Dinámica y utilización del nitrógeno en el cultivo de cerezo dulce, Prunus avium L.

Autores
San Martino, Liliana
Año de publicación
2010
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
tesis doctoral
Estado
versión aceptada
Colaborador/a o director/a de tesis
Lavado, Raúl Silvio
Descripción
Tesis para obtener el grado de Doctor en Área Ciencias Agropecuarias, presentada en la Universidad de Buenos Aires, en 2010
No existen resultados concluyentes en cuanto al efecto del N en el rendimiento del cerezo, las características del fruto, la acumulación de reservas, o el riesgo de lixiviación de nitratos. Por ese motivo, se utiliza información obtenida en otros frutales para tomar decisiones que afectan a su cultivo. En esta tesis se trabajó en montes adultos con los objetivos de determinar: los principales órganos de almacenamiento de N según el momento de aplicación del fertilizante; la distribución de nitratos en el perfil del suelo como forma de predecir su riesgo de lixiviación; la influencia de dosis crecientes de N sobre parámetros vegetativos y de calidad de fruta y, finalmente, sistematizar la información generada para el manejo de la fertilización nitrogenada a escala de predio. La partición de N se estudió considerando la aplicación de 15N en dos momentos: primavera y luego de cosecha. Los árboles fueron extraídos y divididos en sus partes componentes para determinar la partición de biomasa y de N, porcentaje de N derivado del fertilizante y utilización del fertilizante nitrogenado (%UFN). El potencial de lixiviación se determinó caracterizando los perfiles de nitratos en profundidad, hasta 120 cm, en montes con distinto manejo en el riego, la cobertura de la entrefila y la fertilización. El efecto de la aplicación de 3 dosis crecientes de N, llegando a valores elevados (300 g árbol-1 año-1), se estudió durante 3 temporadas y se determinaron indicadores fenológicos, vegetativos y productivos. Se utilizó el software ArcView para interpolar los datos de uso de la tierra, N edáfico y foliar, tipo de riego y rendimiento potencial y obtener los mapas de zonificación. Se destacan las siguientes conclusiones: la aplicación de N luego de la cosecha fue un buen momento para la formación de reservas nitrogenadas, fue menos eficiente que la fertilización en primavera (%UFN: 37% vs 65%), pero se extrajo menos N (18 vs 31 kgNha-1) con la cosecha y la poda; no se observaron efectos negativos a la aplicación de altas dosis de N a nivel vegetativo ni de calidad de fruta; se encontraron evidencias de acumulación de nitratos en profundidad y desplazamiento lateral con suelo desnudo en la entrefila, pero no fue tan marcada la influencia del tipo de riego y la fertilización. A partir de la tesis podrán desarrollarse modelos matemáticos simples para predecir los requerimientos de N por parte del cultivo.
There are no conclusive results about the effect that N exerts in sweet cherry orchards regarding the crop yield, the characteristics of the fruit, the accumulation of reserves, or the risk of nitrateleaching. Due to these uncertainties, decisions related to their cultivation are based on research conducted on other fruit trees. Using adult orchards in the field work process, the objectives of this thesis were to determine: (a) the main organs storing N according to the time of N fertilizer application; (b) the nitrate distribution in the soil profile as a way of predicting its leaching risk; and (c) the influence of greater doses of N on vegetative, foliar and fruit quality parameters. Additionally, systematization of the information for the site-specific management of N fertilization was obtained. N partitioning was studied on carrying out 15N application at two different times: spring and postharvest. Trees were excavated and divided into their components so as to determine N and biomass partition, N percentage derived from the fertilizer and N fertilizer used (%NFU). The leaching potential was determined by characterizing nitrate profiles up to 120 cm deep, in orchards with different irrigation, row cover, and fertilization management. The effects of the application of three N doses, up to 300 gN tree -1, were studied during three seasons, and phenological, vegetative and productive indicators were determined. The software ArcView was used to extrapolate the data of land utilization, soil and foliar N, irrigation type and potential yield, and to obtain the maps for the GIS. Main conclusions were as follows: (1) the postharvest period was a good time for the accumulation of N reserves in the tree, though it was less effective than the application in spring (%NFU: 37 versus 65%). (2) On the other hand, when N was applied in the postharvest period less N was extracted (18 versus 31 kgNha-1) with the harvest and the pruned wood. No adverse effects were detected on fruit quality when high doses of N were applied. Short grass between rows was a good resource to prevent nitrate leaching. Based on the results obtained in this thesis, simple models may be developed to predict the N requirements of sweet cherry.
EEA Santa Cruz
Fil: San Martino, Liliana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Santa Cruz. Agencia de Extensión Rural Los Antiguos; Argentina
Materia
Cereza
Prunus Avium
Nitrógeno
Lixiviación
Rendimiento
Calidad
Cherries
Nitrogen
Leaching
Yields
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Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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En esta tesis se trabajó en montes adultos con los objetivos de determinar: los principales órganos de almacenamiento de N según el momento de aplicación del fertilizante; la distribución de nitratos en el perfil del suelo como forma de predecir su riesgo de lixiviación; la influencia de dosis crecientes de N sobre parámetros vegetativos y de calidad de fruta y, finalmente, sistematizar la información generada para el manejo de la fertilización nitrogenada a escala de predio. La partición de N se estudió considerando la aplicación de 15N en dos momentos: primavera y luego de cosecha. Los árboles fueron extraídos y divididos en sus partes componentes para determinar la partición de biomasa y de N, porcentaje de N derivado del fertilizante y utilización del fertilizante nitrogenado (%UFN). El potencial de lixiviación se determinó caracterizando los perfiles de nitratos en profundidad, hasta 120 cm, en montes con distinto manejo en el riego, la cobertura de la entrefila y la fertilización. El efecto de la aplicación de 3 dosis crecientes de N, llegando a valores elevados (300 g árbol-1 año-1), se estudió durante 3 temporadas y se determinaron indicadores fenológicos, vegetativos y productivos. Se utilizó el software ArcView para interpolar los datos de uso de la tierra, N edáfico y foliar, tipo de riego y rendimiento potencial y obtener los mapas de zonificación. Se destacan las siguientes conclusiones: la aplicación de N luego de la cosecha fue un buen momento para la formación de reservas nitrogenadas, fue menos eficiente que la fertilización en primavera (%UFN: 37% vs 65%), pero se extrajo menos N (18 vs 31 kgNha-1) con la cosecha y la poda; no se observaron efectos negativos a la aplicación de altas dosis de N a nivel vegetativo ni de calidad de fruta; se encontraron evidencias de acumulación de nitratos en profundidad y desplazamiento lateral con suelo desnudo en la entrefila, pero no fue tan marcada la influencia del tipo de riego y la fertilización. A partir de la tesis podrán desarrollarse modelos matemáticos simples para predecir los requerimientos de N por parte del cultivo.There are no conclusive results about the effect that N exerts in sweet cherry orchards regarding the crop yield, the characteristics of the fruit, the accumulation of reserves, or the risk of nitrateleaching. Due to these uncertainties, decisions related to their cultivation are based on research conducted on other fruit trees. Using adult orchards in the field work process, the objectives of this thesis were to determine: (a) the main organs storing N according to the time of N fertilizer application; (b) the nitrate distribution in the soil profile as a way of predicting its leaching risk; and (c) the influence of greater doses of N on vegetative, foliar and fruit quality parameters. Additionally, systematization of the information for the site-specific management of N fertilization was obtained. N partitioning was studied on carrying out 15N application at two different times: spring and postharvest. Trees were excavated and divided into their components so as to determine N and biomass partition, N percentage derived from the fertilizer and N fertilizer used (%NFU). The leaching potential was determined by characterizing nitrate profiles up to 120 cm deep, in orchards with different irrigation, row cover, and fertilization management. The effects of the application of three N doses, up to 300 gN tree -1, were studied during three seasons, and phenological, vegetative and productive indicators were determined. The software ArcView was used to extrapolate the data of land utilization, soil and foliar N, irrigation type and potential yield, and to obtain the maps for the GIS. Main conclusions were as follows: (1) the postharvest period was a good time for the accumulation of N reserves in the tree, though it was less effective than the application in spring (%NFU: 37 versus 65%). (2) On the other hand, when N was applied in the postharvest period less N was extracted (18 versus 31 kgNha-1) with the harvest and the pruned wood. No adverse effects were detected on fruit quality when high doses of N were applied. Short grass between rows was a good resource to prevent nitrate leaching. Based on the results obtained in this thesis, simple models may be developed to predict the N requirements of sweet cherry.EEA Santa CruzFil: San Martino, Liliana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Santa Cruz. Agencia de Extensión Rural Los Antiguos; ArgentinaFacultad de Agronomía, Universidad de Buenos AiresLavado, Raúl Silvio2020-03-09T15:44:05Z2020-03-09T15:44:05Z2010info:eu-repo/semantics/doctoralThesisinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_db06info:ar-repo/semantics/tesisDoctoralapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/6910spainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria2025-09-29T13:44:53Zoai:localhost:20.500.12123/6910instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:44:54.028INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
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There are no conclusive results about the effect that N exerts in sweet cherry orchards regarding the crop yield, the characteristics of the fruit, the accumulation of reserves, or the risk of nitrateleaching. Due to these uncertainties, decisions related to their cultivation are based on research conducted on other fruit trees. Using adult orchards in the field work process, the objectives of this thesis were to determine: (a) the main organs storing N according to the time of N fertilizer application; (b) the nitrate distribution in the soil profile as a way of predicting its leaching risk; and (c) the influence of greater doses of N on vegetative, foliar and fruit quality parameters. Additionally, systematization of the information for the site-specific management of N fertilization was obtained. N partitioning was studied on carrying out 15N application at two different times: spring and postharvest. Trees were excavated and divided into their components so as to determine N and biomass partition, N percentage derived from the fertilizer and N fertilizer used (%NFU). The leaching potential was determined by characterizing nitrate profiles up to 120 cm deep, in orchards with different irrigation, row cover, and fertilization management. The effects of the application of three N doses, up to 300 gN tree -1, were studied during three seasons, and phenological, vegetative and productive indicators were determined. The software ArcView was used to extrapolate the data of land utilization, soil and foliar N, irrigation type and potential yield, and to obtain the maps for the GIS. Main conclusions were as follows: (1) the postharvest period was a good time for the accumulation of N reserves in the tree, though it was less effective than the application in spring (%NFU: 37 versus 65%). (2) On the other hand, when N was applied in the postharvest period less N was extracted (18 versus 31 kgNha-1) with the harvest and the pruned wood. No adverse effects were detected on fruit quality when high doses of N were applied. Short grass between rows was a good resource to prevent nitrate leaching. Based on the results obtained in this thesis, simple models may be developed to predict the N requirements of sweet cherry.
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