Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut
- Autores
- Gagliarini, Nina María; Diosma, Gabriela; Garrote, Graciela Liliana; Abraham, Analia Graciela; Piermaria, Judith Araceli
- Año de publicación
- 2019
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- In this work, an alternative matrix for probiotics delivery constituted by whey proteins and polysaccharide kefiran was investigated. Edible transparent and homogeneous films containing the microorganisms Lactobacillus paracasei CIDCA 8339 and Kluyveromyces marxianus CIDCA 8154 with probiotic characteristics have been developed. Inclusion of microorganisms did not modify thickness, color or mechanical characteristics of films. This matrix showed good capability protecting the included probiotics from stress during film obtaining process and through gastrointestinal passage simulation. At the end of the applied gastrointestinal tract model, 7.1.105 CFU/ cm2 K. marxianus CIDCA 8154 and 1.65.107 CFU/cm2 L. paracasei CIDCA 8339 remain viable, having decreased less than 0.6 logarithm cycle with respect to those originally included, even after 57 days of films storage.
Fil: Gagliarini, Nina María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Diosma, Gabriela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Piermaria, Judith Araceli. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina - Materia
-
Edible films
Kefiran
Wpi
Probiotics
Gastrointestinal tract - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/105847
Ver los metadatos del registro completo
| id |
CONICETDig_8ffa233a3e13cedccc0fc939905776c9 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/105847 |
| network_acronym_str |
CONICETDig |
| repository_id_str |
3498 |
| network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| spelling |
Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gutGagliarini, Nina MaríaDiosma, GabrielaGarrote, Graciela LilianaAbraham, Analia GracielaPiermaria, Judith AraceliEdible filmsKefiranWpiProbioticsGastrointestinal tracthttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2In this work, an alternative matrix for probiotics delivery constituted by whey proteins and polysaccharide kefiran was investigated. Edible transparent and homogeneous films containing the microorganisms Lactobacillus paracasei CIDCA 8339 and Kluyveromyces marxianus CIDCA 8154 with probiotic characteristics have been developed. Inclusion of microorganisms did not modify thickness, color or mechanical characteristics of films. This matrix showed good capability protecting the included probiotics from stress during film obtaining process and through gastrointestinal passage simulation. At the end of the applied gastrointestinal tract model, 7.1.105 CFU/ cm2 K. marxianus CIDCA 8154 and 1.65.107 CFU/cm2 L. paracasei CIDCA 8339 remain viable, having decreased less than 0.6 logarithm cycle with respect to those originally included, even after 57 days of films storage.Fil: Gagliarini, Nina María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Diosma, Gabriela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Piermaria, Judith Araceli. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaElsevier Science2019-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/105847Gagliarini, Nina María; Diosma, Gabriela; Garrote, Graciela Liliana; Abraham, Analia Graciela; Piermaria, Judith Araceli; Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 105; 5-2019; 321-3280023-6438CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.lwt.2019.02.023info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643819301136info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-29T12:51:12Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/105847instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-29 12:51:13.235CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut |
| title |
Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut |
| spellingShingle |
Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut Gagliarini, Nina María Edible films Kefiran Wpi Probiotics Gastrointestinal tract |
| title_short |
Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut |
| title_full |
Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut |
| title_fullStr |
Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut |
| title_full_unstemmed |
Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut |
| title_sort |
Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Gagliarini, Nina María Diosma, Gabriela Garrote, Graciela Liliana Abraham, Analia Graciela Piermaria, Judith Araceli |
| author |
Gagliarini, Nina María |
| author_facet |
Gagliarini, Nina María Diosma, Gabriela Garrote, Graciela Liliana Abraham, Analia Graciela Piermaria, Judith Araceli |
| author_role |
author |
| author2 |
Diosma, Gabriela Garrote, Graciela Liliana Abraham, Analia Graciela Piermaria, Judith Araceli |
| author2_role |
author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Edible films Kefiran Wpi Probiotics Gastrointestinal tract |
| topic |
Edible films Kefiran Wpi Probiotics Gastrointestinal tract |
| purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
In this work, an alternative matrix for probiotics delivery constituted by whey proteins and polysaccharide kefiran was investigated. Edible transparent and homogeneous films containing the microorganisms Lactobacillus paracasei CIDCA 8339 and Kluyveromyces marxianus CIDCA 8154 with probiotic characteristics have been developed. Inclusion of microorganisms did not modify thickness, color or mechanical characteristics of films. This matrix showed good capability protecting the included probiotics from stress during film obtaining process and through gastrointestinal passage simulation. At the end of the applied gastrointestinal tract model, 7.1.105 CFU/ cm2 K. marxianus CIDCA 8154 and 1.65.107 CFU/cm2 L. paracasei CIDCA 8339 remain viable, having decreased less than 0.6 logarithm cycle with respect to those originally included, even after 57 days of films storage. Fil: Gagliarini, Nina María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Diosma, Gabriela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Garrote, Graciela Liliana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Abraham, Analia Graciela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Piermaria, Judith Araceli. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina |
| description |
In this work, an alternative matrix for probiotics delivery constituted by whey proteins and polysaccharide kefiran was investigated. Edible transparent and homogeneous films containing the microorganisms Lactobacillus paracasei CIDCA 8339 and Kluyveromyces marxianus CIDCA 8154 with probiotic characteristics have been developed. Inclusion of microorganisms did not modify thickness, color or mechanical characteristics of films. This matrix showed good capability protecting the included probiotics from stress during film obtaining process and through gastrointestinal passage simulation. At the end of the applied gastrointestinal tract model, 7.1.105 CFU/ cm2 K. marxianus CIDCA 8154 and 1.65.107 CFU/cm2 L. paracasei CIDCA 8339 remain viable, having decreased less than 0.6 logarithm cycle with respect to those originally included, even after 57 days of films storage. |
| publishDate |
2019 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2019-05 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/105847 Gagliarini, Nina María; Diosma, Gabriela; Garrote, Graciela Liliana; Abraham, Analia Graciela; Piermaria, Judith Araceli; Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 105; 5-2019; 321-328 0023-6438 CONICET Digital CONICET |
| url |
http://hdl.handle.net/11336/105847 |
| identifier_str_mv |
Gagliarini, Nina María; Diosma, Gabriela; Garrote, Graciela Liliana; Abraham, Analia Graciela; Piermaria, Judith Araceli; Whey protein-kefiran films as driver of probiotics to the gut; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 105; 5-2019; 321-328 0023-6438 CONICET Digital CONICET |
| dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
| language |
eng |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.lwt.2019.02.023 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643819301136 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/ |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier Science |
| publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier Science |
| dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| collection |
CONICET Digital (CONICET) |
| instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
| _version_ |
1847427593264955392 |
| score |
13.10058 |