Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues

Autores
Cantón, Lucila; Cantón, Candela; Dominguez, Maria Paula; Farias, Cristina Elena; Alvarez, Luis Ignacio; Lanusse, Carlos Edmundo; Moreno Torrejon, Laura
Año de publicación
2022
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
Argentina is traditionally a beef-producing country. However, in recent years other productions have grown exponentially. Due to improvements in technology, changes in customs, or economic issues, consumer preferences have changed for cheaper meats. Animal production systems, both extensive and intensive, are closely linked to veterinary drug use for prevention, control, or treatment of parasitic diseases. Consequently, if good agricultural practices are not respected, products obtained from these productions could present residues above the Maximum Residue Limits (MRLs). In this context, ivermectin (IVM), an endectocide drug belonging to the macrocyclic lactone group, is one of the most widely used to treat parasitic diseases. IVM residues above the MRLs in bovine and pork tissues may constitute a risk to consumer health. Consequently, the current study aimed to assess the presence of ivermectin residues in bovine and pork tissues for local consumption in Buenos Aires province (Argentina). Samples of bovine/pork meat and fat, and bovine liver and kidney were taken for 3 years during the winter and summer seasons in 5 cities of Buenos Aires province. Tissue samples were analyzed by HPLC with a fluorescence detector. Of a total of 691 samples analyzed, 87 of them presented residues of IVM. However, only 13 samples from the positive ones showed concentrations above the Codex MRL. Mean IVM concentrations (range) were 42.18 (0.11?587.15), 31.66 (2.96?283.33), 162.61 (1.32?516.55), 22.78 (1.51?65.40), 15.26 (0.07?194.25) and 22.14 (1.58?126.76) ppb for bovine meat, bovine fat, bovine liver, bovine kidney, pork meat, and pork fat, respectively. In conclusion, bovine and pork tissue ingestion is safe for the consumer. However, 1.88% of the samples showed IVM concentrations above de MRL, thus the implementation of residue surveillance programs at the local level guaranteeing consumer health is strongly recommended.
Fil: Cantón, Lucila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Cantón, Candela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Dominguez, Maria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Farias, Cristina Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Alvarez, Luis Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Lanusse, Carlos Edmundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Moreno Torrejon, Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
67th Annual Meeting American Association of Veterinary Parasitologists
Snowbird
Estados Unidos
American Association of Veterinary Parasitologists
Materia
Monitoring
Ivermectin residues
Bovine tissues
Pork tissues
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/224908

id CONICETDig_299a342008e4249387fe69cf6364532b
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/224908
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissuesCantón, LucilaCantón, CandelaDominguez, Maria PaulaFarias, Cristina ElenaAlvarez, Luis IgnacioLanusse, Carlos EdmundoMoreno Torrejon, LauraMonitoringIvermectin residuesBovine tissuesPork tissueshttps://purl.org/becyt/ford/4.3https://purl.org/becyt/ford/4Argentina is traditionally a beef-producing country. However, in recent years other productions have grown exponentially. Due to improvements in technology, changes in customs, or economic issues, consumer preferences have changed for cheaper meats. Animal production systems, both extensive and intensive, are closely linked to veterinary drug use for prevention, control, or treatment of parasitic diseases. Consequently, if good agricultural practices are not respected, products obtained from these productions could present residues above the Maximum Residue Limits (MRLs). In this context, ivermectin (IVM), an endectocide drug belonging to the macrocyclic lactone group, is one of the most widely used to treat parasitic diseases. IVM residues above the MRLs in bovine and pork tissues may constitute a risk to consumer health. Consequently, the current study aimed to assess the presence of ivermectin residues in bovine and pork tissues for local consumption in Buenos Aires province (Argentina). Samples of bovine/pork meat and fat, and bovine liver and kidney were taken for 3 years during the winter and summer seasons in 5 cities of Buenos Aires province. Tissue samples were analyzed by HPLC with a fluorescence detector. Of a total of 691 samples analyzed, 87 of them presented residues of IVM. However, only 13 samples from the positive ones showed concentrations above the Codex MRL. Mean IVM concentrations (range) were 42.18 (0.11?587.15), 31.66 (2.96?283.33), 162.61 (1.32?516.55), 22.78 (1.51?65.40), 15.26 (0.07?194.25) and 22.14 (1.58?126.76) ppb for bovine meat, bovine fat, bovine liver, bovine kidney, pork meat, and pork fat, respectively. In conclusion, bovine and pork tissue ingestion is safe for the consumer. However, 1.88% of the samples showed IVM concentrations above de MRL, thus the implementation of residue surveillance programs at the local level guaranteeing consumer health is strongly recommended.Fil: Cantón, Lucila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; ArgentinaFil: Cantón, Candela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; ArgentinaFil: Dominguez, Maria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; ArgentinaFil: Farias, Cristina Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; ArgentinaFil: Alvarez, Luis Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; ArgentinaFil: Lanusse, Carlos Edmundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; ArgentinaFil: Moreno Torrejon, Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina67th Annual Meeting American Association of Veterinary ParasitologistsSnowbirdEstados UnidosAmerican Association of Veterinary ParasitologistsAssociation of Veterinary Parasitologists2022info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/conferenceObjectReuniónBookhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/224908Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues; 67th Annual Meeting American Association of Veterinary Parasitologists; Snowbird; Estados Unidos; 2022; 152-153CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aavp.org/documents/2022/07/aavp-2022-annual-meeting-proceedings.pdf/Internacionalinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T10:02:03Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/224908instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 10:02:04.038CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
title Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
spellingShingle Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
Cantón, Lucila
Monitoring
Ivermectin residues
Bovine tissues
Pork tissues
title_short Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
title_full Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
title_fullStr Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
title_full_unstemmed Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
title_sort Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues
dc.creator.none.fl_str_mv Cantón, Lucila
Cantón, Candela
Dominguez, Maria Paula
Farias, Cristina Elena
Alvarez, Luis Ignacio
Lanusse, Carlos Edmundo
Moreno Torrejon, Laura
author Cantón, Lucila
author_facet Cantón, Lucila
Cantón, Candela
Dominguez, Maria Paula
Farias, Cristina Elena
Alvarez, Luis Ignacio
Lanusse, Carlos Edmundo
Moreno Torrejon, Laura
author_role author
author2 Cantón, Candela
Dominguez, Maria Paula
Farias, Cristina Elena
Alvarez, Luis Ignacio
Lanusse, Carlos Edmundo
Moreno Torrejon, Laura
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Monitoring
Ivermectin residues
Bovine tissues
Pork tissues
topic Monitoring
Ivermectin residues
Bovine tissues
Pork tissues
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/4.3
https://purl.org/becyt/ford/4
dc.description.none.fl_txt_mv Argentina is traditionally a beef-producing country. However, in recent years other productions have grown exponentially. Due to improvements in technology, changes in customs, or economic issues, consumer preferences have changed for cheaper meats. Animal production systems, both extensive and intensive, are closely linked to veterinary drug use for prevention, control, or treatment of parasitic diseases. Consequently, if good agricultural practices are not respected, products obtained from these productions could present residues above the Maximum Residue Limits (MRLs). In this context, ivermectin (IVM), an endectocide drug belonging to the macrocyclic lactone group, is one of the most widely used to treat parasitic diseases. IVM residues above the MRLs in bovine and pork tissues may constitute a risk to consumer health. Consequently, the current study aimed to assess the presence of ivermectin residues in bovine and pork tissues for local consumption in Buenos Aires province (Argentina). Samples of bovine/pork meat and fat, and bovine liver and kidney were taken for 3 years during the winter and summer seasons in 5 cities of Buenos Aires province. Tissue samples were analyzed by HPLC with a fluorescence detector. Of a total of 691 samples analyzed, 87 of them presented residues of IVM. However, only 13 samples from the positive ones showed concentrations above the Codex MRL. Mean IVM concentrations (range) were 42.18 (0.11?587.15), 31.66 (2.96?283.33), 162.61 (1.32?516.55), 22.78 (1.51?65.40), 15.26 (0.07?194.25) and 22.14 (1.58?126.76) ppb for bovine meat, bovine fat, bovine liver, bovine kidney, pork meat, and pork fat, respectively. In conclusion, bovine and pork tissue ingestion is safe for the consumer. However, 1.88% of the samples showed IVM concentrations above de MRL, thus the implementation of residue surveillance programs at the local level guaranteeing consumer health is strongly recommended.
Fil: Cantón, Lucila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Cantón, Candela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Dominguez, Maria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Farias, Cristina Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Alvarez, Luis Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Lanusse, Carlos Edmundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
Fil: Moreno Torrejon, Laura. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tandil. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comision de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación Veterinaria de Tandil; Argentina
67th Annual Meeting American Association of Veterinary Parasitologists
Snowbird
Estados Unidos
American Association of Veterinary Parasitologists
description Argentina is traditionally a beef-producing country. However, in recent years other productions have grown exponentially. Due to improvements in technology, changes in customs, or economic issues, consumer preferences have changed for cheaper meats. Animal production systems, both extensive and intensive, are closely linked to veterinary drug use for prevention, control, or treatment of parasitic diseases. Consequently, if good agricultural practices are not respected, products obtained from these productions could present residues above the Maximum Residue Limits (MRLs). In this context, ivermectin (IVM), an endectocide drug belonging to the macrocyclic lactone group, is one of the most widely used to treat parasitic diseases. IVM residues above the MRLs in bovine and pork tissues may constitute a risk to consumer health. Consequently, the current study aimed to assess the presence of ivermectin residues in bovine and pork tissues for local consumption in Buenos Aires province (Argentina). Samples of bovine/pork meat and fat, and bovine liver and kidney were taken for 3 years during the winter and summer seasons in 5 cities of Buenos Aires province. Tissue samples were analyzed by HPLC with a fluorescence detector. Of a total of 691 samples analyzed, 87 of them presented residues of IVM. However, only 13 samples from the positive ones showed concentrations above the Codex MRL. Mean IVM concentrations (range) were 42.18 (0.11?587.15), 31.66 (2.96?283.33), 162.61 (1.32?516.55), 22.78 (1.51?65.40), 15.26 (0.07?194.25) and 22.14 (1.58?126.76) ppb for bovine meat, bovine fat, bovine liver, bovine kidney, pork meat, and pork fat, respectively. In conclusion, bovine and pork tissue ingestion is safe for the consumer. However, 1.88% of the samples showed IVM concentrations above de MRL, thus the implementation of residue surveillance programs at the local level guaranteeing consumer health is strongly recommended.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
Reunión
Book
http://purl.org/coar/resource_type/c_5794
info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia
status_str publishedVersion
format conferenceObject
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/224908
Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues; 67th Annual Meeting American Association of Veterinary Parasitologists; Snowbird; Estados Unidos; 2022; 152-153
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/224908
identifier_str_mv Monitoring of ivermectin residues in bovine and pork tissues; 67th Annual Meeting American Association of Veterinary Parasitologists; Snowbird; Estados Unidos; 2022; 152-153
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://aavp.org/documents/2022/07/aavp-2022-annual-meeting-proceedings.pdf/
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document
application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document
application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Internacional
dc.publisher.none.fl_str_mv Association of Veterinary Parasitologists
publisher.none.fl_str_mv Association of Veterinary Parasitologists
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842269734382338048
score 13.13397