Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural properties
- Autores
- López, Débora Natalia; Galante, Micaela; Robson, María; Boeris, Valeria; Spelzini, Darío
- Año de publicación
- 2018
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión aceptada
- Descripción
- Fil: López Débora. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; Argentina
Fil: Lópéz, Débora. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Galante, Micaela. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; Argentina
Fil: Galante, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Galante, Micaela. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentina
Fil: Robson, María. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Idiomas; Argentina
Fil: Boeris, Valeria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; Argentina
Fil: Boeris, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Boeris, Valeria. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentina
Fil: Spelzini, Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; Argentina
Fil: Spelzini, Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Spelzini, Darío. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentina
Abstract: An increasing use of vegetable protein is required to support the production of protein-rich foods which can replace animal proteins in the human diet. Amaranth, chia and quinoa seeds contain proteins which have biological and functional properties that provide nutritional benefits due to their reasonably well-balanced aminoacid content. This review analyses these vegetable proteins and focuses on recent research on protein classification and isolation as well as structural characterization by means of fluorescence spectroscopy, surface hydrophobicity and differential scanning calorimetry. Isolation procedures have a profound influence on the structural properties of the proteins and, therefore, on their in vitro digestibility. The present article provides a comprehensive overview of the properties and characterization of these proteins. - Fuente
- Postprint del artículo publicado en International Journal of Biological Macromolecules 2018;109
- Materia
-
PROTEINAS VEGETALES
QUINOA
AMARANTO
CHIA
AISLAMIENTO - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
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- Pontificia Universidad Católica Argentina
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Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural propertiesLópez, Débora NataliaGalante, MicaelaRobson, MaríaBoeris, ValeriaSpelzini, DaríoPROTEINAS VEGETALESQUINOAAMARANTOCHIAAISLAMIENTOFil: López Débora. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; ArgentinaFil: Lópéz, Débora. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Galante, Micaela. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; ArgentinaFil: Galante, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Galante, Micaela. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; ArgentinaFil: Robson, María. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Idiomas; ArgentinaFil: Boeris, Valeria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; ArgentinaFil: Boeris, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Boeris, Valeria. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; ArgentinaFil: Spelzini, Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; ArgentinaFil: Spelzini, Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Spelzini, Darío. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; ArgentinaAbstract: An increasing use of vegetable protein is required to support the production of protein-rich foods which can replace animal proteins in the human diet. Amaranth, chia and quinoa seeds contain proteins which have biological and functional properties that provide nutritional benefits due to their reasonably well-balanced aminoacid content. This review analyses these vegetable proteins and focuses on recent research on protein classification and isolation as well as structural characterization by means of fluorescence spectroscopy, surface hydrophobicity and differential scanning calorimetry. Isolation procedures have a profound influence on the structural properties of the proteins and, therefore, on their in vitro digestibility. The present article provides a comprehensive overview of the properties and characterization of these proteins.Elsevier2018info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/83670141-8130 (impreso)1879-0003 (online)López D. N., et al. Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural properties [en línea]. Postprint del artículo publicado en: International Journal of Biological Macromolecules. 2018, 109. doi:10.1016/j.ijbiomac.2017.12.080. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/8367Postprint del artículo publicado en International Journal of Biological Macromolecules 2018;109reponame:Repositorio Institucional (UCA)instname:Pontificia Universidad Católica Argentinaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/2025-07-03T10:56:47Zoai:ucacris:123456789/8367instacron:UCAInstitucionalhttps://repositorio.uca.edu.ar/Universidad privadaNo correspondehttps://repositorio.uca.edu.ar/oaiclaudia_fernandez@uca.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25852025-07-03 10:56:47.332Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentinafalse |
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