Implementation of a method for the identification and quantification of phytosterols in peanut (Arachis hypogaea L.) by gas chromatography
- Autores
- Aquilano, Claudio Gabriel; Percibaldi, Nora Mabel; Martínez, María José
- Año de publicación
- 2025
- Idioma
- inglés
- Tipo de recurso
- artículo
- Estado
- versión publicada
- Descripción
- Peanut (Arachis hypogaea L.), a major source of oil, is the second most widely cultivated legume crop worldwide after soybean. Argentina is the largest producer of confectionery peanuts in Latin America and the seventh in the world. This legume has bioactive compounds of nutritional value, phytosterols among the most important ones. Phytosterols protect against cancer and lower cholesterol rates. The objective of this work was to adjust and refine a method to identify and quantify phytosterol content in peanut seeds by gas chromatography. The method was found to be accurate, as demonstrated through repeatability and reproducibility tests, and expressed by the coefficients of variation. No significant differences were found between the results obtained and the reference values using a confidence level of 95 % and 5 degrees of freedom. The results obtained in this work presented 44.31 mg of beta-sitosterol and 3.39 mg of stigmasterol per 100 g of roasted peanuts, in agreement with the values reported in the literature.
El maní (Arachis hypogaea L.), una importante fuente de aceite, es la segunda leguminosa más cultivada en todo el mundo después de la soja. Argentina es el mayor productor de maní confitero de América Latina y el séptimo del mundo. Esta leguminosa posee compuestos bioactivos y los fitoesteroles son uno de los más importantes. Los fitoesteroles protegen contra el cáncer y reducen el colesterol. El objetivo de este trabajo fue ajustar y mejorar un método para identificar y cuantificar el contenido de fitoesteroles en semillas de maní mediante cromatografía de gases. Se concluyó que el método era preciso, como lo demuestran las pruebas de repetibilidad y reproducibilidad expresadas por los coeficientes de variación. No se encontraron diferencias significativas entre los resultados obtenidos y los valores de referencia utilizando un nivel de confianza del 95 % y cinco grados de libertad. Los resultados obtenidos en este trabajo, correspondiente a 44,31 mg de beta-sitosterol y 3,39 mg de estigmasterol por 100 g de maní tostado, concuerdan con los informados en la literatura.
EEA Pergamino
Fil: Aquilano, Claudio Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Laboratorio de Calidad de Alimentos Suelos y Agua; Argentina
Fil: Percibaldi, Nora Mabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Laboratorio de Calidad de Alimentos, Suelos y Aguas; Argentina
Fil: Martínez, María José. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi; Argentina - Fuente
- AgriScientia 41 (2) : 19-26. (diciembre 2024)
- Materia
-
Arachis hypogaea
Cacahuete
Esteroles
Colesterol
Estigmasterol
Espectrometría de Masas
Groundnuts
Sterols
Cholesterol
Stigmasterol
Mass Spectrometry
Maní
Beta-sitosterol - Nivel de accesibilidad
- acceso abierto
- Condiciones de uso
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Implementation of a method for the identification and quantification of phytosterols in peanut (Arachis hypogaea L.) by gas chromatographyImplementación de un método para la identificación y cuantificación de fitoesteroles en semillas de maní (Arachis hypogaea L.) por cromatografía gaseosaAquilano, Claudio GabrielPercibaldi, Nora MabelMartínez, María JoséArachis hypogaeaCacahueteEsterolesColesterolEstigmasterolEspectrometría de MasasGroundnutsSterolsCholesterolStigmasterolMass SpectrometryManíBeta-sitosterolPeanut (Arachis hypogaea L.), a major source of oil, is the second most widely cultivated legume crop worldwide after soybean. Argentina is the largest producer of confectionery peanuts in Latin America and the seventh in the world. This legume has bioactive compounds of nutritional value, phytosterols among the most important ones. Phytosterols protect against cancer and lower cholesterol rates. The objective of this work was to adjust and refine a method to identify and quantify phytosterol content in peanut seeds by gas chromatography. The method was found to be accurate, as demonstrated through repeatability and reproducibility tests, and expressed by the coefficients of variation. No significant differences were found between the results obtained and the reference values using a confidence level of 95 % and 5 degrees of freedom. The results obtained in this work presented 44.31 mg of beta-sitosterol and 3.39 mg of stigmasterol per 100 g of roasted peanuts, in agreement with the values reported in the literature.El maní (Arachis hypogaea L.), una importante fuente de aceite, es la segunda leguminosa más cultivada en todo el mundo después de la soja. Argentina es el mayor productor de maní confitero de América Latina y el séptimo del mundo. Esta leguminosa posee compuestos bioactivos y los fitoesteroles son uno de los más importantes. Los fitoesteroles protegen contra el cáncer y reducen el colesterol. El objetivo de este trabajo fue ajustar y mejorar un método para identificar y cuantificar el contenido de fitoesteroles en semillas de maní mediante cromatografía de gases. Se concluyó que el método era preciso, como lo demuestran las pruebas de repetibilidad y reproducibilidad expresadas por los coeficientes de variación. No se encontraron diferencias significativas entre los resultados obtenidos y los valores de referencia utilizando un nivel de confianza del 95 % y cinco grados de libertad. Los resultados obtenidos en este trabajo, correspondiente a 44,31 mg de beta-sitosterol y 3,39 mg de estigmasterol por 100 g de maní tostado, concuerdan con los informados en la literatura.EEA PergaminoFil: Aquilano, Claudio Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Laboratorio de Calidad de Alimentos Suelos y Agua; ArgentinaFil: Percibaldi, Nora Mabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Laboratorio de Calidad de Alimentos, Suelos y Aguas; ArgentinaFil: Martínez, María José. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi; ArgentinaFacultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Nacional de Córdoba2025-02-13T13:38:28Z2025-02-13T13:38:28Z2025-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionhttp://purl.org/coar/resource_type/c_6501info:ar-repo/semantics/articuloapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/20.500.12123/21250https://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/article/view/442461668-298X (online)https://doi.org/10.31047/1668.298x.v41.n2.44246AgriScientia 41 (2) : 19-26. (diciembre 2024)reponame:INTA Digital (INTA)instname:Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariaenginfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)2025-09-29T13:47:08Zoai:localhost:20.500.12123/21250instacron:INTAInstitucionalhttp://repositorio.inta.gob.ar/Organismo científico-tecnológicoNo correspondehttp://repositorio.inta.gob.ar/oai/requesttripaldi.nicolas@inta.gob.arArgentinaNo correspondeNo correspondeNo correspondeopendoar:l2025-09-29 13:47:08.617INTA Digital (INTA) - Instituto Nacional de Tecnología Agropecuariafalse |
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