Effect of the clarification pH of sorghum juice on the composition of essential nutrients for fermentation
- Autores
- Durán, Marcos Antonio; Dantur, Karina Ines; Ruiz, Roberto Marcelo; Romero, Eduardo Raul; Zossi, Berta Silvia; Gusils Leon, Carlos Horacio
- Año de publicación
- 2018
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The growing demand to replace fossil fuels with renewable alternatives has generated an urgent and imminent global need to find new non-fossil sources. Sweet sorghum is widely recognized as a highly promising biomass energy crop with the particular potential to complement sugarcane for ethanol production. Our aim in this study was to evaluate the influence of pH during the clarification process on the composition of essential nutrients in the sorghum juice and observe how this affects the efficiency of the ethanol fermentation process. We found that a higher pH directly affected residual concentrations of key nutrients (P, Ca, Zn and Mn) and consequently the efficiency of ethanol fermentation. In conclusion, we recommend a clarification procedure at pH 6-6.5 in order not to significantly affect nutritional parameters important for the yeast fermentation process.
Fil: Durán, Marcos Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino. Provincia de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial "Obispo Colombres" (p). Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino; Argentina
Fil: Dantur, Karina Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino. Provincia de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial "Obispo Colombres" (p). Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino; Argentina
Fil: Ruiz, Roberto Marcelo. Gobierno de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres; Argentina
Fil: Romero, Eduardo Raul. Gobierno de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres; Argentina
Fil: Zossi, Berta Silvia. Gobierno de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres; Argentina
Fil: Gusils Leon, Carlos Horacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino. Provincia de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial "Obispo Colombres" (p). Instituto de Tecnología Agroindustrial del Noroeste Argentino; Argentina. Gobierno de Tucumán. Ministerio de Desarrollo Productivo. Estación Experimental Agroindustrial Obispo Colombres; Argentina - Materia
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- acceso abierto
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