Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth

Autores
Seijo, Mariana; Vénica, Claudia Inés; de Portela, María Luz; Bergamini, Carina Viviana; Wolf, Irma Veronica; Perotti, Maria Cristina; Zeni, Susana Noemi
Año de publicación
2018
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
GOS are natural prebiotics of human milk. In addition, GOS could be synthesized in dairy products, such as yogurt, by beta-galactosidase action on lactose, giving a reduced-lactose product. GOS fermentation by the acid resistant gut microbiota produces short-chain fatty acid (SCFAs) that could favor CaAbs and Ca bone retention. The effect of yogurt containing GOS on CaAbs and retention was evaluated during normal growth. Male weaning Wistar rats (n=10 per group) received during 30 days AIN´93-G control diet (CD) or the yogurt containing GOS diet (ED).The results evidence the functional characteristics of the assayed yogurt. Moreover, the higher CaAbs and the similar bone mass suggest a beneficial effect on bone health, especially in subject with lactose intolerance.
Fil: Seijo, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
Fil: Vénica, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: de Portela, María Luz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
LXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología
Buenos Aires
Argentina
Sociedad Argentina de Investigación Clínica
Materia
FUNCTIONAL YOGURT
GOS
IN VIVO STUDY
CALCIUM ABSORTION
CALCIUM RETENTION
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
OAI Identificador
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/243589

id CONICETDig_238f756ed9d01d02dc116498e066f59f
oai_identifier_str oai:ri.conicet.gov.ar:11336/243589
network_acronym_str CONICETDig
repository_id_str 3498
network_name_str CONICET Digital (CONICET)
spelling Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growthSeijo, MarianaVénica, Claudia Inésde Portela, María LuzBergamini, Carina VivianaWolf, Irma VeronicaPerotti, Maria CristinaZeni, Susana NoemiFUNCTIONAL YOGURTGOSIN VIVO STUDYCALCIUM ABSORTIONCALCIUM RETENTIONhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2GOS are natural prebiotics of human milk. In addition, GOS could be synthesized in dairy products, such as yogurt, by beta-galactosidase action on lactose, giving a reduced-lactose product. GOS fermentation by the acid resistant gut microbiota produces short-chain fatty acid (SCFAs) that could favor CaAbs and Ca bone retention. The effect of yogurt containing GOS on CaAbs and retention was evaluated during normal growth. Male weaning Wistar rats (n=10 per group) received during 30 days AIN´93-G control diet (CD) or the yogurt containing GOS diet (ED).The results evidence the functional characteristics of the assayed yogurt. Moreover, the higher CaAbs and the similar bone mass suggest a beneficial effect on bone health, especially in subject with lactose intolerance.Fil: Seijo, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; ArgentinaFil: Vénica, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; ArgentinaFil: de Portela, María Luz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; ArgentinaFil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; ArgentinaFil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; ArgentinaFil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; ArgentinaFil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; ArgentinaLXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de FisiologíaBuenos AiresArgentinaSociedad Argentina de Investigación ClínicaFundación Revista Medicina2018info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/conferenceObjectReuniónJournalhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/243589Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth; LXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología; Buenos Aires; Argentina; 2018; 87-871669-9106CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.saic.org.ar/revista-medicinaNacionalinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-09-29T10:22:40Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/243589instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-09-29 10:22:40.987CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
dc.title.none.fl_str_mv Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth
title Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth
spellingShingle Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth
Seijo, Mariana
FUNCTIONAL YOGURT
GOS
IN VIVO STUDY
CALCIUM ABSORTION
CALCIUM RETENTION
title_short Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth
title_full Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth
title_fullStr Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth
title_full_unstemmed Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth
title_sort Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth
dc.creator.none.fl_str_mv Seijo, Mariana
Vénica, Claudia Inés
de Portela, María Luz
Bergamini, Carina Viviana
Wolf, Irma Veronica
Perotti, Maria Cristina
Zeni, Susana Noemi
author Seijo, Mariana
author_facet Seijo, Mariana
Vénica, Claudia Inés
de Portela, María Luz
Bergamini, Carina Viviana
Wolf, Irma Veronica
Perotti, Maria Cristina
Zeni, Susana Noemi
author_role author
author2 Vénica, Claudia Inés
de Portela, María Luz
Bergamini, Carina Viviana
Wolf, Irma Veronica
Perotti, Maria Cristina
Zeni, Susana Noemi
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv FUNCTIONAL YOGURT
GOS
IN VIVO STUDY
CALCIUM ABSORTION
CALCIUM RETENTION
topic FUNCTIONAL YOGURT
GOS
IN VIVO STUDY
CALCIUM ABSORTION
CALCIUM RETENTION
purl_subject.fl_str_mv https://purl.org/becyt/ford/2.11
https://purl.org/becyt/ford/2
dc.description.none.fl_txt_mv GOS are natural prebiotics of human milk. In addition, GOS could be synthesized in dairy products, such as yogurt, by beta-galactosidase action on lactose, giving a reduced-lactose product. GOS fermentation by the acid resistant gut microbiota produces short-chain fatty acid (SCFAs) that could favor CaAbs and Ca bone retention. The effect of yogurt containing GOS on CaAbs and retention was evaluated during normal growth. Male weaning Wistar rats (n=10 per group) received during 30 days AIN´93-G control diet (CD) or the yogurt containing GOS diet (ED).The results evidence the functional characteristics of the assayed yogurt. Moreover, the higher CaAbs and the similar bone mass suggest a beneficial effect on bone health, especially in subject with lactose intolerance.
Fil: Seijo, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
Fil: Vénica, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: de Portela, María Luz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
LXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología
Buenos Aires
Argentina
Sociedad Argentina de Investigación Clínica
description GOS are natural prebiotics of human milk. In addition, GOS could be synthesized in dairy products, such as yogurt, by beta-galactosidase action on lactose, giving a reduced-lactose product. GOS fermentation by the acid resistant gut microbiota produces short-chain fatty acid (SCFAs) that could favor CaAbs and Ca bone retention. The effect of yogurt containing GOS on CaAbs and retention was evaluated during normal growth. Male weaning Wistar rats (n=10 per group) received during 30 days AIN´93-G control diet (CD) or the yogurt containing GOS diet (ED).The results evidence the functional characteristics of the assayed yogurt. Moreover, the higher CaAbs and the similar bone mass suggest a beneficial effect on bone health, especially in subject with lactose intolerance.
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
Reunión
Journal
http://purl.org/coar/resource_type/c_5794
info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia
status_str publishedVersion
format conferenceObject
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11336/243589
Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth; LXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología; Buenos Aires; Argentina; 2018; 87-87
1669-9106
CONICET Digital
CONICET
url http://hdl.handle.net/11336/243589
identifier_str_mv Effect a yogurt containing galactooligosaccharides (GOS), synthesized from milk lactose by enzymatic action, on calcium absorption (CAABS) and retention during growth; LXIII Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXVI Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Inmunología y Reunión Anual de la Sociedad Argentina de Fisiología; Buenos Aires; Argentina; 2018; 87-87
1669-9106
CONICET Digital
CONICET
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.saic.org.ar/revista-medicina
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Nacional
dc.publisher.none.fl_str_mv Fundación Revista Medicina
publisher.none.fl_str_mv Fundación Revista Medicina
dc.source.none.fl_str_mv reponame:CONICET Digital (CONICET)
instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
reponame_str CONICET Digital (CONICET)
collection CONICET Digital (CONICET)
instname_str Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.name.fl_str_mv CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
repository.mail.fl_str_mv dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar
_version_ 1844614219199152128
score 13.070432