Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis
- Autores
- Vago, María Elena; Fernandez, Paula Virginia; Ezquiaga, Juan Pedro; Maiale, Santiago Javier; Rodriguez, Andrés Alberto; Acosta, Juan Manuel; Gortari, Maximiliano; Ruiz, Oscar Adolfo; Ciancia, Marina
- Año de publicación
- 2025
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; Argentina
Fil: Vago, María Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina
Fil: Ezquiaga, Juan Pedro. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina
Fil: Maiale, Santiago Javier. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina
Fil: Maiale, Santiago Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Rodriguez, Andrés Alberto. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina
Fil: Rodriguez, Andrés Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Acosta, Juan Manuel. Instituto de Botánica Darwinion; Argentina
Fil: Acosta, Juan Manuel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Cátedra de Botánica Sistemática y Vegetación; Argentina
Fil: Gortari, Maximiliano. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina
Fil: Gortari, Maximiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina
Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina
Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina
Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina
Previous studies in the Salado River Basin (Argentina) demonstrated that the introduced forage species, Lotus tenuis Waldst. & Kit. ex Wild. (Fabaceae), possesses high tolerance to abiotic stresses—including flooding, alkalinity, salinity, and drought. The efficient biological fixation of nitrogen in a region with a scarce presence of native legumes is one of its advantages. Despite these qualities, a year-long characterization of cell wall (CW) polysaccharides in Lotus tenuis and their relationship with the high nutritional quality is missing. In this study, seasonal parametric investigations of L. tenuis, regarding its photosynthetic and ionic status, modifications in CW composition, and concomitant nutritional quality, were performed. Our results demonstrate the high plant digestibility and protein content of this legume, even in summer, when most accompanying species reduce their forage quality. Regarding gas production kinetics (in vitro production is a proxy for the animal rumen’s output), spring biomass had the highest values. The CW material yields are similar throughout the year, but with differences in polysaccharide composition. In summer and winter, pectins predominate, while in the regrowth periods (spring and autumn), pectins and β-glucans are found in similar amounts. This work confirms that Lotus tenuis can help optimize grassland productivity in challenging mesophytic terrains to increase livestock productivity through environmentally friendly services. - Fuente
- Grasses. 2025, 4(2)
- Materia
-
Lotus tenuis
FORRAJES
PARED CELULAR - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Pontificia Universidad Católica Argentina
- OAI Identificador
- oai:ucacris:123456789/19867
Ver los metadatos del registro completo
id |
RIUCA_59b5f19997523879d12dcc00e7646f60 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ucacris:123456789/19867 |
network_acronym_str |
RIUCA |
repository_id_str |
2585 |
network_name_str |
Repositorio Institucional (UCA) |
spelling |
Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuisVago, María ElenaFernandez, Paula VirginiaEzquiaga, Juan PedroMaiale, Santiago JavierRodriguez, Andrés AlbertoAcosta, Juan ManuelGortari, MaximilianoRuiz, Oscar AdolfoCiancia, MarinaLotus tenuisFORRAJESPARED CELULARFil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; ArgentinaFil: Vago, María Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; ArgentinaFil: Fernandez, Paula Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; ArgentinaFil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; ArgentinaFil: Ezquiaga, Juan Pedro. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; ArgentinaFil: Maiale, Santiago Javier. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; ArgentinaFil: Maiale, Santiago Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Rodriguez, Andrés Alberto. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; ArgentinaFil: Rodriguez, Andrés Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Acosta, Juan Manuel. Instituto de Botánica Darwinion; ArgentinaFil: Acosta, Juan Manuel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Cátedra de Botánica Sistemática y Vegetación; ArgentinaFil: Gortari, Maximiliano. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; ArgentinaFil: Gortari, Maximiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Ruiz, Oscar Adolfo. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; ArgentinaFil: Ruiz, Oscar Adolfo. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; ArgentinaFil: Ruiz, Oscar Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; ArgentinaFil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; ArgentinaPrevious studies in the Salado River Basin (Argentina) demonstrated that the introduced forage species, Lotus tenuis Waldst. & Kit. ex Wild. (Fabaceae), possesses high tolerance to abiotic stresses—including flooding, alkalinity, salinity, and drought. The efficient biological fixation of nitrogen in a region with a scarce presence of native legumes is one of its advantages. Despite these qualities, a year-long characterization of cell wall (CW) polysaccharides in Lotus tenuis and their relationship with the high nutritional quality is missing. In this study, seasonal parametric investigations of L. tenuis, regarding its photosynthetic and ionic status, modifications in CW composition, and concomitant nutritional quality, were performed. Our results demonstrate the high plant digestibility and protein content of this legume, even in summer, when most accompanying species reduce their forage quality. Regarding gas production kinetics (in vitro production is a proxy for the animal rumen’s output), spring biomass had the highest values. The CW material yields are similar throughout the year, but with differences in polysaccharide composition. In summer and winter, pectins predominate, while in the regrowth periods (spring and autumn), pectins and β-glucans are found in similar amounts. This work confirms that Lotus tenuis can help optimize grassland productivity in challenging mesophytic terrains to increase livestock productivity through environmentally friendly services.MDPI2025info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/198672813-346310.3390/grasses4020019Grasses. 2025, 4(2)reponame:Repositorio Institucional (UCA)instname:Pontificia Universidad Católica ArgentinaengLas paredes celulares y su impacto en la alimentación y la saludinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/2025-07-03T11:00:14Zoai:ucacris:123456789/19867instacron:UCAInstitucionalhttps://repositorio.uca.edu.ar/Universidad privadaNo correspondehttps://repositorio.uca.edu.ar/oaiclaudia_fernandez@uca.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25852025-07-03 11:00:15.042Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentinafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis |
title |
Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis |
spellingShingle |
Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis Vago, María Elena Lotus tenuis FORRAJES PARED CELULAR |
title_short |
Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis |
title_full |
Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis |
title_fullStr |
Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis |
title_full_unstemmed |
Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis |
title_sort |
Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Vago, María Elena Fernandez, Paula Virginia Ezquiaga, Juan Pedro Maiale, Santiago Javier Rodriguez, Andrés Alberto Acosta, Juan Manuel Gortari, Maximiliano Ruiz, Oscar Adolfo Ciancia, Marina |
author |
Vago, María Elena |
author_facet |
Vago, María Elena Fernandez, Paula Virginia Ezquiaga, Juan Pedro Maiale, Santiago Javier Rodriguez, Andrés Alberto Acosta, Juan Manuel Gortari, Maximiliano Ruiz, Oscar Adolfo Ciancia, Marina |
author_role |
author |
author2 |
Fernandez, Paula Virginia Ezquiaga, Juan Pedro Maiale, Santiago Javier Rodriguez, Andrés Alberto Acosta, Juan Manuel Gortari, Maximiliano Ruiz, Oscar Adolfo Ciancia, Marina |
author2_role |
author author author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Lotus tenuis FORRAJES PARED CELULAR |
topic |
Lotus tenuis FORRAJES PARED CELULAR |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Fil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; Argentina Fil: Vago, María Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina Fil: Fernandez, Paula Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina Fil: Ezquiaga, Juan Pedro. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina Fil: Maiale, Santiago Javier. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina Fil: Maiale, Santiago Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Rodriguez, Andrés Alberto. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina Fil: Rodriguez, Andrés Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Acosta, Juan Manuel. Instituto de Botánica Darwinion; Argentina Fil: Acosta, Juan Manuel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Cátedra de Botánica Sistemática y Vegetación; Argentina Fil: Gortari, Maximiliano. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina Fil: Gortari, Maximiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina Previous studies in the Salado River Basin (Argentina) demonstrated that the introduced forage species, Lotus tenuis Waldst. & Kit. ex Wild. (Fabaceae), possesses high tolerance to abiotic stresses—including flooding, alkalinity, salinity, and drought. The efficient biological fixation of nitrogen in a region with a scarce presence of native legumes is one of its advantages. Despite these qualities, a year-long characterization of cell wall (CW) polysaccharides in Lotus tenuis and their relationship with the high nutritional quality is missing. In this study, seasonal parametric investigations of L. tenuis, regarding its photosynthetic and ionic status, modifications in CW composition, and concomitant nutritional quality, were performed. Our results demonstrate the high plant digestibility and protein content of this legume, even in summer, when most accompanying species reduce their forage quality. Regarding gas production kinetics (in vitro production is a proxy for the animal rumen’s output), spring biomass had the highest values. The CW material yields are similar throughout the year, but with differences in polysaccharide composition. In summer and winter, pectins predominate, while in the regrowth periods (spring and autumn), pectins and β-glucans are found in similar amounts. This work confirms that Lotus tenuis can help optimize grassland productivity in challenging mesophytic terrains to increase livestock productivity through environmentally friendly services. |
description |
Fil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; Argentina |
publishDate |
2025 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2025 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/19867 2813-3463 10.3390/grasses4020019 |
url |
https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/19867 |
identifier_str_mv |
2813-3463 10.3390/grasses4020019 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Las paredes celulares y su impacto en la alimentación y la salud |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
MDPI |
publisher.none.fl_str_mv |
MDPI |
dc.source.none.fl_str_mv |
Grasses. 2025, 4(2) reponame:Repositorio Institucional (UCA) instname:Pontificia Universidad Católica Argentina |
reponame_str |
Repositorio Institucional (UCA) |
collection |
Repositorio Institucional (UCA) |
instname_str |
Pontificia Universidad Católica Argentina |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentina |
repository.mail.fl_str_mv |
claudia_fernandez@uca.edu.ar |
_version_ |
1836638377421570049 |
score |
13.13397 |