Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina

Autores
Cittadini, María C.; Cornaglia, Paola M.; Perovic, Nilda R.; Joekes, Silvia; Heinze, Verónica M.; Bernal, Claudio; Actis, Adriana Beatriz
Año de publicación
2014
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Cornaglia, Paola M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.
Fil: Joekes, Silvia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.
Fil: Perovic, Nilda R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Heinze, Verónica M. Universidad Adventista del Plata. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Bernal, Claudio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina.
Fil: Actis, Adriana B. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Actis, Adriana B. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.
The objective of the present study was to analyze beef consumption, conjugated linoleic acid (CLA) and n-3 fatty acid (FA) serum concentration and their relation to salivary gland tumors (SGT). A questionnaire on non-nutritional risk factors and a validated food frequency questionnaire were applied in 20 SGT and 20 control (Co) patients. Materials and Methods: Food data were processed by the Interfood v.1.3 software. Serum CLA was analyzed by chromatography. Results: Non-significant differences were found between SGT and Co regarding lean and fatty BC and serum CLA. Serum n-3 linolenic acid concentration was higher in Co than in SGT (p=0.004). No associations between BC and CLA serum concentration were found, but a strong-positive association between total energy intake and total fat intake and SGT were observed. A significant inverse association between oleic and linoleic FA intake and SGT was recorded. Conclusion: Serum oleic and linolenic FAs showed a significant negative association with SGT.
http://ar.iiarjournals.org/content/34/10/5579.long#sec-3
publishedVersion
Fil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Cornaglia, Paola M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.
Fil: Joekes, Silvia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.
Fil: Perovic, Nilda R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Heinze, Verónica M. Universidad Adventista del Plata. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Bernal, Claudio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina.
Fil: Actis, Adriana B. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Actis, Adriana B. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.
Otras Ciencias de la Salud
Materia
Beef
Conjugated linoleic acid
N-3 fatty acid
Serum
Salivary gland tumors
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Repositorio
Repositorio Digital Universitario (UNC)
Institución
Universidad Nacional de Córdoba
OAI Identificador
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/28207

id RDUUNC_723c2a19e94caa98bc6b91270c9126cf
oai_identifier_str oai:rdu.unc.edu.ar:11086/28207
network_acronym_str RDUUNC
repository_id_str 2572
network_name_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
spelling Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, ArgentinaCittadini, María C.Cornaglia, Paola M.Perovic, Nilda R.Joekes, SilviaHeinze, Verónica M.Bernal, ClaudioActis, Adriana BeatrizBeefConjugated linoleic acidN-3 fatty acidSerumSalivary gland tumorsFil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Cornaglia, Paola M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.Fil: Joekes, Silvia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.Fil: Perovic, Nilda R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Heinze, Verónica M. Universidad Adventista del Plata. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Bernal, Claudio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina.Fil: Actis, Adriana B. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Actis, Adriana B. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.The objective of the present study was to analyze beef consumption, conjugated linoleic acid (CLA) and n-3 fatty acid (FA) serum concentration and their relation to salivary gland tumors (SGT). A questionnaire on non-nutritional risk factors and a validated food frequency questionnaire were applied in 20 SGT and 20 control (Co) patients. Materials and Methods: Food data were processed by the Interfood v.1.3 software. Serum CLA was analyzed by chromatography. Results: Non-significant differences were found between SGT and Co regarding lean and fatty BC and serum CLA. Serum n-3 linolenic acid concentration was higher in Co than in SGT (p=0.004). No associations between BC and CLA serum concentration were found, but a strong-positive association between total energy intake and total fat intake and SGT were observed. A significant inverse association between oleic and linoleic FA intake and SGT was recorded. Conclusion: Serum oleic and linolenic FAs showed a significant negative association with SGT.http://ar.iiarjournals.org/content/34/10/5579.long#sec-3publishedVersionFil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Cornaglia, Paola M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.Fil: Joekes, Silvia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.Fil: Perovic, Nilda R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Heinze, Verónica M. Universidad Adventista del Plata. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Bernal, Claudio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina.Fil: Actis, Adriana B. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Actis, Adriana B. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.Otras Ciencias de la Salud2014info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdf0250-7005http://hdl.handle.net/11086/282071791-7530enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-10-23T11:18:02Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/28207Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-10-23 11:18:03.106Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse
dc.title.none.fl_str_mv Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina
title Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina
spellingShingle Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina
Cittadini, María C.
Beef
Conjugated linoleic acid
N-3 fatty acid
Serum
Salivary gland tumors
title_short Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina
title_full Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina
title_fullStr Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina
title_full_unstemmed Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina
title_sort Beef consumption and fatty acids serum concentration: relationship with salivary gland tumors in Córdoba, Argentina
dc.creator.none.fl_str_mv Cittadini, María C.
Cornaglia, Paola M.
Perovic, Nilda R.
Joekes, Silvia
Heinze, Verónica M.
Bernal, Claudio
Actis, Adriana Beatriz
author Cittadini, María C.
author_facet Cittadini, María C.
Cornaglia, Paola M.
Perovic, Nilda R.
Joekes, Silvia
Heinze, Verónica M.
Bernal, Claudio
Actis, Adriana Beatriz
author_role author
author2 Cornaglia, Paola M.
Perovic, Nilda R.
Joekes, Silvia
Heinze, Verónica M.
Bernal, Claudio
Actis, Adriana Beatriz
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Beef
Conjugated linoleic acid
N-3 fatty acid
Serum
Salivary gland tumors
topic Beef
Conjugated linoleic acid
N-3 fatty acid
Serum
Salivary gland tumors
dc.description.none.fl_txt_mv Fil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Cornaglia, Paola M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.
Fil: Joekes, Silvia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.
Fil: Perovic, Nilda R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Heinze, Verónica M. Universidad Adventista del Plata. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Bernal, Claudio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina.
Fil: Actis, Adriana B. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Actis, Adriana B. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.
The objective of the present study was to analyze beef consumption, conjugated linoleic acid (CLA) and n-3 fatty acid (FA) serum concentration and their relation to salivary gland tumors (SGT). A questionnaire on non-nutritional risk factors and a validated food frequency questionnaire were applied in 20 SGT and 20 control (Co) patients. Materials and Methods: Food data were processed by the Interfood v.1.3 software. Serum CLA was analyzed by chromatography. Results: Non-significant differences were found between SGT and Co regarding lean and fatty BC and serum CLA. Serum n-3 linolenic acid concentration was higher in Co than in SGT (p=0.004). No associations between BC and CLA serum concentration were found, but a strong-positive association between total energy intake and total fat intake and SGT were observed. A significant inverse association between oleic and linoleic FA intake and SGT was recorded. Conclusion: Serum oleic and linolenic FAs showed a significant negative association with SGT.
http://ar.iiarjournals.org/content/34/10/5579.long#sec-3
publishedVersion
Fil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Cornaglia, Paola M. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.
Fil: Joekes, Silvia. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Económicas. Instituto de Estadística y Demografía; Argentina.
Fil: Perovic, Nilda R. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Heinze, Verónica M. Universidad Adventista del Plata. Facultad de Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Bernal, Claudio. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas; Argentina.
Fil: Actis, Adriana B. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Actis, Adriana B. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.
Otras Ciencias de la Salud
description Fil: Cittadini, María C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv 0250-7005
http://hdl.handle.net/11086/28207
1791-7530
identifier_str_mv 0250-7005
1791-7530
url http://hdl.handle.net/11086/28207
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname:Universidad Nacional de Córdoba
instacron:UNC
reponame_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
collection Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname_str Universidad Nacional de Córdoba
instacron_str UNC
institution UNC
repository.name.fl_str_mv Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba
repository.mail.fl_str_mv oca.unc@gmail.com
_version_ 1846785296377577472
score 12.982451