Influence of β-cyclodextrin on the Properties of Norfloxacin Form A
- Autores
- Chierentin, Lucas; Garnero, Claudia; Chattah, Ana Karina; Delvadia, Poonam; Karnes, Thomas; Longhi, Marcela Raquel; Salgado, Hérida Regina Nunes
- Año de publicación
- 2014
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Chierentin, Lucas. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil.
Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Garnero, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina.
Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.
Fil: Chattah, Ana Karina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.
Fil: Delvadia, Poonam. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America.
Fil: Karnes, Thomas. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America.
Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Ciencias Farmacéuticas; Argentina.
Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Longhi, Marcela Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Salgado, Hérida Regina Nunes. Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil.
Cyclodextrins are able to form host-guest complexes with hydrophobic molecules to result in the formation of inclusion complexes. The complex formation between norfloxacin form A and β-cyclodextrin was studied by exploring its structure affinity relationship in an aqueous solution and in the solid state. Kneading, freeze-drying, and physical mixture methods were employed to prepare solid complexes of norfloxacin and β-cyclodextrin. The solubility of norfloxacin significantly increased upon complexation with β-cyclodextrin as demonstrated by a solubility isotherm of the AL type along with the results of an intrinsic dissolution study. The complexes were also characterized in the solid stated by differential scanning calorimetry (DSC), thermogravimetric analysis (TGA), Fourier-transform infrared (FT-IR) spectroscopy, X-ray diffractometry, scanning electron microscopy (SEM), and solid-state nuclear magnetic resonance (ssNMR) spectrometry. The thermal analysis showed that the thermal stability of the drug is enhanced in the presence of β-cyclodextrin. Finally, the microbiological studies showed that the complexes have better potency when compared with pure drug.
publishedVersion
Fil: Chierentin, Lucas. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil.
Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Garnero, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina.
Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.
Fil: Chattah, Ana Karina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.
Fil: Delvadia, Poonam. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America.
Fil: Karnes, Thomas. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America.
Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Ciencias Farmacéuticas; Argentina.
Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Longhi, Marcela Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Salgado, Hérida Regina Nunes. Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil.
Química orgánica - Fuente
- ISSN: 1530-9932
- Materia
-
Bioassay
Complexation
Intrinsic dissolution
Norfloxacin
β-cyclodextrin
Beta-cyclodextrin - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- Repositorio
- Institución
- Universidad Nacional de Córdoba
- OAI Identificador
- oai:rdu.unc.edu.ar:11086/27914
Ver los metadatos del registro completo
id |
RDUUNC_8810fc3416213ec35abdfb5bbb73717e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/27914 |
network_acronym_str |
RDUUNC |
repository_id_str |
2572 |
network_name_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
spelling |
Influence of β-cyclodextrin on the Properties of Norfloxacin Form AChierentin, LucasGarnero, ClaudiaChattah, Ana KarinaDelvadia, PoonamKarnes, ThomasLonghi, Marcela RaquelSalgado, Hérida Regina NunesBioassayComplexationIntrinsic dissolutionNorfloxacinβ-cyclodextrinBeta-cyclodextrinFil: Chierentin, Lucas. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil.Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Garnero, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina.Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.Fil: Chattah, Ana Karina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.Fil: Delvadia, Poonam. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America.Fil: Karnes, Thomas. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America.Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Ciencias Farmacéuticas; Argentina.Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Longhi, Marcela Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Salgado, Hérida Regina Nunes. Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil.Cyclodextrins are able to form host-guest complexes with hydrophobic molecules to result in the formation of inclusion complexes. The complex formation between norfloxacin form A and β-cyclodextrin was studied by exploring its structure affinity relationship in an aqueous solution and in the solid state. Kneading, freeze-drying, and physical mixture methods were employed to prepare solid complexes of norfloxacin and β-cyclodextrin. The solubility of norfloxacin significantly increased upon complexation with β-cyclodextrin as demonstrated by a solubility isotherm of the AL type along with the results of an intrinsic dissolution study. The complexes were also characterized in the solid stated by differential scanning calorimetry (DSC), thermogravimetric analysis (TGA), Fourier-transform infrared (FT-IR) spectroscopy, X-ray diffractometry, scanning electron microscopy (SEM), and solid-state nuclear magnetic resonance (ssNMR) spectrometry. The thermal analysis showed that the thermal stability of the drug is enhanced in the presence of β-cyclodextrin. Finally, the microbiological studies showed that the complexes have better potency when compared with pure drug.publishedVersionFil: Chierentin, Lucas. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil.Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Garnero, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina.Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.Fil: Chattah, Ana Karina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.Fil: Delvadia, Poonam. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America.Fil: Karnes, Thomas. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America.Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Ciencias Farmacéuticas; Argentina.Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Longhi, Marcela Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Salgado, Hérida Regina Nunes. Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil.Química orgánica2014-12-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://link.springer.com/article/10.1208/s12249-014-0259-8http://hdl.handle.net/11086/27914http://dx.doi.org/10.1208/s12249-014-0259-8http://dx.doi.org/10.1208/s12249-014-0259-8ISSN: 1530-9932reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNCenginfo:eu-repo/semantics/openAccess2025-09-04T12:31:39Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/27914Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-09-04 12:31:40.48Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Influence of β-cyclodextrin on the Properties of Norfloxacin Form A |
title |
Influence of β-cyclodextrin on the Properties of Norfloxacin Form A |
spellingShingle |
Influence of β-cyclodextrin on the Properties of Norfloxacin Form A Chierentin, Lucas Bioassay Complexation Intrinsic dissolution Norfloxacin β-cyclodextrin Beta-cyclodextrin |
title_short |
Influence of β-cyclodextrin on the Properties of Norfloxacin Form A |
title_full |
Influence of β-cyclodextrin on the Properties of Norfloxacin Form A |
title_fullStr |
Influence of β-cyclodextrin on the Properties of Norfloxacin Form A |
title_full_unstemmed |
Influence of β-cyclodextrin on the Properties of Norfloxacin Form A |
title_sort |
Influence of β-cyclodextrin on the Properties of Norfloxacin Form A |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Chierentin, Lucas Garnero, Claudia Chattah, Ana Karina Delvadia, Poonam Karnes, Thomas Longhi, Marcela Raquel Salgado, Hérida Regina Nunes |
author |
Chierentin, Lucas |
author_facet |
Chierentin, Lucas Garnero, Claudia Chattah, Ana Karina Delvadia, Poonam Karnes, Thomas Longhi, Marcela Raquel Salgado, Hérida Regina Nunes |
author_role |
author |
author2 |
Garnero, Claudia Chattah, Ana Karina Delvadia, Poonam Karnes, Thomas Longhi, Marcela Raquel Salgado, Hérida Regina Nunes |
author2_role |
author author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Bioassay Complexation Intrinsic dissolution Norfloxacin β-cyclodextrin Beta-cyclodextrin |
topic |
Bioassay Complexation Intrinsic dissolution Norfloxacin β-cyclodextrin Beta-cyclodextrin |
dc.description.none.fl_txt_mv |
Fil: Chierentin, Lucas. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil. Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina. Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina. Fil: Garnero, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina. Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina. Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina. Fil: Chattah, Ana Karina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina. Fil: Delvadia, Poonam. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America. Fil: Karnes, Thomas. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America. Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Ciencias Farmacéuticas; Argentina. Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina. Fil: Longhi, Marcela Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina. Fil: Salgado, Hérida Regina Nunes. Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil. Cyclodextrins are able to form host-guest complexes with hydrophobic molecules to result in the formation of inclusion complexes. The complex formation between norfloxacin form A and β-cyclodextrin was studied by exploring its structure affinity relationship in an aqueous solution and in the solid state. Kneading, freeze-drying, and physical mixture methods were employed to prepare solid complexes of norfloxacin and β-cyclodextrin. The solubility of norfloxacin significantly increased upon complexation with β-cyclodextrin as demonstrated by a solubility isotherm of the AL type along with the results of an intrinsic dissolution study. The complexes were also characterized in the solid stated by differential scanning calorimetry (DSC), thermogravimetric analysis (TGA), Fourier-transform infrared (FT-IR) spectroscopy, X-ray diffractometry, scanning electron microscopy (SEM), and solid-state nuclear magnetic resonance (ssNMR) spectrometry. The thermal analysis showed that the thermal stability of the drug is enhanced in the presence of β-cyclodextrin. Finally, the microbiological studies showed that the complexes have better potency when compared with pure drug. publishedVersion Fil: Chierentin, Lucas. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil. Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina. Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina. Fil: Garnero, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina. Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina. Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina. Fil: Chattah, Ana Karina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina. Fil: Delvadia, Poonam. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America. Fil: Karnes, Thomas. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America. Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Ciencias Farmacéuticas; Argentina. Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina. Fil: Longhi, Marcela Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina. Fil: Salgado, Hérida Regina Nunes. Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil. Química orgánica |
description |
Fil: Chierentin, Lucas. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-12-16 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://link.springer.com/article/10.1208/s12249-014-0259-8 http://hdl.handle.net/11086/27914 http://dx.doi.org/10.1208/s12249-014-0259-8 http://dx.doi.org/10.1208/s12249-014-0259-8 |
url |
https://link.springer.com/article/10.1208/s12249-014-0259-8 http://hdl.handle.net/11086/27914 http://dx.doi.org/10.1208/s12249-014-0259-8 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
ISSN: 1530-9932 reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC) instname:Universidad Nacional de Córdoba instacron:UNC |
reponame_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
collection |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
instname_str |
Universidad Nacional de Córdoba |
instacron_str |
UNC |
institution |
UNC |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba |
repository.mail.fl_str_mv |
oca.unc@gmail.com |
_version_ |
1842349620145946624 |
score |
13.13397 |