Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods
- Autores
- Hoffmann, Elizabeth; Boeri, Patricia; Monasterio, Romina Paula; Fontana, Ariel Ramón; Puppo, Maria Cecilia; Barrio, Daniel Alejandro; Piñuel, Maria Lucrecia
- Año de publicación
- 2024
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Prosopis spp. Pods are a staple food among rural communities. The nutritionalcomposition, antioxidant activity and in vivo biological properties of P. alpataco Phil.And P. flexuosa DC., underutilized Prosopis species, were studied. High amount ofdietary fiber (>50%) and polyphenols (0.45-0.50g of gallic acid equivalents, GAE/100gflour) were detected. The content of aminoacids, minerals, and the profile of phenoliccompounds (PCs) were determined from pods. Among the most abundant PCs, (-)-epigallocatechin gallate, trans-picein and ε-viniferin were identified for the first time inProsopis species. In vivo study with zebrafish model revealed that pod extractsresulted in lower reactive oxygen species generation (up to 30%) compared to thecontrol group. Also, P. alpataco extract was able to inhibit enzymes associated withmetabolic syndrome progression: α-amylase, α-glucosidase and lipase (half maximalinhibitory concentration: IC50 1.93, 2.94 and 22 μgGAE/ml, respectively). The resultsevidence the potential value of this non-conventional flour as a promising ingredient forfunctional foods.
Fil: Hoffmann, Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina
Fil: Boeri, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina
Fil: Monasterio, Romina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Barrio, Daniel Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina
Fil: Piñuel, Maria Lucrecia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina - Materia
-
Prosopis spp.
Phenolic compounds
(-)-epigallocatechin gallate
trans-picein
ε- 33 viniferin
Zebrafish
Metabolic Syndrome
Proximate composition - Nivel de accesibilidad
- acceso embargado
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
- OAI Identificador
- oai:ri.conicet.gov.ar:11336/232462
Ver los metadatos del registro completo
| id |
CONICETDig_0a7f896a304a21591824d2d3a3a29629 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:ri.conicet.gov.ar:11336/232462 |
| network_acronym_str |
CONICETDig |
| repository_id_str |
3498 |
| network_name_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| spelling |
Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foodsHoffmann, ElizabethBoeri, PatriciaMonasterio, Romina PaulaFontana, Ariel RamónPuppo, Maria CeciliaBarrio, Daniel AlejandroPiñuel, Maria LucreciaProsopis spp.Phenolic compounds(-)-epigallocatechin gallatetrans-piceinε- 33 viniferinZebrafishMetabolic SyndromeProximate compositionhttps://purl.org/becyt/ford/2.11https://purl.org/becyt/ford/2Prosopis spp. Pods are a staple food among rural communities. The nutritionalcomposition, antioxidant activity and in vivo biological properties of P. alpataco Phil.And P. flexuosa DC., underutilized Prosopis species, were studied. High amount ofdietary fiber (>50%) and polyphenols (0.45-0.50g of gallic acid equivalents, GAE/100gflour) were detected. The content of aminoacids, minerals, and the profile of phenoliccompounds (PCs) were determined from pods. Among the most abundant PCs, (-)-epigallocatechin gallate, trans-picein and ε-viniferin were identified for the first time inProsopis species. In vivo study with zebrafish model revealed that pod extractsresulted in lower reactive oxygen species generation (up to 30%) compared to thecontrol group. Also, P. alpataco extract was able to inhibit enzymes associated withmetabolic syndrome progression: α-amylase, α-glucosidase and lipase (half maximalinhibitory concentration: IC50 1.93, 2.94 and 22 μgGAE/ml, respectively). The resultsevidence the potential value of this non-conventional flour as a promising ingredient forfunctional foods.Fil: Hoffmann, Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; ArgentinaFil: Boeri, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; ArgentinaFil: Monasterio, Romina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; ArgentinaFil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; ArgentinaFil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; ArgentinaFil: Barrio, Daniel Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; ArgentinaFil: Piñuel, Maria Lucrecia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; ArgentinaElsevier2024-02info:eu-repo/date/embargoEnd/2024-08-09info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11336/232462Hoffmann, Elizabeth; Boeri, Patricia; Monasterio, Romina Paula; Fontana, Ariel Ramón; Puppo, Maria Cecilia; et al.; Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods; Elsevier; Food Bioscience; 58; 2-2024; 1-372212-4292CONICET DigitalCONICETenginfo:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212429224002086info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.fbio.2024.103778info:eu-repo/semantics/embargoedAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/reponame:CONICET Digital (CONICET)instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas2025-10-22T11:09:29Zoai:ri.conicet.gov.ar:11336/232462instacron:CONICETInstitucionalhttp://ri.conicet.gov.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://ri.conicet.gov.ar/oai/requestdasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:34982025-10-22 11:09:29.981CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicasfalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods |
| title |
Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods |
| spellingShingle |
Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods Hoffmann, Elizabeth Prosopis spp. Phenolic compounds (-)-epigallocatechin gallate trans-picein ε- 33 viniferin Zebrafish Metabolic Syndrome Proximate composition |
| title_short |
Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods |
| title_full |
Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods |
| title_fullStr |
Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods |
| title_full_unstemmed |
Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods |
| title_sort |
Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Hoffmann, Elizabeth Boeri, Patricia Monasterio, Romina Paula Fontana, Ariel Ramón Puppo, Maria Cecilia Barrio, Daniel Alejandro Piñuel, Maria Lucrecia |
| author |
Hoffmann, Elizabeth |
| author_facet |
Hoffmann, Elizabeth Boeri, Patricia Monasterio, Romina Paula Fontana, Ariel Ramón Puppo, Maria Cecilia Barrio, Daniel Alejandro Piñuel, Maria Lucrecia |
| author_role |
author |
| author2 |
Boeri, Patricia Monasterio, Romina Paula Fontana, Ariel Ramón Puppo, Maria Cecilia Barrio, Daniel Alejandro Piñuel, Maria Lucrecia |
| author2_role |
author author author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Prosopis spp. Phenolic compounds (-)-epigallocatechin gallate trans-picein ε- 33 viniferin Zebrafish Metabolic Syndrome Proximate composition |
| topic |
Prosopis spp. Phenolic compounds (-)-epigallocatechin gallate trans-picein ε- 33 viniferin Zebrafish Metabolic Syndrome Proximate composition |
| purl_subject.fl_str_mv |
https://purl.org/becyt/ford/2.11 https://purl.org/becyt/ford/2 |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
Prosopis spp. Pods are a staple food among rural communities. The nutritionalcomposition, antioxidant activity and in vivo biological properties of P. alpataco Phil.And P. flexuosa DC., underutilized Prosopis species, were studied. High amount ofdietary fiber (>50%) and polyphenols (0.45-0.50g of gallic acid equivalents, GAE/100gflour) were detected. The content of aminoacids, minerals, and the profile of phenoliccompounds (PCs) were determined from pods. Among the most abundant PCs, (-)-epigallocatechin gallate, trans-picein and ε-viniferin were identified for the first time inProsopis species. In vivo study with zebrafish model revealed that pod extractsresulted in lower reactive oxygen species generation (up to 30%) compared to thecontrol group. Also, P. alpataco extract was able to inhibit enzymes associated withmetabolic syndrome progression: α-amylase, α-glucosidase and lipase (half maximalinhibitory concentration: IC50 1.93, 2.94 and 22 μgGAE/ml, respectively). The resultsevidence the potential value of this non-conventional flour as a promising ingredient forfunctional foods. Fil: Hoffmann, Elizabeth. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina Fil: Boeri, Patricia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina Fil: Monasterio, Romina Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina Fil: Fontana, Ariel Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina Fil: Barrio, Daniel Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina Fil: Piñuel, Maria Lucrecia. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro | Universidad Nacional de Rio Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Rio Negro.; Argentina |
| description |
Prosopis spp. Pods are a staple food among rural communities. The nutritionalcomposition, antioxidant activity and in vivo biological properties of P. alpataco Phil.And P. flexuosa DC., underutilized Prosopis species, were studied. High amount ofdietary fiber (>50%) and polyphenols (0.45-0.50g of gallic acid equivalents, GAE/100gflour) were detected. The content of aminoacids, minerals, and the profile of phenoliccompounds (PCs) were determined from pods. Among the most abundant PCs, (-)-epigallocatechin gallate, trans-picein and ε-viniferin were identified for the first time inProsopis species. In vivo study with zebrafish model revealed that pod extractsresulted in lower reactive oxygen species generation (up to 30%) compared to thecontrol group. Also, P. alpataco extract was able to inhibit enzymes associated withmetabolic syndrome progression: α-amylase, α-glucosidase and lipase (half maximalinhibitory concentration: IC50 1.93, 2.94 and 22 μgGAE/ml, respectively). The resultsevidence the potential value of this non-conventional flour as a promising ingredient forfunctional foods. |
| publishDate |
2024 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2024-02 info:eu-repo/date/embargoEnd/2024-08-09 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11336/232462 Hoffmann, Elizabeth; Boeri, Patricia; Monasterio, Romina Paula; Fontana, Ariel Ramón; Puppo, Maria Cecilia; et al.; Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods; Elsevier; Food Bioscience; 58; 2-2024; 1-37 2212-4292 CONICET Digital CONICET |
| url |
http://hdl.handle.net/11336/232462 |
| identifier_str_mv |
Hoffmann, Elizabeth; Boeri, Patricia; Monasterio, Romina Paula; Fontana, Ariel Ramón; Puppo, Maria Cecilia; et al.; Bioactivity of Prosopis alpataco and Prosopis flexuosa flours: Healthy alternatives as ingredients for nutritional foods; Elsevier; Food Bioscience; 58; 2-2024; 1-37 2212-4292 CONICET Digital CONICET |
| dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
| language |
eng |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2212429224002086 info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/10.1016/j.fbio.2024.103778 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
| eu_rights_str_mv |
embargoedAccess |
| rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
| publisher.none.fl_str_mv |
Elsevier |
| dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:CONICET Digital (CONICET) instname:Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| reponame_str |
CONICET Digital (CONICET) |
| collection |
CONICET Digital (CONICET) |
| instname_str |
Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.name.fl_str_mv |
CONICET Digital (CONICET) - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas |
| repository.mail.fl_str_mv |
dasensio@conicet.gov.ar; lcarlino@conicet.gov.ar |
| _version_ |
1846781441280573440 |
| score |
12.982451 |