Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops

Autores
Cagnola, Juan I.; Parco, Martín; Rotili, Diego Hernán; Ploschuk, Edmundo L.; Curin, Facundo; Amas, Juan Ignacio; Luque, Sergio F.; Maddonni, Gustavo Angel; Otegui, María Elena; Casal, Jorge José
Año de publicación
2021
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Identifying the physiological traits indirectly selected during the search for high-yielding maize hybrids is useful for guiding further improvements. To investigate such traits, in this study we focused on the critical period of kernel formation because kernel number is the main yield component affected by breeding. Our results show that breeding has increased the number of florets per ear and ear growth rate but not the vegetative shoot growth rate, suggesting localised effects around the ear. Consistent with this possibility, breeding has increased the net CO2 exchange of the ear leaf in field-grown crops grown at high population densities. This response is largely accounted for by increased light interception (which increases photosynthesis) and by reduced rates of respiration of the ear leaf in modern hybrids compared to older ones. Modern hybrids show increased ear-leaf area per unit leaf dry matter (specific leaf area), which accounts for the reduced respiratory load per unit leaf area. These observations are consistent with a model where the improved ear leaf CO2 exchange helps the additional florets produced by modern hybrids to survive the critical period of high susceptibility to stress and hence to produce kernels.
EEA Pergamino
Fil: Cagnola, Juan I. Universidad de Buenos Aires, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Cagnola, Juan I. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
Fil: Parco, Martín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; Argentina
Fil: Rotili, Diego H. Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Rotili, Diego H. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; Argentina
Fil: Ploschuk, Edmundo L. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cultivos Industriales; Argentina
Fil: Curín, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT-NOBA-CONICET); Argentina
Fil: Amas, Juan I. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia del noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT-NOBA-CONICET); Argentina
Fil: Luque, Sergio F. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
Fil: Maddoni, Gustavo A. Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Maddoni, Gustavo A. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; Argentina
Fil: Otegui, María Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Otegui, María E. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Otegui, María E. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Producción Vegetal; Argentina
Fil: Casal, Jorge J. Universidad de Buenos Aires, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Casal, Jorge J. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
Fil: Casal, Jorge J. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. CONICET; Argentina
Fuente
Journal of Experimental Botany 72 (10) : 3902–3913. (May 2021)
Materia
Maíz
Rendimiento
Fitomejoramiento
Carbono
Fotosíntesis
Granos
Maize
Yields
Plant Breeding
Carbon
Photosynthesis
Grain
Canopy Density
Specific Leaf Area
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/12730

id INTADig_30abca5aa1e5892f3c3405f24747ab62
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/12730
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize cropsCagnola, Juan I.Parco, MartínRotili, Diego HernánPloschuk, Edmundo L.Curin, FacundoAmas, Juan IgnacioLuque, Sergio F.Maddonni, Gustavo AngelOtegui, María ElenaCasal, Jorge JoséMaízRendimientoFitomejoramientoCarbonoFotosíntesisGranosMaizeYieldsPlant BreedingCarbonPhotosynthesisGrainCanopy DensitySpecific Leaf AreaIdentifying the physiological traits indirectly selected during the search for high-yielding maize hybrids is useful for guiding further improvements. To investigate such traits, in this study we focused on the critical period of kernel formation because kernel number is the main yield component affected by breeding. Our results show that breeding has increased the number of florets per ear and ear growth rate but not the vegetative shoot growth rate, suggesting localised effects around the ear. Consistent with this possibility, breeding has increased the net CO2 exchange of the ear leaf in field-grown crops grown at high population densities. This response is largely accounted for by increased light interception (which increases photosynthesis) and by reduced rates of respiration of the ear leaf in modern hybrids compared to older ones. Modern hybrids show increased ear-leaf area per unit leaf dry matter (specific leaf area), which accounts for the reduced respiratory load per unit leaf area. These observations are consistent with a model where the improved ear leaf CO2 exchange helps the additional florets produced by modern hybrids to survive the critical period of high susceptibility to stress and hence to produce kernels.EEA PergaminoFil: Cagnola, Juan I. Universidad de Buenos Aires, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; ArgentinaFil: Cagnola, Juan I. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; ArgentinaFil: Parco, Martín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; ArgentinaFil: Rotili, Diego H. Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; ArgentinaFil: Rotili, Diego H. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; ArgentinaFil: Ploschuk, Edmundo L. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cultivos Industriales; ArgentinaFil: Curín, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT-NOBA-CONICET); ArgentinaFil: Amas, Juan I. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia del noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT-NOBA-CONICET); ArgentinaFil: Luque, Sergio F. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; ArgentinaFil: Maddoni, Gustavo A. Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; ArgentinaFil: Maddoni, Gustavo A. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; ArgentinaFil: Otegui, María Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; ArgentinaFil: Otegui, María E. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Otegui, María E. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Producción Vegetal; ArgentinaFil: Casal, Jorge J. Universidad de Buenos Aires, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; ArgentinaFil: Casal, Jorge J. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; ArgentinaFil: Casal, Jorge J. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. CONICET; ArgentinaOxford University Press2022-08-30T16:42:26Z2022-08-30T16:42:26Z2021-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/12730https://academic.oup.com/jxb/article/72/10/3902/61793020022-09571460-2431 (online)https://doi.org/10.1093/jxb/erab119Journal of Experimental Botany 72 (10) : 3902–3913. (May 2021)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-11-27T08:39:20Zoai:localhost:20.500.12123/12730instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-11-27 08:39:20.678INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops
title Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops
spellingShingle Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops
Cagnola, Juan I.
Maíz
Rendimiento
Fitomejoramiento
Carbono
Fotosíntesis
Granos
Maize
Yields
Plant Breeding
Carbon
Photosynthesis
Grain
Canopy Density
Specific Leaf Area
title_short Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops
title_full Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops
title_fullStr Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops
title_full_unstemmed Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops
title_sort Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops
dc.creator.none.fl_str_mv Cagnola, Juan I.
Parco, Martín
Rotili, Diego Hernán
Ploschuk, Edmundo L.
Curin, Facundo
Amas, Juan Ignacio
Luque, Sergio F.
Maddonni, Gustavo Angel
Otegui, María Elena
Casal, Jorge José
author Cagnola, Juan I.
author_facet Cagnola, Juan I.
Parco, Martín
Rotili, Diego Hernán
Ploschuk, Edmundo L.
Curin, Facundo
Amas, Juan Ignacio
Luque, Sergio F.
Maddonni, Gustavo Angel
Otegui, María Elena
Casal, Jorge José
author_role author
author2 Parco, Martín
Rotili, Diego Hernán
Ploschuk, Edmundo L.
Curin, Facundo
Amas, Juan Ignacio
Luque, Sergio F.
Maddonni, Gustavo Angel
Otegui, María Elena
Casal, Jorge José
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Maíz
Rendimiento
Fitomejoramiento
Carbono
Fotosíntesis
Granos
Maize
Yields
Plant Breeding
Carbon
Photosynthesis
Grain
Canopy Density
Specific Leaf Area
topic Maíz
Rendimiento
Fitomejoramiento
Carbono
Fotosíntesis
Granos
Maize
Yields
Plant Breeding
Carbon
Photosynthesis
Grain
Canopy Density
Specific Leaf Area
dc.description.none.fl_txt_mv Identifying the physiological traits indirectly selected during the search for high-yielding maize hybrids is useful for guiding further improvements. To investigate such traits, in this study we focused on the critical period of kernel formation because kernel number is the main yield component affected by breeding. Our results show that breeding has increased the number of florets per ear and ear growth rate but not the vegetative shoot growth rate, suggesting localised effects around the ear. Consistent with this possibility, breeding has increased the net CO2 exchange of the ear leaf in field-grown crops grown at high population densities. This response is largely accounted for by increased light interception (which increases photosynthesis) and by reduced rates of respiration of the ear leaf in modern hybrids compared to older ones. Modern hybrids show increased ear-leaf area per unit leaf dry matter (specific leaf area), which accounts for the reduced respiratory load per unit leaf area. These observations are consistent with a model where the improved ear leaf CO2 exchange helps the additional florets produced by modern hybrids to survive the critical period of high susceptibility to stress and hence to produce kernels.
EEA Pergamino
Fil: Cagnola, Juan I. Universidad de Buenos Aires, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Cagnola, Juan I. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
Fil: Parco, Martín. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; Argentina
Fil: Rotili, Diego H. Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Rotili, Diego H. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; Argentina
Fil: Ploschuk, Edmundo L. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cultivos Industriales; Argentina
Fil: Curín, Facundo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencias del Noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT-NOBA-CONICET); Argentina
Fil: Amas, Juan I. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia del noroeste de la Provincia de Buenos Aires (CIT-NOBA-CONICET); Argentina
Fil: Luque, Sergio F. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina
Fil: Maddoni, Gustavo A. Universidad de Buenos Aires. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Maddoni, Gustavo A. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Cerealicultura; Argentina
Fil: Otegui, María Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Ecofisiología; Argentina
Fil: Otegui, María E. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Otegui, María E. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Producción Vegetal; Argentina
Fil: Casal, Jorge J. Universidad de Buenos Aires, Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas Vinculadas a la Agricultura (IFEVA). Facultad de Agronomía; Argentina
Fil: Casal, Jorge J. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Fisiología Vegetal; Argentina
Fil: Casal, Jorge J. Fundación Instituto Leloir. Instituto de Investigaciones Bioquímicas de Buenos Aires. CONICET; Argentina
description Identifying the physiological traits indirectly selected during the search for high-yielding maize hybrids is useful for guiding further improvements. To investigate such traits, in this study we focused on the critical period of kernel formation because kernel number is the main yield component affected by breeding. Our results show that breeding has increased the number of florets per ear and ear growth rate but not the vegetative shoot growth rate, suggesting localised effects around the ear. Consistent with this possibility, breeding has increased the net CO2 exchange of the ear leaf in field-grown crops grown at high population densities. This response is largely accounted for by increased light interception (which increases photosynthesis) and by reduced rates of respiration of the ear leaf in modern hybrids compared to older ones. Modern hybrids show increased ear-leaf area per unit leaf dry matter (specific leaf area), which accounts for the reduced respiratory load per unit leaf area. These observations are consistent with a model where the improved ear leaf CO2 exchange helps the additional florets produced by modern hybrids to survive the critical period of high susceptibility to stress and hence to produce kernels.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-03
2022-08-30T16:42:26Z
2022-08-30T16:42:26Z
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/12730
https://academic.oup.com/jxb/article/72/10/3902/6179302
0022-0957
1460-2431 (online)
https://doi.org/10.1093/jxb/erab119
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/12730
https://academic.oup.com/jxb/article/72/10/3902/6179302
https://doi.org/10.1093/jxb/erab119
identifier_str_mv 0022-0957
1460-2431 (online)
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Oxford University Press
publisher.none.fl_str_mv Oxford University Press
dc.source.none.fl_str_mv Journal of Experimental Botany 72 (10) : 3902–3913. (May 2021)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1849949302316597248
score 13.011256