Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina
- Autores
- Cittadini, María C.; Cornaglia, Paola M.; Perovic, Nilda R.; Joekes, Silvia; Heinze, Verónica M.; Bernal, Claudio; Actis, Adriana Beatriz
- Año de publicación
- 2014
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Fil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Cornaglia, Paola M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.
Fil: Joekes, Silvia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.
Fil: Perovic, Nilda R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Heinze, Verónica M. Universidad Adventista del Plata. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Bernal, Claudio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina.
Fil: Actis, Adriana B. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Actis, Adriana B. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.
The objective of the present study was to analyze beef consumption, conjugated linoleic acid (CLA) and n-3 fatty acid (FA) serum concentration and their relation to salivary gland tumors (SGT). A questionnaire on non-nutritional risk factors and a validated food frequency questionnaire were applied in 20 SGT and 20 control (Co) patients. Materials and Methods: Food data were processed by the Interfood v.1.3 software. Serum CLA was analyzed by chromatography. Results: Non-significant differences were found between SGT and Co regarding lean and fatty BC and serum CLA. Serum n-3 linolenic acid concentration was higher in Co than in SGT (p=0.004). No associations between BC and CLA serum concentration were found, but a strong-positive association between total energy intake and total fat intake and SGT were observed. A significant inverse association between oleic and linoleic FA intake and SGT was recorded. Conclusion: Serum oleic and linolenic FAs showed a significant negative association with SGT.
http://ar.iiarjournals.org/content/34/10/5579.long#sec-3
publishedVersion
Fil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Cornaglia, Paola M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.
Fil: Joekes, Silvia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.
Fil: Perovic, Nilda R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Heinze, Verónica M. Universidad Adventista del Plata. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Bernal, Claudio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina.
Fil: Actis, Adriana B. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Actis, Adriana B. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.
Otras Ciencias de la Salud - Materia
-
Beef
Conjugated linoleic acid
N-3 fatty acid
Serum
Salivary gland tumors - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Universidad Nacional de Córdoba
- OAI Identificador
- oai:rdu.unc.edu.ar:11086/28207
Ver los metadatos del registro completo
| id |
RDUUNC_723c2a19e94caa98bc6b91270c9126cf |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/28207 |
| network_acronym_str |
RDUUNC |
| repository_id_str |
2572 |
| network_name_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
| spelling |
Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, ArgentinaCittadini, María C.Cornaglia, Paola M.Perovic, Nilda R.Joekes, SilviaHeinze, Verónica M.Bernal, ClaudioActis, Adriana BeatrizBeefConjugated linoleic acidN-3 fatty acidSerumSalivary gland tumorsFil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Cornaglia, Paola M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.Fil: Joekes, Silvia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.Fil: Perovic, Nilda R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Heinze, Verónica M. Universidad Adventista del Plata. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Bernal, Claudio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina.Fil: Actis, Adriana B. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Actis, Adriana B. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.The objective of the present study was to analyze beef consumption, conjugated linoleic acid (CLA) and n-3 fatty acid (FA) serum concentration and their relation to salivary gland tumors (SGT). A questionnaire on non-nutritional risk factors and a validated food frequency questionnaire were applied in 20 SGT and 20 control (Co) patients. Materials and Methods: Food data were processed by the Interfood v.1.3 software. Serum CLA was analyzed by chromatography. Results: Non-significant differences were found between SGT and Co regarding lean and fatty BC and serum CLA. Serum n-3 linolenic acid concentration was higher in Co than in SGT (p=0.004). No associations between BC and CLA serum concentration were found, but a strong-positive association between total energy intake and total fat intake and SGT were observed. A significant inverse association between oleic and linoleic FA intake and SGT was recorded. Conclusion: Serum oleic and linolenic FAs showed a significant negative association with SGT.http://ar.iiarjournals.org/content/34/10/5579.long#sec-3publishedVersionFil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Cornaglia, Paola M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.Fil: Joekes, Silvia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.Fil: Perovic, Nilda R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Heinze, Verónica M. Universidad Adventista del Plata. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Bernal, Claudio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina.Fil: Actis, Adriana B. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Actis, Adriana B. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.Otras Ciencias de la Salud2014info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdf0250-7005http://hdl.handle.net/11086/282071791-7530enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-10-23T11:18:02Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/28207Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-10-23 11:18:03.106Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina |
| title |
Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina |
| spellingShingle |
Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina Cittadini, María C. Beef Conjugated linoleic acid N-3 fatty acid Serum Salivary gland tumors |
| title_short |
Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina |
| title_full |
Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina |
| title_fullStr |
Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina |
| title_full_unstemmed |
Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina |
| title_sort |
Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Cittadini, María C. Cornaglia, Paola M. Perovic, Nilda R. Joekes, Silvia Heinze, Verónica M. Bernal, Claudio Actis, Adriana Beatriz |
| author |
Cittadini, María C. |
| author_facet |
Cittadini, María C. Cornaglia, Paola M. Perovic, Nilda R. Joekes, Silvia Heinze, Verónica M. Bernal, Claudio Actis, Adriana Beatriz |
| author_role |
author |
| author2 |
Cornaglia, Paola M. Perovic, Nilda R. Joekes, Silvia Heinze, Verónica M. Bernal, Claudio Actis, Adriana Beatriz |
| author2_role |
author author author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Beef Conjugated linoleic acid N-3 fatty acid Serum Salivary gland tumors |
| topic |
Beef Conjugated linoleic acid N-3 fatty acid Serum Salivary gland tumors |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
Fil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Cornaglia, Paola M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina. Fil: Joekes, Silvia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina. Fil: Perovic, Nilda R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Heinze, Verónica M. Universidad Adventista del Plata. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Bernal, Claudio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Fil: Actis, Adriana B. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Actis, Adriana B. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. The objective of the present study was to analyze beef consumption, conjugated linoleic acid (CLA) and n-3 fatty acid (FA) serum concentration and their relation to salivary gland tumors (SGT). A questionnaire on non-nutritional risk factors and a validated food frequency questionnaire were applied in 20 SGT and 20 control (Co) patients. Materials and Methods: Food data were processed by the Interfood v.1.3 software. Serum CLA was analyzed by chromatography. Results: Non-significant differences were found between SGT and Co regarding lean and fatty BC and serum CLA. Serum n-3 linolenic acid concentration was higher in Co than in SGT (p=0.004). No associations between BC and CLA serum concentration were found, but a strong-positive association between total energy intake and total fat intake and SGT were observed. A significant inverse association between oleic and linoleic FA intake and SGT was recorded. Conclusion: Serum oleic and linolenic FAs showed a significant negative association with SGT. http://ar.iiarjournals.org/content/34/10/5579.long#sec-3 publishedVersion Fil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Cornaglia, Paola M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina. Fil: Joekes, Silvia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina. Fil: Perovic, Nilda R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Heinze, Verónica M. Universidad Adventista del Plata. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Bernal, Claudio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina. Fil: Actis, Adriana B. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Actis, Adriana B. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina. Otras Ciencias de la Salud |
| description |
Fil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. |
| publishDate |
2014 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2014 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
0250-7005 http://hdl.handle.net/11086/28207 1791-7530 |
| identifier_str_mv |
0250-7005 1791-7530 |
| url |
http://hdl.handle.net/11086/28207 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
| language |
eng |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
| dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC) instname:Universidad Nacional de Córdoba instacron:UNC |
| reponame_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
| collection |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
| instname_str |
Universidad Nacional de Córdoba |
| instacron_str |
UNC |
| institution |
UNC |
| repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba |
| repository.mail.fl_str_mv |
oca.unc@gmail.com |
| _version_ |
1846785296377577472 |
| score |
12.982451 |