Aspergillus spp. en plantas de maní nativo y cultivado : identificación, capacidad toxicogénica y control biológico

Autores
Pereira, Susana
Año de publicación
2014
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
tesis doctoral
Estado
versión publicada
Colaborador/a o director/a de tesis
López, Silvia Edith
Vaamonde, Graciela
Descripción
Las especies del género Aspergillus son productoras de aflatoxinas, ácido ciclopiazónico y ocratoxina A, importantes por su impacto en la salud humana. El maníes un cultivo económicamente importante en Argentina, susceptible a la colonización por A. flavus y A. parasiticus, con posterior contaminación con aflatoxinas. A fin dereducir dicha contaminación, surgió el biocontrol como alternativa de manejo. Se aislaron Aspergillus spp. a partir de diferentes sustratos de plantas nativas y cultivadas. Se estudió la capacidad toxicogénica en las secciones Nigri y Flavi y lacontaminación natural de toxinas en maní, a fin de realizar ensayos de biocontrol invitro. Se analizó la cinética de crecimiento de cepas seleccionadas como potenciales biocontroladores. Los resultados muestran que las secciones Flavi y Nigri resultan más abundantes en plantas cultivadas, mostrando una elevada habilidad competitiva paracolonizar la semilla. La distribución de quimiotipos y esclerocios en A. flavus, podría relacionarsecon factores climáticos. Muy bajo porcentaje de cepas de A. niger resultaronocratoxicogénicas, ninguna asociada a semilla. Su mayor frecuencia en este sustratopodría determinar una menor incidencia de la sección Flavi, debido tal vez a sucinética de crecimiento. Estas características apoyan la hipótesis sobre la capacidadde A. niger como biocontrolador de cepas toxicogénicas de Aspergillus de la sección Flavi. Se encontraron tres cepas atoxicogénicas (A. niger 1636, A. flavus 1639 y A.parasiticus 1640) cuyas características demostraron que podrían ser utilizadas como agentes de control biológico.
The genus Aspergillus contains several species capable of producing aflatoxins,cyclopiazonic acid and ochratoxin A, all important for their impact on human health. The peanut is an economically important crop in Argentina and one of the crops mostsusceptible to colonization by A. flavus and A. parasiticus from the soil, with the subsequent aflatoxin contamination. In order to reduce the effects of mycotoxins,biological control emerged as an alternative. Aspergillus spp. were isolated from different substrates of native and cultivatedplants. Toxigenic capacity in sections Flavi and Nigri and natural contamination inpeanuts by toxins were studied, in order to perform biological control tests in vitro. The results show that sections Flavi and Nigri are often found in cultivated andnative peanuts, although they are more abundant in cultivated plants, showing a higher competitive ability to colonize the seed. The distribution of chemotypes and sclerotia of A. flavus could be related toclimatic factors. A very low percentage of A. niger strains were ochratoxin-producers,and none were associated with seeds. Its higher frequency on this substrate coulddetermine a low incidence of Flavi section, perhaps due to its growth kinetics. Thesefeatures support the hypothesis that A. niger could be a good biocontrol agent againsttoxigenic strains of Aspergillus section Nigri. Three atoxigenic strains (A. niger 1636, A.flavus 1639 and A. parasiticus 1640) showed characteristics that suggest that theycould be used as biological control agents.
Fil: Pereira, Susana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales; Argentina.
Materia
ASPERGILLUS
MANI
BIOCONTROL
AFLATOXINAS
ACIDO CICLOPIAZONICO
OCRATOXINA A
ESPECIES NATIVAS DE ARACHIS
ASPERGILLUS FLAVUS
ASPERGILLUS PARASITICUS
ASPERGILLUS NIGER
ASPERGILLUS
PEANUT
BIOCONTROL
AFLATOXIN
CYCLOPIAZONIC ACID
OCHRATOXIN A
WILD ARACHIS SPECIES
ASPERGILLUS FLAVUS
ASPERGILLUS PARASITICUS
ASPERGILLUS NIGER
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar
Repositorio
Biblioteca Digital (UBA-FCEN)
Institución
Universidad Nacional de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales
OAI Identificador
tesis:tesis_n5554_Pereira

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The genus Aspergillus contains several species capable of producing aflatoxins,cyclopiazonic acid and ochratoxin A, all important for their impact on human health. The peanut is an economically important crop in Argentina and one of the crops mostsusceptible to colonization by A. flavus and A. parasiticus from the soil, with the subsequent aflatoxin contamination. In order to reduce the effects of mycotoxins,biological control emerged as an alternative. Aspergillus spp. were isolated from different substrates of native and cultivatedplants. Toxigenic capacity in sections Flavi and Nigri and natural contamination inpeanuts by toxins were studied, in order to perform biological control tests in vitro. The results show that sections Flavi and Nigri are often found in cultivated andnative peanuts, although they are more abundant in cultivated plants, showing a higher competitive ability to colonize the seed. The distribution of chemotypes and sclerotia of A. flavus could be related toclimatic factors. A very low percentage of A. niger strains were ochratoxin-producers,and none were associated with seeds. Its higher frequency on this substrate coulddetermine a low incidence of Flavi section, perhaps due to its growth kinetics. Thesefeatures support the hypothesis that A. niger could be a good biocontrol agent againsttoxigenic strains of Aspergillus section Nigri. Three atoxigenic strains (A. niger 1636, A.flavus 1639 and A. parasiticus 1640) showed characteristics that suggest that theycould be used as biological control agents.
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