Transición agroecológica de agroecosistemas en la finca familiar San Juan, Cienfuegos

Autores
Rey-Novoa, Jesús M.; Funes-Monzote, Fernando R.
Año de publicación
2015
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
Desde 1990 la agricultura cubana se enfrenta a cambios profundos de su estructura agraria. Parte fundamental del estos cambios lo ha constituido la entrega de tierras estatales al sector cooperativo y campesino. Muchas de las tierras entregadas a personas naturales e instituciones, se encontraban ociosas. El presente estudio documenta ocho años (2004- 2011) de conversión agroecológica de una finca tradicional campesina. Con una extensión inicial de 13.4 ha, que posteriormente se amplió a 53 ha, la finca quedó abandonada por un sistema de manejo convencional en monocultivo dedicado a caña de azúcar y ganadería. Se realizó una caracterización detallada que consideró atributos de agroecosistemas sustentables en un proceso cíclico anual de diagnóstico, diseño y evaluación. El análisis enfatizó en los flujos energéticos del sistema productivo. Para la evaluación de la conversión agroecológica se combinaron dos marcos metodológicos (ECOFAS y MESMIS) que permitieron identificar indicadores de sustentabilidad, seleccionados y aplicados de forma participativa. Se incrementó la productividad en términos de cantidad de personas alimentadas por unidad de área y de insumos utilizados hasta sostener con energía (4.89 p/ha/año) y proteínas (10.43 p/ha/año); en tanto, se incrementó 5 veces la eficiencia en el uso de la energía, de 2.3 a 12.3 GJ producido en los productos comestibles por cada GJ invertido en la producción como insumos. Se discuten los mecanismos agroecológicos que dieron lugar a estos resultados, como son el establecimiento y manejo de la agrobiodiversidad, el reciclaje de nutrientes y energía, la aplicación de tecnologías que permiten intensificar el uso de recursos locales y los métodos de gestión, innovación, organización productiva y social en el contexto de la agricultura familiar. Se propone replicar estos resultados a nuevas fincas entregadas en este período de transformación de la agricultura cubana en su camino hacia la sostenibilidad.
Since 1990, Cuban agriculture faces deep changes in its agrarian structure. The delivery of state-owned lands to the cooperative and peasant sectors has played an important role in these changes. Many of the delivered lands to individuals and institutions were idler. This study documents eight years (2004-2011) of an agro-ecological conversion of a traditional peasant estate. The state had an initial extension of 13.4 ha which was later extended to 53 ha, and it got abandoned by a system of conventional handling in mono-cultivation dedicated to sugar cane and cattle raising. A detailed characterization was carried out taking into account sustainable agro-ecosystem‟s attributes in a cyclic yearly process of diagnosis, design and evaluation. The analysis emphasized in the energetic flows of the productive system. In order to evaluate the agro-ecological conversion two methodological tools were used (ECOFAS and MESMIS) that made possible to identify sustainability indicators, which were selected and applied in a participative form. Productivity was increased regarding the number of persons fed per an area unit, and the resources used to sustain with energy (4, 89 p/ha/year) and proteins (10,43 p/ha/year); In the meantime, the efficiency regarding the energy use was increased 5 times, from 2.3 a 12.3 GJ, produced from the eatable products per each GJ invested in the process as raw materials. The agro-ecological mechanisms that made possible these results are discussed, such as the establishment and handling of the agro-biodiversity, the recycling of nutrients and energy, the application of technologies that allow intensifying the use of local resources and the methods of management, innovation, productive and social organization in the context of the family agriculture. It is suggested to apply these results to the new delivered estates in this period of transformation of Cuban agriculture in its way to sustainability.
Eje A1 Sistemas de producción de base agroecológica (Trabajos científicos)
Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales
Materia
Ciencias Agrarias
explotación agraria familiar
Cuba
agroecología
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Repositorio
SEDICI (UNLP)
Institución
Universidad Nacional de La Plata
OAI Identificador
oai:sedici.unlp.edu.ar:10915/52656

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El análisis enfatizó en los flujos energéticos del sistema productivo. Para la evaluación de la conversión agroecológica se combinaron dos marcos metodológicos (ECOFAS y MESMIS) que permitieron identificar indicadores de sustentabilidad, seleccionados y aplicados de forma participativa. Se incrementó la productividad en términos de cantidad de personas alimentadas por unidad de área y de insumos utilizados hasta sostener con energía (4.89 p/ha/año) y proteínas (10.43 p/ha/año); en tanto, se incrementó 5 veces la eficiencia en el uso de la energía, de 2.3 a 12.3 GJ producido en los productos comestibles por cada GJ invertido en la producción como insumos. Se discuten los mecanismos agroecológicos que dieron lugar a estos resultados, como son el establecimiento y manejo de la agrobiodiversidad, el reciclaje de nutrientes y energía, la aplicación de tecnologías que permiten intensificar el uso de recursos locales y los métodos de gestión, innovación, organización productiva y social en el contexto de la agricultura familiar. Se propone replicar estos resultados a nuevas fincas entregadas en este período de transformación de la agricultura cubana en su camino hacia la sostenibilidad.Since 1990, Cuban agriculture faces deep changes in its agrarian structure. The delivery of state-owned lands to the cooperative and peasant sectors has played an important role in these changes. Many of the delivered lands to individuals and institutions were idler. This study documents eight years (2004-2011) of an agro-ecological conversion of a traditional peasant estate. The state had an initial extension of 13.4 ha which was later extended to 53 ha, and it got abandoned by a system of conventional handling in mono-cultivation dedicated to sugar cane and cattle raising. A detailed characterization was carried out taking into account sustainable agro-ecosystem‟s attributes in a cyclic yearly process of diagnosis, design and evaluation. The analysis emphasized in the energetic flows of the productive system. In order to evaluate the agro-ecological conversion two methodological tools were used (ECOFAS and MESMIS) that made possible to identify sustainability indicators, which were selected and applied in a participative form. Productivity was increased regarding the number of persons fed per an area unit, and the resources used to sustain with energy (4, 89 p/ha/year) and proteins (10,43 p/ha/year); In the meantime, the efficiency regarding the energy use was increased 5 times, from 2.3 a 12.3 GJ, produced from the eatable products per each GJ invested in the process as raw materials. The agro-ecological mechanisms that made possible these results are discussed, such as the establishment and handling of the agro-biodiversity, the recycling of nutrients and energy, the application of technologies that allow intensifying the use of local resources and the methods of management, innovation, productive and social organization in the context of the family agriculture. 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Since 1990, Cuban agriculture faces deep changes in its agrarian structure. The delivery of state-owned lands to the cooperative and peasant sectors has played an important role in these changes. Many of the delivered lands to individuals and institutions were idler. This study documents eight years (2004-2011) of an agro-ecological conversion of a traditional peasant estate. The state had an initial extension of 13.4 ha which was later extended to 53 ha, and it got abandoned by a system of conventional handling in mono-cultivation dedicated to sugar cane and cattle raising. A detailed characterization was carried out taking into account sustainable agro-ecosystem‟s attributes in a cyclic yearly process of diagnosis, design and evaluation. The analysis emphasized in the energetic flows of the productive system. In order to evaluate the agro-ecological conversion two methodological tools were used (ECOFAS and MESMIS) that made possible to identify sustainability indicators, which were selected and applied in a participative form. Productivity was increased regarding the number of persons fed per an area unit, and the resources used to sustain with energy (4, 89 p/ha/year) and proteins (10,43 p/ha/year); In the meantime, the efficiency regarding the energy use was increased 5 times, from 2.3 a 12.3 GJ, produced from the eatable products per each GJ invested in the process as raw materials. The agro-ecological mechanisms that made possible these results are discussed, such as the establishment and handling of the agro-biodiversity, the recycling of nutrients and energy, the application of technologies that allow intensifying the use of local resources and the methods of management, innovation, productive and social organization in the context of the family agriculture. It is suggested to apply these results to the new delivered estates in this period of transformation of Cuban agriculture in its way to sustainability.
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