Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa
- Autores
- Vettorelo, S. N.; Bruni, R. G.; Faillaci, S. M.; Vanella, O. R.
- Año de publicación
- 2015
- Idioma
- español castellano
- Tipo de recurso
- documento de conferencia
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Vettorelo, S. N. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Fil: Bruni, R. G. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Fil: Faillaci, S. M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los alimentos; Argentina.
Fil: Vanella, O. R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Nowadays, around 8,3% of world’s population has Diabetes Mellitus. These people need to regularly monitor his glycemia level to avoid complications over their health. The usual way to do this control is by monitoring devices known as glucometers, which are based on invasive techniques. This situation led to research intended to develop non invasive glucometers, without apparent success, even when there have been investigations in a wide variety of techniques. One of them is Reflectance Spectroscopy. A prototype based on this method was built to make experimental tests with several samples. As a result, a change in the glucose content on some of them was detected. Particularly, the results obtained in the measurement of samples made of water and milk imitated the optical properties of tissue against variations in their glucose concentration and had high determination coefficients. The wide range of concentrations analyzed and the validity of the results obtained for that range allows the use of the prototype for experimentation in areas different than health. For example, determine the glucose concentration in wine musts and its variation along the vinification process.
Fil: Vettorelo, S. N. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Fil: Bruni, R. G. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Fil: Faillaci, S. M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los alimentos; Argentina.
Fil: Vanella, O. R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.
Otras Ingeniería Eléctrica, Ingeniería Electrónica e Ingeniería de la Información - Materia
-
Diabetes
Glucemia
Métodos NIn
Sangre - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- Repositorio
- Institución
- Universidad Nacional de Córdoba
- OAI Identificador
- oai:rdu.unc.edu.ar:11086/551783
Ver los metadatos del registro completo
id |
RDUUNC_f3e56605c00bcbd93c7dfd1983322c16 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/551783 |
network_acronym_str |
RDUUNC |
repository_id_str |
2572 |
network_name_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
spelling |
Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosaVettorelo, S. N.Bruni, R. G.Faillaci, S. M.Vanella, O. R.DiabetesGlucemiaMétodos NInSangreFil: Vettorelo, S. N. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.Fil: Bruni, R. G. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.Fil: Faillaci, S. M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los alimentos; Argentina.Fil: Vanella, O. R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.Nowadays, around 8,3% of world’s population has Diabetes Mellitus. These people need to regularly monitor his glycemia level to avoid complications over their health. The usual way to do this control is by monitoring devices known as glucometers, which are based on invasive techniques. This situation led to research intended to develop non invasive glucometers, without apparent success, even when there have been investigations in a wide variety of techniques. One of them is Reflectance Spectroscopy. A prototype based on this method was built to make experimental tests with several samples. As a result, a change in the glucose content on some of them was detected. Particularly, the results obtained in the measurement of samples made of water and milk imitated the optical properties of tissue against variations in their glucose concentration and had high determination coefficients. The wide range of concentrations analyzed and the validity of the results obtained for that range allows the use of the prototype for experimentation in areas different than health. For example, determine the glucose concentration in wine musts and its variation along the vinification process.Fil: Vettorelo, S. N. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.Fil: Bruni, R. G. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.Fil: Faillaci, S. M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los alimentos; Argentina.Fil: Vanella, O. R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina.Otras Ingeniería Eléctrica, Ingeniería Electrónica e Ingeniería de la Información2015info:eu-repo/semantics/conferenceObjectinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_5794info:ar-repo/semantics/documentoDeConferenciaapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/11086/551783spainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-09-18T10:07:13Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/551783Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-09-18 10:07:13.925Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa |
title |
Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa |
spellingShingle |
Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa Vettorelo, S. N. Diabetes Glucemia Métodos NIn Sangre |
title_short |
Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa |
title_full |
Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa |
title_fullStr |
Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa |
title_full_unstemmed |
Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa |
title_sort |
Construcción de prototipo para investigación en medición no invasiva de glucosa |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Vettorelo, S. N. Bruni, R. G. Faillaci, S. M. Vanella, O. R. |
author |
Vettorelo, S. N. |
author_facet |
Vettorelo, S. N. Bruni, R. G. Faillaci, S. M. Vanella, O. R. |
author_role |
author |
author2 |
Bruni, R. G. Faillaci, S. M. Vanella, O. R. |
author2_role |
author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Diabetes Glucemia Métodos NIn Sangre |
topic |
Diabetes Glucemia Métodos NIn Sangre |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Fil: Vettorelo, S. N. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina. Fil: Bruni, R. G. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina. Fil: Faillaci, S. M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los alimentos; Argentina. Fil: Vanella, O. R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina. Nowadays, around 8,3% of world’s population has Diabetes Mellitus. These people need to regularly monitor his glycemia level to avoid complications over their health. The usual way to do this control is by monitoring devices known as glucometers, which are based on invasive techniques. This situation led to research intended to develop non invasive glucometers, without apparent success, even when there have been investigations in a wide variety of techniques. One of them is Reflectance Spectroscopy. A prototype based on this method was built to make experimental tests with several samples. As a result, a change in the glucose content on some of them was detected. Particularly, the results obtained in the measurement of samples made of water and milk imitated the optical properties of tissue against variations in their glucose concentration and had high determination coefficients. The wide range of concentrations analyzed and the validity of the results obtained for that range allows the use of the prototype for experimentation in areas different than health. For example, determine the glucose concentration in wine musts and its variation along the vinification process. Fil: Vettorelo, S. N. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina. Fil: Bruni, R. G. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina. Fil: Faillaci, S. M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto de Ciencia y Tecnología de los alimentos; Argentina. Fil: Vanella, O. R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina. Otras Ingeniería Eléctrica, Ingeniería Electrónica e Ingeniería de la Información |
description |
Fil: Vettorelo, S. N. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Laboratorio de Investigación Aplicada y Desarrollo; Argentina. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/conferenceObject info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_5794 info:ar-repo/semantics/documentoDeConferencia |
format |
conferenceObject |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/11086/551783 |
url |
http://hdl.handle.net/11086/551783 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC) instname:Universidad Nacional de Córdoba instacron:UNC |
reponame_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
collection |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
instname_str |
Universidad Nacional de Córdoba |
instacron_str |
UNC |
institution |
UNC |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba |
repository.mail.fl_str_mv |
oca.unc@gmail.com |
_version_ |
1843608958243176448 |
score |
13.001348 |