Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts
- Autores
- Descalzo, Adriana Maria; Rizzo, Sergio Anibal; Pérez, Carolina Daiana; Biolatto, Andrea; Frusso, Enrique Alberto; Grigioni, Gabriela Maria; Rossetti, Luciana
- Año de publicación
- 2023
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- parte de libro
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Pecans are the nut with the higher oil content. In addition, they present a large number of polyunsaturated fatty acids, which are susceptible to oxidation. Oxidative damage in pecans is traduced in lower quality aspects, appearance of rancidity and acidity, loss of sweetness and firmness, darker kernels, and darker shells. The use of different strategies for the conservation of entire and shelled nuts is discussed in terms of oxidation and the consequences on nuts quality.
Fil: Descalzo, Adriana Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
Fil: Rizzo, Sergio Anibal. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
Fil: Pérez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
Fil: Biolatto, Andrea. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Frusso, Enrique Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina
Fil: Grigioni, Gabriela Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina
Fil: Rossetti, Luciana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina - Materia
-
PECAN
CARYA ILLINOENSIS
OXIDATION
VOLATILES - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/272932
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_629e45149fae1f05d0452f20178013e7 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/272932 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan NutsDescalzo, Adriana MariaRizzo, Sergio AnibalPérez, Carolina DaianaBiolatto, AndreaFrusso, Enrique AlbertoGrigioni, Gabriela MariaRossetti, LucianaPECANCARYA ILLINOENSISOXIDATIONVOLATILEShttps://purl.org/becyt/ford/1.6https://purl.org/becyt/ford/1Pecans are the nut with the higher oil content. In addition, they present a large number of polyunsaturated fatty acids, which are susceptible to oxidation. Oxidative damage in pecans is traduced in lower quality aspects, appearance of rancidity and acidity, loss of sweetness and firmness, darker kernels, and darker shells. The use of different strategies for the conservation of entire and shelled nuts is discussed in terms of oxidation and the consequences on nuts quality.Fil: Descalzo, Adriana Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; ArgentinaFil: Rizzo, Sergio Anibal. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; ArgentinaFil: Pérez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; ArgentinaFil: Biolatto, Andrea. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Frusso, Enrique Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; ArgentinaFil: Grigioni, Gabriela Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; ArgentinaFil: Rossetti, Luciana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; ArgentinaIntechOpenAkram, Muhammad2023info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bookParthttp://purl.org/coar/resource_type/c_3248info:ar-repo/semantics/parteDeLibroapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/272932Descalzo, Adriana Maria; Rizzo, Sergio Anibal; Pérez, Carolina Daiana; Biolatto, Andrea; Frusso, Enrique Alberto; et al.; Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts; IntechOpen; 2023; 1-16978-1-80356-633-7CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.intechopen.com/chapters/82944info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.5772/intechopen.106175info:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-15T15:15:18Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/272932instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-15 15:15:18.943CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts |
title |
Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts |
spellingShingle |
Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts Descalzo, Adriana Maria PECAN CARYA ILLINOENSIS OXIDATION VOLATILES |
title_short |
Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts |
title_full |
Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts |
title_fullStr |
Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts |
title_full_unstemmed |
Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts |
title_sort |
Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Descalzo, Adriana Maria Rizzo, Sergio Anibal Pérez, Carolina Daiana Biolatto, Andrea Frusso, Enrique Alberto Grigioni, Gabriela Maria Rossetti, Luciana |
author |
Descalzo, Adriana Maria |
author_facet |
Descalzo, Adriana Maria Rizzo, Sergio Anibal Pérez, Carolina Daiana Biolatto, Andrea Frusso, Enrique Alberto Grigioni, Gabriela Maria Rossetti, Luciana |
author_role |
author |
author2 |
Rizzo, Sergio Anibal Pérez, Carolina Daiana Biolatto, Andrea Frusso, Enrique Alberto Grigioni, Gabriela Maria Rossetti, Luciana |
author2_role |
author author author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Akram, Muhammad |
dc.subject.none.fl_str_mv |
PECAN CARYA ILLINOENSIS OXIDATION VOLATILES |
topic |
PECAN CARYA ILLINOENSIS OXIDATION VOLATILES |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/1.6 https://purl.org/becyt/ford/1 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Pecans are the nut with the higher oil content. In addition, they present a large number of polyunsaturated fatty acids, which are susceptible to oxidation. Oxidative damage in pecans is traduced in lower quality aspects, appearance of rancidity and acidity, loss of sweetness and firmness, darker kernels, and darker shells. The use of different strategies for the conservation of entire and shelled nuts is discussed in terms of oxidation and the consequences on nuts quality. Fil: Descalzo, Adriana Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina Fil: Rizzo, Sergio Anibal. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina Fil: Pérez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina Fil: Biolatto, Andrea. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina Fil: Frusso, Enrique Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina Fil: Grigioni, Gabriela Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina Fil: Rossetti, Luciana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables. - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Parque Centenario. Instituto de Ciencia y Tecnología de Sistemas Alimentarios Sustentables; Argentina |
description |
Pecans are the nut with the higher oil content. In addition, they present a large number of polyunsaturated fatty acids, which are susceptible to oxidation. Oxidative damage in pecans is traduced in lower quality aspects, appearance of rancidity and acidity, loss of sweetness and firmness, darker kernels, and darker shells. The use of different strategies for the conservation of entire and shelled nuts is discussed in terms of oxidation and the consequences on nuts quality. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/bookPart http://purl.org/coar/resource_type/c_3248 info:ar-repo/semantics/parteDeLibro |
status_str |
publishedVersion |
format |
bookPart |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/272932 Descalzo, Adriana Maria; Rizzo, Sergio Anibal; Pérez, Carolina Daiana; Biolatto, Andrea; Frusso, Enrique Alberto; et al.; Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts; IntechOpen; 2023; 1-16 978-1-80356-633-7 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/272932 |
identifier_str_mv |
Descalzo, Adriana Maria; Rizzo, Sergio Anibal; Pérez, Carolina Daiana; Biolatto, Andrea; Frusso, Enrique Alberto; et al.; Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts; IntechOpen; 2023; 1-16 978-1-80356-633-7 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.intechopen.com/chapters/82944 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.5772/intechopen.106175 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
IntechOpen |
publisher.none.fl_str_mv |
IntechOpen |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1846083300997726208 |
score |
13.22299 |