Elucidating the Connection Between the Health-Promoting Properties of Limosilactobacillus fermentum Lf2 and Its Exopolysaccharides
- Autores
- Ale, Elisa C.; Ale, Analia; Peralta, Guillermo H.; Irazoqui, Jose Matias; Correa Olivar, Gabriela; Allende Roldán, Victoria; Vinderola, Celso Gabriel; Amadio, Ariel; Bergamini, Carina Viviana; Cazenave, Jimena; Binetti, Ana
- Año de publicación
- 2025
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The potential probiotic properties of Limosilactobacillus fermentum Lf2, an exopolysaccharide (EPS)-producing strain, were assessed in C57BL/6 mice. The aim of this work was to elucidate if these properties could be associated with the ability to produce EPSs. Mice were divided into three treatments: L (mice treated with Lf2), E (animals that received EPSs), and C (control group). The levels of fecal acetic and propionic acids significantly increased in L and E compared with C. Catalase activity increased in L in comparison with the other groups in the liver and small intestine. The enzyme activities of superoxide dismutase and glutathione S-transferase increased in the large intestine for L compared with C. In addition, in the large intestine, the concentration of TNF-α was reduced in L and E in comparison with C. In the small intestine, TNF-α, IFN-γ, IL-12, and IL-6 presented lower levels in L and E than C. The analysis of the gut microbiota showed that L presented higher levels of Peptococcaceae and Rikenellaceae, while E had higher levels of Peptococcaceae than C. Overall, these results provide new insights into the relationship between the probiotic properties of lactic acid bacteria and their ability to produce EPSs.
EEA Rafaela
Fil: Ale, E.C. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Ale, E.C. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Ale, Analía. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Bioquímica y Ciencias Biológicas. Department of Toxicology, Pharmacology and Legal Biochemistry; Argentina
Fil: Ale, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Peralta, Guillermo H. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Peralta, Guillermo H. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Irazoqui, Jose Matias. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; Argentina
Fil: Irazoqui, Jose Matias. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; Argentina
Fil: Correa Olivar, Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Correa Olivar, Gabriela. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Allende Roldán, Victoria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Allende Roldán, Victoria. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Santa Fe. Instituto de Lactologia Industrial; Argentina
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactologia Industrial; Argentina
Fil: Amadio, Ariel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; Argentina
Fil: Amadio, Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; Argentina
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Cazenave, Jimena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Nacional de Limnología; Argentina
Fil: Cazenave, Jimena. Universidad Nacional del Litoral. Instituto Nacional de Limnología; Argentina
Fil: Binetti, A. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
Fil: Binetti, Ana. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina - Fuente
- Fermentation 11 (2) : 69. (February 2025)
- Materia
-
Lactobacillus
Exopolysaccharides
Lactic Acid Bacteria
Oxidative Stress
Immunomodulation
Probiotics
Exopolisacáridos
Bacteria Acidoláctica
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Inmunomodulación
Probióticos
Limosilactobacillus fermentum - Nivel de accesibilidad
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- Condiciones de uso
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The levels of fecal acetic and propionic acids significantly increased in L and E compared with C. Catalase activity increased in L in comparison with the other groups in the liver and small intestine. The enzyme activities of superoxide dismutase and glutathione S-transferase increased in the large intestine for L compared with C. In addition, in the large intestine, the concentration of TNF-α was reduced in L and E in comparison with C. In the small intestine, TNF-α, IFN-γ, IL-12, and IL-6 presented lower levels in L and E than C. The analysis of the gut microbiota showed that L presented higher levels of Peptococcaceae and Rikenellaceae, while E had higher levels of Peptococcaceae than C. Overall, these results provide new insights into the relationship between the probiotic properties of lactic acid bacteria and their ability to produce EPSs.EEA RafaelaFil: Ale, E.C. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. 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Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactologia Industrial; ArgentinaFil: Amadio, Ariel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; ArgentinaFil: Amadio, Ariel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigación de la Cadena Láctea; ArgentinaFil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial; ArgentinaFil: Bergamini, Carina Viviana. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; ArgentinaFil: Cazenave, Jimena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Nacional de Limnología; ArgentinaFil: Cazenave, Jimena. Universidad Nacional del Litoral. Instituto Nacional de Limnología; ArgentinaFil: Binetti, A. 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