Evaluation of cellular safety and the chemical composition of the peanut (Arachis hypogaea L.) ethanolic extracts

Autores
Menis Candela, Florencia; Giordano, Walter Fabián; Quiroga, Patricia Liliana; Escobar, Franco Matías; Mañas, Fernando; Roma, Dardo Andrés; Larrauri, Mariana; Comini, Laura Raquel; Soria, Elio Andrés; Sabini, María Carola
Año de publicación
2020
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Fil: Menis Candela, Florencia. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Ciencias Exactas, Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.
Fil: Menis Candela, Florencia. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud (INBIAS); Argentina.
Fil: Menis Candela, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud (INBIAS); Argentina.
Fil: Giordano, Walter Fabián. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud (INBIAS); Argentina.
Fil: Giordano, Walter Fabián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud (INBIAS); Argentina.
Fil: Quiroga, Patricia Liliana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.
Fil: Escobar, Franco Matías. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Ciencias Exactas, Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.
Fil: Mañas, Fernando. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Agronomía y Veterinaria. Cátedra de Farmacología; Argentina.
Fil. Roma, Dardo Andrés. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Agronomía y Veterinaria. Cátedra de Farmacología; Argentina.
Fil: Larrauri, Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.
Fil: Comini, Laura Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina.
Fil: Comini, Laura Raquel. Gobierno de la Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología (MINCyT). Centro de Excelencia en Productos y Procesos (CEPROCOR); Argentina.
Fil: Soria, Elio Andrés. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.
Fil: Soria, Elio Andrés. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA); Argentina.
Fil: Soria, Elio Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA); Argentina.
Fil: Sabini, María Carola. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Ciencias Exactas, Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.
Fil: Sabini, María Carola. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA); Argentina.
Fil: Sabini, María Carola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA); Argentina.
Arachis hypogaea L. (Leguminosae) is distributed in tropical and subtropical areas. Peanut has high nutritional and commercial value. Scientific research showed that peanut has biological properties such as anticancer, antioxidant, antiinflammatory. However, it is necessary to know if consumption of peanut, either as food or as a phytopharmaceutical implies a health risk. The aim was to evaluate cytotoxicity and genotoxicity of ethanolic extracts from A. hypogaea. Also, chemical characterization of these extracts was performed. Cytotoxicity was evaluated by MTT and Neutral Red Uptake (NRU) assays on Vero cells. Genotoxicity was studied by Micronuclei and comet assays on Balb/C mice. Qualitative and quantitative chemical analysis of extracts were performed. Results showed that extracts have low cytotoxicity. Tegument ethanolic extract (TEE) and Seed ethanolic extract (SEE) were not genotoxic. The treatments with TEE at 250 mg/kg and SEE at 2000 mg/kg revealed (highest concentrations evaluated) some toxicity on blood marrow cells of mice. Chemical characterization indicated that TEE had 74.33 ± 1.10 mg GAE/g of dried extract and SEE had 15.05 ± 0.06 mg GAE/g of dried extract of total phenolic content. Also, proanthocyanidins (O.D. at 550 nm 1.39 ± 0.15) and caffeic acid (2.46%) were identified in TEE. While, linoleic acid (58.84%) oleic acid (11.31%) and palmitic acid (8.37%) were major compounds of SEE. In conclusion, peanut consumption is safe at concentrations recommended for healthy uses, such as nutrition, and phytomedicine.
publishedVersion
Fil: Menis Candela, Florencia. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Ciencias Exactas, Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.
Fil: Menis Candela, Florencia. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud (INBIAS); Argentina.
Fil: Menis Candela, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud (INBIAS); Argentina.
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Fil: Giordano, Walter Fabián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud (INBIAS); Argentina.
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Fil: Escobar, Franco Matías. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Ciencias Exactas, Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.
Fil: Mañas, Fernando. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Agronomía y Veterinaria. Cátedra de Farmacología; Argentina.
Fil. Roma, Dardo Andrés. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Agronomía y Veterinaria. Cátedra de Farmacología; Argentina.
Fil: Larrauri, Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.
Fil: Comini, Laura Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina.
Fil: Comini, Laura Raquel. Gobierno de la Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología (MINCyT). Centro de Excelencia en Productos y Procesos (CEPROCOR); Argentina.
Fil: Soria, Elio Andrés. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.
Fil: Soria, Elio Andrés. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA); Argentina.
Fil: Soria, Elio Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA); Argentina.
Fil: Sabini, María Carola. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Ciencias Exactas, Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.
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Fil: Sabini, María Carola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA); Argentina.
Materia
Maní
Arachis hypogaea
Alimentación humana
Toxicidad
Seguridad alimentaria
Inocuidad alimentaria
Composición de los alimentos
Composición química
Ácido linoleico
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Repositorio
Repositorio Digital Universitario (UNC)
Institución
Universidad Nacional de Córdoba
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Tegument ethanolic extract (TEE) and Seed ethanolic extract (SEE) were not genotoxic. The treatments with TEE at 250 mg/kg and SEE at 2000 mg/kg revealed (highest concentrations evaluated) some toxicity on blood marrow cells of mice. Chemical characterization indicated that TEE had 74.33 ± 1.10 mg GAE/g of dried extract and SEE had 15.05 ± 0.06 mg GAE/g of dried extract of total phenolic content. Also, proanthocyanidins (O.D. at 550 nm 1.39 ± 0.15) and caffeic acid (2.46%) were identified in TEE. While, linoleic acid (58.84%) oleic acid (11.31%) and palmitic acid (8.37%) were major compounds of SEE. In conclusion, peanut consumption is safe at concentrations recommended for healthy uses, such as nutrition, and phytomedicine.publishedVersionFil: Menis Candela, Florencia. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Ciencias Exactas, Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.Fil: Menis Candela, Florencia. 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Fil: Mañas, Fernando. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Agronomía y Veterinaria. Cátedra de Farmacología; Argentina.
Fil. Roma, Dardo Andrés. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Agronomía y Veterinaria. Cátedra de Farmacología; Argentina.
Fil: Larrauri, Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.
Fil: Comini, Laura Raquel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina.
Fil: Comini, Laura Raquel. Gobierno de la Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología (MINCyT). Centro de Excelencia en Productos y Procesos (CEPROCOR); Argentina.
Fil: Soria, Elio Andrés. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.
Fil: Soria, Elio Andrés. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA); Argentina.
Fil: Soria, Elio Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA); Argentina.
Fil: Sabini, María Carola. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Ciencias Exactas, Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.
Fil: Sabini, María Carola. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA); Argentina.
Fil: Sabini, María Carola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA); Argentina.
Arachis hypogaea L. (Leguminosae) is distributed in tropical and subtropical areas. Peanut has high nutritional and commercial value. Scientific research showed that peanut has biological properties such as anticancer, antioxidant, antiinflammatory. However, it is necessary to know if consumption of peanut, either as food or as a phytopharmaceutical implies a health risk. The aim was to evaluate cytotoxicity and genotoxicity of ethanolic extracts from A. hypogaea. Also, chemical characterization of these extracts was performed. Cytotoxicity was evaluated by MTT and Neutral Red Uptake (NRU) assays on Vero cells. Genotoxicity was studied by Micronuclei and comet assays on Balb/C mice. Qualitative and quantitative chemical analysis of extracts were performed. Results showed that extracts have low cytotoxicity. Tegument ethanolic extract (TEE) and Seed ethanolic extract (SEE) were not genotoxic. The treatments with TEE at 250 mg/kg and SEE at 2000 mg/kg revealed (highest concentrations evaluated) some toxicity on blood marrow cells of mice. Chemical characterization indicated that TEE had 74.33 ± 1.10 mg GAE/g of dried extract and SEE had 15.05 ± 0.06 mg GAE/g of dried extract of total phenolic content. Also, proanthocyanidins (O.D. at 550 nm 1.39 ± 0.15) and caffeic acid (2.46%) were identified in TEE. While, linoleic acid (58.84%) oleic acid (11.31%) and palmitic acid (8.37%) were major compounds of SEE. In conclusion, peanut consumption is safe at concentrations recommended for healthy uses, such as nutrition, and phytomedicine.
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Fil: Menis Candela, Florencia. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Ciencias Exactas, Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.
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Fil: Giordano, Walter Fabián. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud (INBIAS); Argentina.
Fil: Giordano, Walter Fabián. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Biotecnología Ambiental y Salud (INBIAS); Argentina.
Fil: Quiroga, Patricia Liliana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.
Fil: Escobar, Franco Matías. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Ciencias Exactas, Físico-Químicas y Naturales. Departamento de Microbiología e Inmunología; Argentina.
Fil: Mañas, Fernando. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Agronomía y Veterinaria. Cátedra de Farmacología; Argentina.
Fil. Roma, Dardo Andrés. Universidad Nacional de Río Cuarto (UNRC). Facultad de Agronomía y Veterinaria. Cátedra de Farmacología; Argentina.
Fil: Larrauri, Mariana. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentina.
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Fil: Comini, Laura Raquel. Gobierno de la Provincia de Córdoba. Ministerio de Ciencia y Tecnología (MINCyT). Centro de Excelencia en Productos y Procesos (CEPROCOR); Argentina.
Fil: Soria, Elio Andrés. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas; Argentina.
Fil: Soria, Elio Andrés. Universidad Nacional de Córdoba. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA); Argentina.
Fil: Soria, Elio Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud (INICSA); Argentina.
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