Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness

Autores
Martinez, Roberto Dionisio; Cirilo, Alfredo Gabriel; Cerrudo, Ani­bal Alejandro; Andrade, Fernando Héctor; Reinoso, Luis; Valentinuz, Oscar Rodolfo; Balbi, Celsa Noemí; Izquierdo, Natalia Gabriela
Año de publicación
2017
Idioma
inglés
Tipo de recurso
artículo
Estado
versión aceptada
Descripción
Starch composition of maize grains is of great importance when used in animal feed and many processing industries. Maize production involves hybrids with different kernel composition and hardness, sown at areas that range from subtropical to temperate cold climates. Therefore, it is relevant to understand how the environment influences starch composition. The objective of this work was to analyze the effect of location and sowing date on starch composition of maize grains.
EEA Pergamino
Fil: Martínez, Roberto Dionisio. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.
Fil: Cirilo, Alfredo Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Departamento de Ecofisiología; Argentina.
Fil: Cerrudo, Anibal Alejandro. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina.
Fil: Andrade, Fernando Héctor. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Cientícas y Técnicas (CONICET); Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina.
Fil: Reinoso, Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; Argentina. Universidad Nacional de Río Negro. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina.
Fil: Valentinuz, Oscar Rodolfo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Paraná; Argentina.
Fil: Balbi, C.N. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Izquierdo, Natalia Gabriela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.
Fuente
European journal of agronomy 86 : p. 71-77. (may. 2017).
Materia
Maize
Hybrid seed production
Animal feeding
Environmental temperature
Maíz
Producción de semillas híbridas
Alimentación de los animales
Temperatura ambiental
Agricultura
Agriculture
Nivel de accesibilidad
acceso restringido
Condiciones de uso
Repositorio
INTA Digital (INTA)
Institución
Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
OAI Identificador
oai:localhost:20.500.12123/1879

id INTADig_3762980db929253e8fed15f903a27632
oai_identifier_str oai:localhost:20.500.12123/1879
network_acronym_str INTADig
repository_id_str l
network_name_str INTA Digital (INTA)
spelling Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardnessMartinez, Roberto DionisioCirilo, Alfredo GabrielCerrudo, Ani­bal AlejandroAndrade, Fernando HéctorReinoso, LuisValentinuz, Oscar RodolfoBalbi, Celsa NoemíIzquierdo, Natalia GabrielaMaizeHybrid seed productionAnimal feedingEnvironmental temperatureMaízProducción de semillas híbridasAlimentación de los animalesTemperatura ambientalAgriculturaAgricultureStarch composition of maize grains is of great importance when used in animal feed and many processing industries. Maize production involves hybrids with different kernel composition and hardness, sown at areas that range from subtropical to temperate cold climates. Therefore, it is relevant to understand how the environment influences starch composition. The objective of this work was to analyze the effect of location and sowing date on starch composition of maize grains.EEA PergaminoFil: Martínez, Roberto Dionisio. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.Fil: Cirilo, Alfredo Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Departamento de Ecofisiología; Argentina.Fil: Cerrudo, Anibal Alejandro. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina.Fil: Andrade, Fernando Héctor. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Cientícas y Técnicas (CONICET); Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina.Fil: Reinoso, Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; Argentina. Universidad Nacional de Río Negro. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina.Fil: Valentinuz, Oscar Rodolfo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Paraná; Argentina.Fil: Balbi, C.N. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.Fil: Izquierdo, Natalia Gabriela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.2018-02-20T15:02:24Z2018-02-20T15:02:24Z2017-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1161030117300436?via%3Dihubhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/18791161-0301http://dx.doi.org/10.1016/j.eja.2017.04.001European journal of agronomy 86 : p. 71-77. (may. 2017).reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess2025-10-30T11:22:39Zoai:localhost:20.500.12123/1879instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-10-30 11:22:39.854INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse
dc.title.none.fl_str_mv Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness
title Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness
spellingShingle Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness
Martinez, Roberto Dionisio
Maize
Hybrid seed production
Animal feeding
Environmental temperature
Maíz
Producción de semillas híbridas
Alimentación de los animales
Temperatura ambiental
Agricultura
Agriculture
title_short Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness
title_full Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness
title_fullStr Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness
title_full_unstemmed Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness
title_sort Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness
dc.creator.none.fl_str_mv Martinez, Roberto Dionisio
Cirilo, Alfredo Gabriel
Cerrudo, Ani­bal Alejandro
Andrade, Fernando Héctor
Reinoso, Luis
Valentinuz, Oscar Rodolfo
Balbi, Celsa Noemí
Izquierdo, Natalia Gabriela
author Martinez, Roberto Dionisio
author_facet Martinez, Roberto Dionisio
Cirilo, Alfredo Gabriel
Cerrudo, Ani­bal Alejandro
Andrade, Fernando Héctor
Reinoso, Luis
Valentinuz, Oscar Rodolfo
Balbi, Celsa Noemí
Izquierdo, Natalia Gabriela
author_role author
author2 Cirilo, Alfredo Gabriel
Cerrudo, Ani­bal Alejandro
Andrade, Fernando Héctor
Reinoso, Luis
Valentinuz, Oscar Rodolfo
Balbi, Celsa Noemí
Izquierdo, Natalia Gabriela
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Maize
Hybrid seed production
Animal feeding
Environmental temperature
Maíz
Producción de semillas híbridas
Alimentación de los animales
Temperatura ambiental
Agricultura
Agriculture
topic Maize
Hybrid seed production
Animal feeding
Environmental temperature
Maíz
Producción de semillas híbridas
Alimentación de los animales
Temperatura ambiental
Agricultura
Agriculture
dc.description.none.fl_txt_mv Starch composition of maize grains is of great importance when used in animal feed and many processing industries. Maize production involves hybrids with different kernel composition and hardness, sown at areas that range from subtropical to temperate cold climates. Therefore, it is relevant to understand how the environment influences starch composition. The objective of this work was to analyze the effect of location and sowing date on starch composition of maize grains.
EEA Pergamino
Fil: Martínez, Roberto Dionisio. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.
Fil: Cirilo, Alfredo Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Departamento de Ecofisiología; Argentina.
Fil: Cerrudo, Anibal Alejandro. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina.
Fil: Andrade, Fernando Héctor. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Cientícas y Técnicas (CONICET); Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina.
Fil: Reinoso, Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Valle Inferior; Argentina. Universidad Nacional de Río Negro. Departamento de Ciencias Exactas, Naturales y de Ingeniería; Argentina.
Fil: Valentinuz, Oscar Rodolfo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Paraná; Argentina.
Fil: Balbi, C.N. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.
Fil: Izquierdo, Natalia Gabriela. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciónes Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina.
description Starch composition of maize grains is of great importance when used in animal feed and many processing industries. Maize production involves hybrids with different kernel composition and hardness, sown at areas that range from subtropical to temperate cold climates. Therefore, it is relevant to understand how the environment influences starch composition. The objective of this work was to analyze the effect of location and sowing date on starch composition of maize grains.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-05
2018-02-20T15:02:24Z
2018-02-20T15:02:24Z
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/acceptedVersion
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
info:ar-repo/semantics/articulo
format article
status_str acceptedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1161030117300436?via%3Dihub
http://hdl.handle.net/20.500.12123/1879
1161-0301
http://dx.doi.org/10.1016/j.eja.2017.04.001
url http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1161030117300436?via%3Dihub
http://hdl.handle.net/20.500.12123/1879
http://dx.doi.org/10.1016/j.eja.2017.04.001
identifier_str_mv 1161-0301
dc.language.none.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
eu_rights_str_mv restrictedAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv European journal of agronomy 86 : p. 71-77. (may. 2017).
reponame:INTA Digital (INTA)
instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
reponame_str INTA Digital (INTA)
collection INTA Digital (INTA)
instname_str Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.name.fl_str_mv INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria
repository.mail.fl_str_mv tripaldi.nicolas@inta.gob.ar
_version_ 1847419424288538624
score 13.121305