Effect of ensiling a total mixed ration on feed quality for cattle in smallholder dairy farms = Efecto de ensilar una ración totalmente mezclada sobre la calidad nutritional para e...
- Autores
- Bretschneider, Gustavo; Mattera, Juan; Cuatrin, Alejandra; Arias, Dario Raul; Wanzenried Zamora, Rosana Andrea
- Año de publicación
- 2015
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- The aim of this study was to assess the impact of ensiling a total mixed ration (TMR) on chemical composition, fermentation and sensory characteristics. Whole-plant corn (WPC) was ensiled alone, as a control, or in combination with other available local feeds. Ensiled feedstuffs were manually mixed and packed into mini-silos. Thereafter, they were stored and allowed to ferment for 75 days. Mould growth was not observed. Color was scored as good for both silage treatments, whereas odor was scored as moderate for TMR silage and good for WPC silage. The pattern and rate of decrease of pH during the storage was not different between silage treatments. However, mean pH values were different (P < 0.01; 3.81 vs. 4.38) between WPC- and TMR-silages, respectively. Relative to WPC silage, the concentration of dry matter (DM) (36.58 vs. 64.25 %; P = 0.001), crude protein (9.89 vs. 18.15 %; P = 0.005) and metabolizable energy (P = 0.03; 2.51 vs. 2.80 Mcal/kg DM) was higher for TMR silage, as expected. Furthermore, the neutral detergent fibre content decreased along the storage but at a different rate (P = 0.04) for each silage treatment. The rate of decrease, expressed as percentage/day, was -0.16 and -0.05 for WPC- and TMR- silage, respectively. Overall, TMR silage had adequate attributes to cope with dairy cow requirements. It is suggested that the ensiling of TMR, composed by locally available feedstuffs, is a simple and low cost technology that could aid smallholder dairy to improve their net daily income.
El objetivo de este estudio fue determinar el impacto del ensilado sobre la composición química y las características fermentativas y sensoriales de una ración totalmente mezclada (TMR). La planta entera de maíz (WPC) fue ensilada sola, como control, o combinada con otros alimentos disponibles en la región. Los alimentos ensilados se almacenaron en minisilos durante 75 días. No se observó desarrollo de moho. La variable de color se calificó como buena para ambos tratamientos, mientras que el olor se calificó como moderado para el ensilaje de TMR y bueno para el ensilaje de WPC. No hubo diferencias en el patrón y la tasa de disminución del pH entre los tratamientos. Sin embargo, los valores promedios de pH difirieron (P < 0,01; 3.81 vs. 4.38) entre los ensilajes de TMR y de WPC, respectivamente. La concentración de materia seca (MS) (36,58 vs. 64,25 %; P = 0,001), proteína bruta (9,89 vs. 18,15%; P = 0,005) y energía metabolizable (P = 0,03; 2,51 vs. 2,80 Mcal/kg MS) resultó, como era esperado, mayor para el ensilaje de TMR. El contenido de fibra detergente neutro disminuyó durante el almacenamiento, aunque a una velocidad diferente (P = 0,04) para cada tratamiento. Expresada como porcentaje/día, la tasa de disminución fue -0,16 y -0,05 para los ensilajes de WPC y de TMR, respectivamente. Se sugiere que el ensilado de TMR es una tecnología simple y de bajo costo que podría ayudar a mejorar, mediante una mejor alimentación del ganado lechero, los ingresos económicos de los pequeños productores lecheros.
EEA Rafaela
Fil: Bretschneider, Gustavo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Mattera, Juan. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Cuatrin, Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Arias, Dario Raul. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina
Fil: Wanzenried Zamora, Rosana Andrea. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina - Fuente
- Archivos de Medicina Veterinaria (Valdivia) 47 (2) : 225-229 (2015)
- Materia
-
Ganado Bovino
Alimentación de los Animales
Raciones
Explotación en Pequeña Escala
Granjas Lecheras
Nutrición Animal
Cattle
Animal Feeding
Rations
Smallholder
Small Farms
Dairy Farms
Animal Nutrition
Tambos - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
- http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/3928
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_69fa683f0000554d902da5be609b81c4 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/3928 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Effect of ensiling a total mixed ration on feed quality for cattle in smallholder dairy farms = Efecto de ensilar una ración totalmente mezclada sobre la calidad nutritional para el ganado en pequeñas explotaciones lecherasBretschneider, GustavoMattera, JuanCuatrin, AlejandraArias, Dario RaulWanzenried Zamora, Rosana AndreaGanado BovinoAlimentación de los AnimalesRacionesExplotación en Pequeña EscalaGranjas LecherasNutrición AnimalCattleAnimal FeedingRationsSmallholderSmall FarmsDairy FarmsAnimal NutritionTambosThe aim of this study was to assess the impact of ensiling a total mixed ration (TMR) on chemical composition, fermentation and sensory characteristics. Whole-plant corn (WPC) was ensiled alone, as a control, or in combination with other available local feeds. Ensiled feedstuffs were manually mixed and packed into mini-silos. Thereafter, they were stored and allowed to ferment for 75 days. Mould growth was not observed. Color was scored as good for both silage treatments, whereas odor was scored as moderate for TMR silage and good for WPC silage. The pattern and rate of decrease of pH during the storage was not different between silage treatments. However, mean pH values were different (P < 0.01; 3.81 vs. 4.38) between WPC- and TMR-silages, respectively. Relative to WPC silage, the concentration of dry matter (DM) (36.58 vs. 64.25 %; P = 0.001), crude protein (9.89 vs. 18.15 %; P = 0.005) and metabolizable energy (P = 0.03; 2.51 vs. 2.80 Mcal/kg DM) was higher for TMR silage, as expected. Furthermore, the neutral detergent fibre content decreased along the storage but at a different rate (P = 0.04) for each silage treatment. The rate of decrease, expressed as percentage/day, was -0.16 and -0.05 for WPC- and TMR- silage, respectively. Overall, TMR silage had adequate attributes to cope with dairy cow requirements. It is suggested that the ensiling of TMR, composed by locally available feedstuffs, is a simple and low cost technology that could aid smallholder dairy to improve their net daily income.El objetivo de este estudio fue determinar el impacto del ensilado sobre la composición química y las características fermentativas y sensoriales de una ración totalmente mezclada (TMR). La planta entera de maíz (WPC) fue ensilada sola, como control, o combinada con otros alimentos disponibles en la región. Los alimentos ensilados se almacenaron en minisilos durante 75 días. No se observó desarrollo de moho. La variable de color se calificó como buena para ambos tratamientos, mientras que el olor se calificó como moderado para el ensilaje de TMR y bueno para el ensilaje de WPC. No hubo diferencias en el patrón y la tasa de disminución del pH entre los tratamientos. Sin embargo, los valores promedios de pH difirieron (P < 0,01; 3.81 vs. 4.38) entre los ensilajes de TMR y de WPC, respectivamente. La concentración de materia seca (MS) (36,58 vs. 64,25 %; P = 0,001), proteína bruta (9,89 vs. 18,15%; P = 0,005) y energía metabolizable (P = 0,03; 2,51 vs. 2,80 Mcal/kg MS) resultó, como era esperado, mayor para el ensilaje de TMR. El contenido de fibra detergente neutro disminuyó durante el almacenamiento, aunque a una velocidad diferente (P = 0,04) para cada tratamiento. Expresada como porcentaje/día, la tasa de disminución fue -0,16 y -0,05 para los ensilajes de WPC y de TMR, respectivamente. Se sugiere que el ensilado de TMR es una tecnología simple y de bajo costo que podría ayudar a mejorar, mediante una mejor alimentación del ganado lechero, los ingresos económicos de los pequeños productores lecheros.EEA RafaelaFil: Bretschneider, Gustavo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; ArgentinaFil: Mattera, Juan. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; ArgentinaFil: Cuatrin, Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; ArgentinaFil: Arias, Dario Raul. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; ArgentinaFil: Wanzenried Zamora, Rosana Andrea. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; ArgentinaFacultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Austral de Chile2018-11-20T13:17:00Z2018-11-20T13:17:00Z2015info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttps://scielo.conicyt.cl/pdf/amv/v47n2/art15.pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/39280301-732Xhttp://dx.doi.org/10.4067/S0301-732X2015000200015Archivos de Medicina Veterinaria (Valdivia) 47 (2) : 225-229 (2015)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repograntAgreement/INTA/SANFE/1261102/AR./Desarrollo territorial sustentable de la zona mixta de Santa Fe.info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-10-16T09:29:22Zoai:localhost:20.500.12123/3928instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-10-16 09:29:23.022INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Effect of ensiling a total mixed ration on feed quality for cattle in smallholder dairy farms = Efecto de ensilar una ración totalmente mezclada sobre la calidad nutritional para el ganado en pequeñas explotaciones lecheras |
title |
Effect of ensiling a total mixed ration on feed quality for cattle in smallholder dairy farms = Efecto de ensilar una ración totalmente mezclada sobre la calidad nutritional para el ganado en pequeñas explotaciones lecheras |
spellingShingle |
Effect of ensiling a total mixed ration on feed quality for cattle in smallholder dairy farms = Efecto de ensilar una ración totalmente mezclada sobre la calidad nutritional para el ganado en pequeñas explotaciones lecheras Bretschneider, Gustavo Ganado Bovino Alimentación de los Animales Raciones Explotación en Pequeña Escala Granjas Lecheras Nutrición Animal Cattle Animal Feeding Rations Smallholder Small Farms Dairy Farms Animal Nutrition Tambos |
title_short |
Effect of ensiling a total mixed ration on feed quality for cattle in smallholder dairy farms = Efecto de ensilar una ración totalmente mezclada sobre la calidad nutritional para el ganado en pequeñas explotaciones lecheras |
title_full |
Effect of ensiling a total mixed ration on feed quality for cattle in smallholder dairy farms = Efecto de ensilar una ración totalmente mezclada sobre la calidad nutritional para el ganado en pequeñas explotaciones lecheras |
title_fullStr |
Effect of ensiling a total mixed ration on feed quality for cattle in smallholder dairy farms = Efecto de ensilar una ración totalmente mezclada sobre la calidad nutritional para el ganado en pequeñas explotaciones lecheras |
title_full_unstemmed |
Effect of ensiling a total mixed ration on feed quality for cattle in smallholder dairy farms = Efecto de ensilar una ración totalmente mezclada sobre la calidad nutritional para el ganado en pequeñas explotaciones lecheras |
title_sort |
Effect of ensiling a total mixed ration on feed quality for cattle in smallholder dairy farms = Efecto de ensilar una ración totalmente mezclada sobre la calidad nutritional para el ganado en pequeñas explotaciones lecheras |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Bretschneider, Gustavo Mattera, Juan Cuatrin, Alejandra Arias, Dario Raul Wanzenried Zamora, Rosana Andrea |
author |
Bretschneider, Gustavo |
author_facet |
Bretschneider, Gustavo Mattera, Juan Cuatrin, Alejandra Arias, Dario Raul Wanzenried Zamora, Rosana Andrea |
author_role |
author |
author2 |
Mattera, Juan Cuatrin, Alejandra Arias, Dario Raul Wanzenried Zamora, Rosana Andrea |
author2_role |
author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Ganado Bovino Alimentación de los Animales Raciones Explotación en Pequeña Escala Granjas Lecheras Nutrición Animal Cattle Animal Feeding Rations Smallholder Small Farms Dairy Farms Animal Nutrition Tambos |
topic |
Ganado Bovino Alimentación de los Animales Raciones Explotación en Pequeña Escala Granjas Lecheras Nutrición Animal Cattle Animal Feeding Rations Smallholder Small Farms Dairy Farms Animal Nutrition Tambos |
dc.description.none.fl_txt_mv |
The aim of this study was to assess the impact of ensiling a total mixed ration (TMR) on chemical composition, fermentation and sensory characteristics. Whole-plant corn (WPC) was ensiled alone, as a control, or in combination with other available local feeds. Ensiled feedstuffs were manually mixed and packed into mini-silos. Thereafter, they were stored and allowed to ferment for 75 days. Mould growth was not observed. Color was scored as good for both silage treatments, whereas odor was scored as moderate for TMR silage and good for WPC silage. The pattern and rate of decrease of pH during the storage was not different between silage treatments. However, mean pH values were different (P < 0.01; 3.81 vs. 4.38) between WPC- and TMR-silages, respectively. Relative to WPC silage, the concentration of dry matter (DM) (36.58 vs. 64.25 %; P = 0.001), crude protein (9.89 vs. 18.15 %; P = 0.005) and metabolizable energy (P = 0.03; 2.51 vs. 2.80 Mcal/kg DM) was higher for TMR silage, as expected. Furthermore, the neutral detergent fibre content decreased along the storage but at a different rate (P = 0.04) for each silage treatment. The rate of decrease, expressed as percentage/day, was -0.16 and -0.05 for WPC- and TMR- silage, respectively. Overall, TMR silage had adequate attributes to cope with dairy cow requirements. It is suggested that the ensiling of TMR, composed by locally available feedstuffs, is a simple and low cost technology that could aid smallholder dairy to improve their net daily income. El objetivo de este estudio fue determinar el impacto del ensilado sobre la composición química y las características fermentativas y sensoriales de una ración totalmente mezclada (TMR). La planta entera de maíz (WPC) fue ensilada sola, como control, o combinada con otros alimentos disponibles en la región. Los alimentos ensilados se almacenaron en minisilos durante 75 días. No se observó desarrollo de moho. La variable de color se calificó como buena para ambos tratamientos, mientras que el olor se calificó como moderado para el ensilaje de TMR y bueno para el ensilaje de WPC. No hubo diferencias en el patrón y la tasa de disminución del pH entre los tratamientos. Sin embargo, los valores promedios de pH difirieron (P < 0,01; 3.81 vs. 4.38) entre los ensilajes de TMR y de WPC, respectivamente. La concentración de materia seca (MS) (36,58 vs. 64,25 %; P = 0,001), proteína bruta (9,89 vs. 18,15%; P = 0,005) y energía metabolizable (P = 0,03; 2,51 vs. 2,80 Mcal/kg MS) resultó, como era esperado, mayor para el ensilaje de TMR. El contenido de fibra detergente neutro disminuyó durante el almacenamiento, aunque a una velocidad diferente (P = 0,04) para cada tratamiento. Expresada como porcentaje/día, la tasa de disminución fue -0,16 y -0,05 para los ensilajes de WPC y de TMR, respectivamente. Se sugiere que el ensilado de TMR es una tecnología simple y de bajo costo que podría ayudar a mejorar, mediante una mejor alimentación del ganado lechero, los ingresos económicos de los pequeños productores lecheros. EEA Rafaela Fil: Bretschneider, Gustavo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina Fil: Mattera, Juan. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina Fil: Cuatrin, Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina Fil: Arias, Dario Raul. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina Fil: Wanzenried Zamora, Rosana Andrea. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentina |
description |
The aim of this study was to assess the impact of ensiling a total mixed ration (TMR) on chemical composition, fermentation and sensory characteristics. Whole-plant corn (WPC) was ensiled alone, as a control, or in combination with other available local feeds. Ensiled feedstuffs were manually mixed and packed into mini-silos. Thereafter, they were stored and allowed to ferment for 75 days. Mould growth was not observed. Color was scored as good for both silage treatments, whereas odor was scored as moderate for TMR silage and good for WPC silage. The pattern and rate of decrease of pH during the storage was not different between silage treatments. However, mean pH values were different (P < 0.01; 3.81 vs. 4.38) between WPC- and TMR-silages, respectively. Relative to WPC silage, the concentration of dry matter (DM) (36.58 vs. 64.25 %; P = 0.001), crude protein (9.89 vs. 18.15 %; P = 0.005) and metabolizable energy (P = 0.03; 2.51 vs. 2.80 Mcal/kg DM) was higher for TMR silage, as expected. Furthermore, the neutral detergent fibre content decreased along the storage but at a different rate (P = 0.04) for each silage treatment. The rate of decrease, expressed as percentage/day, was -0.16 and -0.05 for WPC- and TMR- silage, respectively. Overall, TMR silage had adequate attributes to cope with dairy cow requirements. It is suggested that the ensiling of TMR, composed by locally available feedstuffs, is a simple and low cost technology that could aid smallholder dairy to improve their net daily income. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015 2018-11-20T13:17:00Z 2018-11-20T13:17:00Z |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://scielo.conicyt.cl/pdf/amv/v47n2/art15.pdf http://hdl.handle.net/20.500.12123/3928 0301-732X http://dx.doi.org/10.4067/S0301-732X2015000200015 |
url |
https://scielo.conicyt.cl/pdf/amv/v47n2/art15.pdf http://hdl.handle.net/20.500.12123/3928 http://dx.doi.org/10.4067/S0301-732X2015000200015 |
identifier_str_mv |
0301-732X |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
info:eu-repograntAgreement/INTA/SANFE/1261102/AR./Desarrollo territorial sustentable de la zona mixta de Santa Fe. |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Austral de Chile |
publisher.none.fl_str_mv |
Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Austral de Chile |
dc.source.none.fl_str_mv |
Archivos de Medicina Veterinaria (Valdivia) 47 (2) : 225-229 (2015) reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1846143508257177600 |
score |
12.712165 |