Influence of β-cyclodextrin on the Properties of Norfloxacin Form A

Autores
Chierentin, Lucas; Garnero, Claudia; Chattah, Ana Karina; Delvadia, Poonam; Karnes, Thomas; Longhi, Marcela Raquel; Salgado, Hérida Regina Nunes
Año de publicación
2014
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Chierentin, Lucas. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil.
Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Garnero, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina.
Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.
Fil: Chattah, Ana Karina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.
Fil: Delvadia, Poonam. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America.
Fil: Karnes, Thomas. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America.
Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Ciencias Farmacéuticas; Argentina.
Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Longhi, Marcela Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Salgado, Hérida Regina Nunes. Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil.
Cyclodextrins are able to form host-guest complexes with hydrophobic molecules to result in the formation of inclusion complexes. The complex formation between norfloxacin form A and β-cyclodextrin was studied by exploring its structure affinity relationship in an aqueous solution and in the solid state. Kneading, freeze-drying, and physical mixture methods were employed to prepare solid complexes of norfloxacin and β-cyclodextrin. The solubility of norfloxacin significantly increased upon complexation with β-cyclodextrin as demonstrated by a solubility isotherm of the AL type along with the results of an intrinsic dissolution study. The complexes were also characterized in the solid stated by differential scanning calorimetry (DSC), thermogravimetric analysis (TGA), Fourier-transform infrared (FT-IR) spectroscopy, X-ray diffractometry, scanning electron microscopy (SEM), and solid-state nuclear magnetic resonance (ssNMR) spectrometry. The thermal analysis showed that the thermal stability of the drug is enhanced in the presence of β-cyclodextrin. Finally, the microbiological studies showed that the complexes have better potency when compared with pure drug.
publishedVersion
Fil: Chierentin, Lucas. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil.
Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Garnero, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina.
Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.
Fil: Chattah, Ana Karina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.
Fil: Delvadia, Poonam. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America.
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Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Longhi, Marcela Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Salgado, Hérida Regina Nunes. Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil.
Química orgánica
Fuente
ISSN: 1530-9932
Materia
Bioassay
Complexation
Intrinsic dissolution
Norfloxacin
β-cyclodextrin
Beta-cyclodextrin
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Repositorio
Repositorio Digital Universitario (UNC)
Institución
Universidad Nacional de Córdoba
OAI Identificador
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/27914

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Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Salgado, Hérida Regina Nunes. Universidade Estadual Paulista. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil.Cyclodextrins are able to form host-guest complexes with hydrophobic molecules to result in the formation of inclusion complexes. The complex formation between norfloxacin form A and β-cyclodextrin was studied by exploring its structure affinity relationship in an aqueous solution and in the solid state. Kneading, freeze-drying, and physical mixture methods were employed to prepare solid complexes of norfloxacin and β-cyclodextrin. The solubility of norfloxacin significantly increased upon complexation with β-cyclodextrin as demonstrated by a solubility isotherm of the AL type along with the results of an intrinsic dissolution study. The complexes were also characterized in the solid stated by differential scanning calorimetry (DSC), thermogravimetric analysis (TGA), Fourier-transform infrared (FT-IR) spectroscopy, X-ray diffractometry, scanning electron microscopy (SEM), and solid-state nuclear magnetic resonance (ssNMR) spectrometry. The thermal analysis showed that the thermal stability of the drug is enhanced in the presence of β-cyclodextrin. Finally, the microbiological studies showed that the complexes have better potency when compared with pure drug.publishedVersionFil: Chierentin, Lucas. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil.Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Garnero, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina.Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.Fil: Chattah, Ana Karina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.Fil: Delvadia, Poonam. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America.Fil: Karnes, Thomas. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America.Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Ciencias Farmacéuticas; Argentina.Fil: Longhi, Marcela Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Longhi, Marcela Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.Fil: Salgado, Hérida Regina Nunes. Universidade Estadual Paulista. 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Fil: Chierentin, Lucas. Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho. Faculdade de Ciências Farmacêuticas; Brazil.
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Fil: Garnero, Claudia. Universidad Nacional de Córdoba. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Garnero, Claudia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Investigación y Desarrollo en Tecnología Farmacéutica; Argentina.
Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Matemática, Astronomía y Física; Argentina.
Fil: Chattah, Ana Karina. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.
Fil: Chattah, Ana Karina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Física Enrique Gaviola; Argentina.
Fil: Delvadia, Poonam. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America.
Fil: Karnes, Thomas. Virginia Commonwealth University. Department of Pharmaceutics, School of Pharmacy; United States of America.
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