N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytes
- Autores
- Pieralisi, Azul; Soto, Daniela; Gabrielli, Matias; Martini, Claudia Noemí; Diz, Virginia Emilse; Rovner, Federico; Vila, Maria del Carmen; Calvo, Juan Carlos; Guerra, Liliana Noemi
- Año de publicación
- 2017
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Reports about antioxidant effect in obesity are contradictory. We showed that N-acetylcysteine (NAC) inhibits cellular lipid accumulation during adipocyte differentiation, through the inhibition of adipogenic transcriptor factors expression, such as PPARγ and, MAPKs phosphorylation (Pieralisi et al,Redox Biol 2016; Soto el al,Redox Rep 2016). Here we evaluated NAC on fully differentiated cells (3T3-L1 adipocytes: AC). Treatments with 0.01 to 5 mM NAC, included in culture media for 5 days, were not toxic. 5mM NAC treatment on AC (ACN) provoked a decrease of 60% in cellular Triglycerides (Tg) content (1.22+0.09 gTg/g protein [AC] vs 0.49+0.03 gTg/g protein [ACN], p<0.05). We evaluated Oil-Red-O stained lipids content in ACN comparing to AC, which is set to 100 (100+4 [AC] vs 80+2 [ACN] arbitrary units (AU), p< 0.05), lipid protein perilipin (Pl) mRNA levels (Pl/ Rplp0:100+13 [AC] vs 72+9 [ACN] AU, p< 0.05) and PPARγ: protein expression (PPARγ/GAPDH:100+6 [AC] vs 70+4 [ACN]AU; p< 0.05) and mRNA levels (PPARγ/Rplp0:100+7 [AC] vs 74+14 [ACN]AU, p<0.05). These NAC treatments produced a decrease of 20 ? 30%, suggesting that NAC could inhibit new lipid production. We developed liposome of 100nm diameter (LIP) including 5mM NAC, as better tool for NAC administration. Phase transition enthalpy decreased from 3.86 J/g in LIP to 3.25 J/g in LIP+NAC, indicating NAC incorporation.
Fil: Pieralisi, Azul. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
Fil: Soto, Daniela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
Fil: Gabrielli, Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Martini, Claudia Noemí. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
Fil: Diz, Virginia Emilse. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina
Fil: Rovner, Federico. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina
Fil: Vila, Maria del Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Calvo, Juan Carlos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
Fil: Guerra, Liliana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Ciencias Básicas; Argentina - Materia
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Obesity
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Adipocyte - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
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