Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops
- Autores
- Cagnola, Juan Ignacio; Parco, Martín; Rotili, Diego Hernán; Ploschuk, Edmundo Leonardo; Curin, Facundo; Amás, Juan Ignacio; Luque, Sergio Fernando; Maddonni, Gustavo Angel; Otegui, Maria Elena; Casal, Jorge José
- Año de publicación
- 2021
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.
Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.
Fil: Parco, Martín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina.
Fil: Rotili, Diego Hernán. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina.
Fil: Rotili, Diego Hernán. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.
Fil: Rotili, Diego Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.
Fil: Ploschuk, Edmundo Leonardo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cultivos Industriales; Argentina.
Fil: Curin, Facundo. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (UNNOBA). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina.
Fil: Curin, Facundo. Universidad Nacional de San Antonio de Areco (UNSADA). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina.
Fil: Curin, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina.
Fil: Amás, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.
Fil: Amás, Juan Ignacio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina.
Fil: Luque, Sergio Fernando. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.
Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina.
Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.
Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.
Fil: Otegui, Maria Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Producción Vegetal; Argentina.
Fil: Otegui, Maria Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.
Fil: Otegui, Maria Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina.
Fil: Casal, Jorge José. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Casal, Jorge José. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.
Fil: Casal, Jorge José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.
Identifying the physiological traits indirectly selected during the search for high-yielding maize hybrids is useful for guiding further improvements. To investigate such traits, in this study we focused on the critical period of kernel formation because kernel number is the main yield component affected by breeding. Our results show that breeding has increased the number of florets per ear and ear growth rate but not the vegetative shoot growth rate, suggesting localised effects around the ear. Consistent with this possibility, breeding has increased the net CO2 exchange of the ear leaf in field-grown crops grown at high population densities. This response is largely accounted for by increased light interception (which increases photosynthesis) and by reduced rates of respiration of the ear leaf in modern hybrids compared to older ones. Modern hybrids show increased ear-leaf area per unit leaf dry matter (specific leaf area), which accounts for the reduced respiratory load per unit leaf area. These observations are consistent with a model where the improved ear leaf CO2 exchange helps the additional florets produced by modern hybrids to survive the critical period of high susceptibility to stress and hence to produce kernels.
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.
Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.
Fil: Parco, Martín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina.
Fil: Rotili, Diego Hernán. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina.
Fil: Rotili, Diego Hernán. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.
Fil: Rotili, Diego Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.
Fil: Ploschuk, Edmundo Leonardo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cultivos Industriales; Argentina.
Fil: Curin, Facundo. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (UNNOBA). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina.
Fil: Curin, Facundo. Universidad Nacional de San Antonio de Areco (UNSADA). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina.
Fil: Curin, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina.
Fil: Amás, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.
Fil: Amás, Juan Ignacio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina.
Fil: Luque, Sergio Fernando. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.
Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina.
Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.
Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.
Fil: Otegui, Maria Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Producción Vegetal; Argentina.
Fil: Otegui, Maria Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.
Fil: Otegui, Maria Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina.
Fil: Casal, Jorge José. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina.
Fil: Casal, Jorge José. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.
Fil: Casal, Jorge José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. - Materia
-
Maíz
Zea mays
Granos
Rendimiento de cultivos
Métodos de mejoramiento genético
Balance del carbono
Densidad de plantación
Fotosíntesis
Respiración - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Universidad Nacional de Córdoba
- OAI Identificador
- oai:rdu.unc.edu.ar:11086/555401
Ver los metadatos del registro completo
| id |
RDUUNC_e709f89131745ec1831cc57182c953f7 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/555401 |
| network_acronym_str |
RDUUNC |
| repository_id_str |
2572 |
| network_name_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
| spelling |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize cropsCagnola, Juan IgnacioParco, MartínRotili, Diego HernánPloschuk, Edmundo LeonardoCurin, FacundoAmás, Juan IgnacioLuque, Sergio FernandoMaddonni, Gustavo AngelOtegui, Maria ElenaCasal, Jorge JoséMaízZea maysGranosRendimiento de cultivosMétodos de mejoramiento genéticoBalance del carbonoDensidad de plantaciónFotosíntesisRespiraciónFil: Cagnola, Juan Ignacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina.Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.Fil: Parco, Martín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina.Fil: Rotili, Diego Hernán. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina.Fil: Rotili, Diego Hernán. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.Fil: Rotili, Diego Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.Fil: Ploschuk, Edmundo Leonardo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cultivos Industriales; Argentina.Fil: Curin, Facundo. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (UNNOBA). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina.Fil: Curin, Facundo. Universidad Nacional de San Antonio de Areco (UNSADA). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina.Fil: Curin, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina.Fil: Amás, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.Fil: Amás, Juan Ignacio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina.Fil: Luque, Sergio Fernando. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina.Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.Fil: Otegui, Maria Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Producción Vegetal; Argentina.Fil: Otegui, Maria Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.Fil: Otegui, Maria Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina.Fil: Casal, Jorge José. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina.Fil: Casal, Jorge José. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.Fil: Casal, Jorge José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.Identifying the physiological traits indirectly selected during the search for high-yielding maize hybrids is useful for guiding further improvements. To investigate such traits, in this study we focused on the critical period of kernel formation because kernel number is the main yield component affected by breeding. Our results show that breeding has increased the number of florets per ear and ear growth rate but not the vegetative shoot growth rate, suggesting localised effects around the ear. Consistent with this possibility, breeding has increased the net CO2 exchange of the ear leaf in field-grown crops grown at high population densities. This response is largely accounted for by increased light interception (which increases photosynthesis) and by reduced rates of respiration of the ear leaf in modern hybrids compared to older ones. Modern hybrids show increased ear-leaf area per unit leaf dry matter (specific leaf area), which accounts for the reduced respiratory load per unit leaf area. These observations are consistent with a model where the improved ear leaf CO2 exchange helps the additional florets produced by modern hybrids to survive the critical period of high susceptibility to stress and hence to produce kernels.info:eu-repo/semantics/publishedVersionFil: Cagnola, Juan Ignacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina.Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.Fil: Parco, Martín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina.Fil: Rotili, Diego Hernán. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina.Fil: Rotili, Diego Hernán. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.Fil: Rotili, Diego Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.Fil: Ploschuk, Edmundo Leonardo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cultivos Industriales; Argentina.Fil: Curin, Facundo. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (UNNOBA). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina.Fil: Curin, Facundo. Universidad Nacional de San Antonio de Areco (UNSADA). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina.Fil: Curin, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina.Fil: Amás, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.Fil: Amás, Juan Ignacio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina.Fil: Luque, Sergio Fernando. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina.Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.Fil: Otegui, Maria Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Producción Vegetal; Argentina.Fil: Otegui, Maria Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.Fil: Otegui, Maria Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina.Fil: Casal, Jorge José. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina.Fil: Casal, Jorge José. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.Fil: Casal, Jorge José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina.2021info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlehttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfCagnola, J. I., Parco, M., Rotili, D. H., Ploschuk, E. L., Curin, F., Amas, J. I., Luque, S. F., Maddonni, G. A., Otegui, M. E. & Casal, J. J. (2021). Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops. Journal of Experimental Botany, 72 (10) : 3902–3913. https://doi.org/10.1093/jxb/erab119http://hdl.handle.net/11086/5554011460-2431https://doi.org/10.1093/jxb/erab119enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-11-27T08:38:03Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/555401Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-11-27 08:38:03.953Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops |
| title |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops |
| spellingShingle |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops Cagnola, Juan Ignacio Maíz Zea mays Granos Rendimiento de cultivos Métodos de mejoramiento genético Balance del carbono Densidad de plantación Fotosíntesis Respiración |
| title_short |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops |
| title_full |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops |
| title_fullStr |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops |
| title_full_unstemmed |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops |
| title_sort |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Cagnola, Juan Ignacio Parco, Martín Rotili, Diego Hernán Ploschuk, Edmundo Leonardo Curin, Facundo Amás, Juan Ignacio Luque, Sergio Fernando Maddonni, Gustavo Angel Otegui, Maria Elena Casal, Jorge José |
| author |
Cagnola, Juan Ignacio |
| author_facet |
Cagnola, Juan Ignacio Parco, Martín Rotili, Diego Hernán Ploschuk, Edmundo Leonardo Curin, Facundo Amás, Juan Ignacio Luque, Sergio Fernando Maddonni, Gustavo Angel Otegui, Maria Elena Casal, Jorge José |
| author_role |
author |
| author2 |
Parco, Martín Rotili, Diego Hernán Ploschuk, Edmundo Leonardo Curin, Facundo Amás, Juan Ignacio Luque, Sergio Fernando Maddonni, Gustavo Angel Otegui, Maria Elena Casal, Jorge José |
| author2_role |
author author author author author author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Maíz Zea mays Granos Rendimiento de cultivos Métodos de mejoramiento genético Balance del carbono Densidad de plantación Fotosíntesis Respiración |
| topic |
Maíz Zea mays Granos Rendimiento de cultivos Métodos de mejoramiento genético Balance del carbono Densidad de plantación Fotosíntesis Respiración |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina. Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. Fil: Parco, Martín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina. Fil: Rotili, Diego Hernán. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina. Fil: Rotili, Diego Hernán. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. Fil: Rotili, Diego Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. Fil: Ploschuk, Edmundo Leonardo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cultivos Industriales; Argentina. Fil: Curin, Facundo. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (UNNOBA). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina. Fil: Curin, Facundo. Universidad Nacional de San Antonio de Areco (UNSADA). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina. Fil: Curin, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina. Fil: Amás, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina. Fil: Amás, Juan Ignacio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina. Fil: Luque, Sergio Fernando. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina. Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. Fil: Otegui, Maria Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Producción Vegetal; Argentina. Fil: Otegui, Maria Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina. Fil: Otegui, Maria Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina. Fil: Casal, Jorge José. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina. Fil: Casal, Jorge José. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. Fil: Casal, Jorge José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. Identifying the physiological traits indirectly selected during the search for high-yielding maize hybrids is useful for guiding further improvements. To investigate such traits, in this study we focused on the critical period of kernel formation because kernel number is the main yield component affected by breeding. Our results show that breeding has increased the number of florets per ear and ear growth rate but not the vegetative shoot growth rate, suggesting localised effects around the ear. Consistent with this possibility, breeding has increased the net CO2 exchange of the ear leaf in field-grown crops grown at high population densities. This response is largely accounted for by increased light interception (which increases photosynthesis) and by reduced rates of respiration of the ear leaf in modern hybrids compared to older ones. Modern hybrids show increased ear-leaf area per unit leaf dry matter (specific leaf area), which accounts for the reduced respiratory load per unit leaf area. These observations are consistent with a model where the improved ear leaf CO2 exchange helps the additional florets produced by modern hybrids to survive the critical period of high susceptibility to stress and hence to produce kernels. info:eu-repo/semantics/publishedVersion Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina. Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. Fil: Parco, Martín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina. Fil: Rotili, Diego Hernán. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina. Fil: Rotili, Diego Hernán. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. Fil: Rotili, Diego Hernán. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. Fil: Ploschuk, Edmundo Leonardo. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cultivos Industriales; Argentina. Fil: Curin, Facundo. Universidad Nacional del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (UNNOBA). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina. Fil: Curin, Facundo. Universidad Nacional de San Antonio de Areco (UNSADA). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina. Fil: Curin, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Centro de Investigaciones y Transferencia del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT); Argentina. Fil: Amás, Juan Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina. Fil: Amás, Juan Ignacio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina. Fil: Luque, Sergio Fernando. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina. Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cerealicultura; Argentina. Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. Fil: Maddonni, Gustavo Angel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. Fil: Otegui, Maria Elena. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Producción Vegetal; Argentina. Fil: Otegui, Maria Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina. Fil: Otegui, Maria Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina. Fil: Casal, Jorge José. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina. Fil: Casal, Jorge José. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. Fil: Casal, Jorge José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA); Argentina. |
| description |
Fil: Cagnola, Juan Ignacio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina. |
| publishDate |
2021 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2021 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/article http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| status_str |
publishedVersion |
| format |
article |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
Cagnola, J. I., Parco, M., Rotili, D. H., Ploschuk, E. L., Curin, F., Amas, J. I., Luque, S. F., Maddonni, G. A., Otegui, M. E. & Casal, J. J. (2021). Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops. Journal of Experimental Botany, 72 (10) : 3902–3913. https://doi.org/10.1093/jxb/erab119 http://hdl.handle.net/11086/555401 1460-2431 https://doi.org/10.1093/jxb/erab119 |
| identifier_str_mv |
Cagnola, J. I., Parco, M., Rotili, D. H., Ploschuk, E. L., Curin, F., Amas, J. I., Luque, S. F., Maddonni, G. A., Otegui, M. E. & Casal, J. J. (2021). Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops. Journal of Experimental Botany, 72 (10) : 3902–3913. https://doi.org/10.1093/jxb/erab119 1460-2431 |
| url |
http://hdl.handle.net/11086/555401 https://doi.org/10.1093/jxb/erab119 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
| language |
eng |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
| dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC) instname:Universidad Nacional de Córdoba instacron:UNC |
| reponame_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
| collection |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
| instname_str |
Universidad Nacional de Córdoba |
| instacron_str |
UNC |
| institution |
UNC |
| repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba |
| repository.mail.fl_str_mv |
oca.unc@gmail.com |
| _version_ |
1849949075044040704 |
| score |
13.011256 |