Fungal home-made enzymatic cocktails for apple juice clarification
- Autores
- Díaz, Gabriela Verónica; Coniglio, Romina Olga; Bordaquievich, Mayra Florencia; Zapata, Pedro Dario; Villalba, L. L.; Fonseca, Maria Isabel
- Año de publicación
- 2022
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Sugarcane bagasse and cassava bagasse are lignocellulosic industrialresidues that can be used as cheap substrates for organisms? growth. Theselignocellulosic residues are also suitable for inducing enzyme secretion thatcan be applied in different bioprocesses such as juices clarification. The goalof our work was to use Aspergillus niger LBM 134 to produce xylanases,characterize them and employ these enzymes in the clarification of applejuice and pulp. A. niger LBM 134 was isolated from a natural environmentand grown on sugarcane bagasse and cassava bagasse. The highestendoxylanase and β-xylosidase activity were 144 ± 5,65 and 0,74 ± 0,05 UmL-1, respectively (p<0.05). The optimum activity and high stability atacidic pH values make these enzymes suitable for biotechnologicalapplications in juice industries. The enzymatic cocktails produced by thefungus grown on cassava bagasse reached the major clarification of applejuice (36,66 ± 4,01%) and pulp (60,15 ± 5,63%) (p<0.05). Theseclarification percentages were due to the hydrolysis of hemicellulosicmaterial carried out by the xylanases from A. niger LBM 134.
Fil: Díaz, Gabriela Verónica. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Bioquímica Clínica. Laboratorio de Biotecnología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina
Fil: Coniglio, Romina Olga. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Bioquímica Clínica. Laboratorio de Biotecnología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina
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Fil: Fonseca, Maria Isabel. Universidad Nacional de Misiones. Facultad de Ciencias Exactas Químicas y Naturales. Departamento de Bioquímica Clínica. Laboratorio de Biotecnología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste; Argentina - Materia
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- acceso abierto
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