Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts

Autores
Descalzo, Adriana Maria; Rizzo, Sergio Anibal; Pérez, Carolina Daiana; Biolatto, Andrea; Frusso, Enrique Alberto; Grigioni, Gabriela Maria; Rossetti, Luciana
Año de publicación
2023
Idioma
inglés
Tipo de recurso
parte de libro
Estado
versión publicada
Descripción
Pecans are the nut with the higher oil content. In addition, they present a large number of polyunsaturated fatty acids, which are susceptible to oxidation. Oxidative damage in pecans is traduced in lower quality aspects, appearance of rancidity and acidity, loss of sweetness and firmness, darker kernels, and darker shells. The use of different strategies for the conservation of entire and shelled nuts is discussed in terms of oxidation and the consequences on nuts quality.
Fil: Descalzo, Adriana Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
Fil: Rizzo, Sergio Anibal. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
Fil: Pérez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
Fil: Biolatto, Andrea. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Frusso, Enrique Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
Fil: Rossetti, Luciana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
Materia
PECAN
CARYA ILLINOENSIS
OXIDATION
VOLATILES
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/272932

id CONICETDig_629e45149fae1f05d0452f20178013e7
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/272932
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan NutsDescalzo, Adriana MariaRizzo, Sergio AnibalPérez, Carolina DaianaBiolatto, AndreaFrusso, Enrique AlbertoGrigioni, Gabriela MariaRossetti, LucianaPECANCARYA ILLINOENSISOXIDATIONVOLATILEShttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Pecans are the nut with the higher oil content. In addition, they present a large number of polyunsaturated fatty acids, which are susceptible to oxidation. Oxidative damage in pecans is traduced in lower quality aspects, appearance of rancidity and acidity, loss of sweetness and firmness, darker kernels, and darker shells. The use of different strategies for the conservation of entire and shelled nuts is discussed in terms of oxidation and the consequences on nuts quality.Fil: Descalzo, Adriana Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; ArgentinaFil: Rizzo, Sergio Anibal. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; ArgentinaFil: Pérez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; ArgentinaFil: Biolatto, Andrea. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Frusso, Enrique Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Grigioni, Gabriela Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; ArgentinaFil: Rossetti, Luciana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; ArgentinaIntechOpenAkram, Muhammad2023info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bookParthttp://purl.org/coar/resource_type/c_3248info:ar-repo/semantics/parteDeLibroapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/272932Descalzo, Adriana Maria; Rizzo, Sergio Anibal; Pérez, Carolina Daiana; Biolatto, Andrea; Frusso, Enrique Alberto; et al.; Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts; IntechOpen; 2023; 1-16978-1-80356-633-7CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.intechopen.com/chapters/82944info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.5772/intechopen.106175info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-15T15:15:18Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/272932instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-15 15:15:18.943CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts
title Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts
spellingShingle Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts
Descalzo, Adriana Maria
PECAN
CARYA ILLINOENSIS
OXIDATION
VOLATILES
title_short Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts
title_full Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts
title_fullStr Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts
title_full_unstemmed Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts
title_sort Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts
dc.creator.none.fl_str_mv Descalzo, Adriana Maria
Rizzo, Sergio Anibal
Pérez, Carolina Daiana
Biolatto, Andrea
Frusso, Enrique Alberto
Grigioni, Gabriela Maria
Rossetti, Luciana
author Descalzo, Adriana Maria
author_facet Descalzo, Adriana Maria
Rizzo, Sergio Anibal
Pérez, Carolina Daiana
Biolatto, Andrea
Frusso, Enrique Alberto
Grigioni, Gabriela Maria
Rossetti, Luciana
author_role author
author2 Rizzo, Sergio Anibal
Pérez, Carolina Daiana
Biolatto, Andrea
Frusso, Enrique Alberto
Grigioni, Gabriela Maria
Rossetti, Luciana
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Akram, Muhammad
dc.subject.none.fl_str_mv PECAN
CARYA ILLINOENSIS
OXIDATION
VOLATILES
topic PECAN
CARYA ILLINOENSIS
OXIDATION
VOLATILES
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/1.6
https://purl.org/becyt/ford/1
dc.description.none.fl_txt_mv Pecans are the nut with the higher oil content. In addition, they present a large number of polyunsaturated fatty acids, which are susceptible to oxidation. Oxidative damage in pecans is traduced in lower quality aspects, appearance of rancidity and acidity, loss of sweetness and firmness, darker kernels, and darker shells. The use of different strategies for the conservation of entire and shelled nuts is discussed in terms of oxidation and the consequences on nuts quality.
Fil: Descalzo, Adriana Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
Fil: Rizzo, Sergio Anibal. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
Fil: Pérez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
Fil: Biolatto, Andrea. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Frusso, Enrique Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
Fil: Rossetti, Luciana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
description Pecans are the nut with the higher oil content. In addition, they present a large number of polyunsaturated fatty acids, which are susceptible to oxidation. Oxidative damage in pecans is traduced in lower quality aspects, appearance of rancidity and acidity, loss of sweetness and firmness, darker kernels, and darker shells. The use of different strategies for the conservation of entire and shelled nuts is discussed in terms of oxidation and the consequences on nuts quality.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/bookPart
http://purl.org/coar/resource_type/c_3248
info:ar-repo/semantics/parteDeLibro
status_str publishedVersion
format bookPart
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/272932
Descalzo, Adriana Maria; Rizzo, Sergio Anibal; Pérez, Carolina Daiana; Biolatto, Andrea; Frusso, Enrique Alberto; et al.; Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts; IntechOpen; 2023; 1-16
978-1-80356-633-7
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/272932
identifier_str_mv Descalzo, Adriana Maria; Rizzo, Sergio Anibal; Pérez, Carolina Daiana; Biolatto, Andrea; Frusso, Enrique Alberto; et al.; Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts; IntechOpen; 2023; 1-16
978-1-80356-633-7
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.intechopen.com/chapters/82944
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.5772/intechopen.106175
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv IntechOpen
publisher.none.fl_str_mv IntechOpen
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1846083300997726208
score 13.22299