Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review

Autores
Morera, Luis Pedro; Marchiori, Georgina Noel; Medrano, Leonardo Adrian; Defago, Maria Daniela
Año de publicación
2019
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
7 p.
Fil: Morera, Luis Pedro. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.
Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Pontificia Universidad Católica Madre y Maestra; República Dominicana .
Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Defagó, Maria Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
According to the World Health Organization, an unhealthy diet and insufficient physical activity are the leading global risks to health. Dietary behavior is a modifiable factor in cardiovascular disease (CVD) prevention. Furthermore, the fact that cardiovascular events and stress-related emotional disorders share a common epidemiology may indicate the existence of pathways linking these two diseases (Chauvet-Gelinier and Bonin, 2017). Psychosocial stress can lead to changes in dietary patterns (DP) and under chronic stress conditions, high caloric and hyperpalatable foods are preferred. The interplay between these two factors impacts on several biological pathways: for example, it can prime the hippocampus to produce a potentiated neuroinflammatory response, generating memory deficits; it can also affect gut microbiota composition, ultimately influencing behavior and brain health and creating a predisposition to the development of diseases such as obesity, CVD, diabetes and metabolic syndrome. Though both cognition and emotion can be heavily affected by caloric intake, diet composition and stress, the molecular pathways involved remain elusive (Spencer et al., 2017). In this review, we describe the interplay between stress and DP at a molecular level, and how these factors relate to brain health and mental fitness. Finally, we show how these findings could give rise to novel therapeutic targets for chronic diseases.
https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fnins.2019.01226/full
publishedVersion
Fil: Morera, Luis Pedro. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.
Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Pontificia Universidad Católica Madre y Maestra; República Dominicana .
Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Defagó, Maria Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
Epidemiología
Materia
Stress
Cardiovascular diseases
Dietary pattern
Microbiome
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
Repositorio
Repositorio Digital Universitario (UNC)
Institución
Universidad Nacional de Córdoba
OAI Identificador
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/556081

id RDUUNC_1a15acc28b63b6aedbb128bdc0d0324e
oai_identifier_str oai:rdu.unc.edu.ar:11086/556081
network_acronym_str RDUUNC
repository_id_str 2572
network_name_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
spelling Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-ReviewMorera, Luis PedroMarchiori, Georgina NoelMedrano, Leonardo AdrianDefago, Maria DanielaStressCardiovascular diseasesDietary patternMicrobiome7 p.Fil: Morera, Luis Pedro. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.Fil: Marchiori, Georgina Noel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; ArgentinaFil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Pontificia Universidad Católica Madre y Maestra; República Dominicana .Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Defagó, Maria Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; ArgentinaAccording to the World Health Organization, an unhealthy diet and insufficient physical activity are the leading global risks to health. Dietary behavior is a modifiable factor in cardiovascular disease (CVD) prevention. Furthermore, the fact that cardiovascular events and stress-related emotional disorders share a common epidemiology may indicate the existence of pathways linking these two diseases (Chauvet-Gelinier and Bonin, 2017). Psychosocial stress can lead to changes in dietary patterns (DP) and under chronic stress conditions, high caloric and hyperpalatable foods are preferred. The interplay between these two factors impacts on several biological pathways: for example, it can prime the hippocampus to produce a potentiated neuroinflammatory response, generating memory deficits; it can also affect gut microbiota composition, ultimately influencing behavior and brain health and creating a predisposition to the development of diseases such as obesity, CVD, diabetes and metabolic syndrome. Though both cognition and emotion can be heavily affected by caloric intake, diet composition and stress, the molecular pathways involved remain elusive (Spencer et al., 2017). In this review, we describe the interplay between stress and DP at a molecular level, and how these factors relate to brain health and mental fitness. Finally, we show how these findings could give rise to novel therapeutic targets for chronic diseases.https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fnins.2019.01226/fullpublishedVersionFil: Morera, Luis Pedro. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.Fil: Marchiori, Georgina Noel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; ArgentinaFil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Pontificia Universidad Católica Madre y Maestra; República Dominicana .Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Defagó, Maria Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; ArgentinaEpidemiología0000-0001-8633-95980000-0002-8878-30672019info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfMorera, Luis Pedro; Marchiori, Georgina Noel; Medrano, Leonardo Adrián; Defagó, María Daniela; Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review; Frontiers Media S.A.; Frontiers in Neuroscience; 13; 1226; 11-2019; 1-70091-3022http://hdl.handle.net/11086/5560811662-453X10.3389/fnins.2019.01226enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-09-11T10:20:29Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/556081Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-09-11 10:20:30.264Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse
dc.title.none.fl_str_mv Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review
title Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review
spellingShingle Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review
Morera, Luis Pedro
Stress
Cardiovascular diseases
Dietary pattern
Microbiome
title_short Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review
title_full Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review
title_fullStr Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review
title_full_unstemmed Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review
title_sort Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review
dc.creator.none.fl_str_mv Morera, Luis Pedro
Marchiori, Georgina Noel
Medrano, Leonardo Adrian
Defago, Maria Daniela
author Morera, Luis Pedro
author_facet Morera, Luis Pedro
Marchiori, Georgina Noel
Medrano, Leonardo Adrian
Defago, Maria Daniela
author_role author
author2 Marchiori, Georgina Noel
Medrano, Leonardo Adrian
Defago, Maria Daniela
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv 0000-0001-8633-9598
0000-0002-8878-3067
dc.subject.none.fl_str_mv Stress
Cardiovascular diseases
Dietary pattern
Microbiome
topic Stress
Cardiovascular diseases
Dietary pattern
Microbiome
dc.description.none.fl_txt_mv 7 p.
Fil: Morera, Luis Pedro. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.
Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Pontificia Universidad Católica Madre y Maestra; República Dominicana .
Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Defagó, Maria Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
According to the World Health Organization, an unhealthy diet and insufficient physical activity are the leading global risks to health. Dietary behavior is a modifiable factor in cardiovascular disease (CVD) prevention. Furthermore, the fact that cardiovascular events and stress-related emotional disorders share a common epidemiology may indicate the existence of pathways linking these two diseases (Chauvet-Gelinier and Bonin, 2017). Psychosocial stress can lead to changes in dietary patterns (DP) and under chronic stress conditions, high caloric and hyperpalatable foods are preferred. The interplay between these two factors impacts on several biological pathways: for example, it can prime the hippocampus to produce a potentiated neuroinflammatory response, generating memory deficits; it can also affect gut microbiota composition, ultimately influencing behavior and brain health and creating a predisposition to the development of diseases such as obesity, CVD, diabetes and metabolic syndrome. Though both cognition and emotion can be heavily affected by caloric intake, diet composition and stress, the molecular pathways involved remain elusive (Spencer et al., 2017). In this review, we describe the interplay between stress and DP at a molecular level, and how these factors relate to brain health and mental fitness. Finally, we show how these findings could give rise to novel therapeutic targets for chronic diseases.
https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fnins.2019.01226/full
publishedVersion
Fil: Morera, Luis Pedro. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.
Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Pontificia Universidad Católica Madre y Maestra; República Dominicana .
Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Defagó, Maria Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
Epidemiología
description 7 p.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv Morera, Luis Pedro; Marchiori, Georgina Noel; Medrano, Leonardo Adrián; Defagó, María Daniela; Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review; Frontiers Media S.A.; Frontiers in Neuroscience; 13; 1226; 11-2019; 1-7
0091-3022
http://hdl.handle.net/11086/556081
1662-453X
10.3389/fnins.2019.01226
identifier_str_mv Morera, Luis Pedro; Marchiori, Georgina Noel; Medrano, Leonardo Adrián; Defagó, María Daniela; Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review; Frontiers Media S.A.; Frontiers in Neuroscience; 13; 1226; 11-2019; 1-7
0091-3022
1662-453X
10.3389/fnins.2019.01226
url http://hdl.handle.net/11086/556081
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname:Universidad Nacional de Córdoba
instacron:UNC
reponame_str Repositorio Digital Universitario (UNC)
collection Repositorio Digital Universitario (UNC)
instname_str Universidad Nacional de Córdoba
instacron_str UNC
institution UNC
repository.name.fl_str_mv Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba
repository.mail.fl_str_mv oca.unc@gmail.com
_version_ 1842975236854644736
score 13.004268