Elucidating the Connection Between the Health-Promoting Properties of Limosilactobacillus fermentum Lf2 and Its Exopolysaccharides

Autores
Ale, Elisa C.; Ale, Analia; Peralta, Guillermo H.; Irazoqui, Jose Matias; Correa Olivar, Gabriela; Allende Roldán, Victoria; Vinderola, Celso Gabriel; Amadio, Ariel; Bergamini, Carina Viviana; Cazenave, Jimena; Binetti, Ana
Año de publicación
2025
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The potential probiotic properties of Limosilactobacillus fermentum Lf2, an exopolysaccharide (EPS)-producing strain, were assessed in C57BL/6 mice. The aim of this work was to elucidate if these properties could be associated with the ability to produce EPSs. Mice were divided into three treatments: L (mice treated with Lf2), E (animals that received EPSs), and C (control group). The levels of fecal acetic and propionic acids significantly increased in L and E compared with C. Catalase activity increased in L in comparison with the other groups in the liver and small intestine. The enzyme activities of superoxide dismutase and glutathione S-transferase increased in the large intestine for L compared with C. In addition, in the large intestine, the concentration of TNF-α was reduced in L and E in comparison with C. In the small intestine, TNF-α, IFN-γ, IL-12, and IL-6 presented lower levels in L and E than C. The analysis of the gut microbiota showed that L presented higher levels of Peptococcaceae and Rikenellaceae, while E had higher levels of Peptococcaceae than C. Overall, these results provide new insights into the relationship between the probiotic properties of lactic acid bacteria and their ability to produce EPSs.
EEA Rafaela
Fil: Ale, E.C. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Ale, E.C. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Ale, Analía. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Department of Toxicology, Pharmacology and Legal Biochemistry; Argentina
Fil: Ale, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Peralta, Guillermo H. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Peralta, Guillermo H. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Irazoqui, Jose Matias. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; Argentina
Fil: Irazoqui, Jose Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; Argentina
Fil: Correa Olivar, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Correa Olivar, Gabriela. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Allende Roldán, Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Allende Roldán, Victoria. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Santa Fe. Instituto de Lactologia Industrial; Argentina
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactologia Industrial; Argentina
Fil: Amadio, Ariel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; Argentina
Fil: Amadio, Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; Argentina
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Cazenave, Jimena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Nacional de Limnología; Argentina
Fil: Cazenave, Jimena. Universidad Nacional del Litoral. Instituto Nacional de Limnología; Argentina
Fil: Binetti, A. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Binetti, Ana. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fuente
Fermentation 11 (2) : 69. (February 2025)
Materia
Lactobacillus
Exopolysaccharides
Lactic Acid Bacteria
Oxidative Stress
Immunomodulation
Probiotics
Exopolisacáridos
Bacteria Acidoláctica
Estrés Oxidativo
Inmunomodulación
Probióticos
Limosilactobacillus fermentum
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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The levels of fecal acetic and propionic acids significantly increased in L and E compared with C. Catalase activity increased in L in comparison with the other groups in the liver and small intestine. The enzyme activities of superoxide dismutase and glutathione S-transferase increased in the large intestine for L compared with C. In addition, in the large intestine, the concentration of TNF-α was reduced in L and E in comparison with C. In the small intestine, TNF-α, IFN-γ, IL-12, and IL-6 presented lower levels in L and E than C. The analysis of the gut microbiota showed that L presented higher levels of Peptococcaceae and Rikenellaceae, while E had higher levels of Peptococcaceae than C. Overall, these results provide new insights into the relationship between the probiotic properties of lactic acid bacteria and their ability to produce EPSs.EEA RafaelaFil: Ale, E.C. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. 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Fil: Ale, E.C. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
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