Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural properties

Autores
López, Débora Natalia; Galante, Micaela; Robson, María; Boeris, Valeria; Spelzini, Darío
Año de publicación
2018
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión aceptada
Descripción
Fil: López Débora. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; Argentina
Fil: Lópéz, Débora. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Galante, Micaela. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; Argentina
Fil: Galante, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Galante, Micaela. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentina
Fil: Robson, María. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Idiomas; Argentina
Fil: Boeris, Valeria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; Argentina
Fil: Boeris, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Boeris, Valeria. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentina
Fil: Spelzini, Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; Argentina
Fil: Spelzini, Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Spelzini, Darío. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentina
Abstract: An increasing use of vegetable protein is required to support the production of protein-rich foods which can replace animal proteins in the human diet. Amaranth, chia and quinoa seeds contain proteins which have biological and functional properties that provide nutritional benefits due to their reasonably well-balanced aminoacid content. This review analyses these vegetable proteins and focuses on recent research on protein classification and isolation as well as structural characterization by means of fluorescence spectroscopy, surface hydrophobicity and differential scanning calorimetry. Isolation procedures have a profound influence on the structural properties of the proteins and, therefore, on their in vitro digestibility. The present article provides a comprehensive overview of the properties and characterization of these proteins.
Fuente
Postprint del artículo publicado en International Journal of Biological Macromolecules 2018;109
Materia
PROTEINAS VEGETALES
QUINOA
AMARANTO
CHIA
AISLAMIENTO
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
Repositorio Institucional (UCA)
Institución
Pontificia Universidad Católica Argentina
OAI Identificador
oai:ucacris:123456789/8367

id RIUCA_80a4db0ddfb5b3af44d1995ad611cba8
oai_identifier_str oai:ucacris:123456789/8367
network_acronym_str RIUCA
repository_id_str 2585
network_name_str Repositorio Institucional (UCA)
spelling Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural propertiesLópez, Débora NataliaGalante, MicaelaRobson, MaríaBoeris, ValeriaSpelzini, DaríoPROTEINAS VEGETALESQUINOAAMARANTOCHIAAISLAMIENTOFil: López Débora. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; ArgentinaFil: Lópéz, Débora. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Galante, Micaela. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; ArgentinaFil: Galante, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Galante, Micaela. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; ArgentinaFil: Robson, María. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Idiomas; ArgentinaFil: Boeris, Valeria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; ArgentinaFil: Boeris, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Boeris, Valeria. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; ArgentinaFil: Spelzini, Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; ArgentinaFil: Spelzini, Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Spelzini, Darío. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; ArgentinaAbstract: An increasing use of vegetable protein is required to support the production of protein-rich foods which can replace animal proteins in the human diet. Amaranth, chia and quinoa seeds contain proteins which have biological and functional properties that provide nutritional benefits due to their reasonably well-balanced aminoacid content. This review analyses these vegetable proteins and focuses on recent research on protein classification and isolation as well as structural characterization by means of fluorescence spectroscopy, surface hydrophobicity and differential scanning calorimetry. Isolation procedures have a profound influence on the structural properties of the proteins and, therefore, on their in vitro digestibility. The present article provides a comprehensive overview of the properties and characterization of these proteins.Elsevier2018info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/83670141-8130 (impreso)1879-0003 (online)López D. N., et al. Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural properties [en línea]. Postprint del artículo publicado en: International Journal of Biological Macromolecules. 2018, 109. doi:10.1016/j.ijbiomac.2017.12.080. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/8367Postprint del artículo publicado en International Journal of Biological Macromolecules 2018;109reponame:Repositorio Institucional (UCA)instname:Pontificia Universidad Católica Argentinaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/2025-07-03T10:56:47Zoai:ucacris:123456789/8367instacron:UCAInstitucionalhttps://repositorio.uca.edu.ar/Universidad privadaNo correspondehttps://repositorio.uca.edu.ar/oaiclaudia_fernandez@uca.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25852025-07-03 10:56:47.332Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentinafalse
dc.title.none.fl_str_mv Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural properties
title Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural properties
spellingShingle Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural properties
López, Débora Natalia
PROTEINAS VEGETALES
QUINOA
AMARANTO
CHIA
AISLAMIENTO
title_short Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural properties
title_full Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural properties
title_fullStr Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural properties
title_full_unstemmed Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural properties
title_sort Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural properties
dc.creator.none.fl_str_mv López, Débora Natalia
Galante, Micaela
Robson, María
Boeris, Valeria
Spelzini, Darío
author López, Débora Natalia
author_facet López, Débora Natalia
Galante, Micaela
Robson, María
Boeris, Valeria
Spelzini, Darío
author_role author
author2 Galante, Micaela
Robson, María
Boeris, Valeria
Spelzini, Darío
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv PROTEINAS VEGETALES
QUINOA
AMARANTO
CHIA
AISLAMIENTO
topic PROTEINAS VEGETALES
QUINOA
AMARANTO
CHIA
AISLAMIENTO
dc.description.none.fl_txt_mv Fil: López Débora. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; Argentina
Fil: Lópéz, Débora. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Galante, Micaela. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; Argentina
Fil: Galante, Micaela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Galante, Micaela. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentina
Fil: Robson, María. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Idiomas; Argentina
Fil: Boeris, Valeria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; Argentina
Fil: Boeris, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Boeris, Valeria. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentina
Fil: Spelzini, Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; Argentina
Fil: Spelzini, Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Spelzini, Darío. Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentina
Abstract: An increasing use of vegetable protein is required to support the production of protein-rich foods which can replace animal proteins in the human diet. Amaranth, chia and quinoa seeds contain proteins which have biological and functional properties that provide nutritional benefits due to their reasonably well-balanced aminoacid content. This review analyses these vegetable proteins and focuses on recent research on protein classification and isolation as well as structural characterization by means of fluorescence spectroscopy, surface hydrophobicity and differential scanning calorimetry. Isolation procedures have a profound influence on the structural properties of the proteins and, therefore, on their in vitro digestibility. The present article provides a comprehensive overview of the properties and characterization of these proteins.
description Fil: López Débora. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica, Departamento de Química Física; Argentina
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/acceptedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str acceptedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/8367
0141-8130 (impreso)
1879-0003 (online)
López D. N., et al. Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural properties [en línea]. Postprint del artículo publicado en: International Journal of Biological Macromolecules. 2018, 109. doi:10.1016/j.ijbiomac.2017.12.080. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/8367
url https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/8367
identifier_str_mv 0141-8130 (impreso)
1879-0003 (online)
López D. N., et al. Amaranth, quinoa and chia protein isolates : physicochemical and structural properties [en línea]. Postprint del artículo publicado en: International Journal of Biological Macromolecules. 2018, 109. doi:10.1016/j.ijbiomac.2017.12.080. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/8367
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv Postprint del artículo publicado en International Journal of Biological Macromolecules 2018;109
reponame:Repositorio Institucional (UCA)
instname:Pontificia Universidad Católica Argentina
reponame_str Repositorio Institucional (UCA)
collection Repositorio Institucional (UCA)
instname_str Pontificia Universidad Católica Argentina
repository.name.fl_str_mv Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentina
repository.mail.fl_str_mv claudia_fernandez@uca.edu.ar
_version_ 1836638346697244672
score 13.13397