Evaluación del efecto del agregado de fuentes de alta fermentabilidad e inoculantes bacterianos en ensilados de Chloris gayana cv. Callide

Autores
Pamies, Marcelo Eduardo
Año de publicación
2024
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
tesis de maestría
Estado
versión aceptada
Colaborador/a o director/a de tesis
Balbuena, Osvaldo (director)
Pérez, Pedro Gerardo (co-director)
Descripción
Tesis para obtener el grado de Magíster Scientiae en Producción Animal, presentada a la Universidad Nacional de Tucumán, en noviembre de 2024
El incremento en la producción ganadera conlleva un aumento en la carga animal, lo que plantea la necesidad de incrementar previamente la disponibilidad de forraje y agua. En este contexto, la planificación de reservas forrajeras resulta fundamental, siendo el ensilaje una práctica clave para la conservación de forrajes, especialmente en regiones tropicales y subtropicales. En estas áreas, las pasturas megatérmicas como Chloris gayana cv. Callide (Grama Rhodes) se han difundido ampliamente, representando una opción importante para la elaboración de reservas forrajeras. Sin embargo, estas pasturas presentan desafíos para su ensilaje debido a características intrínsecas como alto contenido de humedad, bajo nivel de carbohidratos solubles (CHS) y una limitada presencia de bacterias ácido-lácticas (BAL) epífitas. El glicerol y la melaza, subproductos agroindustriales de amplia disponibilidad, han sido identificados como aditivos con potencial para mejorar los parámetros de fermentación, reduciendo las pérdidas durante el proceso y evitando fermentaciones secundarias. Ante esta problemática, se desarrolló este estudio con el objetivo de evaluar los efectos de la inclusión de glicerol y melaza, en diferentes niveles y con o sin el agregado de inoculante bacteriano, sobre las características fermentativas (pH, ácido láctico, N-NH3, ácidos acético, propiónico y butírico, y nitrógeno insoluble en detergente ácido - NIDA) y la calidad nutricional (MS, PB, FDN, FDA, LDA y DIVMS) del ensilaje de Chloris gayana. Se planteó la hipótesis de que la adición de glicerol o melaza, junto con bacterias ácido-lácticas, mejoraría el proceso fermentativo y la calidad del ensilaje. El experimento se realizó en microsilos construidos con tubos de PVC, empleando un diseño de bloques completos al azar con un arreglo factorial 2 x 3 x 2. Este diseño permitió examinar los efectos individuales y combinados de los factores: aditivo (glicerol y melaza), nivel de inclusión (0%, 5% y 10%) y uso de inoculante bacteriano (con inoculante y sin inoculante). Los resultados mostraron que los factores aditivo, nivel de inclusión e inoculante afectaron significativamente las características fermentativas (P < 0,05). El pH se redujo con la adición de melaza y aumentó con el glicerol, en relación directa con la producción de ácido láctico, que fue mayor con la melaza. Por su parte, el glicerol favoreció mayores proporciones de N-NH3, ácido butírico y ácido propiónico, mientras que la melaza incrementó el ácido acético. En cuanto a las variables nutricionales (P < 0,05), los aditivos influyeron en la materia seca (MS), energía metabolizable, digestibilidad in vitro de la materia seca (DIVMS) y cenizas. La melaza contribuyó a conservar la MS tras el proceso fermentativo, mientras que el glicerol provocó una disminución. Además, la melaza mejoró la DIVMS y los parámetros de la fracción fibrosa (FDN, FDA y LDA), beneficios no observados con el glicerol. En conclusión, la melaza demostró ser un aditivo más efectivo que el glicerol para mejorar la calidad fermentativa del ensilaje de Chloris gayana. Promovió una acidificación rápida y eficiente, redujo el pH final y conservó mejor la MS. Por otro lado, el glicerol no logró incrementar significativamente la producción de ácido láctico ni reducir la producción de ácido butírico, resultando en valores de pH superiores a los recomendados. Este estudio subraya el potencial de reutilizar subproductos agroindustriales como aditivos para mejorar la calidad del ensilaje y promover sistemas ganaderos más sostenibles en regiones tropicales y subtropicales. Sus resultados aportan evidencia valiosa para el desarrollo de prácticas agrícolas más económicas y ambientalmente responsables.
The increase in livestock production leads to an increase in animal load, which raises the need to previously increase the availability of forage and water. In this context, the planning of forage reserves is essential, with silage being a key practice for the conservation of forage, especially in tropical and subtropical regions. In these areas, megathermal pastures such as Chloris gayana (Grama Rhodes cv. Callide) have become widely spread, representing an important option for the elaboration of forage reserves. However, these pastures present challenges for their ensiling due to intrinsic characteristics such as high moisture content, low level of soluble carbohydrates (SC) and a limited presence of epiphytic lactic acid bacteria (LAB). Glycerol and molasses, widely available agro-industrial by-products, have been identified as additives with the potential to improve fermentation parameters, reducing losses during the process and avoiding secondary fermentations. In view of this problem, this study was developed with the aim of evaluating the effects of the inclusion of glycerol and molasses, at different levels and with or without the addition of bacterial inoculant, on the fermentative characteristics (pH, lactic acid, N-NH3, acetic, propionic and butyric acids, and acid detergent insoluble nitrogen - NIDA) and the nutritional quality (DM, CP, NDF, ADF, LDA and DIVDM) of Chloris gayana silage. It was hypothesized that the addition of glycerol or molasses, together with lactic acid bacteria, would improve the fermentative process and the quality of the silage. The experiment was carried out in microsilos built with PVC pipes, using a randomized complete block design with a 2 x 3 x 2 factorial arrangement. This design allowed to examine the individual and combined effects of the factors: additive (glycerol and molasses), inclusion level (0%, 5% and 10%) and use of bacterial inoculant (with and without inoculant). The results showed that the additive, inclusion level and inoculant factors significantly affected the fermentation characteristics (P < 0.05). The pH was reduced with the addition of molasses and increased with glycerol, in direct relation to the production of lactic acid, which was higher with molasses. On the other hand, glycerol favored higher proportions of N-NH3, butyric acid and propionic acid, while molasses increased acetic acid. Regarding nutritional variables (P < 0.05), the additives influenced dry matter (DM), metabolizable energy, in vitro dry matter digestibility (IVDMD) and ash. Molasses contributed to preserve DM after the fermentation process, while glycerol caused a decrease. In addition, molasses improved IVDMD and fibrous fraction parameters (NDF, ADF and LDA), benefits not observed with glycerol. In conclusion, molasses proved to be a more effective additive than glycerol to improve the fermentative quality of Chloris gayana silage. It promoted rapid and efficient acidification, reduced final pH and better preserved DM. On the other hand, glycerol failed to significantly increase lactic acid production or reduce butyric acid production, resulting in pH values higher than those recommended. This study highlights the potential of reusing agro-industrial by-products as additives to improve silage quality and promote more sustainable livestock systems in tropical and subtropical regions. Its results provide valuable evidence for the development of more economical and environmentally responsible agricultural practices.
EEA Colonia Benitez
Fil: Pamies, Marcelo Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Colonia Benítez; Argentina
Materia
Chloris gayana
Glycerol
Fermentation
Inoculation
By-products
Silage Making
Glicerol
Fermentación
Inoculación
Subproductos
Ensilaje
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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Callide (Grama Rhodes) se han difundido ampliamente, representando una opción importante para la elaboración de reservas forrajeras. Sin embargo, estas pasturas presentan desafíos para su ensilaje debido a características intrínsecas como alto contenido de humedad, bajo nivel de carbohidratos solubles (CHS) y una limitada presencia de bacterias ácido-lácticas (BAL) epífitas. El glicerol y la melaza, subproductos agroindustriales de amplia disponibilidad, han sido identificados como aditivos con potencial para mejorar los parámetros de fermentación, reduciendo las pérdidas durante el proceso y evitando fermentaciones secundarias. Ante esta problemática, se desarrolló este estudio con el objetivo de evaluar los efectos de la inclusión de glicerol y melaza, en diferentes niveles y con o sin el agregado de inoculante bacteriano, sobre las características fermentativas (pH, ácido láctico, N-NH3, ácidos acético, propiónico y butírico, y nitrógeno insoluble en detergente ácido - NIDA) y la calidad nutricional (MS, PB, FDN, FDA, LDA y DIVMS) del ensilaje de Chloris gayana. Se planteó la hipótesis de que la adición de glicerol o melaza, junto con bacterias ácido-lácticas, mejoraría el proceso fermentativo y la calidad del ensilaje. El experimento se realizó en microsilos construidos con tubos de PVC, empleando un diseño de bloques completos al azar con un arreglo factorial 2 x 3 x 2. Este diseño permitió examinar los efectos individuales y combinados de los factores: aditivo (glicerol y melaza), nivel de inclusión (0%, 5% y 10%) y uso de inoculante bacteriano (con inoculante y sin inoculante). Los resultados mostraron que los factores aditivo, nivel de inclusión e inoculante afectaron significativamente las características fermentativas (P < 0,05). El pH se redujo con la adición de melaza y aumentó con el glicerol, en relación directa con la producción de ácido láctico, que fue mayor con la melaza. Por su parte, el glicerol favoreció mayores proporciones de N-NH3, ácido butírico y ácido propiónico, mientras que la melaza incrementó el ácido acético. En cuanto a las variables nutricionales (P < 0,05), los aditivos influyeron en la materia seca (MS), energía metabolizable, digestibilidad in vitro de la materia seca (DIVMS) y cenizas. La melaza contribuyó a conservar la MS tras el proceso fermentativo, mientras que el glicerol provocó una disminución. Además, la melaza mejoró la DIVMS y los parámetros de la fracción fibrosa (FDN, FDA y LDA), beneficios no observados con el glicerol. En conclusión, la melaza demostró ser un aditivo más efectivo que el glicerol para mejorar la calidad fermentativa del ensilaje de Chloris gayana. Promovió una acidificación rápida y eficiente, redujo el pH final y conservó mejor la MS. Por otro lado, el glicerol no logró incrementar significativamente la producción de ácido láctico ni reducir la producción de ácido butírico, resultando en valores de pH superiores a los recomendados. Este estudio subraya el potencial de reutilizar subproductos agroindustriales como aditivos para mejorar la calidad del ensilaje y promover sistemas ganaderos más sostenibles en regiones tropicales y subtropicales. Sus resultados aportan evidencia valiosa para el desarrollo de prácticas agrícolas más económicas y ambientalmente responsables.The increase in livestock production leads to an increase in animal load, which raises the need to previously increase the availability of forage and water. In this context, the planning of forage reserves is essential, with silage being a key practice for the conservation of forage, especially in tropical and subtropical regions. In these areas, megathermal pastures such as Chloris gayana (Grama Rhodes cv. Callide) have become widely spread, representing an important option for the elaboration of forage reserves. However, these pastures present challenges for their ensiling due to intrinsic characteristics such as high moisture content, low level of soluble carbohydrates (SC) and a limited presence of epiphytic lactic acid bacteria (LAB). Glycerol and molasses, widely available agro-industrial by-products, have been identified as additives with the potential to improve fermentation parameters, reducing losses during the process and avoiding secondary fermentations. In view of this problem, this study was developed with the aim of evaluating the effects of the inclusion of glycerol and molasses, at different levels and with or without the addition of bacterial inoculant, on the fermentative characteristics (pH, lactic acid, N-NH3, acetic, propionic and butyric acids, and acid detergent insoluble nitrogen - NIDA) and the nutritional quality (DM, CP, NDF, ADF, LDA and DIVDM) of Chloris gayana silage. It was hypothesized that the addition of glycerol or molasses, together with lactic acid bacteria, would improve the fermentative process and the quality of the silage. The experiment was carried out in microsilos built with PVC pipes, using a randomized complete block design with a 2 x 3 x 2 factorial arrangement. This design allowed to examine the individual and combined effects of the factors: additive (glycerol and molasses), inclusion level (0%, 5% and 10%) and use of bacterial inoculant (with and without inoculant). The results showed that the additive, inclusion level and inoculant factors significantly affected the fermentation characteristics (P < 0.05). The pH was reduced with the addition of molasses and increased with glycerol, in direct relation to the production of lactic acid, which was higher with molasses. On the other hand, glycerol favored higher proportions of N-NH3, butyric acid and propionic acid, while molasses increased acetic acid. Regarding nutritional variables (P < 0.05), the additives influenced dry matter (DM), metabolizable energy, in vitro dry matter digestibility (IVDMD) and ash. Molasses contributed to preserve DM after the fermentation process, while glycerol caused a decrease. In addition, molasses improved IVDMD and fibrous fraction parameters (NDF, ADF and LDA), benefits not observed with glycerol. In conclusion, molasses proved to be a more effective additive than glycerol to improve the fermentative quality of Chloris gayana silage. It promoted rapid and efficient acidification, reduced final pH and better preserved DM. On the other hand, glycerol failed to significantly increase lactic acid production or reduce butyric acid production, resulting in pH values higher than those recommended. This study highlights the potential of reusing agro-industrial by-products as additives to improve silage quality and promote more sustainable livestock systems in tropical and subtropical regions. Its results provide valuable evidence for the development of more economical and environmentally responsible agricultural practices.EEA Colonia BenitezFil: Pamies, Marcelo Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Colonia Benítez; ArgentinaFacultad de Agronomía, Zootecnia y Veterinaria, Universidad Nacional de TucumánBalbuena, Osvaldo (director)Pérez, Pedro Gerardo (co-director)2025-10-01T13:12:08Z2025-10-01T13:12:08Z2024-11info:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdccinfo:ar-repo/semantics/tesisDeMaestriaapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/24015https://ridunt.unt.edu.ar/handle/123456789/1515spainfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria2025-10-23T11:19:45Zoai:localhost:20.500.12123/24015instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-10-23 11:19:46.311INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
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The increase in livestock production leads to an increase in animal load, which raises the need to previously increase the availability of forage and water. In this context, the planning of forage reserves is essential, with silage being a key practice for the conservation of forage, especially in tropical and subtropical regions. In these areas, megathermal pastures such as Chloris gayana (Grama Rhodes cv. Callide) have become widely spread, representing an important option for the elaboration of forage reserves. However, these pastures present challenges for their ensiling due to intrinsic characteristics such as high moisture content, low level of soluble carbohydrates (SC) and a limited presence of epiphytic lactic acid bacteria (LAB). Glycerol and molasses, widely available agro-industrial by-products, have been identified as additives with the potential to improve fermentation parameters, reducing losses during the process and avoiding secondary fermentations. In view of this problem, this study was developed with the aim of evaluating the effects of the inclusion of glycerol and molasses, at different levels and with or without the addition of bacterial inoculant, on the fermentative characteristics (pH, lactic acid, N-NH3, acetic, propionic and butyric acids, and acid detergent insoluble nitrogen - NIDA) and the nutritional quality (DM, CP, NDF, ADF, LDA and DIVDM) of Chloris gayana silage. It was hypothesized that the addition of glycerol or molasses, together with lactic acid bacteria, would improve the fermentative process and the quality of the silage. The experiment was carried out in microsilos built with PVC pipes, using a randomized complete block design with a 2 x 3 x 2 factorial arrangement. This design allowed to examine the individual and combined effects of the factors: additive (glycerol and molasses), inclusion level (0%, 5% and 10%) and use of bacterial inoculant (with and without inoculant). The results showed that the additive, inclusion level and inoculant factors significantly affected the fermentation characteristics (P < 0.05). The pH was reduced with the addition of molasses and increased with glycerol, in direct relation to the production of lactic acid, which was higher with molasses. On the other hand, glycerol favored higher proportions of N-NH3, butyric acid and propionic acid, while molasses increased acetic acid. Regarding nutritional variables (P < 0.05), the additives influenced dry matter (DM), metabolizable energy, in vitro dry matter digestibility (IVDMD) and ash. Molasses contributed to preserve DM after the fermentation process, while glycerol caused a decrease. In addition, molasses improved IVDMD and fibrous fraction parameters (NDF, ADF and LDA), benefits not observed with glycerol. In conclusion, molasses proved to be a more effective additive than glycerol to improve the fermentative quality of Chloris gayana silage. It promoted rapid and efficient acidification, reduced final pH and better preserved DM. On the other hand, glycerol failed to significantly increase lactic acid production or reduce butyric acid production, resulting in pH values higher than those recommended. This study highlights the potential of reusing agro-industrial by-products as additives to improve silage quality and promote more sustainable livestock systems in tropical and subtropical regions. Its results provide valuable evidence for the development of more economical and environmentally responsible agricultural practices.
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