Intestinal microbiota modulation in juvenile Pacú (Piaractus mesopotamicus) by supplementation with Pyropia columbina and β-carotene

Autores
Rossi, L.T.; Romero Scharpen, Analía; Zimmermann, Jorge Alberto; Olivero, Carolina Raquel; Zbrun, María Virginia; Frizzo, Laureano Sebastian; Signorini Porchiett, Marcelo Lisandro; Bacchetta, Carla; Cian, Raúl Esteban; Cazenave, Jimena; Soto, Lorena Paola; Drago, Silvina
Año de publicación
2020
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
The aim was to evaluate the effects of diet supplementation with red seaweed Pyropia columbina or β-carotene on the intestinal microbiota of juvenile Pacú (Piaractus mesopotamicus). Three hundred and fifteen fish (body weight 12.4 ± 2.8 g) were stocked in nine 300-L tanks with 35 fishes per tank and fed for 62 days with a basal feed (BG) or the same feed added with P. columbina (35 g kg−1) (AG) or supplemented with β-carotene (225 g kg−1) (β-CG). From fecal samples of three fishes slaughtered per group at 20th, 41th, and 62th days, plate counts of bacterial populations (enterobacteria, lactic acid bacteria—LAB, total aerobes, and psychrotrophs) and DGGE were made. Enterobacteria counts were lower in AG-group than the other groups throughout the experience (p = 0.016). LAB/enterobacteria ratio was greater in fishes supplemented with AG on 20th day, showing a greater amount of beneficial bacteria than non-beneficial ones. DGGE profiles resulting from the microbiota of β-CG at 62th day were clustered and separated from the rest of the profiles with a difference of 91%. Margalef richness (p = 0.049) and Shannon diversity index (p = 0.044) were lower in β-CG than in AG at 62th day. Taxonomic characterization showed the presence of three phylum: Bacteroidetes, Firmicutes, and Fusobacteria. This is the first study in which the microbiota of juvenile Pacú fed with biofunctional diets was evaluated. Future interventions that modify the bacterial ecosystem could improve the productive performance and ensure the safety of the pacu meat intended for consumption.
EEA Rafaela
Fil: Rossi, L.T. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Rossi, L.T. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Romero Scharpen, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Romero Scharpen, Analía. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Zimmermann, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Zimmermann, Jorge Alberto. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Olivero, Carolina Raquel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Olivero, Carolina Raquel. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Zbrun, María Virginia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral: Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Zbrun, María Virginia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Zbrun, María Virginia. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina
Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos, Argentina
Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Frizzo, Laureano Sebastián. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina
Fil: Signorini, Marcelo. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina
Fil: Signorini, Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Signorini, Marcelo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Bacchetta, Carla. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Nacional de Limnología; Argentina
Fil: Bacchetta, Carla. Universidad Nacional del Litoral. Instituto Nacional de Limnología; Argentina
Fil: Cian, Raúl Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Cian, Raúl Esteban. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Tecnología de Alimentosl; Argentina
Fil: Cazenave, Jimena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto Nacional de Limnología; Argentina
Fil: Cazenave, Jimena. Universidad Nacional del Litoral. Instituto Nacional de Limnología; Argentina
Fil: Soto, Lorena Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Soto, Lorena Paola. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos ; Argentina
Fil: Soto, Lorena Paola. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina
Fil: Drago, Silvina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Tecnología de los Alimentos; Argentina
Fil: Drago, Silvina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fuente
Aquaculture International 28 : 1001–1016. (2020)
Materia
Piaractus mesopotamicus
Alimentación de los Animales
Carótenos
Flora Intestinal
Animal Feeding
Red Seaweeds
Carotenes
Intestinal Flora
Pacú
Pyropia columbina
Alga Roja
Beta Carótenos
Microbiota
β-carotene
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
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Three hundred and fifteen fish (body weight 12.4 ± 2.8 g) were stocked in nine 300-L tanks with 35 fishes per tank and fed for 62 days with a basal feed (BG) or the same feed added with P. columbina (35 g kg−1) (AG) or supplemented with β-carotene (225 g kg−1) (β-CG). From fecal samples of three fishes slaughtered per group at 20th, 41th, and 62th days, plate counts of bacterial populations (enterobacteria, lactic acid bacteria—LAB, total aerobes, and psychrotrophs) and DGGE were made. Enterobacteria counts were lower in AG-group than the other groups throughout the experience (p = 0.016). LAB/enterobacteria ratio was greater in fishes supplemented with AG on 20th day, showing a greater amount of beneficial bacteria than non-beneficial ones. DGGE profiles resulting from the microbiota of β-CG at 62th day were clustered and separated from the rest of the profiles with a difference of 91%. Margalef richness (p = 0.049) and Shannon diversity index (p = 0.044) were lower in β-CG than in AG at 62th day. Taxonomic characterization showed the presence of three phylum: Bacteroidetes, Firmicutes, and Fusobacteria. This is the first study in which the microbiota of juvenile Pacú fed with biofunctional diets was evaluated. Future interventions that modify the bacterial ecosystem could improve the productive performance and ensure the safety of the pacu meat intended for consumption.EEA RafaelaFil: Rossi, L.T. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; ArgentinaFil: Rossi, L.T. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; ArgentinaFil: Romero Scharpen, Analía. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. 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Laboratorio de Análisis de Alimentos, ArgentinaFil: Frizzo, Laureano Sebastian. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; ArgentinaFil: Frizzo, Laureano Sebastián. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; ArgentinaFil: Signorini, Marcelo. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; ArgentinaFil: Signorini, Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Signorini, Marcelo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; ArgentinaFil: Bacchetta, Carla. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Nacional de Limnología; ArgentinaFil: Bacchetta, Carla. Universidad Nacional del Litoral. Instituto Nacional de Limnología; ArgentinaFil: Cian, Raúl Esteban. 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Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; ArgentinaFil: Drago, Silvina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Tecnología de los Alimentos; ArgentinaFil: Drago, Silvina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Tecnología de Alimentos; ArgentinaSpringer2021-04-12T14:49:33Z2021-04-12T14:49:33Z2020-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/9064https://link.springer.com/article/10.1007/s10499-020-00508-10967-61201573-143Xhttps://doi.org/10.1007/s10499-020-00508-1Aquaculture International 28 : 1001–1016. 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EEA Rafaela
Fil: Rossi, L.T. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
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Fil: Zimmermann, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
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Fil: Frizzo, Laureano Sebastian. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Frizzo, Laureano Sebastián. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Salud Pública; Argentina
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Fil: Signorini, Marcelo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Signorini, Marcelo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Bacchetta, Carla. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto Nacional de Limnología; Argentina
Fil: Bacchetta, Carla. Universidad Nacional del Litoral. Instituto Nacional de Limnología; Argentina
Fil: Cian, Raúl Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
Fil: Cian, Raúl Esteban. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Tecnología de Alimentosl; Argentina
Fil: Cazenave, Jimena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto Nacional de Limnología; Argentina
Fil: Cazenave, Jimena. Universidad Nacional del Litoral. Instituto Nacional de Limnología; Argentina
Fil: Soto, Lorena Paola. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos; Argentina
Fil: Soto, Lorena Paola. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Ciencias Veterinarias del Litoral. Laboratorio de Análisis de Alimentos ; Argentina
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description The aim was to evaluate the effects of diet supplementation with red seaweed Pyropia columbina or β-carotene on the intestinal microbiota of juvenile Pacú (Piaractus mesopotamicus). Three hundred and fifteen fish (body weight 12.4 ± 2.8 g) were stocked in nine 300-L tanks with 35 fishes per tank and fed for 62 days with a basal feed (BG) or the same feed added with P. columbina (35 g kg−1) (AG) or supplemented with β-carotene (225 g kg−1) (β-CG). From fecal samples of three fishes slaughtered per group at 20th, 41th, and 62th days, plate counts of bacterial populations (enterobacteria, lactic acid bacteria—LAB, total aerobes, and psychrotrophs) and DGGE were made. Enterobacteria counts were lower in AG-group than the other groups throughout the experience (p = 0.016). LAB/enterobacteria ratio was greater in fishes supplemented with AG on 20th day, showing a greater amount of beneficial bacteria than non-beneficial ones. DGGE profiles resulting from the microbiota of β-CG at 62th day were clustered and separated from the rest of the profiles with a difference of 91%. Margalef richness (p = 0.049) and Shannon diversity index (p = 0.044) were lower in β-CG than in AG at 62th day. Taxonomic characterization showed the presence of three phylum: Bacteroidetes, Firmicutes, and Fusobacteria. This is the first study in which the microbiota of juvenile Pacú fed with biofunctional diets was evaluated. Future interventions that modify the bacterial ecosystem could improve the productive performance and ensure the safety of the pacu meat intended for consumption.
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