Efecto del pastoreo por el Cauquén común (<i>Chloephaga picta</i>) en cultivos de trigo (<i>Triticum durum</i>)

Autores
Petracci, Pablo; Zalba, Sergio Martín; Delhey, Valdemar Kilian; Darrieu, Carlos Aquiles
Año de publicación
2016
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Desde 1931 y hasta años recientes, el Cauquén Común (Chloephaga picta), Real (C. poliocephala) y Colorado (C. rubidiceps), fueron considerados plaga en Argentina, atribuyéndoles daños a la agricultura por consumo de pasturas y cereales, en particular trigo. Debido a esto fueron objeto de distintos métodos de control, lo que contribuyó a su reducción poblacional. El objetivo de este trabajo fue evaluar los efectos del pastoreo por el Cauquén Común en cultivos de trigo candeal (Triticum durum). El estudio se realizó en 2007 en la provincia de Buenos Aires, Argentina, principal zona de invernada de estas especies. Para cuantificar el efecto del pastoreo sobre el rinde, se dispusieron parcelas abiertas (pastoreadas) y clausuradas (sin pastoreo) de 2,25 m2 en dos potreros. Ambos potreros fueron pastoreados con una intensidad moderada a muy alta, sin embargo, no se observaron diferencias estadísticamente significativas en el rendimiento final de granos. El pastoreo tampoco produjo compactación del suelo, desarraigo o quemadura de plántulas. El período de interacción cauquenes‐cultivos es breve, alrededor de un mes y medio, y sus poblaciones y tamaños de bandadas reducidos. Si bien el alcance de este estudio está restringido en tiempo y espacio, y pese a la falta de replicación, la evidencia actual sugiere que el pastoreo por el Cauquén Común no afecta en forma negativa la producción de trigo candeal y es muy probable que no sea perjudicial como se creía previamente.
In Argentina, from 1931 until recent years, the Upland Goose (Chloephaga picta), Ashy‐headed Goose (C. poliocephala), and Ruddy‐headed Goose (C. rubidiceps) were considered agricultural pests, mainly due to presumed damage by grazing on pastures and cereal crops, particularly wheat. This led to multiple measures of population control which have contributed to population declines. The aim of this study was to evaluate the effects of grazing by Upland Goose on wheat crops (Triticum durum). An exclusion experiment was conducted during 2007 in the province of Buenos Aires, Argentina, the main wintering area of the species. Experimental grazed and non‐grazed plots of 2,25m2 were set up in two wheat fields to quantify the effects of Upland Goose grazing on yield. Both fields were grazed at moderate to high intensity, but we found no statistical differences in wheat productivity between treatments. Grazing did not lead to soil compaction, uprooting, or burning of seedlings and we found no damage on crops as assumed. The geese-crop interaction period is short, about one and a half months, and geese numbers are low. Although the scope of this study was restricted in time and space, and further replication is desirable, current evidence suggests that Upland Goose grazing has no detrimental effects on wheat production.
Facultad de Ciencias Naturales y Museo
Materia
Ciencias Naturales
Cauquenes
Dieta
Conservación
Agroecosistemas
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
SEDICI (UNLP)
Institución
Universidad Nacional de La Plata
OAI Identificador
oai:sedici.unlp.edu.ar:10915/97627

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In Argentina, from 1931 until recent years, the Upland Goose (Chloephaga picta), Ashy‐headed Goose (C. poliocephala), and Ruddy‐headed Goose (C. rubidiceps) were considered agricultural pests, mainly due to presumed damage by grazing on pastures and cereal crops, particularly wheat. This led to multiple measures of population control which have contributed to population declines. The aim of this study was to evaluate the effects of grazing by Upland Goose on wheat crops (Triticum durum). An exclusion experiment was conducted during 2007 in the province of Buenos Aires, Argentina, the main wintering area of the species. Experimental grazed and non‐grazed plots of 2,25m2 were set up in two wheat fields to quantify the effects of Upland Goose grazing on yield. Both fields were grazed at moderate to high intensity, but we found no statistical differences in wheat productivity between treatments. Grazing did not lead to soil compaction, uprooting, or burning of seedlings and we found no damage on crops as assumed. The geese-crop interaction period is short, about one and a half months, and geese numbers are low. Although the scope of this study was restricted in time and space, and further replication is desirable, current evidence suggests that Upland Goose grazing has no detrimental effects on wheat production.
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