Effect of feeding a low lactose yogurt-based diet having galactooligosaccharides (GOS) on bone health: preclinical model of normal growth

Autores
Seijo, Mariana; Bonanno, Marina Soledad; Zeni Coronel, Estefania Magali; Vénica, Claudia Inés; Pita Martín de Portela, María Luz; Bozzini, Carlos Eduardo Jose; Bergamini, Carina Viviana; Wolf, Irma Veronica; Perotti, Maria Cristina; Zeni, Susana Noemi
Año de publicación
2021
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
GOS are natural prebiotics of human milk that could have positive actions in calcium (Ca) absorption and bone health. They can be incorporated in fermented dairy products by enzymatic action on milk lactose, resulting in a low lactose-containing food. We evaluated and compared the effect of feeding a low lactose-yogurt containing GOS (EY) in bone health during normal growth of weaning rats. Rats (n=10/group) fed 3 diets: control AIN´93-G (C); GOS-free yogurt (Y) or EY during 30 days. We evaluated food consumption; body weight (BW); Ca absorption (% AbsCa) by balance methods; in cecum Lactobacilli growth (LB) by microbiological culture, pH by a pHmeter and short chain fatty acids (SCFA) by HPLC-IR; total skeleton (Et), lumbar spine (Ls) and proximal tibia (Pt) bone mineral density (BMD) and Et bone mineral content (BMC) by densitometry; bone volume (%BV) and intestinal crypt depth (ICD) (µm) by histology; maximal load, fracture strength and elastic modulus by biomechanical test. ANOVA and Bonferroni post hoc test were used to evaluate statistical significances. Food consumption and BW were similar thought out the study. EY showed higher %AbsCa (p<0.05), LB colonies (p<0.05); SCFA concentration (p<0.001) and lower cecal pH (p<0.01) than Y and C. EY had the highest Ls and PtBMDs (p<0.05), %BV (p<0.01), ICD (p<0.0001) than YC and C without differences in EtBMC vs C. EY had higher biomechanical parameters than Y (p<0.01) without differences vs. C. Conclusion: YE could be a useful tool to ensure an optimal bone growth in lactose intolerance conditions.
Fil: Seijo, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
Fil: Bonanno, Marina Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
Fil: Zeni Coronel, Estefania Magali. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
Fil: Vénica, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Pita Martín de Portela, María Luz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bromatología y Nutrición Experimental; Argentina
Fil: Bozzini, Carlos Eduardo Jose. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología. Cátedra de Fisiología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
LXVI Reunión anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXIX Reunión anual de la Sociedad Argentina de Immunología ; LIII Reunión anual de la Asociación Argentina de Farmacología Experimental y XI Reunión anual de la Asociación Argentina de Nanomedicinas
Mar del Plata
Argentina
Sociedad Argentina de Investigación Clínica
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Materia
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CALCIUM
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Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
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Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
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We evaluated food consumption; body weight (BW); Ca absorption (% AbsCa) by balance methods; in cecum Lactobacilli growth (LB) by microbiological culture, pH by a pHmeter and short chain fatty acids (SCFA) by HPLC-IR; total skeleton (Et), lumbar spine (Ls) and proximal tibia (Pt) bone mineral density (BMD) and Et bone mineral content (BMC) by densitometry; bone volume (%BV) and intestinal crypt depth (ICD) (µm) by histology; maximal load, fracture strength and elastic modulus by biomechanical test. ANOVA and Bonferroni post hoc test were used to evaluate statistical significances. Food consumption and BW were similar thought out the study. EY showed higher %AbsCa (p<0.05), LB colonies (p<0.05); SCFA concentration (p<0.001) and lower cecal pH (p<0.01) than Y and C. EY had the highest Ls and PtBMDs (p<0.05), %BV (p<0.01), ICD (p<0.0001) than YC and C without differences in EtBMC vs C. EY had higher biomechanical parameters than Y (p<0.01) without differences vs. C. Conclusion: YE could be a useful tool to ensure an optimal bone growth in lactose intolerance conditions.Fil: Seijo, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; ArgentinaFil: Bonanno, Marina Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; ArgentinaFil: Zeni Coronel, Estefania Magali. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; ArgentinaFil: Vénica, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; ArgentinaFil: Pita Martín de Portela, María Luz. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bromatología y Nutrición Experimental; ArgentinaFil: Bozzini, Carlos Eduardo Jose. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Odontología. Cátedra de Fisiología; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. 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Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; ArgentinaLXVI Reunión anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXIX Reunión anual de la Sociedad Argentina de Immunología ; LIII Reunión anual de la Asociación Argentina de Farmacología Experimental y XI Reunión anual de la Asociación Argentina de NanomedicinasMar del PlataArgentinaSociedad Argentina de Investigación ClínicaSociedad Argentina de InmunologiaAsociación Argentina de Farmacología ExperimentalAsociación Argentina de NanomedicinasFundación Revista Medicina2021info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/conferenceObjectReuniónJournalhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/247682Effect of feeding a low lactose yogurt-based diet having galactooligosaccharides (GOS) on bone health: preclinical model of normal growth; LXVI Reunión anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXIX Reunión anual de la Sociedad Argentina de Immunología ; LIII Reunión anual de la Asociación Argentina de Farmacología Experimental y XI Reunión anual de la Asociación Argentina de Nanomedicinas; Mar del Plata; Argentina; 2021; 1-50076-60461669-9106CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.reunionbiociencias.com.ar/wp-content/uploads/2021/11/Revista-Medicina-2021.pdfInternacionalinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-15T14:21:35Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/247682instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-15 14:21:36.065CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse
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Fil: Seijo, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
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Fil: Zeni Coronel, Estefania Magali. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
Fil: Vénica, Claudia Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
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Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
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Fil: Zeni, Susana Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Houssay. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Instituto de Inmunología, Genética y Metabolismo; Argentina
LXVI Reunión anual de la Sociedad Argentina de Investigación Clínica; LXIX Reunión anual de la Sociedad Argentina de Immunología ; LIII Reunión anual de la Asociación Argentina de Farmacología Experimental y XI Reunión anual de la Asociación Argentina de Nanomedicinas
Mar del Plata
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description GOS are natural prebiotics of human milk that could have positive actions in calcium (Ca) absorption and bone health. They can be incorporated in fermented dairy products by enzymatic action on milk lactose, resulting in a low lactose-containing food. We evaluated and compared the effect of feeding a low lactose-yogurt containing GOS (EY) in bone health during normal growth of weaning rats. Rats (n=10/group) fed 3 diets: control AIN´93-G (C); GOS-free yogurt (Y) or EY during 30 days. We evaluated food consumption; body weight (BW); Ca absorption (% AbsCa) by balance methods; in cecum Lactobacilli growth (LB) by microbiological culture, pH by a pHmeter and short chain fatty acids (SCFA) by HPLC-IR; total skeleton (Et), lumbar spine (Ls) and proximal tibia (Pt) bone mineral density (BMD) and Et bone mineral content (BMC) by densitometry; bone volume (%BV) and intestinal crypt depth (ICD) (µm) by histology; maximal load, fracture strength and elastic modulus by biomechanical test. ANOVA and Bonferroni post hoc test were used to evaluate statistical significances. Food consumption and BW were similar thought out the study. EY showed higher %AbsCa (p<0.05), LB colonies (p<0.05); SCFA concentration (p<0.001) and lower cecal pH (p<0.01) than Y and C. EY had the highest Ls and PtBMDs (p<0.05), %BV (p<0.01), ICD (p<0.0001) than YC and C without differences in EtBMC vs C. EY had higher biomechanical parameters than Y (p<0.01) without differences vs. C. Conclusion: YE could be a useful tool to ensure an optimal bone growth in lactose intolerance conditions.
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