Efecto del 1-metilciclopropeno [1-MCP] sobre la calidad y vida postcosecha de cerezas = Effect of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on quality and shelf-life of sweet cherries

Autores
Rivero, Maria Laura; Quiroga Martin, Maria Isabel; Gonzalez Erbin, Omar Adrian
Año de publicación
2015
Idioma
español castellano
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
En la provincia de Mendoza, Argentina, la cereza (Prunus avium L.) es un cultivo de importancia ya que puede comercializarse como primicia en los mercados de contraestación tales como Europa y Estados Unidos. El uso del 1-metilciclopropeno (1-MCP) permite alargar la conservación y la vida útil de una gran cantidad de frutas, cumpliendo con las exigencias de calidad de los consumidores. El objetivo del presente trabajo fue evaluar el efecto de la aplicación de 1-MCP sobre la calidad y vida postcosecha de cerezas. El ensayo se realizó con cerezas cv. Bing cosechadas en dos estados de madurez. La aplicación del 1-MCP (SmartfreshTM 0,14%) se efectuó en una cámara hermética durante 12 horas a 0 °C. Los frutos tratados y no tratados con 1-MCP se embalaron en bolsas de polietileno y se conservaron en cámaras frigoríficas a 0 °C y 90 a 95% de humedad relativa. A los 28 días en frío más 2 días de comercialización, las cerezas cosechadas con menor madurez y sin aplicación de 1- MCP presentaron un 7% de pedúnculos con más del 75% de la superficie pardeada (grado 4) y, las más maduras, un 33% con más del 50% de pardeamiento (grado 3). No se observaron diferencias significativas en color, firmeza y sólidos solubles, independientemente del tratamiento y madurez de la fruta. Los pedúnculos de las cerezas tratadas con 1-MCP permanecieron más verdes y turgentes durante la conservación en frío y esta condición se hizo más notable cuando la temperatura de comercialización aumentó.
In the province of Mendoza, Argentina, sweet cherry (Prunus avium L.) is an important crop because it may be commercialized as first-fruit in counter-season markets, such as Europe and the United States. The use of 1- methylcyclopropene (1-MCP) extends the storage life for many fruits, meeting the quality requirements of consumers. The aim of this study was to evaluate the effect of the application of 1-MCP on postharvest life and quality of sweet cherries. The assay was performed with cherries cv. Bing, harvested at two maturity stages. The application of 1-MCP (SmartFreshTM 0.14%) took place in an airtight chamber, for 12 hours, at 0 ° C. The fruits treated and not treated with 1-MCP were packed in polyethylene bags and kept in cold storage at 0 ° C and 90- 95% relative humidity. After 28 days under cold temperature, plus 2 days of commercialization, sweet cherries harvested with less maturity and without application of 1-MCP showed 7% of stems with more than 75% of browned surface (grade 4) while the more mature fruits had 33% of stems with over 50% of browning (grade 3). No significant differences in color, firmness and soluble solids, regardless of treatment and fruit maturity were observed. The stems of plants treated with 1-MCP remained greener, sweeter and more turgid during cold storage, and this condition became more noticeable when the temperature was increased for selling purposes.
Fil: Rivero, Maria Laura. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza. Laboratorio de Postcosecha; Argentina
Fil: Quiroga Martin, Maria Isabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza. Laboratorio de Postcosecha; Argentina
Fil: Gonzalez Erbin, Omar Adrian. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza. Laboratorio de Postcosecha; Argentina
Fuente
Revista iberoamericana de tecnología postcosecha 16 (1) : 108-113. (2015)
Materia
Cereza
Cherries
Varieties
Ethylene
Keeping Quality
Quality
Storage
Variedades
Etileno
Aptitud para la Conservación
Calidad
Almacenamiento
1-Metilciclopropeno
Pedúnculo
Variedad Bing
1-MCP
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
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In the province of Mendoza, Argentina, sweet cherry (Prunus avium L.) is an important crop because it may be commercialized as first-fruit in counter-season markets, such as Europe and the United States. The use of 1- methylcyclopropene (1-MCP) extends the storage life for many fruits, meeting the quality requirements of consumers. The aim of this study was to evaluate the effect of the application of 1-MCP on postharvest life and quality of sweet cherries. The assay was performed with cherries cv. Bing, harvested at two maturity stages. The application of 1-MCP (SmartFreshTM 0.14%) took place in an airtight chamber, for 12 hours, at 0 ° C. The fruits treated and not treated with 1-MCP were packed in polyethylene bags and kept in cold storage at 0 ° C and 90- 95% relative humidity. After 28 days under cold temperature, plus 2 days of commercialization, sweet cherries harvested with less maturity and without application of 1-MCP showed 7% of stems with more than 75% of browned surface (grade 4) while the more mature fruits had 33% of stems with over 50% of browning (grade 3). No significant differences in color, firmness and soluble solids, regardless of treatment and fruit maturity were observed. The stems of plants treated with 1-MCP remained greener, sweeter and more turgid during cold storage, and this condition became more noticeable when the temperature was increased for selling purposes.
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