Dietary patterns in adult population from Argentina

Autores
Elorriaga, Natalia; Defagó, María Daniela; Desimone, H.; Gutiérrez, Laura; Poggio, Rosana; Irazola, Vilma
Año de publicación
2013
Idioma
inglés
Tipo de recurso
documento de conferencia
Estado
versión publicada
Descripción
1p.
Fil: Elorriaga, Natalia. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad de Buenos Aires. Escuela de Nutrición. Cátedra de Evaluación Nutricional; Argentina.
Fil: Defagó, María Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Escuela de Nutrición. Universidad de Tulane. Escuela de Salud Pública. Cátedra de Salud Cardiovascular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciuencias de la Salud; Argentina.
Fil: Gutiérrez, Laura: Universidad Nacional de Rosario. Cátedra de Bioestadística y Metodología de la Investigación. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Cátedra Estadística de la Maestría en Efectividad Clínica; Argentina.
Fil: Poggio, Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Buenos Aires. Escuela de Medicina; Argentina.
Fil: Irazola, Vilma. Universidad de Buenos Aires. Escuela de Medicina. Maestría en Efectividad Clínica. Cátedra de Medición de Resultados, Estadística Avanzada y Bioestadística; Argentina.
Background and objectives: Dietary patterns (DP) have been used to identify different combinations of foods that may be associated with mortality and risk of chronic disease. The objective of this study was to identify DP in the adult population of Argentina, and explore associations with socio-demographic features. Methods: We defined DP among 3,000 adults between 35 to 74 years old, participating in CESCAS I, a population-based cohort study carried out in two cities in Argentina, Marcos Paz and Bariloche. Data on food intake was obtained from a validated self-administered food frequency questionnaire. Principal component Analysis (PCA) was used to identify DP. A summary score for each pattern was then derived and used in multiple regression analysis to examine the relationship between DP and socio-demographic variables. Results: Using PCA, we identified 3 major eating patterns. The first factor (Traditional dietary pattern), was characterized by a high intake of refined grains, red meat, whole fat dairy products, vegetable oils, and ?mate?, a traditional South American infused drink frequently consumed in Argentina; the second factor (Healthy dietary pattern), was characterized by a high intake of vegetables, fruit, low fat dairy products, whole grains, and legumes; the third factor (Processed-food dietary pattern) consisted mainly of processed meat, snacks, pizza, and ?empanadas?, a stuffed bread baked or fried. After adjusting for energy intake, we found that DP were associated with age, gender, and educational level. Healthy DP score was higher among women and high educational level (p=0.001) while men and young people scored significantly higher in the Processed-food DP (p=0.01). Conclusions: Local DP has been identified in our population. This study will provide useful information to set priority targets for nutrition interventions.
https://www.karger.com/Article/PDF/354245
Fil: Elorriaga, Natalia. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad de Buenos Aires. Escuela de Nutrición. Cátedra de Evaluación Nutricional; Argentina.
Fil: Defagó, María Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Escuela de Nutrición. Universidad de Tulane. Escuela de Salud Pública. Cátedra de Salud Cardiovascular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciuencias de la Salud; Argentina.
Fil: Gutiérrez, Laura: Universidad Nacional de Rosario. Cátedra de Bioestadística y Metodología de la Investigación. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Cátedra Estadística de la Maestría en Efectividad Clínica; Argentina.
Fil: Poggio, Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Buenos Aires. Escuela de Medicina; Argentina.
Fil: Irazola, Vilma. Universidad de Buenos Aires. Escuela de Medicina. Maestría en Efectividad Clínica. Cátedra de Medición de Resultados, Estadística Avanzada y Bioestadística; Argentina.
Nutrición, Dietética
Materia
Dietary patterns
Argentina
Adults
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Repositorio
Repositorio Digital Universitario (UNC)
Institución
Universidad Nacional de Córdoba
OAI Identificador
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/16893

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Cátedra Estadística de la Maestría en Efectividad Clínica; Argentina.Fil: Poggio, Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Buenos Aires. Escuela de Medicina; Argentina.Fil: Irazola, Vilma. Universidad de Buenos Aires. Escuela de Medicina. Maestría en Efectividad Clínica. Cátedra de Medición de Resultados, Estadística Avanzada y Bioestadística; Argentina.Background and objectives: Dietary patterns (DP) have been used to identify different combinations of foods that may be associated with mortality and risk of chronic disease. The objective of this study was to identify DP in the adult population of Argentina, and explore associations with socio-demographic features. Methods: We defined DP among 3,000 adults between 35 to 74 years old, participating in CESCAS I, a population-based cohort study carried out in two cities in Argentina, Marcos Paz and Bariloche. Data on food intake was obtained from a validated self-administered food frequency questionnaire. Principal component Analysis (PCA) was used to identify DP. A summary score for each pattern was then derived and used in multiple regression analysis to examine the relationship between DP and socio-demographic variables. Results: Using PCA, we identified 3 major eating patterns. The first factor (Traditional dietary pattern), was characterized by a high intake of refined grains, red meat, whole fat dairy products, vegetable oils, and ?mate?, a traditional South American infused drink frequently consumed in Argentina; the second factor (Healthy dietary pattern), was characterized by a high intake of vegetables, fruit, low fat dairy products, whole grains, and legumes; the third factor (Processed-food dietary pattern) consisted mainly of processed meat, snacks, pizza, and ?empanadas?, a stuffed bread baked or fried. After adjusting for energy intake, we found that DP were associated with age, gender, and educational level. Healthy DP score was higher among women and high educational level (p=0.001) while men and young people scored significantly higher in the Processed-food DP (p=0.01). Conclusions: Local DP has been identified in our population. This study will provide useful information to set priority targets for nutrition interventions.https://www.karger.com/Article/PDF/354245Fil: Elorriaga, Natalia. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad de Buenos Aires. Escuela de Nutrición. Cátedra de Evaluación Nutricional; Argentina.Fil: Defagó, María Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Escuela de Nutrición. Universidad de Tulane. Escuela de Salud Pública. Cátedra de Salud Cardiovascular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciuencias de la Salud; Argentina.Fil: Gutiérrez, Laura: Universidad Nacional de Rosario. Cátedra de Bioestadística y Metodología de la Investigación. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Medicina. Cátedra Estadística de la Maestría en Efectividad Clínica; Argentina.Fil: Poggio, Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Buenos Aires. Escuela de Medicina; Argentina.Fil: Irazola, Vilma. Universidad de Buenos Aires. Escuela de Medicina. Maestría en Efectividad Clínica. 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Fil: Defagó, María Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Escuela de Nutrición. Universidad de Tulane. Escuela de Salud Pública. Cátedra de Salud Cardiovascular. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciuencias de la Salud; Argentina.
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Fil: Poggio, Rosana. Universidad Nacional de Córdoba. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud. Universidad Nacional de Buenos Aires. Escuela de Medicina; Argentina.
Fil: Irazola, Vilma. Universidad de Buenos Aires. Escuela de Medicina. Maestría en Efectividad Clínica. Cátedra de Medición de Resultados, Estadística Avanzada y Bioestadística; Argentina.
Background and objectives: Dietary patterns (DP) have been used to identify different combinations of foods that may be associated with mortality and risk of chronic disease. The objective of this study was to identify DP in the adult population of Argentina, and explore associations with socio-demographic features. Methods: We defined DP among 3,000 adults between 35 to 74 years old, participating in CESCAS I, a population-based cohort study carried out in two cities in Argentina, Marcos Paz and Bariloche. Data on food intake was obtained from a validated self-administered food frequency questionnaire. Principal component Analysis (PCA) was used to identify DP. A summary score for each pattern was then derived and used in multiple regression analysis to examine the relationship between DP and socio-demographic variables. Results: Using PCA, we identified 3 major eating patterns. The first factor (Traditional dietary pattern), was characterized by a high intake of refined grains, red meat, whole fat dairy products, vegetable oils, and ?mate?, a traditional South American infused drink frequently consumed in Argentina; the second factor (Healthy dietary pattern), was characterized by a high intake of vegetables, fruit, low fat dairy products, whole grains, and legumes; the third factor (Processed-food dietary pattern) consisted mainly of processed meat, snacks, pizza, and ?empanadas?, a stuffed bread baked or fried. After adjusting for energy intake, we found that DP were associated with age, gender, and educational level. Healthy DP score was higher among women and high educational level (p=0.001) while men and young people scored significantly higher in the Processed-food DP (p=0.01). Conclusions: Local DP has been identified in our population. This study will provide useful information to set priority targets for nutrition interventions.
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