Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods

Autores
Hoffmann, Elizabeth; Boeri, Patricia; Monasterio, Romina Paula; Fontana, Ariel Ramón; Puppo, Maria Cecilia; Barrio, Daniel Alejandro; Piñuel, Maria Lucrecia
Año de publicación
2024
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Prosopis spp. Pods are a staple food among rural communities. The nutritionalcomposition, antioxidant activity and in vivo biological properties of P. alpataco Phil.And P. flexuosa DC., underutilized Prosopis species, were studied. High amount ofdietary fiber (>50%) and polyphenols (0.45-0.50g of gallic acid equivalents, GAE/100gflour) were detected. The content of aminoacids, minerals, and the profile of phenoliccompounds (PCs) were determined from pods. Among the most abundant PCs, (-)-epigallocatechin gallate, trans-picein and ε-viniferin were identified for the first time inProsopis species. In vivo study with zebrafish model revealed that pod extractsresulted in lower reactive oxygen species generation (up to 30%) compared to thecontrol group. Also, P. alpataco extract was able to inhibit enzymes associated withmetabolic syndrome progression: α-amylase, α-glucosidase and lipase (half maximalinhibitory concentration: IC50 1.93, 2.94 and 22 μgGAE/ml, respectively). The resultsevidence the potential value of this non-conventional flour as a promising ingredient forfunctional foods.
Fil: Hoffmann, Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina
Fil: Boeri, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina
Fil: Monasterio, Romina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Barrio, Daniel Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina
Fil: Piñuel, Maria Lucrecia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina
Materia
Prosopis spp.
Phenolic compounds
(-)-epigallocatechin gallate
trans-picein
ε- 33 viniferin
Zebrafish
Metabolic Syndrome
Proximate composition
Nivel de accesibilidad
acceso embargado
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
Repositorio
CONICET Digital (CONICET)
Institución
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
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