Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops
- Autores
- Cagnola, Juan I.; Parco, Martín; Rotili, Diego Hernán; Ploschuk, Edmundo L.; Curin, Facundo; Amas, Juan Ignacio; Luque, Sergio F.; Maddonni, Gustavo Angel; Otegui, María Elena; Casal, Jorge José
- Año de publicación
- 2021
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Identifying the physiological traits indirectly selected during the search for high-yielding maize hybrids is useful for guiding further improvements. To investigate such traits, in this study we focused on the critical period of kernel formation because kernel number is the main yield component affected by breeding. Our results show that breeding has increased the number of florets per ear and ear growth rate but not the vegetative shoot growth rate, suggesting localised effects around the ear. Consistent with this possibility, breeding has increased the net CO2 exchange of the ear leaf in field-grown crops grown at high population densities. This response is largely accounted for by increased light interception (which increases photosynthesis) and by reduced rates of respiration of the ear leaf in modern hybrids compared to older ones. Modern hybrids show increased ear-leaf area per unit leaf dry matter (specific leaf area), which accounts for the reduced respiratory load per unit leaf area. These observations are consistent with a model where the improved ear leaf CO2 exchange helps the additional florets produced by modern hybrids to survive the critical period of high susceptibility to stress and hence to produce kernels.
EEA Pergamino
Fil: Cagnola, Juan I. Universidad de Buenos Aires, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Cagnola, Juan I. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
Fil: Parco, Martín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; Argentina
Fil: Rotili, Diego H. Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Rotili, Diego H. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; Argentina
Fil: Ploschuk, Edmundo L. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cultivos Industriales; Argentina
Fil: Curín, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT-NOBA-CONICET); Argentina
Fil: Amas, Juan I. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia del noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT-NOBA-CONICET); Argentina
Fil: Luque, Sergio F. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
Fil: Maddoni, Gustavo A. Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Maddoni, Gustavo A. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; Argentina
Fil: Otegui, María Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Otegui, María E. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Otegui, María E. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Producción Vegetal; Argentina
Fil: Casal, Jorge J. Universidad de Buenos Aires, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Casal, Jorge J. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
Fil: Casal, Jorge J. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. CONICET; Argentina - Fuente
- Journal of Experimental Botany 72 (10) : 3902–3913. (May 2021)
- Materia
-
Maíz
Rendimiento
Fitomejoramiento
Carbono
Fotosíntesis
Granos
Maize
Yields
Plant Breeding
Carbon
Photosynthesis
Grain
Canopy Density
Specific Leaf Area - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/12730
Ver los metadatos del registro completo
| id |
INTADig_30abca5aa1e5892f3c3405f24747ab62 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/12730 |
| network_acronym_str |
INTADig |
| repository_id_str |
l |
| network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
| spelling |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize cropsCagnola, Juan I.Parco, MartínRotili, Diego HernánPloschuk, Edmundo L.Curin, FacundoAmas, Juan IgnacioLuque, Sergio F.Maddonni, Gustavo AngelOtegui, María ElenaCasal, Jorge JoséMaízRendimientoFitomejoramientoCarbonoFotosíntesisGranosMaizeYieldsPlant BreedingCarbonPhotosynthesisGrainCanopy DensitySpecific Leaf AreaIdentifying the physiological traits indirectly selected during the search for high-yielding maize hybrids is useful for guiding further improvements. To investigate such traits, in this study we focused on the critical period of kernel formation because kernel number is the main yield component affected by breeding. Our results show that breeding has increased the number of florets per ear and ear growth rate but not the vegetative shoot growth rate, suggesting localised effects around the ear. Consistent with this possibility, breeding has increased the net CO2 exchange of the ear leaf in field-grown crops grown at high population densities. This response is largely accounted for by increased light interception (which increases photosynthesis) and by reduced rates of respiration of the ear leaf in modern hybrids compared to older ones. Modern hybrids show increased ear-leaf area per unit leaf dry matter (specific leaf area), which accounts for the reduced respiratory load per unit leaf area. These observations are consistent with a model where the improved ear leaf CO2 exchange helps the additional florets produced by modern hybrids to survive the critical period of high susceptibility to stress and hence to produce kernels.EEA PergaminoFil: Cagnola, Juan I. Universidad de Buenos Aires, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; ArgentinaFil: Cagnola, Juan I. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; ArgentinaFil: Parco, Martín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; ArgentinaFil: Rotili, Diego H. Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; ArgentinaFil: Rotili, Diego H. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; ArgentinaFil: Ploschuk, Edmundo L. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cultivos Industriales; ArgentinaFil: Curín, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT-NOBA-CONICET); ArgentinaFil: Amas, Juan I. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia del noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT-NOBA-CONICET); ArgentinaFil: Luque, Sergio F. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; ArgentinaFil: Maddoni, Gustavo A. Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; ArgentinaFil: Maddoni, Gustavo A. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; ArgentinaFil: Otegui, María Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; ArgentinaFil: Otegui, María E. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Otegui, María E. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Producción Vegetal; ArgentinaFil: Casal, Jorge J. Universidad de Buenos Aires, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; ArgentinaFil: Casal, Jorge J. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; ArgentinaFil: Casal, Jorge J. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. CONICET; ArgentinaOxford University Press2022-08-30T16:42:26Z2022-08-30T16:42:26Z2021-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/12730https://academic.oup.com/jxb/article/72/10/3902/61793020022-09571460-2431 (online)https://doi.org/10.1093/jxb/erab119Journal of Experimental Botany 72 (10) : 3902–3913. (May 2021)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-11-27T08:39:20Zoai:localhost:20.500.12123/12730instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-11-27 08:39:20.678INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops |
| title |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops |
| spellingShingle |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops Cagnola, Juan I. Maíz Rendimiento Fitomejoramiento Carbono Fotosíntesis Granos Maize Yields Plant Breeding Carbon Photosynthesis Grain Canopy Density Specific Leaf Area |
| title_short |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops |
| title_full |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops |
| title_fullStr |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops |
| title_full_unstemmed |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops |
| title_sort |
Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Cagnola, Juan I. Parco, Martín Rotili, Diego Hernán Ploschuk, Edmundo L. Curin, Facundo Amas, Juan Ignacio Luque, Sergio F. Maddonni, Gustavo Angel Otegui, María Elena Casal, Jorge José |
| author |
Cagnola, Juan I. |
| author_facet |
Cagnola, Juan I. Parco, Martín Rotili, Diego Hernán Ploschuk, Edmundo L. Curin, Facundo Amas, Juan Ignacio Luque, Sergio F. Maddonni, Gustavo Angel Otegui, María Elena Casal, Jorge José |
| author_role |
author |
| author2 |
Parco, Martín Rotili, Diego Hernán Ploschuk, Edmundo L. Curin, Facundo Amas, Juan Ignacio Luque, Sergio F. Maddonni, Gustavo Angel Otegui, María Elena Casal, Jorge José |
| author2_role |
author author author author author author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Maíz Rendimiento Fitomejoramiento Carbono Fotosíntesis Granos Maize Yields Plant Breeding Carbon Photosynthesis Grain Canopy Density Specific Leaf Area |
| topic |
Maíz Rendimiento Fitomejoramiento Carbono Fotosíntesis Granos Maize Yields Plant Breeding Carbon Photosynthesis Grain Canopy Density Specific Leaf Area |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
Identifying the physiological traits indirectly selected during the search for high-yielding maize hybrids is useful for guiding further improvements. To investigate such traits, in this study we focused on the critical period of kernel formation because kernel number is the main yield component affected by breeding. Our results show that breeding has increased the number of florets per ear and ear growth rate but not the vegetative shoot growth rate, suggesting localised effects around the ear. Consistent with this possibility, breeding has increased the net CO2 exchange of the ear leaf in field-grown crops grown at high population densities. This response is largely accounted for by increased light interception (which increases photosynthesis) and by reduced rates of respiration of the ear leaf in modern hybrids compared to older ones. Modern hybrids show increased ear-leaf area per unit leaf dry matter (specific leaf area), which accounts for the reduced respiratory load per unit leaf area. These observations are consistent with a model where the improved ear leaf CO2 exchange helps the additional florets produced by modern hybrids to survive the critical period of high susceptibility to stress and hence to produce kernels. EEA Pergamino Fil: Cagnola, Juan I. Universidad de Buenos Aires, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina Fil: Cagnola, Juan I. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina Fil: Parco, Martín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; Argentina Fil: Rotili, Diego H. Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina Fil: Rotili, Diego H. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; Argentina Fil: Ploschuk, Edmundo L. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cultivos Industriales; Argentina Fil: Curín, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT-NOBA-CONICET); Argentina Fil: Amas, Juan I. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia del noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT-NOBA-CONICET); Argentina Fil: Luque, Sergio F. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina Fil: Maddoni, Gustavo A. Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina Fil: Maddoni, Gustavo A. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; Argentina Fil: Otegui, María Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina Fil: Otegui, María E. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina Fil: Otegui, María E. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Producción Vegetal; Argentina Fil: Casal, Jorge J. Universidad de Buenos Aires, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina Fil: Casal, Jorge J. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina Fil: Casal, Jorge J. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. CONICET; Argentina |
| description |
Identifying the physiological traits indirectly selected during the search for high-yielding maize hybrids is useful for guiding further improvements. To investigate such traits, in this study we focused on the critical period of kernel formation because kernel number is the main yield component affected by breeding. Our results show that breeding has increased the number of florets per ear and ear growth rate but not the vegetative shoot growth rate, suggesting localised effects around the ear. Consistent with this possibility, breeding has increased the net CO2 exchange of the ear leaf in field-grown crops grown at high population densities. This response is largely accounted for by increased light interception (which increases photosynthesis) and by reduced rates of respiration of the ear leaf in modern hybrids compared to older ones. Modern hybrids show increased ear-leaf area per unit leaf dry matter (specific leaf area), which accounts for the reduced respiratory load per unit leaf area. These observations are consistent with a model where the improved ear leaf CO2 exchange helps the additional florets produced by modern hybrids to survive the critical period of high susceptibility to stress and hence to produce kernels. |
| publishDate |
2021 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2021-03 2022-08-30T16:42:26Z 2022-08-30T16:42:26Z |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/12730 https://academic.oup.com/jxb/article/72/10/3902/6179302 0022-0957 1460-2431 (online) https://doi.org/10.1093/jxb/erab119 |
| url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/12730 https://academic.oup.com/jxb/article/72/10/3902/6179302 https://doi.org/10.1093/jxb/erab119 |
| identifier_str_mv |
0022-0957 1460-2431 (online) |
| dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
| language |
eng |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Oxford University Press |
| publisher.none.fl_str_mv |
Oxford University Press |
| dc.source.none.fl_str_mv |
Journal of Experimental Botany 72 (10) : 3902–3913. (May 2021) reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
| reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
| collection |
INTA Digital (INTA) |
| instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
| repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
| repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
| _version_ |
1849949302316597248 |
| score |
13.011256 |