Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth
- Autores
- Seijo, Mariana; Vénica, Claudia Inés; de Portela, María Luz; Bergamini, Carina Viviana; Wolf, Irma Veronica; Perotti, Maria Cristina; Zeni, Susana Noemi
- Año de publicación
- 2018
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- documento de conferencia
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- GOS are natural prebiotics of human milk. In addition, GOS could be synthesized in dairy products, such as yogurt, by beta-galactosidase action on lactose, giving a reduced-lactose product. GOS fermentation by the acid resistant gut microbiota produces short-chain fatty acid (SCFAs) that could favor CaAbs and Ca bone retention. The effect of yogurt containing GOS on CaAbs and retention was evaluated during normal growth. Male weaning Wistar rats (n=10 per group) received during 30 days AIN´93-G control diet (CD) or the yogurt containing GOS diet (ED).The results evidence the functional characteristics of the assayed yogurt. Moreover, the higher CaAbs and the similar bone mass suggest a beneficial effect on bone health, especially in subject with lactose intolerance.
Fil: Seijo, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
Fil: Vénica, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: de Portela, María Luz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
LXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología
Buenos Aires
Argentina
Sociedad Argentina de Investigación Clínica - Materia
-
FUNCTIONAL YOGURT
GOS
IN VIVO STUDY
CALCIUM ABSORTION
CALCIUM RETENTION - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/243589
Ver los metadatos del registro completo
id |
CONICETDig_238f756ed9d01d02dc116498e066f59f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/243589 |
network_acronym_str |
CONICETDig |
repository_id_str |
3498 |
network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
spelling |
Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growthSeijo, MarianaVénica, Claudia Inésde Portela, María LuzBergamini, Carina VivianaWolf, Irma VeronicaPerotti, Maria CristinaZeni, Susana NoemiFUNCTIONAL YOGURTGOSIN VIVO STUDYCALCIUM ABSORTIONCALCIUM RETENTIONhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2GOS are natural prebiotics of human milk. In addition, GOS could be synthesized in dairy products, such as yogurt, by beta-galactosidase action on lactose, giving a reduced-lactose product. GOS fermentation by the acid resistant gut microbiota produces short-chain fatty acid (SCFAs) that could favor CaAbs and Ca bone retention. The effect of yogurt containing GOS on CaAbs and retention was evaluated during normal growth. Male weaning Wistar rats (n=10 per group) received during 30 days AIN´93-G control diet (CD) or the yogurt containing GOS diet (ED).The results evidence the functional characteristics of the assayed yogurt. Moreover, the higher CaAbs and the similar bone mass suggest a beneficial effect on bone health, especially in subject with lactose intolerance.Fil: Seijo, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; ArgentinaFil: Vénica, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; ArgentinaFil: de Portela, María Luz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; ArgentinaFil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; ArgentinaFil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; ArgentinaFil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; ArgentinaFil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; ArgentinaLXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de FisiologíaBuenos AiresArgentinaSociedad Argentina de Investigación ClínicaFundación Revista Medicina2018info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/conferenceObjectReuniónJournalhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/243589Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth; LXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología; Buenos Aires; Argentina; 2018; 87-871669-9106CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.saic.org.ar/revista-medicinaNacionalinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:22:40Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/243589instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:22:40.987CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth |
title |
Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth |
spellingShingle |
Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth Seijo, Mariana FUNCTIONAL YOGURT GOS IN VIVO STUDY CALCIUM ABSORTION CALCIUM RETENTION |
title_short |
Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth |
title_full |
Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth |
title_fullStr |
Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth |
title_full_unstemmed |
Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth |
title_sort |
Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Seijo, Mariana Vénica, Claudia Inés de Portela, María Luz Bergamini, Carina Viviana Wolf, Irma Veronica Perotti, Maria Cristina Zeni, Susana Noemi |
author |
Seijo, Mariana |
author_facet |
Seijo, Mariana Vénica, Claudia Inés de Portela, María Luz Bergamini, Carina Viviana Wolf, Irma Veronica Perotti, Maria Cristina Zeni, Susana Noemi |
author_role |
author |
author2 |
Vénica, Claudia Inés de Portela, María Luz Bergamini, Carina Viviana Wolf, Irma Veronica Perotti, Maria Cristina Zeni, Susana Noemi |
author2_role |
author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
FUNCTIONAL YOGURT GOS IN VIVO STUDY CALCIUM ABSORTION CALCIUM RETENTION |
topic |
FUNCTIONAL YOGURT GOS IN VIVO STUDY CALCIUM ABSORTION CALCIUM RETENTION |
purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
dc.description.none.fl_txt_mv |
GOS are natural prebiotics of human milk. In addition, GOS could be synthesized in dairy products, such as yogurt, by beta-galactosidase action on lactose, giving a reduced-lactose product. GOS fermentation by the acid resistant gut microbiota produces short-chain fatty acid (SCFAs) that could favor CaAbs and Ca bone retention. The effect of yogurt containing GOS on CaAbs and retention was evaluated during normal growth. Male weaning Wistar rats (n=10 per group) received during 30 days AIN´93-G control diet (CD) or the yogurt containing GOS diet (ED).The results evidence the functional characteristics of the assayed yogurt. Moreover, the higher CaAbs and the similar bone mass suggest a beneficial effect on bone health, especially in subject with lactose intolerance. Fil: Seijo, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina Fil: Vénica, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina Fil: de Portela, María Luz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina LXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología Buenos Aires Argentina Sociedad Argentina de Investigación Clínica |
description |
GOS are natural prebiotics of human milk. In addition, GOS could be synthesized in dairy products, such as yogurt, by beta-galactosidase action on lactose, giving a reduced-lactose product. GOS fermentation by the acid resistant gut microbiota produces short-chain fatty acid (SCFAs) that could favor CaAbs and Ca bone retention. The effect of yogurt containing GOS on CaAbs and retention was evaluated during normal growth. Male weaning Wistar rats (n=10 per group) received during 30 days AIN´93-G control diet (CD) or the yogurt containing GOS diet (ED).The results evidence the functional characteristics of the assayed yogurt. Moreover, the higher CaAbs and the similar bone mass suggest a beneficial effect on bone health, especially in subject with lactose intolerance. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/conferenceObject Reunión Journal http://purl.org/coar/resource_type/c_5794 info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia |
status_str |
publishedVersion |
format |
conferenceObject |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/243589 Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth; LXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología; Buenos Aires; Argentina; 2018; 87-87 1669-9106 CONICET Digital CONICET |
url |
http://hdl.handle.net/11336/243589 |
identifier_str_mv |
Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth; LXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología; Buenos Aires; Argentina; 2018; 87-87 1669-9106 CONICET Digital CONICET |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.saic.org.ar/revista-medicina |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Nacional |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Fundación Revista Medicina |
publisher.none.fl_str_mv |
Fundación Revista Medicina |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
collection |
CONICET Digital (CONICET) |
instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
_version_ |
1844614219199152128 |
score |
13.070432 |