Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit
- Autores
- Hamze, Leila; Miserere, Andrea; Molina, Maria Sol; Maestri, Damián; Searles, Peter Stoughton; Rousseaux, María Cecilia
- Año de publicación
- 2021
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión aceptada
- Descripción
- BACKGROUND: Tocopherols and sterols are minor components of virgin olive oils that contribute to oil quality. Based on observations at different geographical locations, it has been suggested that environmental temperature during fruit growth affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit. However, controlled experiments have not been conducted to directly assess their responses to temperature. In this study, a manipulative experiment using open top chambers (OTCs) was performed in the field to evaluate the responses of these oil components to a moderate air temperature increase during oil accumulation in young trees of two olive cultivars (Arbequina, Coratina). The two temperature levels in the OTCs were a control about 1°C above ambient temperature (T0) and a heated treatment (T+) with a target temperature of 4 °C above T0. RESULTS: Total tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit were generally higher in the T+ temperature treatment than in the control at the end of the oil accumulation period. The increase in total tocopherols in T+ appeared to be related to a decrease in fruit oil concentration with heating. Individual sterols showed both significant increases and decreases due to T+ and some differences in response occurred between the two cultivars. CONCLUSIONS: These findings provide evidence that growth temperature affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit at the end the oil accumulation period. Cultivars should be carefully chosen for new olive growing regions, and the results could be relevant for global warming scenarios in existing growing regions.
EEA Catamarca
Fil: Hamze, Leila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
Fil: Miserere, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
Fil: Miserere, Andrea. Universidad Nacional de La Rioja. Departamento de Ciencias y Tecnologías Aplicadas; Argentina
Fil: Molina, Maria Sol. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Catamarca; Argentina.
Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Maestri, Damian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Searles, Peter Stoughton. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
Fil: Rousseaux, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina - Fuente
- Journal of the Science of Food and Agriculture (First published: 29 October 2021)
- Materia
-
Olea Europaea
Temperatura
Medio Ambiente
Tocoferoles
Esteroles
Aceite de Oliva
Aceituna
Temperature
Environment
Tocopherols
Sterols
Olive Oil
Olives
Olivo - Nivel de accesibilidad
- acceso restringido
- Condiciones de uso
- Repositorio
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/10648
Ver los metadatos del registro completo
id |
INTADig_647f47b416c19e8d1989594ac7701424 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/10648 |
network_acronym_str |
INTADig |
repository_id_str |
l |
network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
spelling |
Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruitHamze, LeilaMiserere, AndreaMolina, Maria SolMaestri, DamiánSearles, Peter StoughtonRousseaux, María CeciliaOlea EuropaeaTemperaturaMedio AmbienteTocoferolesEsterolesAceite de OlivaAceitunaTemperatureEnvironmentTocopherolsSterolsOlive OilOlivesOlivoBACKGROUND: Tocopherols and sterols are minor components of virgin olive oils that contribute to oil quality. Based on observations at different geographical locations, it has been suggested that environmental temperature during fruit growth affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit. However, controlled experiments have not been conducted to directly assess their responses to temperature. In this study, a manipulative experiment using open top chambers (OTCs) was performed in the field to evaluate the responses of these oil components to a moderate air temperature increase during oil accumulation in young trees of two olive cultivars (Arbequina, Coratina). The two temperature levels in the OTCs were a control about 1°C above ambient temperature (T0) and a heated treatment (T+) with a target temperature of 4 °C above T0. RESULTS: Total tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit were generally higher in the T+ temperature treatment than in the control at the end of the oil accumulation period. The increase in total tocopherols in T+ appeared to be related to a decrease in fruit oil concentration with heating. Individual sterols showed both significant increases and decreases due to T+ and some differences in response occurred between the two cultivars. CONCLUSIONS: These findings provide evidence that growth temperature affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit at the end the oil accumulation period. Cultivars should be carefully chosen for new olive growing regions, and the results could be relevant for global warming scenarios in existing growing regions.EEA CatamarcaFil: Hamze, Leila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; ArgentinaFil: Miserere, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; ArgentinaFil: Miserere, Andrea. Universidad Nacional de La Rioja. Departamento de Ciencias y Tecnologías Aplicadas; ArgentinaFil: Molina, Maria Sol. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Catamarca; Argentina.Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Maestri, Damian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Searles, Peter Stoughton. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; ArgentinaFil: Rousseaux, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; ArgentinaWileyinfo:eu-repo/date/embargoEnd/2022-11-022021-11-02T12:37:48Z2021-11-02T12:37:48Z2021-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/10648https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.116150022-51421097-0010https://doi.org/10.1002/jsfa.11615Journal of the Science of Food and Agriculture (First published: 29 October 2021)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess2025-09-29T13:45:23Zoai:localhost:20.500.12123/10648instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:45:24.08INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit |
title |
Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit |
spellingShingle |
Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit Hamze, Leila Olea Europaea Temperatura Medio Ambiente Tocoferoles Esteroles Aceite de Oliva Aceituna Temperature Environment Tocopherols Sterols Olive Oil Olives Olivo |
title_short |
Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit |
title_full |
Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit |
title_fullStr |
Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit |
title_full_unstemmed |
Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit |
title_sort |
Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Hamze, Leila Miserere, Andrea Molina, Maria Sol Maestri, Damián Searles, Peter Stoughton Rousseaux, María Cecilia |
author |
Hamze, Leila |
author_facet |
Hamze, Leila Miserere, Andrea Molina, Maria Sol Maestri, Damián Searles, Peter Stoughton Rousseaux, María Cecilia |
author_role |
author |
author2 |
Miserere, Andrea Molina, Maria Sol Maestri, Damián Searles, Peter Stoughton Rousseaux, María Cecilia |
author2_role |
author author author author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Olea Europaea Temperatura Medio Ambiente Tocoferoles Esteroles Aceite de Oliva Aceituna Temperature Environment Tocopherols Sterols Olive Oil Olives Olivo |
topic |
Olea Europaea Temperatura Medio Ambiente Tocoferoles Esteroles Aceite de Oliva Aceituna Temperature Environment Tocopherols Sterols Olive Oil Olives Olivo |
dc.description.none.fl_txt_mv |
BACKGROUND: Tocopherols and sterols are minor components of virgin olive oils that contribute to oil quality. Based on observations at different geographical locations, it has been suggested that environmental temperature during fruit growth affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit. However, controlled experiments have not been conducted to directly assess their responses to temperature. In this study, a manipulative experiment using open top chambers (OTCs) was performed in the field to evaluate the responses of these oil components to a moderate air temperature increase during oil accumulation in young trees of two olive cultivars (Arbequina, Coratina). The two temperature levels in the OTCs were a control about 1°C above ambient temperature (T0) and a heated treatment (T+) with a target temperature of 4 °C above T0. RESULTS: Total tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit were generally higher in the T+ temperature treatment than in the control at the end of the oil accumulation period. The increase in total tocopherols in T+ appeared to be related to a decrease in fruit oil concentration with heating. Individual sterols showed both significant increases and decreases due to T+ and some differences in response occurred between the two cultivars. CONCLUSIONS: These findings provide evidence that growth temperature affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit at the end the oil accumulation period. Cultivars should be carefully chosen for new olive growing regions, and the results could be relevant for global warming scenarios in existing growing regions. EEA Catamarca Fil: Hamze, Leila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina Fil: Miserere, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina Fil: Miserere, Andrea. Universidad Nacional de La Rioja. Departamento de Ciencias y Tecnologías Aplicadas; Argentina Fil: Molina, Maria Sol. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Catamarca; Argentina. Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina Fil: Maestri, Damian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina Fil: Searles, Peter Stoughton. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina Fil: Rousseaux, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina |
description |
BACKGROUND: Tocopherols and sterols are minor components of virgin olive oils that contribute to oil quality. Based on observations at different geographical locations, it has been suggested that environmental temperature during fruit growth affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit. However, controlled experiments have not been conducted to directly assess their responses to temperature. In this study, a manipulative experiment using open top chambers (OTCs) was performed in the field to evaluate the responses of these oil components to a moderate air temperature increase during oil accumulation in young trees of two olive cultivars (Arbequina, Coratina). The two temperature levels in the OTCs were a control about 1°C above ambient temperature (T0) and a heated treatment (T+) with a target temperature of 4 °C above T0. RESULTS: Total tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit were generally higher in the T+ temperature treatment than in the control at the end of the oil accumulation period. The increase in total tocopherols in T+ appeared to be related to a decrease in fruit oil concentration with heating. Individual sterols showed both significant increases and decreases due to T+ and some differences in response occurred between the two cultivars. CONCLUSIONS: These findings provide evidence that growth temperature affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit at the end the oil accumulation period. Cultivars should be carefully chosen for new olive growing regions, and the results could be relevant for global warming scenarios in existing growing regions. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-11-02T12:37:48Z 2021-11-02T12:37:48Z 2021-10 info:eu-repo/date/embargoEnd/2022-11-02 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
format |
article |
status_str |
acceptedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/10648 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.11615 0022-5142 1097-0010 https://doi.org/10.1002/jsfa.11615 |
url |
http://hdl.handle.net/20.500.12123/10648 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.11615 https://doi.org/10.1002/jsfa.11615 |
identifier_str_mv |
0022-5142 1097-0010 |
dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess |
eu_rights_str_mv |
restrictedAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Wiley |
publisher.none.fl_str_mv |
Wiley |
dc.source.none.fl_str_mv |
Journal of the Science of Food and Agriculture (First published: 29 October 2021) reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
collection |
INTA Digital (INTA) |
instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
_version_ |
1844619159260889088 |
score |
12.559606 |