Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review
- Autores
- Morera, Luis Pedro; Marchiori, Georgina Noel; Medrano, Leonardo Adrian; Defago, Maria Daniela
- Año de publicación
- 2019
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- 7 p.
Fil: Morera, Luis Pedro. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.
Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Pontificia Universidad Católica Madre y Maestra; República Dominicana .
Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Defagó, Maria Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
According to the World Health Organization, an unhealthy diet and insufficient physical activity are the leading global risks to health. Dietary behavior is a modifiable factor in cardiovascular disease (CVD) prevention. Furthermore, the fact that cardiovascular events and stress-related emotional disorders share a common epidemiology may indicate the existence of pathways linking these two diseases (Chauvet-Gelinier and Bonin, 2017). Psychosocial stress can lead to changes in dietary patterns (DP) and under chronic stress conditions, high caloric and hyperpalatable foods are preferred. The interplay between these two factors impacts on several biological pathways: for example, it can prime the hippocampus to produce a potentiated neuroinflammatory response, generating memory deficits; it can also affect gut microbiota composition, ultimately influencing behavior and brain health and creating a predisposition to the development of diseases such as obesity, CVD, diabetes and metabolic syndrome. Though both cognition and emotion can be heavily affected by caloric intake, diet composition and stress, the molecular pathways involved remain elusive (Spencer et al., 2017). In this review, we describe the interplay between stress and DP at a molecular level, and how these factors relate to brain health and mental fitness. Finally, we show how these findings could give rise to novel therapeutic targets for chronic diseases.
https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fnins.2019.01226/full
publishedVersion
Fil: Morera, Luis Pedro. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.
Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Pontificia Universidad Católica Madre y Maestra; República Dominicana .
Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.
Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.
Fil: Defagó, Maria Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina
Epidemiología - Materia
-
Stress
Cardiovascular diseases
Dietary pattern
Microbiome - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- Repositorio
- Institución
- Universidad Nacional de Córdoba
- OAI Identificador
- oai:rdu.unc.edu.ar:11086/556081
Ver los metadatos del registro completo
id |
RDUUNC_1a15acc28b63b6aedbb128bdc0d0324e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:rdu.unc.edu.ar:11086/556081 |
network_acronym_str |
RDUUNC |
repository_id_str |
2572 |
network_name_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
spelling |
Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-ReviewMorera, Luis PedroMarchiori, Georgina NoelMedrano, Leonardo AdrianDefago, Maria DanielaStressCardiovascular diseasesDietary patternMicrobiome7 p.Fil: Morera, Luis Pedro. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.Fil: Marchiori, Georgina Noel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; ArgentinaFil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Pontificia Universidad Católica Madre y Maestra; República Dominicana .Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Defagó, Maria Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; ArgentinaAccording to the World Health Organization, an unhealthy diet and insufficient physical activity are the leading global risks to health. Dietary behavior is a modifiable factor in cardiovascular disease (CVD) prevention. Furthermore, the fact that cardiovascular events and stress-related emotional disorders share a common epidemiology may indicate the existence of pathways linking these two diseases (Chauvet-Gelinier and Bonin, 2017). Psychosocial stress can lead to changes in dietary patterns (DP) and under chronic stress conditions, high caloric and hyperpalatable foods are preferred. The interplay between these two factors impacts on several biological pathways: for example, it can prime the hippocampus to produce a potentiated neuroinflammatory response, generating memory deficits; it can also affect gut microbiota composition, ultimately influencing behavior and brain health and creating a predisposition to the development of diseases such as obesity, CVD, diabetes and metabolic syndrome. Though both cognition and emotion can be heavily affected by caloric intake, diet composition and stress, the molecular pathways involved remain elusive (Spencer et al., 2017). In this review, we describe the interplay between stress and DP at a molecular level, and how these factors relate to brain health and mental fitness. Finally, we show how these findings could give rise to novel therapeutic targets for chronic diseases.https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fnins.2019.01226/fullpublishedVersionFil: Morera, Luis Pedro. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.Fil: Marchiori, Georgina Noel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; ArgentinaFil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina.Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Pontificia Universidad Católica Madre y Maestra; República Dominicana .Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina.Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina.Fil: Defagó, Maria Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; ArgentinaEpidemiología0000-0001-8633-95980000-0002-8878-30672019info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfMorera, Luis Pedro; Marchiori, Georgina Noel; Medrano, Leonardo Adrián; Defagó, María Daniela; Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review; Frontiers Media S.A.; Frontiers in Neuroscience; 13; 1226; 11-2019; 1-70091-3022http://hdl.handle.net/11086/5560811662-453X10.3389/fnins.2019.01226enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositorio Digital Universitario (UNC)instname:Universidad Nacional de Córdobainstacron:UNC2025-09-11T10:20:29Zoai:rdu.unc.edu.ar:11086/556081Institucionalhttps://rdu.unc.edu.ar/Universidad públicaNo correspondehttp://rdu.unc.edu.ar/oai/snrdoca.unc@gmail.comArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:25722025-09-11 10:20:30.264Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdobafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review |
title |
Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review |
spellingShingle |
Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review Morera, Luis Pedro Stress Cardiovascular diseases Dietary pattern Microbiome |
title_short |
Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review |
title_full |
Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review |
title_fullStr |
Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review |
title_full_unstemmed |
Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review |
title_sort |
Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Morera, Luis Pedro Marchiori, Georgina Noel Medrano, Leonardo Adrian Defago, Maria Daniela |
author |
Morera, Luis Pedro |
author_facet |
Morera, Luis Pedro Marchiori, Georgina Noel Medrano, Leonardo Adrian Defago, Maria Daniela |
author_role |
author |
author2 |
Marchiori, Georgina Noel Medrano, Leonardo Adrian Defago, Maria Daniela |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
0000-0001-8633-9598 0000-0002-8878-3067 |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Stress Cardiovascular diseases Dietary pattern Microbiome |
topic |
Stress Cardiovascular diseases Dietary pattern Microbiome |
dc.description.none.fl_txt_mv |
7 p. Fil: Morera, Luis Pedro. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina. Fil: Marchiori, Georgina Noel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina. Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Pontificia Universidad Católica Madre y Maestra; República Dominicana . Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Defagó, Maria Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina According to the World Health Organization, an unhealthy diet and insufficient physical activity are the leading global risks to health. Dietary behavior is a modifiable factor in cardiovascular disease (CVD) prevention. Furthermore, the fact that cardiovascular events and stress-related emotional disorders share a common epidemiology may indicate the existence of pathways linking these two diseases (Chauvet-Gelinier and Bonin, 2017). Psychosocial stress can lead to changes in dietary patterns (DP) and under chronic stress conditions, high caloric and hyperpalatable foods are preferred. The interplay between these two factors impacts on several biological pathways: for example, it can prime the hippocampus to produce a potentiated neuroinflammatory response, generating memory deficits; it can also affect gut microbiota composition, ultimately influencing behavior and brain health and creating a predisposition to the development of diseases such as obesity, CVD, diabetes and metabolic syndrome. Though both cognition and emotion can be heavily affected by caloric intake, diet composition and stress, the molecular pathways involved remain elusive (Spencer et al., 2017). In this review, we describe the interplay between stress and DP at a molecular level, and how these factors relate to brain health and mental fitness. Finally, we show how these findings could give rise to novel therapeutic targets for chronic diseases. https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fnins.2019.01226/full publishedVersion Fil: Morera, Luis Pedro. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina. Fil: Marchiori, Georgina Noel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Marchiori, Georgina Noel. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Universidad Empresarial Siglo XXI. Vicerrectorado de Innovación e Investigación. Instituto de Organizaciones Saludables; Argentina. Fil: Medrano, Adrián Leonardo. Pontificia Universidad Católica Madre y Maestra; República Dominicana . Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina. Fil: Defagó, Maria Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Nutrición; Argentina. Fil: Defagó, Maria Daniela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Ciencias de la Salud; Argentina Epidemiología |
description |
7 p. |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
Morera, Luis Pedro; Marchiori, Georgina Noel; Medrano, Leonardo Adrián; Defagó, María Daniela; Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review; Frontiers Media S.A.; Frontiers in Neuroscience; 13; 1226; 11-2019; 1-7 0091-3022 http://hdl.handle.net/11086/556081 1662-453X 10.3389/fnins.2019.01226 |
identifier_str_mv |
Morera, Luis Pedro; Marchiori, Georgina Noel; Medrano, Leonardo Adrián; Defagó, María Daniela; Stress, dietary patterns and cardiovascular disease: a Mini-Review; Frontiers Media S.A.; Frontiers in Neuroscience; 13; 1226; 11-2019; 1-7 0091-3022 1662-453X 10.3389/fnins.2019.01226 |
url |
http://hdl.handle.net/11086/556081 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositorio Digital Universitario (UNC) instname:Universidad Nacional de Córdoba instacron:UNC |
reponame_str |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
collection |
Repositorio Digital Universitario (UNC) |
instname_str |
Universidad Nacional de Córdoba |
instacron_str |
UNC |
institution |
UNC |
repository.name.fl_str_mv |
Repositorio Digital Universitario (UNC) - Universidad Nacional de Córdoba |
repository.mail.fl_str_mv |
oca.unc@gmail.com |
_version_ |
1842975236854644736 |
score |
13.004268 |