Persistence and reservoirs of Saccharomyces cerevisiae biodiversity in different vineyard niches

Autores
Gonzalez, Magali Lucia Rosa; Sturm, Maria Elena; Lerena, Maria Cecilia; Rojo, Maria Cecilia; Chimeno, Selva Valeria; Combina, Mariana; Mercado, Laura Analia
Año de publicación
2019
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Highlights: S. cerevisiae vineyard populations dynamically changed during grape growth cycle. Strains from ripe grapes showed highest diversity and distribution across vineyard. Buds in winter and bark from sprouting to harvest behaved as S. cerevisiae reservoirs. Population biodiversity analysis revealed high differentiation among vineyard niches. Environmental temperature conditioned the S. cerevisiae population differentiation.
EEA Mendoza
Fil: Gonzalez, Magali Lucia Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Sturm, Maria Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina
Fil: Lerena, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Rojo, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Chimeno, Selva Valeria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina
Fil: Combina, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Mercado, Laura Analia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina
Fuente
Food Microbiology 86 : 103328 (April 2020)
Materia
Viña
Biodiversidad
Saccharomyces Cerevisiae
Temperatura
Medio Ambiente
Vineyards
Biodiversity
Temperature
Environment
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/5932

id INTADig_99160cc787f94f95ad496d8128f40928
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/5932
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Persistence and reservoirs of Saccharomyces cerevisiae biodiversity in different vineyard nichesGonzalez, Magali Lucia RosaSturm, Maria ElenaLerena, Maria CeciliaRojo, Maria CeciliaChimeno, Selva ValeriaCombina, MarianaMercado, Laura AnaliaViñaBiodiversidadSaccharomyces CerevisiaeTemperaturaMedio AmbienteVineyardsBiodiversityTemperatureEnvironmentHighlights: S. cerevisiae vineyard populations dynamically changed during grape growth cycle. Strains from ripe grapes showed highest diversity and distribution across vineyard. Buds in winter and bark from sprouting to harvest behaved as S. cerevisiae reservoirs. Population biodiversity analysis revealed high differentiation among vineyard niches. Environmental temperature conditioned the S. cerevisiae population differentiation.EEA MendozaFil: Gonzalez, Magali Lucia Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Sturm, Maria Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; ArgentinaFil: Lerena, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Rojo, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Chimeno, Selva Valeria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; ArgentinaFil: Combina, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Mercado, Laura Analia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; ArgentinaElsevier2019-09-20T13:43:57Z2019-09-20T13:43:57Z2019-09info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0740002019306197http://hdl.handle.net/20.500.12123/59320740-0020095-9998https://doi.org/10.1016/j.fm.2019.103328Food Microbiology 86 : 103328 (April 2020)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess2025-09-04T09:48:10Zoai:localhost:20.500.12123/5932instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-04 09:48:11.334INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Persistence and reservoirs of Saccharomyces cerevisiae biodiversity in different vineyard niches
title Persistence and reservoirs of Saccharomyces cerevisiae biodiversity in different vineyard niches
spellingShingle Persistence and reservoirs of Saccharomyces cerevisiae biodiversity in different vineyard niches
Gonzalez, Magali Lucia Rosa
Viña
Biodiversidad
Saccharomyces Cerevisiae
Temperatura
Medio Ambiente
Vineyards
Biodiversity
Temperature
Environment
title_short Persistence and reservoirs of Saccharomyces cerevisiae biodiversity in different vineyard niches
title_full Persistence and reservoirs of Saccharomyces cerevisiae biodiversity in different vineyard niches
title_fullStr Persistence and reservoirs of Saccharomyces cerevisiae biodiversity in different vineyard niches
title_full_unstemmed Persistence and reservoirs of Saccharomyces cerevisiae biodiversity in different vineyard niches
title_sort Persistence and reservoirs of Saccharomyces cerevisiae biodiversity in different vineyard niches
dc.creator.none.fl_str_mv Gonzalez, Magali Lucia Rosa
Sturm, Maria Elena
Lerena, Maria Cecilia
Rojo, Maria Cecilia
Chimeno, Selva Valeria
Combina, Mariana
Mercado, Laura Analia
author Gonzalez, Magali Lucia Rosa
author_facet Gonzalez, Magali Lucia Rosa
Sturm, Maria Elena
Lerena, Maria Cecilia
Rojo, Maria Cecilia
Chimeno, Selva Valeria
Combina, Mariana
Mercado, Laura Analia
author_role author
author2 Sturm, Maria Elena
Lerena, Maria Cecilia
Rojo, Maria Cecilia
Chimeno, Selva Valeria
Combina, Mariana
Mercado, Laura Analia
author2_role author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Viña
Biodiversidad
Saccharomyces Cerevisiae
Temperatura
Medio Ambiente
Vineyards
Biodiversity
Temperature
Environment
topic Viña
Biodiversidad
Saccharomyces Cerevisiae
Temperatura
Medio Ambiente
Vineyards
Biodiversity
Temperature
Environment
dc.description.none.fl_txt_mv Highlights: S. cerevisiae vineyard populations dynamically changed during grape growth cycle. Strains from ripe grapes showed highest diversity and distribution across vineyard. Buds in winter and bark from sprouting to harvest behaved as S. cerevisiae reservoirs. Population biodiversity analysis revealed high differentiation among vineyard niches. Environmental temperature conditioned the S. cerevisiae population differentiation.
EEA Mendoza
Fil: Gonzalez, Magali Lucia Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Sturm, Maria Elena. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina
Fil: Lerena, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Rojo, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Chimeno, Selva Valeria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina
Fil: Combina, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Mercado, Laura Analia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina
description Highlights: S. cerevisiae vineyard populations dynamically changed during grape growth cycle. Strains from ripe grapes showed highest diversity and distribution across vineyard. Buds in winter and bark from sprouting to harvest behaved as S. cerevisiae reservoirs. Population biodiversity analysis revealed high differentiation among vineyard niches. Environmental temperature conditioned the S. cerevisiae population differentiation.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-09-20T13:43:57Z
2019-09-20T13:43:57Z
2019-09
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0740002019306197
http://hdl.handle.net/20.500.12123/5932
0740-0020
095-9998
https://doi.org/10.1016/j.fm.2019.103328
url https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0740002019306197
http://hdl.handle.net/20.500.12123/5932
https://doi.org/10.1016/j.fm.2019.103328
identifier_str_mv 0740-0020
095-9998
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
eu_rights_str_mv restrictedAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Elsevier
publisher.none.fl_str_mv Elsevier
dc.source.none.fl_str_mv Food Microbiology 86 : 103328 (April 2020)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1842341370675593216
score 12.623145