Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit

Autores
Hamze, Leila; Miserere, Andrea; Molina, Maria Sol; Maestri, Damián; Searles, Peter Stoughton; Rousseaux, María Cecilia
Año de publicación
2021
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión aceptada
Descripción
BACKGROUND: Tocopherols and sterols are minor components of virgin olive oils that contribute to oil quality. Based on observations at different geographical locations, it has been suggested that environmental temperature during fruit growth affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit. However, controlled experiments have not been conducted to directly assess their responses to temperature. In this study, a manipulative experiment using open top chambers (OTCs) was performed in the field to evaluate the responses of these oil components to a moderate air temperature increase during oil accumulation in young trees of two olive cultivars (Arbequina, Coratina). The two temperature levels in the OTCs were a control about 1°C above ambient temperature (T0) and a heated treatment (T+) with a target temperature of 4 °C above T0. RESULTS: Total tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit were generally higher in the T+ temperature treatment than in the control at the end of the oil accumulation period. The increase in total tocopherols in T+ appeared to be related to a decrease in fruit oil concentration with heating. Individual sterols showed both significant increases and decreases due to T+ and some differences in response occurred between the two cultivars. CONCLUSIONS: These findings provide evidence that growth temperature affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit at the end the oil accumulation period. Cultivars should be carefully chosen for new olive growing regions, and the results could be relevant for global warming scenarios in existing growing regions.
EEA Catamarca
Fil: Hamze, Leila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
Fil: Miserere, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
Fil: Miserere, Andrea. Universidad Nacional de La Rioja. Departamento de Ciencias y Tecnologías Aplicadas; Argentina
Fil: Molina, Maria Sol. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Catamarca; Argentina.
Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Maestri, Damian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Searles, Peter Stoughton. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
Fil: Rousseaux, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
Fuente
Journal of the Science of Food and Agriculture (First published: 29 October 2021)
Materia
Olea Europaea
Temperatura
Medio Ambiente
Tocoferoles
Esteroles
Aceite de Oliva
Aceituna
Temperature
Environment
Tocopherols
Sterols
Olive Oil
Olives
Olivo
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/10648

id INTADig_647f47b416c19e8d1989594ac7701424
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/10648
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruitHamze, LeilaMiserere, AndreaMolina, Maria SolMaestri, DamiánSearles, Peter StoughtonRousseaux, María CeciliaOlea EuropaeaTemperaturaMedio AmbienteTocoferolesEsterolesAceite de OlivaAceitunaTemperatureEnvironmentTocopherolsSterolsOlive OilOlivesOlivoBACKGROUND: Tocopherols and sterols are minor components of virgin olive oils that contribute to oil quality. Based on observations at different geographical locations, it has been suggested that environmental temperature during fruit growth affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit. However, controlled experiments have not been conducted to directly assess their responses to temperature. In this study, a manipulative experiment using open top chambers (OTCs) was performed in the field to evaluate the responses of these oil components to a moderate air temperature increase during oil accumulation in young trees of two olive cultivars (Arbequina, Coratina). The two temperature levels in the OTCs were a control about 1°C above ambient temperature (T0) and a heated treatment (T+) with a target temperature of 4 °C above T0. RESULTS: Total tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit were generally higher in the T+ temperature treatment than in the control at the end of the oil accumulation period. The increase in total tocopherols in T+ appeared to be related to a decrease in fruit oil concentration with heating. Individual sterols showed both significant increases and decreases due to T+ and some differences in response occurred between the two cultivars. CONCLUSIONS: These findings provide evidence that growth temperature affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit at the end the oil accumulation period. Cultivars should be carefully chosen for new olive growing regions, and the results could be relevant for global warming scenarios in existing growing regions.EEA CatamarcaFil: Hamze, Leila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; ArgentinaFil: Miserere, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; ArgentinaFil: Miserere, Andrea. Universidad Nacional de La Rioja. Departamento de Ciencias y Tecnologías Aplicadas; ArgentinaFil: Molina, Maria Sol. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Catamarca; Argentina.Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Maestri, Damian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; ArgentinaFil: Searles, Peter Stoughton. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; ArgentinaFil: Rousseaux, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; ArgentinaWileyinfo:eu-repo/date/embargoEnd/2022-11-022021-11-02T12:37:48Z2021-11-02T12:37:48Z2021-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/10648https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.116150022-51421097-0010https://doi.org/10.1002/jsfa.11615Journal of the Science of Food and Agriculture (First published: 29 October 2021)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess2025-09-29T13:45:23Zoai:localhost:20.500.12123/10648instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:45:24.08INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit
title Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit
spellingShingle Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit
Hamze, Leila
Olea Europaea
Temperatura
Medio Ambiente
Tocoferoles
Esteroles
Aceite de Oliva
Aceituna
Temperature
Environment
Tocopherols
Sterols
Olive Oil
Olives
Olivo
title_short Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit
title_full Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit
title_fullStr Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit
title_full_unstemmed Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit
title_sort Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit
dc.creator.none.fl_str_mv Hamze, Leila
Miserere, Andrea
Molina, Maria Sol
Maestri, Damián
Searles, Peter Stoughton
Rousseaux, María Cecilia
author Hamze, Leila
author_facet Hamze, Leila
Miserere, Andrea
Molina, Maria Sol
Maestri, Damián
Searles, Peter Stoughton
Rousseaux, María Cecilia
author_role author
author2 Miserere, Andrea
Molina, Maria Sol
Maestri, Damián
Searles, Peter Stoughton
Rousseaux, María Cecilia
author2_role author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Olea Europaea
Temperatura
Medio Ambiente
Tocoferoles
Esteroles
Aceite de Oliva
Aceituna
Temperature
Environment
Tocopherols
Sterols
Olive Oil
Olives
Olivo
topic Olea Europaea
Temperatura
Medio Ambiente
Tocoferoles
Esteroles
Aceite de Oliva
Aceituna
Temperature
Environment
Tocopherols
Sterols
Olive Oil
Olives
Olivo
dc.description.none.fl_txt_mv BACKGROUND: Tocopherols and sterols are minor components of virgin olive oils that contribute to oil quality. Based on observations at different geographical locations, it has been suggested that environmental temperature during fruit growth affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit. However, controlled experiments have not been conducted to directly assess their responses to temperature. In this study, a manipulative experiment using open top chambers (OTCs) was performed in the field to evaluate the responses of these oil components to a moderate air temperature increase during oil accumulation in young trees of two olive cultivars (Arbequina, Coratina). The two temperature levels in the OTCs were a control about 1°C above ambient temperature (T0) and a heated treatment (T+) with a target temperature of 4 °C above T0. RESULTS: Total tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit were generally higher in the T+ temperature treatment than in the control at the end of the oil accumulation period. The increase in total tocopherols in T+ appeared to be related to a decrease in fruit oil concentration with heating. Individual sterols showed both significant increases and decreases due to T+ and some differences in response occurred between the two cultivars. CONCLUSIONS: These findings provide evidence that growth temperature affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit at the end the oil accumulation period. Cultivars should be carefully chosen for new olive growing regions, and the results could be relevant for global warming scenarios in existing growing regions.
EEA Catamarca
Fil: Hamze, Leila. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
Fil: Miserere, Andrea. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
Fil: Miserere, Andrea. Universidad Nacional de La Rioja. Departamento de Ciencias y Tecnologías Aplicadas; Argentina
Fil: Molina, Maria Sol. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Catamarca; Argentina.
Fil: Maestri, Damian. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Maestri, Damian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Instituto Multidisciplinario de Biología Vegetal; Argentina
Fil: Searles, Peter Stoughton. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
Fil: Rousseaux, Maria Cecilia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Universidad Nacional de Catamarca. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de la Rioja. - Secretaria de Industria y Minería. Servicio Geológico Minero Argentino. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja. - Provincia de La Rioja. Centro Regional de Investigaciones Científicas y Transferencia Tecnológica de La Rioja; Argentina
description BACKGROUND: Tocopherols and sterols are minor components of virgin olive oils that contribute to oil quality. Based on observations at different geographical locations, it has been suggested that environmental temperature during fruit growth affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit. However, controlled experiments have not been conducted to directly assess their responses to temperature. In this study, a manipulative experiment using open top chambers (OTCs) was performed in the field to evaluate the responses of these oil components to a moderate air temperature increase during oil accumulation in young trees of two olive cultivars (Arbequina, Coratina). The two temperature levels in the OTCs were a control about 1°C above ambient temperature (T0) and a heated treatment (T+) with a target temperature of 4 °C above T0. RESULTS: Total tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit were generally higher in the T+ temperature treatment than in the control at the end of the oil accumulation period. The increase in total tocopherols in T+ appeared to be related to a decrease in fruit oil concentration with heating. Individual sterols showed both significant increases and decreases due to T+ and some differences in response occurred between the two cultivars. CONCLUSIONS: These findings provide evidence that growth temperature affects tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit at the end the oil accumulation period. Cultivars should be carefully chosen for new olive growing regions, and the results could be relevant for global warming scenarios in existing growing regions.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-11-02T12:37:48Z
2021-11-02T12:37:48Z
2021-10
info:eu-repo/date/embargoEnd/2022-11-02
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/acceptedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str acceptedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/10648
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.11615
0022-5142
1097-0010
https://doi.org/10.1002/jsfa.11615
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/10648
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.11615
https://doi.org/10.1002/jsfa.11615
identifier_str_mv 0022-5142
1097-0010
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
eu_rights_str_mv restrictedAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Wiley
publisher.none.fl_str_mv Wiley
dc.source.none.fl_str_mv Journal of the Science of Food and Agriculture (First published: 29 October 2021)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1844619159260889088
score 12.559606