Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa

Autores
Vettorelo, S. N.; Bruni, R. G.; Faillaci, S. M.; Vanella, O. R.
Año de publicación
2015
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Vettorelo, S. N. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Fil: Bruni, R. G. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Fil: Faillaci, S. M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los alimentos; Argentina.
Fil: Vanella, O. R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Nowadays, around 8,3% of world’s population has Diabetes Mellitus. These people need to regularly monitor his glycemia level to avoid complications over their health. The usual way to do this control is by monitoring devices known as glucometers, which are based on invasive techniques. This situation led to research intended to develop non invasive glucometers, without apparent success, even when there have been investigations in a wide variety of techniques. One of them is Reflectance Spectroscopy. A prototype based on this method was built to make experimental tests with several samples. As a result, a change in the glucose content on some of them was detected. Particularly, the results obtained in the measurement of samples made of water and milk imitated the optical properties of tissue against variations in their glucose concentration and had high determination coefficients. The wide range of concentrations analyzed and the validity of the results obtained for that range allows the use of the prototype for experimentation in areas different than health. For example, determine the glucose concentration in wine musts and its variation along the vinification process.
Fil: Vettorelo, S. N. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Fil: Bruni, R. G. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Fil: Faillaci, S. M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los alimentos; Argentina.
Fil: Vanella, O. R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Otras Ingeniería Eléctrica, Ingeniería Electrónica e Ingeniería de la Información
Materia
Diabetes
Glucemia
Métodos NIn
Sangre
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Repositorio
Repositorio Digital Universitario (UNC)
Institución
Universidad Nacional de Córdoba
OAI Identificador
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/551783

id RDUUNC_f3e56605c00bcbd93c7dfd1983322c16
oai_identifier_str oai:rdu.unc.edu.ar:11086/551783
network_acronym_str RDUUNC
repository_id_str 2572
network_name_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
spelling Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosaVettorelo, S. N.Bruni, R. G.Faillaci, S. M.Vanella, O. R.DiabetesGlucemiaMétodos NInSangreFil: Vettorelo, S. N. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.Fil: Bruni, R. G. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.Fil: Faillaci, S. M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los alimentos; Argentina.Fil: Vanella, O. R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.Nowadays, around 8,3% of world’s population has Diabetes Mellitus. These people need to regularly monitor his glycemia level to avoid complications over their health. The usual way to do this control is by monitoring devices known as glucometers, which are based on invasive techniques. This situation led to research intended to develop non invasive glucometers, without apparent success, even when there have been investigations in a wide variety of techniques. One of them is Reflectance Spectroscopy. A prototype based on this method was built to make experimental tests with several samples. As a result, a change in the glucose content on some of them was detected. Particularly, the results obtained in the measurement of samples made of water and milk imitated the optical properties of tissue against variations in their glucose concentration and had high determination coefficients. The wide range of concentrations analyzed and the validity of the results obtained for that range allows the use of the prototype for experimentation in areas different than health. For example, determine the glucose concentration in wine musts and its variation along the vinification process.Fil: Vettorelo, S. N. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.Fil: Bruni, R. G. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.Fil: Faillaci, S. M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los alimentos; Argentina.Fil: Vanella, O. R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.Otras Ingeniería Eléctrica, Ingeniería Electrónica e Ingeniería de la Información2015info:eu-repo/semantics/conferenceObjectinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11086/551783spainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-09-18T10:07:13Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/551783Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-09-18 10:07:13.925Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse
dc.title.none.fl_str_mv Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa
title Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa
spellingShingle Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa
Vettorelo, S. N.
Diabetes
Glucemia
Métodos NIn
Sangre
title_short Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa
title_full Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa
title_fullStr Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa
title_full_unstemmed Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa
title_sort Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa
dc.creator.none.fl_str_mv Vettorelo, S. N.
Bruni, R. G.
Faillaci, S. M.
Vanella, O. R.
author Vettorelo, S. N.
author_facet Vettorelo, S. N.
Bruni, R. G.
Faillaci, S. M.
Vanella, O. R.
author_role author
author2 Bruni, R. G.
Faillaci, S. M.
Vanella, O. R.
author2_role author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Diabetes
Glucemia
Métodos NIn
Sangre
topic Diabetes
Glucemia
Métodos NIn
Sangre
dc.description.none.fl_txt_mv Fil: Vettorelo, S. N. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Fil: Bruni, R. G. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Fil: Faillaci, S. M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los alimentos; Argentina.
Fil: Vanella, O. R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Nowadays, around 8,3% of world’s population has Diabetes Mellitus. These people need to regularly monitor his glycemia level to avoid complications over their health. The usual way to do this control is by monitoring devices known as glucometers, which are based on invasive techniques. This situation led to research intended to develop non invasive glucometers, without apparent success, even when there have been investigations in a wide variety of techniques. One of them is Reflectance Spectroscopy. A prototype based on this method was built to make experimental tests with several samples. As a result, a change in the glucose content on some of them was detected. Particularly, the results obtained in the measurement of samples made of water and milk imitated the optical properties of tissue against variations in their glucose concentration and had high determination coefficients. The wide range of concentrations analyzed and the validity of the results obtained for that range allows the use of the prototype for experimentation in areas different than health. For example, determine the glucose concentration in wine musts and its variation along the vinification process.
Fil: Vettorelo, S. N. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Fil: Bruni, R. G. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Fil: Faillaci, S. M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los alimentos; Argentina.
Fil: Vanella, O. R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Otras Ingeniería Eléctrica, Ingeniería Electrónica e Ingeniería de la Información
description Fil: Vettorelo, S. N. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/conferenceObject
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_5794
info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia
format conferenceObject
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11086/551783
url http://hdl.handle.net/11086/551783
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname:Universidad Nacional de Córdoba
instacron:UNC
reponame_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
collection Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname_str Universidad Nacional de Córdoba
instacron_str UNC
institution UNC
repository.name.fl_str_mv Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba
repository.mail.fl_str_mv oca.unc@gmail.com
_version_ 1843608958243176448
score 13.001348