Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut

Autores
Gagliarini, Nina María; Diosma, Gabriela; Garrote, Graciela Liliana; Abraham, Analia Graciela; Piermaria, Judith Araceli
Año de publicación
2019
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
In this work, an alternative matrix for probiotics delivery constituted by whey proteins and polysaccharide kefiran was investigated. Edible transparent and homogeneous films containing the microorganisms Lactobacillus paracasei CIDCA 8339 and Kluyveromyces marxianus CIDCA 8154 with probiotic characteristics have been developed. Inclusion of microorganisms did not modify thickness, color or mechanical characteristics of films. This matrix showed good capability protecting the included probiotics from stress during film obtaining process and through gastrointestinal passage simulation. At the end of the applied gastrointestinal tract model, 7.1.105 CFU/ cm2 K. marxianus CIDCA 8154 and 1.65.107 CFU/cm2 L. paracasei CIDCA 8339 remain viable, having decreased less than 0.6 logarithm cycle with respect to those originally included, even after 57 days of films storage.
Fil: Gagliarini, Nina María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Diosma, Gabriela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Piermaria, Judith Araceli. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Materia
Edible films
Kefiran
Wpi
Probiotics
Gastrointestinal tract
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/105847

id CONICETDig_8ffa233a3e13cedccc0fc939905776c9
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/105847
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gutGagliarini, Nina MaríaDiosma, GabrielaGarrote, Graciela LilianaAbraham, Analia GracielaPiermaria, Judith AraceliEdible filmsKefiranWpiProbioticsGastrointestinal tracthttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2In this work, an alternative matrix for probiotics delivery constituted by whey proteins and polysaccharide kefiran was investigated. Edible transparent and homogeneous films containing the microorganisms Lactobacillus paracasei CIDCA 8339 and Kluyveromyces marxianus CIDCA 8154 with probiotic characteristics have been developed. Inclusion of microorganisms did not modify thickness, color or mechanical characteristics of films. This matrix showed good capability protecting the included probiotics from stress during film obtaining process and through gastrointestinal passage simulation. At the end of the applied gastrointestinal tract model, 7.1.105 CFU/ cm2 K. marxianus CIDCA 8154 and 1.65.107 CFU/cm2 L. paracasei CIDCA 8339 remain viable, having decreased less than 0.6 logarithm cycle with respect to those originally included, even after 57 days of films storage.Fil: Gagliarini, Nina María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Diosma, Gabriela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Piermaria, Judith Araceli. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaElsevier Science2019-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/105847Gagliarini, Nina María; Diosma, Gabriela; Garrote, Graciela Liliana; Abraham, Analia Graciela; Piermaria, Judith Araceli; Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 105; 5-2019; 321-3280023-6438CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.lwt.2019.02.023info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643819301136info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-29T12:51:12Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/105847instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-29 12:51:13.235CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut
title Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut
spellingShingle Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut
Gagliarini, Nina María
Edible films
Kefiran
Wpi
Probiotics
Gastrointestinal tract
title_short Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut
title_full Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut
title_fullStr Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut
title_full_unstemmed Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut
title_sort Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut
dc.creator.none.fl_str_mv Gagliarini, Nina María
Diosma, Gabriela
Garrote, Graciela Liliana
Abraham, Analia Graciela
Piermaria, Judith Araceli
author Gagliarini, Nina María
author_facet Gagliarini, Nina María
Diosma, Gabriela
Garrote, Graciela Liliana
Abraham, Analia Graciela
Piermaria, Judith Araceli
author_role author
author2 Diosma, Gabriela
Garrote, Graciela Liliana
Abraham, Analia Graciela
Piermaria, Judith Araceli
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Edible films
Kefiran
Wpi
Probiotics
Gastrointestinal tract
topic Edible films
Kefiran
Wpi
Probiotics
Gastrointestinal tract
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv In this work, an alternative matrix for probiotics delivery constituted by whey proteins and polysaccharide kefiran was investigated. Edible transparent and homogeneous films containing the microorganisms Lactobacillus paracasei CIDCA 8339 and Kluyveromyces marxianus CIDCA 8154 with probiotic characteristics have been developed. Inclusion of microorganisms did not modify thickness, color or mechanical characteristics of films. This matrix showed good capability protecting the included probiotics from stress during film obtaining process and through gastrointestinal passage simulation. At the end of the applied gastrointestinal tract model, 7.1.105 CFU/ cm2 K. marxianus CIDCA 8154 and 1.65.107 CFU/cm2 L. paracasei CIDCA 8339 remain viable, having decreased less than 0.6 logarithm cycle with respect to those originally included, even after 57 days of films storage.
Fil: Gagliarini, Nina María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Diosma, Gabriela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Piermaria, Judith Araceli. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
description In this work, an alternative matrix for probiotics delivery constituted by whey proteins and polysaccharide kefiran was investigated. Edible transparent and homogeneous films containing the microorganisms Lactobacillus paracasei CIDCA 8339 and Kluyveromyces marxianus CIDCA 8154 with probiotic characteristics have been developed. Inclusion of microorganisms did not modify thickness, color or mechanical characteristics of films. This matrix showed good capability protecting the included probiotics from stress during film obtaining process and through gastrointestinal passage simulation. At the end of the applied gastrointestinal tract model, 7.1.105 CFU/ cm2 K. marxianus CIDCA 8154 and 1.65.107 CFU/cm2 L. paracasei CIDCA 8339 remain viable, having decreased less than 0.6 logarithm cycle with respect to those originally included, even after 57 days of films storage.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-05
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/105847
Gagliarini, Nina María; Diosma, Gabriela; Garrote, Graciela Liliana; Abraham, Analia Graciela; Piermaria, Judith Araceli; Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 105; 5-2019; 321-328
0023-6438
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/105847
identifier_str_mv Gagliarini, Nina María; Diosma, Gabriela; Garrote, Graciela Liliana; Abraham, Analia Graciela; Piermaria, Judith Araceli; Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 105; 5-2019; 321-328
0023-6438
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.lwt.2019.02.023
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643819301136
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier Science
publisher.none.fl_str_mv Elsevier Science
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1847427593264955392
score 13.10058