Data on polyphenols and biological activity analyses of an Andean tomato collection and their relationships with tomato traits and geographical origin

Autores
Di Paola Naranjo, Romina Daniela; Otaiza, Santiago; Saragusti, Alejandra Cristina; Baroni, María Verónica; Carranza, Andrea del Valle; Peralta, Iris Edith; Valle, Estela Marta; Carrari, Fernando; Asis, Ramón
Año de publicación
2016
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión publicada
Descripción
Data provide information about a tomato collection composed of accessions from the Andean Valley, commercial accessions and wild species. Antioxidant metabolites were measured inmature fruits of this collection, and their biological activities were assessed by both in vitro and in vivo methods. In this work, the parameters used to identify and quantify polyphenols compounds in tomato fruit by liquid chromatography coupled to diode array detector and quadruple time of flight mass spectrometer are described. Moreover,data supporting a procedure to characterize the properties of tomato fruits to revert death by thermal stress in Caenorhabditis elegans are explained in detail. Lastly, principal component analysis and hierarchical cluster analysis of metabolites composition, antioxidant activities (in vivo and in vitro), tomato traits and geographical origin of the tomatoes collection are shown. The data presented here are related to the research article entitled “Hydrophilic antioxidants from Andean Tomato Landraces assessed by their bioactivities in vitro and in vivo”
Inst. de Biotecnología
Fil: Di Paola Naranjo, Romina Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Otaiza, Santiago. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina
Fil: Saragusti, Alejandra C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina
Fil: Saragusti, Alejandra Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones En Bioquímica Clínica E Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Carranza, Andrea del Valle. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina
Fil: Peralta, Iris Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Zonas Aridas; Argentina
Fil: Carrari, Fernando. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Biotecnología; Argentina
Fil: Valle, Estela Marta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
Fil: Asis, Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas, Universidad Nacional de Córdoba; Argentina
Fuente
Data in Brief 7 :1258-1268 (June 2016)
Materia
Genética
Polifenoles
Tomate
Genetics
Polyphenols
Tomatoes
Región Andina
Nivel de accesibilidad
acceso abierto
Condiciones de uso
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/1119

id INTADig_4cace694465f4e606669f137759550f5
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/1119
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Data on polyphenols and biological activity analyses of an Andean tomato collection and their relationships with tomato traits and geographical originDi Paola Naranjo, Romina DanielaOtaiza, SantiagoSaragusti, Alejandra CristinaBaroni, María VerónicaCarranza, Andrea del VallePeralta, Iris EdithValle, Estela MartaCarrari, FernandoAsis, RamónGenéticaPolifenolesTomateGeneticsPolyphenolsTomatoesRegión AndinaData provide information about a tomato collection composed of accessions from the Andean Valley, commercial accessions and wild species. Antioxidant metabolites were measured inmature fruits of this collection, and their biological activities were assessed by both in vitro and in vivo methods. In this work, the parameters used to identify and quantify polyphenols compounds in tomato fruit by liquid chromatography coupled to diode array detector and quadruple time of flight mass spectrometer are described. Moreover,data supporting a procedure to characterize the properties of tomato fruits to revert death by thermal stress in Caenorhabditis elegans are explained in detail. Lastly, principal component analysis and hierarchical cluster analysis of metabolites composition, antioxidant activities (in vivo and in vitro), tomato traits and geographical origin of the tomatoes collection are shown. The data presented here are related to the research article entitled “Hydrophilic antioxidants from Andean Tomato Landraces assessed by their bioactivities in vitro and in vivo”Inst. de BiotecnologíaFil: Di Paola Naranjo, Romina Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; ArgentinaFil: Otaiza, Santiago. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; ArgentinaFil: Saragusti, Alejandra C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; ArgentinaFil: Saragusti, Alejandra Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones En Bioquímica Clínica E Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica; ArgentinaFil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; ArgentinaFil: Carranza, Andrea del Valle. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; ArgentinaFil: Peralta, Iris Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Zonas Aridas; ArgentinaFil: Carrari, Fernando. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Biotecnología; ArgentinaFil: Valle, Estela Marta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; ArgentinaFil: Asis, Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas, Universidad Nacional de Córdoba; Argentina2017-09-04T18:28:05Z2017-09-04T18:28:05Z2016info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/1119http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352340916302190?via%3Dihub2352-3409https://doi.org/10.1016/j.dib.2016.04.005Data in Brief 7 :1258-1268 (June 2016)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-10-16T09:29:00Zoai:localhost:20.500.12123/1119instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-10-16 09:29:00.362INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Data on polyphenols and biological activity analyses of an Andean tomato collection and their relationships with tomato traits and geographical origin
title Data on polyphenols and biological activity analyses of an Andean tomato collection and their relationships with tomato traits and geographical origin
spellingShingle Data on polyphenols and biological activity analyses of an Andean tomato collection and their relationships with tomato traits and geographical origin
Di Paola Naranjo, Romina Daniela
Genética
Polifenoles
Tomate
Genetics
Polyphenols
Tomatoes
Región Andina
title_short Data on polyphenols and biological activity analyses of an Andean tomato collection and their relationships with tomato traits and geographical origin
title_full Data on polyphenols and biological activity analyses of an Andean tomato collection and their relationships with tomato traits and geographical origin
title_fullStr Data on polyphenols and biological activity analyses of an Andean tomato collection and their relationships with tomato traits and geographical origin
title_full_unstemmed Data on polyphenols and biological activity analyses of an Andean tomato collection and their relationships with tomato traits and geographical origin
title_sort Data on polyphenols and biological activity analyses of an Andean tomato collection and their relationships with tomato traits and geographical origin
dc.creator.none.fl_str_mv Di Paola Naranjo, Romina Daniela
Otaiza, Santiago
Saragusti, Alejandra Cristina
Baroni, María Verónica
Carranza, Andrea del Valle
Peralta, Iris Edith
Valle, Estela Marta
Carrari, Fernando
Asis, Ramón
author Di Paola Naranjo, Romina Daniela
author_facet Di Paola Naranjo, Romina Daniela
Otaiza, Santiago
Saragusti, Alejandra Cristina
Baroni, María Verónica
Carranza, Andrea del Valle
Peralta, Iris Edith
Valle, Estela Marta
Carrari, Fernando
Asis, Ramón
author_role author
author2 Otaiza, Santiago
Saragusti, Alejandra Cristina
Baroni, María Verónica
Carranza, Andrea del Valle
Peralta, Iris Edith
Valle, Estela Marta
Carrari, Fernando
Asis, Ramón
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Genética
Polifenoles
Tomate
Genetics
Polyphenols
Tomatoes
Región Andina
topic Genética
Polifenoles
Tomate
Genetics
Polyphenols
Tomatoes
Región Andina
dc.description.none.fl_txt_mv Data provide information about a tomato collection composed of accessions from the Andean Valley, commercial accessions and wild species. Antioxidant metabolites were measured inmature fruits of this collection, and their biological activities were assessed by both in vitro and in vivo methods. In this work, the parameters used to identify and quantify polyphenols compounds in tomato fruit by liquid chromatography coupled to diode array detector and quadruple time of flight mass spectrometer are described. Moreover,data supporting a procedure to characterize the properties of tomato fruits to revert death by thermal stress in Caenorhabditis elegans are explained in detail. Lastly, principal component analysis and hierarchical cluster analysis of metabolites composition, antioxidant activities (in vivo and in vitro), tomato traits and geographical origin of the tomatoes collection are shown. The data presented here are related to the research article entitled “Hydrophilic antioxidants from Andean Tomato Landraces assessed by their bioactivities in vitro and in vivo”
Inst. de Biotecnología
Fil: Di Paola Naranjo, Romina Daniela. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
Fil: Otaiza, Santiago. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina
Fil: Saragusti, Alejandra C. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina
Fil: Saragusti, Alejandra Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones En Bioquímica Clínica E Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Departamento de Bioquímica Clínica; Argentina
Fil: Baroni, María Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Córdoba. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos Córdoba; Argentina
Fil: Carranza, Andrea del Valle. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas; Argentina
Fil: Peralta, Iris Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Zonas Aridas; Argentina
Fil: Carrari, Fernando. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Biotecnología; Argentina
Fil: Valle, Estela Marta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina
Fil: Asis, Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas, Universidad Nacional de Córdoba; Argentina
description Data provide information about a tomato collection composed of accessions from the Andean Valley, commercial accessions and wild species. Antioxidant metabolites were measured inmature fruits of this collection, and their biological activities were assessed by both in vitro and in vivo methods. In this work, the parameters used to identify and quantify polyphenols compounds in tomato fruit by liquid chromatography coupled to diode array detector and quadruple time of flight mass spectrometer are described. Moreover,data supporting a procedure to characterize the properties of tomato fruits to revert death by thermal stress in Caenorhabditis elegans are explained in detail. Lastly, principal component analysis and hierarchical cluster analysis of metabolites composition, antioxidant activities (in vivo and in vitro), tomato traits and geographical origin of the tomatoes collection are shown. The data presented here are related to the research article entitled “Hydrophilic antioxidants from Andean Tomato Landraces assessed by their bioactivities in vitro and in vivo”
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016
2017-09-04T18:28:05Z
2017-09-04T18:28:05Z
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/20.500.12123/1119
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352340916302190?via%3Dihub
2352-3409
https://doi.org/10.1016/j.dib.2016.04.005
url http://hdl.handle.net/20.500.12123/1119
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352340916302190?via%3Dihub
https://doi.org/10.1016/j.dib.2016.04.005
identifier_str_mv 2352-3409
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Data in Brief 7 :1258-1268 (June 2016)
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1846143495013662720
score 12.712165