Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness
- Autores
- Martinez, Roberto Dionisio; Cirilo, Alfredo Gabriel; Cerrudo, Anibal Alejandro; Andrade, Fernando Héctor; Reinoso, Luis; Valentinuz, Oscar Rodolfo; Balbi, Celsa Noemí; Izquierdo, Natalia Gabriela
- Año de publicación
- 2017
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión aceptada
- Descripción
- Starch composition of maize grains is of great importance when used in animal feed and many processing industries. Maize production involves hybrids with different kernel composition and hardness, sown at areas that range from subtropical to temperate cold climates. Therefore, it is relevant to understand how the environment influences starch composition. The objective of this work was to analyze the effect of location and sowing date on starch composition of maize grains.
EEA Pergamino
Fil: Martínez, Roberto Dionisio. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.
Fil: Cirilo, Alfredo Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Departamento de Ecofisiología; Argentina.
Fil: Cerrudo, Anibal Alejandro. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina.
Fil: Andrade, Fernando Héctor. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Cientícas y Técnicas (CONICET); Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina.
Fil: Reinoso, Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; Argentina. Universidad Nacional de Río Negro. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina.
Fil: Valentinuz, Oscar Rodolfo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Paraná; Argentina.
Fil: Balbi, C.N. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Izquierdo, Natalia Gabriela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina. - Fuente
- European journal of agronomy 86 : p. 71-77. (may. 2017).
- Materia
-
Maize
Hybrid seed production
Animal feeding
Environmental temperature
Maíz
Producción de semillas híbridas
Alimentación de los animales
Temperatura ambiental
Agricultura
Agriculture - Nivel de accesibilidad
- acceso restringido
- Condiciones de uso
- Repositorio
.jpg)
- Institución
- Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
- OAI Identificador
- oai:localhost:20.500.12123/1879
Ver los metadatos del registro completo
| id |
INTADig_3762980db929253e8fed15f903a27632 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:localhost:20.500.12123/1879 |
| network_acronym_str |
INTADig |
| repository_id_str |
l |
| network_name_str |
INTA Digital (INTA) |
| spelling |
Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardnessMartinez, Roberto DionisioCirilo, Alfredo GabrielCerrudo, Anibal AlejandroAndrade, Fernando HéctorReinoso, LuisValentinuz, Oscar RodolfoBalbi, Celsa NoemíIzquierdo, Natalia GabrielaMaizeHybrid seed productionAnimal feedingEnvironmental temperatureMaízProducción de semillas híbridasAlimentación de los animalesTemperatura ambientalAgriculturaAgricultureStarch composition of maize grains is of great importance when used in animal feed and many processing industries. Maize production involves hybrids with different kernel composition and hardness, sown at areas that range from subtropical to temperate cold climates. Therefore, it is relevant to understand how the environment influences starch composition. The objective of this work was to analyze the effect of location and sowing date on starch composition of maize grains.EEA PergaminoFil: Martínez, Roberto Dionisio. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.Fil: Cirilo, Alfredo Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Departamento de Ecofisiología; Argentina.Fil: Cerrudo, Anibal Alejandro. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina.Fil: Andrade, Fernando Héctor. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Cientícas y Técnicas (CONICET); Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina.Fil: Reinoso, Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; Argentina. Universidad Nacional de Río Negro. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina.Fil: Valentinuz, Oscar Rodolfo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Paraná; Argentina.Fil: Balbi, C.N. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: Izquierdo, Natalia Gabriela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.2018-02-20T15:02:24Z2018-02-20T15:02:24Z2017-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1161030117300436?via%3Dihubhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/18791161-0301http://dx.doi.org/10.1016/j.eja.2017.04.001European journal of agronomy 86 : p. 71-77. (may. 2017).reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess2025-10-30T11:22:39Zoai:localhost:20.500.12123/1879instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-10-30 11:22:39.854INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness |
| title |
Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness |
| spellingShingle |
Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness Martinez, Roberto Dionisio Maize Hybrid seed production Animal feeding Environmental temperature Maíz Producción de semillas híbridas Alimentación de los animales Temperatura ambiental Agricultura Agriculture |
| title_short |
Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness |
| title_full |
Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness |
| title_fullStr |
Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness |
| title_full_unstemmed |
Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness |
| title_sort |
Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Martinez, Roberto Dionisio Cirilo, Alfredo Gabriel Cerrudo, Anibal Alejandro Andrade, Fernando Héctor Reinoso, Luis Valentinuz, Oscar Rodolfo Balbi, Celsa Noemí Izquierdo, Natalia Gabriela |
| author |
Martinez, Roberto Dionisio |
| author_facet |
Martinez, Roberto Dionisio Cirilo, Alfredo Gabriel Cerrudo, Anibal Alejandro Andrade, Fernando Héctor Reinoso, Luis Valentinuz, Oscar Rodolfo Balbi, Celsa Noemí Izquierdo, Natalia Gabriela |
| author_role |
author |
| author2 |
Cirilo, Alfredo Gabriel Cerrudo, Anibal Alejandro Andrade, Fernando Héctor Reinoso, Luis Valentinuz, Oscar Rodolfo Balbi, Celsa Noemí Izquierdo, Natalia Gabriela |
| author2_role |
author author author author author author author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Maize Hybrid seed production Animal feeding Environmental temperature Maíz Producción de semillas híbridas Alimentación de los animales Temperatura ambiental Agricultura Agriculture |
| topic |
Maize Hybrid seed production Animal feeding Environmental temperature Maíz Producción de semillas híbridas Alimentación de los animales Temperatura ambiental Agricultura Agriculture |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
Starch composition of maize grains is of great importance when used in animal feed and many processing industries. Maize production involves hybrids with different kernel composition and hardness, sown at areas that range from subtropical to temperate cold climates. Therefore, it is relevant to understand how the environment influences starch composition. The objective of this work was to analyze the effect of location and sowing date on starch composition of maize grains. EEA Pergamino Fil: Martínez, Roberto Dionisio. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina. Fil: Cirilo, Alfredo Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Departamento de Ecofisiología; Argentina. Fil: Cerrudo, Anibal Alejandro. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Fil: Andrade, Fernando Héctor. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Cientícas y Técnicas (CONICET); Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Fil: Reinoso, Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; Argentina. Universidad Nacional de Río Negro. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina. Fil: Valentinuz, Oscar Rodolfo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Paraná; Argentina. Fil: Balbi, C.N. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Fil: Izquierdo, Natalia Gabriela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina. |
| description |
Starch composition of maize grains is of great importance when used in animal feed and many processing industries. Maize production involves hybrids with different kernel composition and hardness, sown at areas that range from subtropical to temperate cold climates. Therefore, it is relevant to understand how the environment influences starch composition. The objective of this work was to analyze the effect of location and sowing date on starch composition of maize grains. |
| publishDate |
2017 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2017-05 2018-02-20T15:02:24Z 2018-02-20T15:02:24Z |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/acceptedVersion http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 info:ar-repo/semantics/articulo |
| format |
article |
| status_str |
acceptedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1161030117300436?via%3Dihub http://hdl.handle.net/20.500.12123/1879 1161-0301 http://dx.doi.org/10.1016/j.eja.2017.04.001 |
| url |
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1161030117300436?via%3Dihub http://hdl.handle.net/20.500.12123/1879 http://dx.doi.org/10.1016/j.eja.2017.04.001 |
| identifier_str_mv |
1161-0301 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
eng |
| language |
eng |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess |
| eu_rights_str_mv |
restrictedAccess |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
| dc.source.none.fl_str_mv |
European journal of agronomy 86 : p. 71-77. (may. 2017). reponame:INTA Digital (INTA) instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
| reponame_str |
INTA Digital (INTA) |
| collection |
INTA Digital (INTA) |
| instname_str |
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
| repository.name.fl_str_mv |
INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria |
| repository.mail.fl_str_mv |
tripaldi.nicolas@inta.gob.ar |
| _version_ |
1847419424288538624 |
| score |
13.121305 |