12.5%) samples (out of a total of 691). However, only 13 samples showed concentrations above the Codex MRL. Mean IVM concentrations (range) were 42.18(0.11–587.15), 31.66(2.96–283.33), 162.61(1.32–516.55), 22.78(1.51–65.40), 15.26(0.07–194.25) and 22.14(1.58–126.76) ppb for bovine meat, bovine fat, bovine liver, bovine kidney, pork meat, and pork fat, respectively. Fortunately, the probability of consuming bovine and porcine tissues with IVM residues above the ADI was nil. However, 1.88% of the samples showed IVM concentrations above the MRL, thus the implementation of residue surveillance programs guaranteeing consumer health isstrongly recommended.
Fil: Alvarez, Luis Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Liron, Juan Pedro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Cantón, Candela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Castilla Gómez de Agüero, Verónica. Universidad de León; España
Fil: Valderas García, Elora. Universidad de León; España
Fil: Larroza, Marcela Patricia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Patagonia Norte. Estación Experimental Agropecuaria San Carlos de Bariloche. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche; Argentina
Fil: Soler, Paula. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Patagonia Norte. Estación Experimental Agropecuaria San Carlos de Bariloche. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche; Argentina
Fil: Lanusse, Carlos Edmundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Martínez Valladares, María. Universidad de León; España
Fil: Cantón, Lucila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
29th Conference of the World Association for the Advancement of Veterinary Parasitology
Chennai
India
World Association for the Advancement of Veterinary Parasitology
Materia
IVERMECTIN
RESIDUE MONITORING
BOVINE AND PORK TISSUES
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/231941

id CONICETDig_d643931a2b5cfbfd35df2cacf6c3714d
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/231941
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissuesAlvarez, Luis IgnacioLiron, Juan PedroCantón, CandelaCastilla Gómez de Agüero, VerónicaValderas García, EloraLarroza, Marcela PatriciaSoler, PaulaLanusse, Carlos EdmundoMartínez Valladares, MaríaCantón, LucilaIVERMECTINRESIDUE MONITORINGBOVINE AND PORK TISSUEShttps://purl.org/becyt/ford/4.3https://purl.org/becyt/ford/4Argentina is traditionally a beef-producing country. However, in recent years other productions have grown exponentially. Due to improvements in technology or economic issues, consumer preferences have changed for cheaper meats. Animal production systems are closely linked to veterinary drug use for prevention, control, or treatment of parasitic diseases. Consequently, if good agricultural practices are not respected, products obtained from these productions could present residues above the Maximum Residue Limits (MRLs). In this context, ivermectin (IVM) is one of the most widely used to treat parasitic diseases. Consequently, the current study aimed to assess the presence of IVM residues in bovine and pork tissues for local consumption in Buenos Aires province (Argentina). Samples of bovine/pork tissues were taken for 3 years in 5 cities of Buenos Aires province. Tissue samples were analyzed by HPLC (fluorescence detector). Using the @Risk software the risk of consuming tissues with IVM residues above the Admitted Daily Intake (ADI) was evaluated. IVM residues were quantified in 87 (12.5%) samples (out of a total of 691). However, only 13 samples showed concentrations above the Codex MRL. Mean IVM concentrations (range) were 42.18(0.11–587.15), 31.66(2.96–283.33), 162.61(1.32–516.55), 22.78(1.51–65.40), 15.26(0.07–194.25) and 22.14(1.58–126.76) ppb for bovine meat, bovine fat, bovine liver, bovine kidney, pork meat, and pork fat, respectively. Fortunately, the probability of consuming bovine and porcine tissues with IVM residues above the ADI was nil. However, 1.88% of the samples showed IVM concentrations above the MRL, thus the implementation of residue surveillance programs guaranteeing consumer health isstrongly recommended.Fil: Alvarez, Luis Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; ArgentinaFil: Liron, Juan Pedro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; ArgentinaFil: Cantón, Candela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; ArgentinaFil: Castilla Gómez de Agüero, Verónica. Universidad de León; EspañaFil: Valderas García, Elora. Universidad de León; EspañaFil: Larroza, Marcela Patricia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Patagonia Norte. Estación Experimental Agropecuaria San Carlos de Bariloche. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche; ArgentinaFil: Soler, Paula. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Patagonia Norte. Estación Experimental Agropecuaria San Carlos de Bariloche. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche; ArgentinaFil: Lanusse, Carlos Edmundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; ArgentinaFil: Martínez Valladares, María. Universidad de León; EspañaFil: Cantón, Lucila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina29th Conference of the World Association for the Advancement of Veterinary ParasitologyChennaiIndiaWorld Association for the Advancement of Veterinary ParasitologyWorld Association for the Advancement of Veterinary Parasitology2023info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/conferenceObjectConferenciaBookhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/231941Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues; 29th Conference of the World Association for the Advancement of Veterinary Parasitology; Chennai; India; 2023; 1-1CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://waavp2023.com/oral-abstract/Internacionalinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:47:57Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/231941instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:47:57.318CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
title Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
spellingShingle Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
Alvarez, Luis Ignacio
IVERMECTIN
RESIDUE MONITORING
BOVINE AND PORK TISSUES
title_short Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
title_full Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
title_fullStr Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
title_full_unstemmed Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
title_sort Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
dc.creator.none.fl_str_mv Alvarez, Luis Ignacio
Liron, Juan Pedro
Cantón, Candela
Castilla Gómez de Agüero, Verónica
Valderas García, Elora
Larroza, Marcela Patricia
Soler, Paula
Lanusse, Carlos Edmundo
Martínez Valladares, María
Cantón, Lucila
author Alvarez, Luis Ignacio
author_facet Alvarez, Luis Ignacio
Liron, Juan Pedro
Cantón, Candela
Castilla Gómez de Agüero, Verónica
Valderas García, Elora
Larroza, Marcela Patricia
Soler, Paula
Lanusse, Carlos Edmundo
Martínez Valladares, María
Cantón, Lucila
author_role author
author2 Liron, Juan Pedro
Cantón, Candela
Castilla Gómez de Agüero, Verónica
Valderas García, Elora
Larroza, Marcela Patricia
Soler, Paula
Lanusse, Carlos Edmundo
Martínez Valladares, María
Cantón, Lucila
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv IVERMECTIN
RESIDUE MONITORING
BOVINE AND PORK TISSUES
topic IVERMECTIN
RESIDUE MONITORING
BOVINE AND PORK TISSUES
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/4.3
https://purl.org/becyt/ford/4
dc.description.none.fl_txt_mv Argentina is traditionally a beef-producing country. However, in recent years other productions have grown exponentially. Due to improvements in technology or economic issues, consumer preferences have changed for cheaper meats. Animal production systems are closely linked to veterinary drug use for prevention, control, or treatment of parasitic diseases. Consequently, if good agricultural practices are not respected, products obtained from these productions could present residues above the Maximum Residue Limits (MRLs). In this context, ivermectin (IVM) is one of the most widely used to treat parasitic diseases. Consequently, the current study aimed to assess the presence of IVM residues in bovine and pork tissues for local consumption in Buenos Aires province (Argentina). Samples of bovine/pork tissues were taken for 3 years in 5 cities of Buenos Aires province. Tissue samples were analyzed by HPLC (fluorescence detector). Using the @Risk software the risk of consuming tissues with IVM residues above the Admitted Daily Intake (ADI) was evaluated. IVM residues were quantified in 87 (12.5%) samples (out of a total of 691). However, only 13 samples showed concentrations above the Codex MRL. Mean IVM concentrations (range) were 42.18(0.11–587.15), 31.66(2.96–283.33), 162.61(1.32–516.55), 22.78(1.51–65.40), 15.26(0.07–194.25) and 22.14(1.58–126.76) ppb for bovine meat, bovine fat, bovine liver, bovine kidney, pork meat, and pork fat, respectively. Fortunately, the probability of consuming bovine and porcine tissues with IVM residues above the ADI was nil. However, 1.88% of the samples showed IVM concentrations above the MRL, thus the implementation of residue surveillance programs guaranteeing consumer health isstrongly recommended.
Fil: Alvarez, Luis Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Liron, Juan Pedro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Cantón, Candela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Castilla Gómez de Agüero, Verónica. Universidad de León; España
Fil: Valderas García, Elora. Universidad de León; España
Fil: Larroza, Marcela Patricia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Patagonia Norte. Estación Experimental Agropecuaria San Carlos de Bariloche. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche; Argentina
Fil: Soler, Paula. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Patagonia Norte. Estación Experimental Agropecuaria San Carlos de Bariloche. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigaciones Forestales y Agropecuarias Bariloche; Argentina
Fil: Lanusse, Carlos Edmundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Martínez Valladares, María. Universidad de León; España
Fil: Cantón, Lucila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
29th Conference of the World Association for the Advancement of Veterinary Parasitology
Chennai
India
World Association for the Advancement of Veterinary Parasitology
description Argentina is traditionally a beef-producing country. However, in recent years other productions have grown exponentially. Due to improvements in technology or economic issues, consumer preferences have changed for cheaper meats. Animal production systems are closely linked to veterinary drug use for prevention, control, or treatment of parasitic diseases. Consequently, if good agricultural practices are not respected, products obtained from these productions could present residues above the Maximum Residue Limits (MRLs). In this context, ivermectin (IVM) is one of the most widely used to treat parasitic diseases. Consequently, the current study aimed to assess the presence of IVM residues in bovine and pork tissues for local consumption in Buenos Aires province (Argentina). Samples of bovine/pork tissues were taken for 3 years in 5 cities of Buenos Aires province. Tissue samples were analyzed by HPLC (fluorescence detector). Using the @Risk software the risk of consuming tissues with IVM residues above the Admitted Daily Intake (ADI) was evaluated. IVM residues were quantified in 87 (12.5%) samples (out of a total of 691). However, only 13 samples showed concentrations above the Codex MRL. Mean IVM concentrations (range) were 42.18(0.11–587.15), 31.66(2.96–283.33), 162.61(1.32–516.55), 22.78(1.51–65.40), 15.26(0.07–194.25) and 22.14(1.58–126.76) ppb for bovine meat, bovine fat, bovine liver, bovine kidney, pork meat, and pork fat, respectively. Fortunately, the probability of consuming bovine and porcine tissues with IVM residues above the ADI was nil. However, 1.88% of the samples showed IVM concentrations above the MRL, thus the implementation of residue surveillance programs guaranteeing consumer health isstrongly recommended.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
Conferencia
Book
http://purl.org/coar/resource_type/c_5794
info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia
status_str publishedVersion
format conferenceObject
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/231941
Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues; 29th Conference of the World Association for the Advancement of Veterinary Parasitology; Chennai; India; 2023; 1-1
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/231941
identifier_str_mv Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues; 29th Conference of the World Association for the Advancement of Veterinary Parasitology; Chennai; India; 2023; 1-1
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://waavp2023.com/oral-abstract/
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document
application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Internacional
dc.publisher.none.fl_str_mv World Association for the Advancement of Veterinary Parasitology
publisher.none.fl_str_mv World Association for the Advancement of Veterinary Parasitology
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842268892243689472
score 13.13397