Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis

Autores
Vago, María Elena; Fernandez, Paula Virginia; Ezquiaga, Juan Pedro; Maiale, Santiago Javier; Rodriguez, Andrés Alberto; Acosta, Juan Manuel; Gortari, Maximiliano; Ruiz, Oscar Adolfo; Ciancia, Marina
Año de publicación
2025
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; Argentina
Fil: Vago, María Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina
Fil: Ezquiaga, Juan Pedro. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina
Fil: Maiale, Santiago Javier. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina
Fil: Maiale, Santiago Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Rodriguez, Andrés Alberto. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina
Fil: Rodriguez, Andrés Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Acosta, Juan Manuel. Instituto de Botánica Darwinion; Argentina
Fil: Acosta, Juan Manuel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Cátedra de Botánica Sistemática y Vegetación; Argentina
Fil: Gortari, Maximiliano. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina
Fil: Gortari, Maximiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina
Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina
Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina
Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina
Previous studies in the Salado River Basin (Argentina) demonstrated that the introduced forage species, Lotus tenuis Waldst. & Kit. ex Wild. (Fabaceae), possesses high tolerance to abiotic stresses—including flooding, alkalinity, salinity, and drought. The efficient biological fixation of nitrogen in a region with a scarce presence of native legumes is one of its advantages. Despite these qualities, a year-long characterization of cell wall (CW) polysaccharides in Lotus tenuis and their relationship with the high nutritional quality is missing. In this study, seasonal parametric investigations of L. tenuis, regarding its photosynthetic and ionic status, modifications in CW composition, and concomitant nutritional quality, were performed. Our results demonstrate the high plant digestibility and protein content of this legume, even in summer, when most accompanying species reduce their forage quality. Regarding gas production kinetics (in vitro production is a proxy for the animal rumen’s output), spring biomass had the highest values. The CW material yields are similar throughout the year, but with differences in polysaccharide composition. In summer and winter, pectins predominate, while in the regrowth periods (spring and autumn), pectins and β-glucans are found in similar amounts. This work confirms that Lotus tenuis can help optimize grassland productivity in challenging mesophytic terrains to increase livestock productivity through environmentally friendly services.
Fuente
Grasses. 2025, 4(2)
Materia
Lotus tenuis
FORRAJES
PARED CELULAR
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
Repositorio Institucional (UCA)
Institución
Pontificia Universidad Católica Argentina
OAI Identificador
oai:ucacris:123456789/19867

id RIUCA_59b5f19997523879d12dcc00e7646f60
oai_identifier_str oai:ucacris:123456789/19867
network_acronym_str RIUCA
repository_id_str 2585
network_name_str Repositorio Institucional (UCA)
spelling Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuisVago, María ElenaFernandez, Paula VirginiaEzquiaga, Juan PedroMaiale, Santiago JavierRodriguez, Andrés AlbertoAcosta, Juan ManuelGortari, MaximilianoRuiz, Oscar AdolfoCiancia, MarinaLotus tenuisFORRAJESPARED CELULARFil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; ArgentinaFil: Vago, María Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; ArgentinaFil: Fernandez, Paula Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; ArgentinaFil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; ArgentinaFil: Ezquiaga, Juan Pedro. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; ArgentinaFil: Maiale, Santiago Javier. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; ArgentinaFil: Maiale, Santiago Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Rodriguez, Andrés Alberto. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; ArgentinaFil: Rodriguez, Andrés Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Acosta, Juan Manuel. Instituto de Botánica Darwinion; ArgentinaFil: Acosta, Juan Manuel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Cátedra de Botánica Sistemática y Vegetación; ArgentinaFil: Gortari, Maximiliano. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; ArgentinaFil: Gortari, Maximiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Ruiz, Oscar Adolfo. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; ArgentinaFil: Ruiz, Oscar Adolfo. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; ArgentinaFil: Ruiz, Oscar Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; ArgentinaFil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; ArgentinaPrevious studies in the Salado River Basin (Argentina) demonstrated that the introduced forage species, Lotus tenuis Waldst. & Kit. ex Wild. (Fabaceae), possesses high tolerance to abiotic stresses—including flooding, alkalinity, salinity, and drought. The efficient biological fixation of nitrogen in a region with a scarce presence of native legumes is one of its advantages. Despite these qualities, a year-long characterization of cell wall (CW) polysaccharides in Lotus tenuis and their relationship with the high nutritional quality is missing. In this study, seasonal parametric investigations of L. tenuis, regarding its photosynthetic and ionic status, modifications in CW composition, and concomitant nutritional quality, were performed. Our results demonstrate the high plant digestibility and protein content of this legume, even in summer, when most accompanying species reduce their forage quality. Regarding gas production kinetics (in vitro production is a proxy for the animal rumen’s output), spring biomass had the highest values. The CW material yields are similar throughout the year, but with differences in polysaccharide composition. In summer and winter, pectins predominate, while in the regrowth periods (spring and autumn), pectins and β-glucans are found in similar amounts. This work confirms that Lotus tenuis can help optimize grassland productivity in challenging mesophytic terrains to increase livestock productivity through environmentally friendly services.MDPI2025info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/198672813-346310.3390/grasses4020019Grasses. 2025, 4(2)reponame:Repositorio Institucional (UCA)instname:Pontificia Universidad Católica ArgentinaengLas paredes celulares y su impacto en la alimentación y la saludinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/2025-07-03T11:00:14Zoai:ucacris:123456789/19867instacron:UCAInstitucionalhttps://repositorio.uca.edu.ar/Universidad privadaNo correspondehttps://repositorio.uca.edu.ar/oaiclaudia_fernandez@uca.edu.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25852025-07-03 11:00:15.042Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentinafalse
dc.title.none.fl_str_mv Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis
title Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis
spellingShingle Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis
Vago, María Elena
Lotus tenuis
FORRAJES
PARED CELULAR
title_short Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis
title_full Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis
title_fullStr Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis
title_full_unstemmed Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis
title_sort Overcoming Forage Challenges in Mesophytic Grasslands—The Advantages of Lotus tenuis
dc.creator.none.fl_str_mv Vago, María Elena
Fernandez, Paula Virginia
Ezquiaga, Juan Pedro
Maiale, Santiago Javier
Rodriguez, Andrés Alberto
Acosta, Juan Manuel
Gortari, Maximiliano
Ruiz, Oscar Adolfo
Ciancia, Marina
author Vago, María Elena
author_facet Vago, María Elena
Fernandez, Paula Virginia
Ezquiaga, Juan Pedro
Maiale, Santiago Javier
Rodriguez, Andrés Alberto
Acosta, Juan Manuel
Gortari, Maximiliano
Ruiz, Oscar Adolfo
Ciancia, Marina
author_role author
author2 Fernandez, Paula Virginia
Ezquiaga, Juan Pedro
Maiale, Santiago Javier
Rodriguez, Andrés Alberto
Acosta, Juan Manuel
Gortari, Maximiliano
Ruiz, Oscar Adolfo
Ciancia, Marina
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Lotus tenuis
FORRAJES
PARED CELULAR
topic Lotus tenuis
FORRAJES
PARED CELULAR
dc.description.none.fl_txt_mv Fil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; Argentina
Fil: Vago, María Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina
Fil: Fernandez, Paula Virginia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina
Fil: Ezquiaga, Juan Pedro. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina
Fil: Maiale, Santiago Javier. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina
Fil: Maiale, Santiago Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Rodriguez, Andrés Alberto. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina
Fil: Rodriguez, Andrés Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Acosta, Juan Manuel. Instituto de Botánica Darwinion; Argentina
Fil: Acosta, Juan Manuel. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ingeniería y Ciencias Agrarias. Cátedra de Botánica Sistemática y Vegetación; Argentina
Fil: Gortari, Maximiliano. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina
Fil: Gortari, Maximiliano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Chacra Experimental Integrada de Chascomús; Argentina
Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Universidad Nacional de San Martín. Escuela de Nano y Biotecnología. Instituto Tecnológico de Chascomús; Argentina
Fil: Ruiz, Oscar Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Biología Aplicada y Alimentos. Cátedra de Química de Biomoléculas; Argentina
Fil: Ciancia, Marina. Universidad de Buenos Aires. Centro de Investigación de Hidratos de Carbono; Argentina
Previous studies in the Salado River Basin (Argentina) demonstrated that the introduced forage species, Lotus tenuis Waldst. & Kit. ex Wild. (Fabaceae), possesses high tolerance to abiotic stresses—including flooding, alkalinity, salinity, and drought. The efficient biological fixation of nitrogen in a region with a scarce presence of native legumes is one of its advantages. Despite these qualities, a year-long characterization of cell wall (CW) polysaccharides in Lotus tenuis and their relationship with the high nutritional quality is missing. In this study, seasonal parametric investigations of L. tenuis, regarding its photosynthetic and ionic status, modifications in CW composition, and concomitant nutritional quality, were performed. Our results demonstrate the high plant digestibility and protein content of this legume, even in summer, when most accompanying species reduce their forage quality. Regarding gas production kinetics (in vitro production is a proxy for the animal rumen’s output), spring biomass had the highest values. The CW material yields are similar throughout the year, but with differences in polysaccharide composition. In summer and winter, pectins predominate, while in the regrowth periods (spring and autumn), pectins and β-glucans are found in similar amounts. This work confirms that Lotus tenuis can help optimize grassland productivity in challenging mesophytic terrains to increase livestock productivity through environmentally friendly services.
description Fil: Vago, María Elena. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Evaluación de Alimentos para Uso Animal; Argentina
publishDate 2025
dc.date.none.fl_str_mv 2025
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/19867
2813-3463
10.3390/grasses4020019
url https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/19867
identifier_str_mv 2813-3463
10.3390/grasses4020019
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv Las paredes celulares y su impacto en la alimentación y la salud
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv MDPI
publisher.none.fl_str_mv MDPI
dc.source.none.fl_str_mv Grasses. 2025, 4(2)
reponame:Repositorio Institucional (UCA)
instname:Pontificia Universidad Católica Argentina
reponame_str Repositorio Institucional (UCA)
collection Repositorio Institucional (UCA)
instname_str Pontificia Universidad Católica Argentina
repository.name.fl_str_mv Repositorio Institucional (UCA) - Pontificia Universidad Católica Argentina
repository.mail.fl_str_mv claudia_fernandez@uca.edu.ar
_version_ 1836638377421570049
score 13.13397