N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytes

Autores
Pieralisi, Azul; Soto, Daniela; Gabrielli, Matias; Martini, Claudia Noemí; Diz, Virginia Emilse; Rovner, Federico; Vila, Maria del Carmen; Calvo, Juan Carlos; Guerra, Liliana Noemi
Año de publicación
2017
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Reports about antioxidant effect in obesity are contradictory. We showed that N-acetylcysteine (NAC) inhibits cellular lipid accumulation during adipocyte differentiation, through the inhibition of adipogenic transcriptor factors expression, such as PPARγ and, MAPKs phosphorylation (Pieralisi et al,Redox Biol 2016; Soto el al,Redox Rep 2016). Here we evaluated NAC on fully differentiated cells (3T3-L1 adipocytes: AC). Treatments with 0.01 to 5 mM NAC, included in culture media for 5 days, were not toxic. 5mM NAC treatment on AC (ACN) provoked a decrease of 60% in cellular Triglycerides (Tg) content (1.22+0.09 gTg/g protein [AC] vs 0.49+0.03 gTg/g protein [ACN], p<0.05). We evaluated Oil-Red-O stained lipids content in ACN comparing to AC, which is set to 100 (100+4 [AC] vs 80+2 [ACN] arbitrary units (AU), p< 0.05), lipid protein perilipin (Pl) mRNA levels (Pl/ Rplp0:100+13 [AC] vs 72+9 [ACN] AU, p< 0.05) and PPARγ: protein expression (PPARγ/GAPDH:100+6 [AC] vs 70+4 [ACN]AU; p< 0.05) and mRNA levels (PPARγ/Rplp0:100+7 [AC] vs 74+14 [ACN]AU, p<0.05). These NAC treatments produced a decrease of 20 ? 30%, suggesting that NAC could inhibit new lipid production. We developed liposome of 100nm diameter (LIP) including 5mM NAC, as better tool for NAC administration. Phase transition enthalpy decreased from 3.86 J/g in LIP to 3.25 J/g in LIP+NAC, indicating NAC incorporation.
Fil: Pieralisi, Azul. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
Fil: Soto, Daniela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
Fil: Gabrielli, Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Martini, Claudia Noemí. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
Fil: Diz, Virginia Emilse. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina
Fil: Rovner, Federico. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina
Fil: Vila, Maria del Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Calvo, Juan Carlos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
Fil: Guerra, Liliana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Ciencias Básicas; Argentina
Materia
Obesity
Antioxidant
Adipocyte
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/56080

id CONICETDig_d493eb431dc4ad5765c246a2f44e36be
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/56080
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytesPieralisi, AzulSoto, DanielaGabrielli, MatiasMartini, Claudia NoemíDiz, Virginia EmilseRovner, FedericoVila, Maria del CarmenCalvo, Juan CarlosGuerra, Liliana NoemiObesityAntioxidantAdipocytehttps://purl.org/becyt/ford/3.1https://purl.org/becyt/ford/3Reports about antioxidant effect in obesity are contradictory. We showed that N-acetylcysteine (NAC) inhibits cellular lipid accumulation during adipocyte differentiation, through the inhibition of adipogenic transcriptor factors expression, such as PPARγ and, MAPKs phosphorylation (Pieralisi et al,Redox Biol 2016; Soto el al,Redox Rep 2016). Here we evaluated NAC on fully differentiated cells (3T3-L1 adipocytes: AC). Treatments with 0.01 to 5 mM NAC, included in culture media for 5 days, were not toxic. 5mM NAC treatment on AC (ACN) provoked a decrease of 60% in cellular Triglycerides (Tg) content (1.22+0.09 gTg/g protein [AC] vs 0.49+0.03 gTg/g protein [ACN], p<0.05). We evaluated Oil-Red-O stained lipids content in ACN comparing to AC, which is set to 100 (100+4 [AC] vs 80+2 [ACN] arbitrary units (AU), p< 0.05), lipid protein perilipin (Pl) mRNA levels (Pl/ Rplp0:100+13 [AC] vs 72+9 [ACN] AU, p< 0.05) and PPARγ: protein expression (PPARγ/GAPDH:100+6 [AC] vs 70+4 [ACN]AU; p< 0.05) and mRNA levels (PPARγ/Rplp0:100+7 [AC] vs 74+14 [ACN]AU, p<0.05). These NAC treatments produced a decrease of 20 ? 30%, suggesting that NAC could inhibit new lipid production. We developed liposome of 100nm diameter (LIP) including 5mM NAC, as better tool for NAC administration. Phase transition enthalpy decreased from 3.86 J/g in LIP to 3.25 J/g in LIP+NAC, indicating NAC incorporation.Fil: Pieralisi, Azul. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; ArgentinaFil: Soto, Daniela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; ArgentinaFil: Gabrielli, Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaFil: Martini, Claudia Noemí. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; ArgentinaFil: Diz, Virginia Emilse. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; ArgentinaFil: Rovner, Federico. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; ArgentinaFil: Vila, Maria del Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; ArgentinaFil: Calvo, Juan Carlos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; ArgentinaFil: Guerra, Liliana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Ciencias Básicas; ArgentinaElsevier Science Inc2017-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/56080Pieralisi, Azul; Soto, Daniela; Gabrielli, Matias; Martini, Claudia Noemí; Diz, Virginia Emilse; et al.; N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytes; Elsevier Science Inc; Free Radical Biology and Medicine; 108; 7-2017; 48-490891-5849CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.freeradbiomed.2017.04.176info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584917303799info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-03T09:44:36Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/56080instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-03 09:44:36.772CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytes
title N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytes
spellingShingle N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytes
Pieralisi, Azul
Obesity
Antioxidant
Adipocyte
title_short N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytes
title_full N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytes
title_fullStr N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytes
title_full_unstemmed N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytes
title_sort N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytes
dc.creator.none.fl_str_mv Pieralisi, Azul
Soto, Daniela
Gabrielli, Matias
Martini, Claudia Noemí
Diz, Virginia Emilse
Rovner, Federico
Vila, Maria del Carmen
Calvo, Juan Carlos
Guerra, Liliana Noemi
author Pieralisi, Azul
author_facet Pieralisi, Azul
Soto, Daniela
Gabrielli, Matias
Martini, Claudia Noemí
Diz, Virginia Emilse
Rovner, Federico
Vila, Maria del Carmen
Calvo, Juan Carlos
Guerra, Liliana Noemi
author_role author
author2 Soto, Daniela
Gabrielli, Matias
Martini, Claudia Noemí
Diz, Virginia Emilse
Rovner, Federico
Vila, Maria del Carmen
Calvo, Juan Carlos
Guerra, Liliana Noemi
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Obesity
Antioxidant
Adipocyte
topic Obesity
Antioxidant
Adipocyte
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/3.1
https://purl.org/becyt/ford/3
dc.description.none.fl_txt_mv Reports about antioxidant effect in obesity are contradictory. We showed that N-acetylcysteine (NAC) inhibits cellular lipid accumulation during adipocyte differentiation, through the inhibition of adipogenic transcriptor factors expression, such as PPARγ and, MAPKs phosphorylation (Pieralisi et al,Redox Biol 2016; Soto el al,Redox Rep 2016). Here we evaluated NAC on fully differentiated cells (3T3-L1 adipocytes: AC). Treatments with 0.01 to 5 mM NAC, included in culture media for 5 days, were not toxic. 5mM NAC treatment on AC (ACN) provoked a decrease of 60% in cellular Triglycerides (Tg) content (1.22+0.09 gTg/g protein [AC] vs 0.49+0.03 gTg/g protein [ACN], p<0.05). We evaluated Oil-Red-O stained lipids content in ACN comparing to AC, which is set to 100 (100+4 [AC] vs 80+2 [ACN] arbitrary units (AU), p< 0.05), lipid protein perilipin (Pl) mRNA levels (Pl/ Rplp0:100+13 [AC] vs 72+9 [ACN] AU, p< 0.05) and PPARγ: protein expression (PPARγ/GAPDH:100+6 [AC] vs 70+4 [ACN]AU; p< 0.05) and mRNA levels (PPARγ/Rplp0:100+7 [AC] vs 74+14 [ACN]AU, p<0.05). These NAC treatments produced a decrease of 20 ? 30%, suggesting that NAC could inhibit new lipid production. We developed liposome of 100nm diameter (LIP) including 5mM NAC, as better tool for NAC administration. Phase transition enthalpy decreased from 3.86 J/g in LIP to 3.25 J/g in LIP+NAC, indicating NAC incorporation.
Fil: Pieralisi, Azul. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
Fil: Soto, Daniela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
Fil: Gabrielli, Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Martini, Claudia Noemí. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
Fil: Diz, Virginia Emilse. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina
Fil: Rovner, Federico. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Inorgánica, Analítica y Química Física; Argentina
Fil: Vila, Maria del Carmen. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina
Fil: Calvo, Juan Carlos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina
Fil: Guerra, Liliana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Química Biológica de la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Química Biológica; Argentina. Universidad Nacional de Luján. Departamento de Ciencias Básicas; Argentina
description Reports about antioxidant effect in obesity are contradictory. We showed that N-acetylcysteine (NAC) inhibits cellular lipid accumulation during adipocyte differentiation, through the inhibition of adipogenic transcriptor factors expression, such as PPARγ and, MAPKs phosphorylation (Pieralisi et al,Redox Biol 2016; Soto el al,Redox Rep 2016). Here we evaluated NAC on fully differentiated cells (3T3-L1 adipocytes: AC). Treatments with 0.01 to 5 mM NAC, included in culture media for 5 days, were not toxic. 5mM NAC treatment on AC (ACN) provoked a decrease of 60% in cellular Triglycerides (Tg) content (1.22+0.09 gTg/g protein [AC] vs 0.49+0.03 gTg/g protein [ACN], p<0.05). We evaluated Oil-Red-O stained lipids content in ACN comparing to AC, which is set to 100 (100+4 [AC] vs 80+2 [ACN] arbitrary units (AU), p< 0.05), lipid protein perilipin (Pl) mRNA levels (Pl/ Rplp0:100+13 [AC] vs 72+9 [ACN] AU, p< 0.05) and PPARγ: protein expression (PPARγ/GAPDH:100+6 [AC] vs 70+4 [ACN]AU; p< 0.05) and mRNA levels (PPARγ/Rplp0:100+7 [AC] vs 74+14 [ACN]AU, p<0.05). These NAC treatments produced a decrease of 20 ? 30%, suggesting that NAC could inhibit new lipid production. We developed liposome of 100nm diameter (LIP) including 5mM NAC, as better tool for NAC administration. Phase transition enthalpy decreased from 3.86 J/g in LIP to 3.25 J/g in LIP+NAC, indicating NAC incorporation.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-07
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/56080
Pieralisi, Azul; Soto, Daniela; Gabrielli, Matias; Martini, Claudia Noemí; Diz, Virginia Emilse; et al.; N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytes; Elsevier Science Inc; Free Radical Biology and Medicine; 108; 7-2017; 48-49
0891-5849
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/56080
identifier_str_mv Pieralisi, Azul; Soto, Daniela; Gabrielli, Matias; Martini, Claudia Noemí; Diz, Virginia Emilse; et al.; N-acetylcysteine, an antioxidant with anti-adipogenic effect on adipocytes; Elsevier Science Inc; Free Radical Biology and Medicine; 108; 7-2017; 48-49
0891-5849
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.freeradbiomed.2017.04.176
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584917303799
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier Science Inc
publisher.none.fl_str_mv Elsevier Science Inc
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1842268678314262528
score 13.13397